Epidémie - karantény
Nezabudat umyvat aj veci donesene z obchodu. Vykychnuty sopel je idealny inkubator, aj ked vyschne vytvori barieru pre vzduch. Pozor tiez na spolocne priestory a upratovacky. Setria robotu a upratuju najprv na sucho, aby si nerozotierali spinu, treba ich preskolit. Jeden rozpraseny chrchel v bytovke cestuje jak kominom.
Maly postreh ako na SK bojujeme s koronavirusom :
Prave som bol v Malackach v nemocnici odviest rodinneho prislusnika na vybratie stehov po banalnom uraze. Bol objednany na konkretnu hodinu. V ramci opatreni su zavrete vsetky chirurgicke ambulancie, casovy harmonogram je minulostou, ordinuje jedna ambulancia do ktorej presunuli vsetkych pacientov. V cakarni bolo nacvakanych cca 50 ludi bez rusok a inych ochrannych pomocok. Veselo na seba pokaslavali.. Personal situaciu zvladal tak, ze neodpovedal na otazky a jedinou odpovedou bolo "posadte sa a cakajte".
Ked sa bavime o oblasti ktora je jednym z ohnisk nakazy tak si vieme spravit obraz o schopnosti zvladat mimoriadnu situaciu "odbornym a vyskolenym" personalom nemocnic. Tak preboha tych ludi preplanujem, obvolam aby sa nekoncentrovali na jednom mieste - to je cisto organizacne opatrenie co nic nestoji...
Ja som to vyriesil tak, ze som sa otocil a dotycny si zaplati vybranie stehov v sukromnej ambulancii kde nebude takato koncentracia potencialnych prenasacov ....
Prave som bol v Malackach v nemocnici odviest rodinneho prislusnika na vybratie stehov po banalnom uraze. Bol objednany na konkretnu hodinu. V ramci opatreni su zavrete vsetky chirurgicke ambulancie, casovy harmonogram je minulostou, ordinuje jedna ambulancia do ktorej presunuli vsetkych pacientov. V cakarni bolo nacvakanych cca 50 ludi bez rusok a inych ochrannych pomocok. Veselo na seba pokaslavali.. Personal situaciu zvladal tak, ze neodpovedal na otazky a jedinou odpovedou bolo "posadte sa a cakajte".
Ked sa bavime o oblasti ktora je jednym z ohnisk nakazy tak si vieme spravit obraz o schopnosti zvladat mimoriadnu situaciu "odbornym a vyskolenym" personalom nemocnic. Tak preboha tych ludi preplanujem, obvolam aby sa nekoncentrovali na jednom mieste - to je cisto organizacne opatrenie co nic nestoji...
Ja som to vyriesil tak, ze som sa otocil a dotycny si zaplati vybranie stehov v sukromnej ambulancii kde nebude takato koncentracia potencialnych prenasacov ....
Ja som čítal túto info na veľmi relevantnom médiu - FB.erebos napísal:Aris : z ktoreho zdroja mas udaj o tom, ze virus preziva na povrchoch niekolko hodin bez telesnych tekutin??? Infektologovia z BA tvrdia, ze na vzduchu okamzite kape. Pytam sa lebo potom ma niekto zle informacie....
Vraj, údajne, podľa nezistených zdrojov.... Čínsky vedci zistili títo informáciu z ...a teraz pozor.... video záznamu autobusu, kde v zadnom rade si sadol človek a nakazil nielen ľudí, čo sedeli pred ním ale aj v predných častiach budú a zároveň keď vystúpil tak sa nakazili aj iní ľudia, ktorí nastúpili dávno po tom, čo vystúpil...
Zjavne každý nakázený si nesie značku, od koho to chytil.
-
inspiring_cori
erebos, celkovo dobre pises a naozaj s mnohymi tvojimi prispevkami suhlasim. Ale na lekarov by som nenadaval. Oni, ako celok tuto mizeriu nevytvorili a pracuju len v takych podmienkach, akych mozu.erebos napísal:Maly postreh ako na SK bojujeme s koronavirusom :
Od jedneho znameho som dostal odkaz. Je to na strankach, na akych je, ale zda sa, ze to nie je hoax, ako ten o zadrzanom kontajneri plnom rusok, pre nasich lekarov v Nemecku (ako tu niekto napisal). A je to vyjadrenie z tej druhej strany, t.j. od jedneho lekara z talianska:
svědectví lékaře z centra epidemie a to svedectvo je podobne, ako od tych z Ciny.
Vazme si nasich lekarov a vsetok zdravotnicky personal, ktory sa nevzdal a robia co mozu, aby to vsetko zvladli.
A co z toho vyplyva pre nas ? Nerobme ziadne aktivity, pri ktorych by sme mohli utrpiet nejaky uraz, lebo lekari sa budu musiet sustredit na iny front ...
trochu dlhsi, ale celkom dobre spracovany rozbor - hlavne triezvy pohlad na vec zbaveny nezmyslov:
https://m.facebook.com/notes/j%C3%A1n-l ... 969143916/
https://m.facebook.com/notes/j%C3%A1n-l ... 969143916/
Obrazne vzaté - áno, súhlasím.erebos napísal:Najdolezitejsie je sedet na riti doma...
V reále ale treba tých "uväznených" dôchodcov (ak to zdravie dovoľuje) každý deň vyhnať von na prechádzku po bezpečnom otvorenom priestranstve. Lebo tá situácia sa môže ťahať týždne, čo by sa mohlo podpísať na ich kondičke a celkovom stave, keďže doterajšiu formu pohybu (návštevy, nákupy, ...) im zakážeme.
Detto platí aj pre decká, ak majú stopnutú školu aj mimoškolské krúžky/športy, kde sa doteraz zvykli pravidelne vyjašiť. A vlastne aj pre nás ostatných, hlavne ak teraz robíme z domu. Aspoň tú hodinovú večernú vychádzku ...
Slova dalsieho lekara:
Rozhodujeme jako na válečné frontě. Staří mají smůlu, popisuje lékař situaci v Itálii
Nie radostna sprava:
Oteplení nepomůže, nákaza koronavirem bude kulminovat v létě ...
Rozhodujeme jako na válečné frontě. Staří mají smůlu, popisuje lékař situaci v Itálii
Nie radostna sprava:
Oteplení nepomůže, nákaza koronavirem bude kulminovat v létě ...
To o tom otepleni sa dalo cakat - MERS fungoval v krajinach kde je kludne 40st.
Rakusko sa rozbehlo. 64 novych pripadov za 24h, vacsina Dolne Rakusko a Vieden.
Aj na zaklade toho sa da iba tazko verit tym 7 na Slovensku.
Rakusko sa rozbehlo. 64 novych pripadov za 24h, vacsina Dolne Rakusko a Vieden.
Aj na zaklade toho sa da iba tazko verit tym 7 na Slovensku.
Uz 10. To este nezahrna testy Ukrajincov z RK a predavacky z Mileticky.
WHO vyhlasila pandemiu.
Nie ze by sme tu nevedeli ze je to pandemia ale predpokladam ze to moze menit mnoho veci z pohladu zakona.
Nie ze by sme tu nevedeli ze je to pandemia ale predpokladam ze to moze menit mnoho veci z pohladu zakona.
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 18 years 3 months
d-s: Mhm, uz je to tu
Inak - ohladom tej termosenzitivity - v poslednych tyzdnoch som to pocul od mnohych (aj vysokoskolsky vzdelanych) ludi ze s prichodom tepla sa COVID vytrati a len som nad tym krutil hlavou. Ved ked sa uz koncom januara objavili prve pripady nakazenia virusom v Singapure, kde je v januari teplota ako u nas v lete (cez den okolo 32C, v noci 27C, a teraz v marci je este vyssia - cez den okolo 34C a v noci 28C), tak normalne zmyslajuci clovek by si to spojil dohromady a pochopil ze tento virus vyssie teploty ovplyvnia len minimalne alebo vobec. Napriek tomu profesor Krcmery a x dalsich odbornikov najskor vravelo ze podobne ako chripka sa da cakat ze COVID sa vytrati s prichodom jari a leta... Teraz uz aspon tusim vravia ze 'este nevieme' ci sa vytrati s prichodom teplejsich mesiacov... Len neviem ze ci to malo byt snahou akoze 'predist panike', alebo naozaj totalnou ignoraciou faktov, ci neznalostou geografie, kazdopadne ak beznym ludom nasi 'experti' serviruju bud klamstva alebo bludy, potom sa nemusime cudovat ze sme kde sme (naprosta vacsina ludi je nepripravenych na to co sa na nas vali).
erebos: Bohuzial to ze 'virus na vzduchu kape takmer okamzite' je dalsi z hoaxov, a bohuzial tak ako vravis rozsireny aj medzi lekarmi a zdravotnikmi. Respektive vacsina virusov naozaj na vzduchu dlho nevydrzi, ale ako sme sa bavili par stranok dozadu, koronavirusy dokazu podla typu povrchu prezit od 2 hodin az po 9 dni. Tu je este raz ten link od d-s na tabulku prezitia koronavirusov na roznych povrchoch.
SARS-CoV-2 tam zatial nie je uvedeny, ale co som videl nejake prve studie tak to vyzera ze odolava cca o den dlhsie (= zatial co SARS-CoV je na minciach v penazenke infekcny este 5 dni, SARS-CoV-2/COVID je na nich infekcny este 6 dni).
A ohladom tej 'bezpecnej vzdialenosti aspon 1 meter' co vidim v nasich mediach, tak vykaslany aerosol (obsahujuci desiatky tisic virusov) sa v miestnosti vznasa a volne prudi spolu so vzduchom niekedy aj 10 minut od zakaslania...
Stay safe,
Gunslinger
erebos: Bohuzial to ze 'virus na vzduchu kape takmer okamzite' je dalsi z hoaxov, a bohuzial tak ako vravis rozsireny aj medzi lekarmi a zdravotnikmi. Respektive vacsina virusov naozaj na vzduchu dlho nevydrzi, ale ako sme sa bavili par stranok dozadu, koronavirusy dokazu podla typu povrchu prezit od 2 hodin az po 9 dni. Tu je este raz ten link od d-s na tabulku prezitia koronavirusov na roznych povrchoch.
SARS-CoV-2 tam zatial nie je uvedeny, ale co som videl nejake prve studie tak to vyzera ze odolava cca o den dlhsie (= zatial co SARS-CoV je na minciach v penazenke infekcny este 5 dni, SARS-CoV-2/COVID je na nich infekcny este 6 dni).
A ohladom tej 'bezpecnej vzdialenosti aspon 1 meter' co vidim v nasich mediach, tak vykaslany aerosol (obsahujuci desiatky tisic virusov) sa v miestnosti vznasa a volne prudi spolu so vzduchom niekedy aj 10 minut od zakaslania...
Stay safe,
Gunslinger
Greenie : to si ma nepochopil s tymi Malackami. Nikto sudny si nemoze dovolit spochybnovat obetavost lekarov a sestier ktori na SK zostali!!!!
Lekar ma liecit a ne riesit organizacne veci. Tu zlyhava zakladny menezment. Objednanie pacienta na konkretny cas, ostatny nech pockaju v aute atd... Opakujem, ze si lekarov a zdravotnicky personal kritizovat nedovolim... Ale ludia dnes objednany na 08:30 v Malackach sedeli v chirurgickej ambulancii resp. v jej cakarni 5 hod. a viac...
Lekar ma liecit a ne riesit organizacne veci. Tu zlyhava zakladny menezment. Objednanie pacienta na konkretny cas, ostatny nech pockaju v aute atd... Opakujem, ze si lekarov a zdravotnicky personal kritizovat nedovolim... Ale ludia dnes objednany na 08:30 v Malackach sedeli v chirurgickej ambulancii resp. v jej cakarni 5 hod. a viac...
Oproti Singapuru by mohol mať vplyv rozdiel vlhkosti vzduchu - u nich cez 90%, u nás ak je sucho aj pod 30.