Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
mototechna
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mototechna »

DeSade
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 7 months

Príspevok od používateľa DeSade »

ešte si zabudol do presne nepresných čísiel zaviesť smrte spôsobené kardiovaskulárnymi ochoreniami. Dnes boli menučka piatkové: starý dobrý štavnatý mastný vyprášený kúsok polyméru...
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa matus69 »

Gunslinger > prečo by mala smrtnost stúpnuť až na 80%?

Podľa doterajších zistení sa 85% ľudí vylieči "samo" (niektorí ani nevedia, že to majú) 10% má ťažký priebeh a potrebuje JIS, a 5% zomrie.
Ak sa zahltia kapacity, tak problém má tých 10%. Prečo tam pridávas ďalších?
matus69
častý prispievateľ

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

matus69: Ano, to zvysenie sa tyka tych kriticky chorych, asi som to tam mal rozpisat viac. Ale nikto nema rad 'posla zlych sprav' a uz teraz tie Gunslingerove prispevky zacinaju naberat velke rozmery a vyvolavaju vo mne depresie, asi jeho prispevky prestanem citat... :lol:

DeSade: Mhm, ale tuto 'krabicu s cervikmi' radsej ani neotvarajme. Este aj keby COVID mal nulovu smrtnost, to ako by nakazenymi a chorymi zahltil 'system' by mozno stacilo na docela dost problemov. Chripkova sezona je neprijemna, ale tyka sa len cca jedneho/dvoch mesiacov v roku a aj to povacsinou len krajin kde je zrovna studena sezona. Ak by sme ale chripkovu sezonu mali tri-styrikrat do roka a na celom svete, a pocet tych u ktorych ten priebeh je tazsi by sa zakazdym zvysoval a kumuloval, pretazilo by to sucasne zdravotne systemy na mnohych miestach. A ludia so spominanymi srdcovo-cievnymi ochoreniami, vysokym tlakom, diabetes, onkologicki pacienti, aj vsetci ostatni ktori vyzaduju pravidelne sledovanie, liecbu a podavanie liekov by boli tym zasiahnuti. Ak ochorie lekar, nemoze predpisat lieky, ak ho aj niekto zastupi a predpise ich, ak ochorie lekarnik nemoze vydat lieky. Ak aj toho niekto zastupi, ale sofer logistickej firmy je chory a nemoze tie lieky doviezt, ak ochorie dispecer centralneho skladu, ak ochorie kamionista co tie lieky ma doviezt do centralneho skladu z letiska, ak ochorie pilot lietadla co ich ma priviezt, alebo mechanik ktory to lietadlo udrziava v prevadzke, pripadne dispecer co riadi letovu prevadzku, alebo ochorie clovek co robi syntetizaciu liekov v tej farmafirme, alebo sofer auta co im vozi zlozky toho lieku, alebo pumpar u ktoreho musi natankovat naftu aby vobec mohol vyrazit, alebo niekto u vyrobcu tych zloziek, alebo alebo alebo... Proste ten system je dnes tak dokonale prepracovany a harmonicky, ze je zaroven dost fragilny. S dostatocnou duplicitou uplne vsetkych sucasti by sa ako tak fungovat dalo, ale ta duplicita by musela byt uplne vsade a vo vsetkom, a to si dost dobre neviem predstavit.

Stay safe,

Gunslinger
vydriduch
častý prispievateľ
Registered for: 7 years 10 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Guns, síce máš pravdu, ale to sú problémy riešiteľné - presunom ľudských kapacít z iných odvetví. Dnes je reálne výkonných povolaní málo, kopec zamestnanosti stojí na darmožráčoch typu menežéri a nič sa im nestane, ak im štát pridelí nejakú skutočnú robotu.

Obrázok

Moje podnikanie vždy počas každej krízy stojí (áno, som jeden z tých, čo nie sú pre fungovanie štátu potrební), no som si toho vedomý a preto nemám problém ísť dobrovoľne do inej práce. Napr. mám vodičák takmer na všetko, takže nemám problém dobrovoľne ísť voziť potrebný materiál, väčšie úžitkové autá mám momentálne dve. Porucha na staršom aute ma nezaskočí, vŕtať sa v nich je moja záľuba. Alebo pomáhať polícii strážiť aby sa nerabovalo a podobne. Verím že je nás takých viac.

Ale nepredpokladám že sa také niečo stane, v našej štátnej správe nie sú schopní ľudia podobné "brigády" zorganizovať.
Naposledy upravil/-a vydriduch v 07 Mar 2020, 10:16, upravené celkom 1 krát.
Zlomizub
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

By ma zaujimal pocet nakazenych unas keby spravili plosne testy ... to by sme cumeli :)
matus69
častý prispievateľ

- Keby chrípka bola 4x do roka, tak zdravotníctvo by tomu bolo prispôsobené
- nie je problém mať všetky funkcie zdvojené, ale všetko by bolo adekvátne drahšie. Ľudia by tomu moc netlieskali - keď vidím ako väčšina ľudí je schopná šetriť na strave (a ničiť si zdravie)
- nechcem sa zastávať tejto garnitúry ale keď napr všeobecni lekári nemajú ruska, tak je to hlavne ich chyba - sú to odborníci...keď my ako laici sme si stihli ruska zakúpiť, ako to, že to nestihli oni?
Zlomizub
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

matus69 napísal:- Keby chrípka bola 4x do roka, tak zdravotníctvo by tomu bolo prispôsobené
...
- nechcem sa zastávať tejto garnitúry ale keď napr všeobecni lekári nemajú ruska, tak je to hlavne ich chyba - sú to odborníci...keď my ako laici sme si stihli ruska zakúpiť, ako to, že to nestihli oni?
Nemyslim ze 4x chripka by to poriesila. Ludia na chripku kaslu, lebo sak je to banalita (nieje). Lekari nikdy nemali nedostatok lebo kupovali len oni az teraz zrazu to chyba vsade.
Chcelo by to vidiet pocty rusok na skladoch a pocty predanych. Ci ten nedostatok nesposobilo par jedincov co zobrali 5-10 tisic kusov naraz.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

vydriduch napísal:Ale nepredpokladám že sa také niečo stane, v našej štátnej správe nie sú schopní ľudia podobné "brigády" zorganizovať.
Vydriduch: Bohuzial musim suhlasit. Druha strana mince je ze ci budes ochotny (aj pod natlakom) na nejaku taku 'organizovanu brigadu' ist aj ked budes chory alebo sa budes starat o chore deti alebo rodicov. Pripadne aj ak budete vsetci zdravi, odides z domu na 8 hodin ked bude hrozit ze Ti niekto medzitym vybieli spajzu a deckam zoberie este aj paralen?

Okolite staty maju vlastnych vyrobcov ochrannych masiek (len Cesko samotne ich ma styroch) a ochrannych a dezinfekcnych prostriedkov. A u nas? Kde sa clovek pozrie len kopec tunelarov, dph-ckarov, a prinajlepsom obchodnikov/re-sellerov. Farmari a polnohospodarske druzstva ficia na dotaciach, do novych traktorov a udrzby starej techniky investoval malokto. Polia su znicene a vysilene kvantom repky olejnej ktora nahradila obilniny a zemiaky a kukuricu pretoze bola vyssie dotovana (palivove bio-zlozky atd.). Automotive industry a vsetko okolo toho (cim sa tak radi nasi politici chvalia) pada na hubu v krize medzi prvymi (kto si vtedy bude chciet kupit nove auto?!?).

V krajine ako je Slovensko by bolo dnes prvym logickym krokom rozbehnut statnu fabriku na ochranne masky a obleky (kedze ziadnu taku tu nemame a vyzera to ze ani Pelleho smutne psie oci toho moc od ostatnych krajin V4 nevyzobru). Urcite vela ludi teraz premysla nad tym nejaku taku vyrobu rozbehnut, lenze na to uz vcera bolo neskoro - aj ak zozenu/upravia masiny (mame tu napriklad minimalne dve firmy co maju stroje na vysokofrekvencne zvaranie vinylov v potrebnych dlzkach), nedostanu sa ale k potrebnym materialom. Stat by to mozno dokazal, lenze to by uradnici museli zabudnut na kavicky v teplych kancelariach, zdvihnut zadky z kresiel a zacat na tom realne makat. Samozrejme nie su vsetci neschopni, aj medzi nimi su sikovni a schopni ludia, ale narazia na byrokraticku masineriu (kde jednotlive urady medzi sebou - napriek miliardam vrazenych do 'informatizacie spolocnosti' - dodnes nie su schopne spolocne zdielat casto ani len zakladne udaje). Najblizsie mesiace (ked sa infekcie zacnu rozbiehat) mozno aj nieco take zacnu planovat, ale nevyhnutne karanteny tomu daju stopku tak ci tak :roll:

Tolko moj nazor,

Gunslinger
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 23 years

Príspevok od používateľa Igrlik »

Prišlo mi SMS-kou od MZ SR:
Dolezite! Pre korona virus nechodte k lekarovi osobne,...
... ja viem, stačí zavolať a on mi ho pošle poštou :twisted: :lol: :roll:
bus driver
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 10 months

Príspevok od používateľa bus driver »

K tym sucasnym antibakterial nakupom : zena robila v GB vo fabrike na mydla, sampony, kremiky atd. Z 1000 litrovej kade to stroj davkoval do malospotrebitelskych baleni, balili to a slo to do obchodov. Postup bol takyto : najprv to balili do 500 ml baleni oznacenych ako obycajne Liquid Soap. Potom doniesli nove flasticky s davkovacom, na ktorych vsak uz bola nalepka Antibacterial Soap. 1000 litrovu kadu vsak nevymenili, bolo to stale to iste mydlo. Ak oje... odrbavali v GB, tak co asi robia nasi vyrobcovia ? To len aby si niekto nemyslel, ze si naozaj kupil antibakterial. Btw., vyrobky tej anglickej firmy sa predavaju aj u nas.
mototechna
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mototechna »

toto bude oriešok... Kim a jeho strana mlčia
https://hnonline.sk/svet/2107408-obchad ... katastrofu
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa aris »

a prečo ťa trápi Kim?
peterson
expert
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa peterson »

busdriver: mydlo, ktoré splňa požiadavky vyrobku určeneho k osobnej hygiene je KAZDE antibakterialne. Obchodníci akurat ťažia z toho že ludia si radi priplatia za slovo “antibacterial”
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"