Epidémie - karantény
Už aj SSZ ruší preteky 
matus69: ja tam tu suvislost s volbami vidim - vobec ma to netesi, ale vidim. Nepoznam cloveka (natoz politika) ktory by v sebe nasiel tolko moralneho chochmesu aby pred najvacsou skuskou dovery ludi obdaroval tym ze nastartuje rozsiahly balik represivnych opatreni. Na Slovensku zije vela ludi ktori stale nedokazu stravit ze ak im niekto nieco v ramci spolocenskeho zaujmu zakaze/neumozni, nemaju to brat ako utok na svoju osobnu slobodu. A tito ludia maju pravo volit a tak si ich pred volbami nikto pohnevat nechce. Netvrdim ze ak by volby neboli tak tu od 1/1 sedime na balikoch plnych respiratorov, ale uz len skustocnost ze nasa spolocnost bola nutena svoju pozornost upriamovat (okrem korony) aj smerom k parlamentnym volbam malo urcite za nasledok ze vaznost situacie niektorym jedincom zacala dochadzat az neskor.
Inak ak je pravda to co sa pise o tom ako Sulik volal do Banoviec tak potom to celkom pasuje na to moje tvrdenie ze volby na zavadzanie opatreni proti korone vplyv mali..
K tomu Nemecku: ak mam spravne info (kludne ma opravte) tak nam nemci zadrzali (8?) kontajnerov plnych zdravotnych pomocok, rovnako takto udajne "pomohli" okrem nas este aj rakusanom a svajciarom. Myslim, ze je to rovnako zodpovedne ako ked niekto v obchodaku vykupi vsetky dezinfekcne prostriedky.
Vyhlasenie pandemie znamena ze hrozba ktorej celime presahuje hranice kontinentu na ktorom su tie nase krajinky rozstrusene - ak sa niekto teraz zacne sustredit len sam na seba dobehne ho to.
Inak ak je pravda to co sa pise o tom ako Sulik volal do Banoviec tak potom to celkom pasuje na to moje tvrdenie ze volby na zavadzanie opatreni proti korone vplyv mali..
K tomu Nemecku: ak mam spravne info (kludne ma opravte) tak nam nemci zadrzali (8?) kontajnerov plnych zdravotnych pomocok, rovnako takto udajne "pomohli" okrem nas este aj rakusanom a svajciarom. Myslim, ze je to rovnako zodpovedne ako ked niekto v obchodaku vykupi vsetky dezinfekcne prostriedky.
Vyhlasenie pandemie znamena ze hrozba ktorej celime presahuje hranice kontinentu na ktorom su tie nase krajinky rozstrusene - ak sa niekto teraz zacne sustredit len sam na seba dobehne ho to.
Naposledy upravil/-a theplaky v 12 Mar 2020, 08:40, upravené celkom 2 krát.
Btw: vcera som skusal (prvy krat) objednat nakup z Tesca (Senec) s dovozom domov. Najblizsi volny termin mi system ponukol o necele 2 tyzdne.
Pre tych co radi chodia nakupovat do AT...
Od vcera 15:00 do dnes 8:00 pribudlo 56 pripadov.
Exponencialna krivka (s narastom 10x za ca 10 dni) pokracuje co je samozrejme kedze ca tyzden dozadu ked to teraz detekovani ludia v priemere dostali to tu nik neriesil.
Od vcera 15:00 do dnes 8:00 pribudlo 56 pripadov.
Exponencialna krivka (s narastom 10x za ca 10 dni) pokracuje co je samozrejme kedze ca tyzden dozadu ked to teraz detekovani ludia v priemere dostali to tu nik neriesil.
Naposledy upravil/-a d-s v 12 Mar 2020, 08:51, upravené celkom 1 krát.
Prosim vas, je niekde zverejnene podla coho momentalne Taliani zadeluju vazne ptipady?
Nemci to vidia podstatne kritickejšie a čo u nich čítam fóra ako toto, tak nejako z toho zásadne lepšia pripravenosť nevyplýva. Určite však vyššia disciplinovanosť ako v ITA. Na druhej strane ale takisto obrovská masa zľahcovateľov z kmeňa “je to len chrípka”.matus69 napísal:Co o tomto probleme viem, to je z tohoto fora a z novin a z toho mi vychadza, ze jediny, kto to zobral vazne v priprave bolo Nemecko. Ostatne staty hrozbu ako keby ignorovali.
Voľby naopak, dali obrovskú šancu premiérovi urobiť razantné opatrenia hneď 2.3.theplaky napísal:Myslim ze OBROVSKU ulohu v tom ake opatrenia a kedy sa (ne)prijali zohrali volby. Skoda ze to vypalilo datumovo akurat takto nestastne.. bojovat proti hroziacej epidemii/pandemii a zaroven aj o koryto sa efektivne naraz neda - vzdy je to jedno na ukor druheho.
SMERu už bolo jasné, že skončí v opozícii. Premiér mal šancu pre WIN WIN situáciu. Ak by ho niekedy niekto v budúcnosti obvinil, že opatrenia boli prehnané mal by celú paletu správnych odpovedí a navyše by znemožnil politických súperov. Šancu nevyužil, čas premrhal. Nakoniec k tým opatreniam aj tak príde, ale v danom čase už nebudú stačiť.
Ubik:
Keby to bolo zverejnene tak mas obciansku vojnu....
V pripade masovych katastrof, pandemii... skratka vsade kde pocet tych co potrebuju pomoc prekracuje moznosti zdravotneho systemu /a je jedno ci ide o lokalnu nemocnicu, alebo cely stat/ zdravotnicky personal postupuje /alebo by teda postupovat mal.../ podla presnych instrukcii. Cast lekarov /tych skusenejsich/je vyclenena na tzv. selekciu. Ti prideluju poradovnik osetrenia podla viacerych kriterii. Jednym z kriterii je pravdepodobnost prezitia, vek osoby atd.... Maju to presne spracovane. Skratka pokial ti pride osoba v tazkom stave ktoru by si zachranoval hodiny pricom by umrelo 20 lahsich pripadov, tak ho odsunies a nechas tak...Pre laika je to sfilmovane vo filme Pearl Harbuor kde hlavna hrdinka selektuje popalenych namornikov...
Tebe staci vediet, ze zdravotnici maju na to svoju metodiku... Urcite nikto nebude napajat na plucny ventilator 85 rocneho onkologickeho pacienta ked na jeden ventilator cakaju piati 30 rocni pacienti - to je realita.
Keby to bolo zverejnene tak mas obciansku vojnu....
V pripade masovych katastrof, pandemii... skratka vsade kde pocet tych co potrebuju pomoc prekracuje moznosti zdravotneho systemu /a je jedno ci ide o lokalnu nemocnicu, alebo cely stat/ zdravotnicky personal postupuje /alebo by teda postupovat mal.../ podla presnych instrukcii. Cast lekarov /tych skusenejsich/je vyclenena na tzv. selekciu. Ti prideluju poradovnik osetrenia podla viacerych kriterii. Jednym z kriterii je pravdepodobnost prezitia, vek osoby atd.... Maju to presne spracovane. Skratka pokial ti pride osoba v tazkom stave ktoru by si zachranoval hodiny pricom by umrelo 20 lahsich pripadov, tak ho odsunies a nechas tak...Pre laika je to sfilmovane vo filme Pearl Harbuor kde hlavna hrdinka selektuje popalenych namornikov...
Tebe staci vediet, ze zdravotnici maju na to svoju metodiku... Urcite nikto nebude napajat na plucny ventilator 85 rocneho onkologickeho pacienta ked na jeden ventilator cakaju piati 30 rocni pacienti - to je realita.
Gunslinger, ta termosenzitivita nemusi suvisiet vyhradne s teplotou prostredia ako takou. Teplota zavisi (do velkej miery) od intenzity slnecneho ziadenia a ako je zname slnecne ziarenie ma aj zlozku ktora je v UV spektre ktore ako take posobi proti virusom dezinfekcne.Gunslinger napísal:.. Inak - ohladom tej termosenzitivity - v poslednych tyzdnoch som to pocul od mnohych (aj vysokoskolsky vzdelanych) ludi ze s prichodom tepla sa COVID vytrati a len som nad tym krutil hlavou. Ved ked sa uz koncom januara objavili prve pripady nakazenia virusom v Singapure, kde je v januari teplota ako u nas v lete (cez den okolo 32C, v noci 27C, a teraz v marci je este vyssia - cez den okolo 34C a v noci 28C), tak normalne zmyslajuci clovek by si to spojil dohromady a pochopil ze tento virus vyssie teploty ovplyvnia len minimalne alebo vobec. Napriek tomu profesor Krcmery a x dalsich odbornikov najskor vravelo ze podobne ako chripka sa da cakat ze COVID sa vytrati s prichodom jari a leta... Teraz uz aspon tusim vravia ze 'este nevieme' ci sa vytrati s prichodom teplejsich mesiacov... Len neviem ze ci to malo byt snahou akoze 'predist panike', alebo naozaj totalnou ignoraciou faktov, ci neznalostou geografie, kazdopadne ak beznym ludom nasi 'experti' serviruju bud klamstva alebo bludy, potom sa nemusime cudovat ze sme kde sme (naprosta vacsina ludi je nepripravenych na to co sa na nas vali)..
To znamena ze v zavislosti od sezonne kolisajucej intenzity slnecneho ziarenia (=vonkajsej teploty) by sa na slnkom zohrievany povrch/priestor malo dostavat aj rozne mnozstvo UV ziarenia.
Nasiel som jednu studiu ktorej cielom bolo monitorovat intenzitu UV ziarenia ktore dopada na rovnaky povrch v priebehu roka. Studia dospela k zaverom, ze ta intezita sezonne kolise = inak povedane "dezinfekcny ucinok slnka sa v priebehu roka meni". Nakolko tieto vykyvy v intezite UV ziarenia mozu/nemozu mat vplyv na prezivanie virusov v danom prostredi odpoved nemam - niesom biolog.
Results:
"The minimum and maximum levels of UV type A radiation occurred in April 1.27 (0.724) W/m2 and September 7.147 (4.128) W/m2, these figures for UV type B were in March–April 0.005 (0.003) and September 0.083 (0.077). The maximum UVR is received between 11 and 15 o’clock.
Conclusions:
In the central cities of Iran, the minimum and maximum UV type A and B is received in March–April and in September, respectively. Based on the results, the angular position of the sun in the sky, cloud cover, and height from ground level affected the amount of UVR received, but the geographic locations studied did not."
cela studia je tu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4389328/
Naposledy upravil/-a theplaky v 12 Mar 2020, 09:11, upravené celkom 1 krát.
neni tak dávno, čo som písal, že by bolo fajn, aby sme si z vlastných zdrojov zabezpečili/vyrobili rúška. Niektorí ma vysmiali, že nič tu neni a zo zahraničia nám nikto nedá.
Ozve sa vláde domáci výrobca, ktorý je schopný postupne zásobiť štát rúškami a hneď sa nájde niekto, kto to vidí cez politiku. V tomto kontexte odsudzujem prístup Sulíka, ktorý sa zachoval ako falošný politik, ktorého nezaujíma, že sa ide akútne riešiť vážny problém. Jeho neskoršie dementi ma ani trochu nezaujímajú, nakoľko v tejto situácií je dobrá každá domáca pomocná ruka.
Kedže každý štát v EU má svoje problémy s ochranou obyvateľstva- hlavnou prioritou sú riešenia z vlastných zdrojov. Nemci krásne ukázali, že v krízovej situácií jednoducho myslia na seba- lebo sami majú málo. Krásne to zamaskujú pod byrokraciu a zadržané kontajnery už ich územie neopustia a oni si rúšky zaradia do svojich zásob. Mne z toho jasne svieti, že situácia je vážna a štáty musia v prvom rade doma u seba nájsť vlastné kapacity.
Názory niektorých ľudí o účelovom správaní slov. výrobcu rúšiek považujem za politicky zaujaté. Situácia je však vážna, takže politika bokom. Blížime sa do stavu, kedy bude musieť štát naštartovať kopec iných vecí , aby sme vedeli ako štát fungovať. Totiž každý náš sused a obchodný partner bude v prvom rade zapojený do riešenia domácich problémov a až potom sa môže venovať obchodu so zahr.partnermi.
Mám určité poznatky o takýchto scenároch a opatreniach štátu v krízových situáciach, preto si ťukám do čela- ak v tejto situácií niekto zase hľadá politiku...
Ozve sa vláde domáci výrobca, ktorý je schopný postupne zásobiť štát rúškami a hneď sa nájde niekto, kto to vidí cez politiku. V tomto kontexte odsudzujem prístup Sulíka, ktorý sa zachoval ako falošný politik, ktorého nezaujíma, že sa ide akútne riešiť vážny problém. Jeho neskoršie dementi ma ani trochu nezaujímajú, nakoľko v tejto situácií je dobrá každá domáca pomocná ruka.
Kedže každý štát v EU má svoje problémy s ochranou obyvateľstva- hlavnou prioritou sú riešenia z vlastných zdrojov. Nemci krásne ukázali, že v krízovej situácií jednoducho myslia na seba- lebo sami majú málo. Krásne to zamaskujú pod byrokraciu a zadržané kontajnery už ich územie neopustia a oni si rúšky zaradia do svojich zásob. Mne z toho jasne svieti, že situácia je vážna a štáty musia v prvom rade doma u seba nájsť vlastné kapacity.
Názory niektorých ľudí o účelovom správaní slov. výrobcu rúšiek považujem za politicky zaujaté. Situácia je však vážna, takže politika bokom. Blížime sa do stavu, kedy bude musieť štát naštartovať kopec iných vecí , aby sme vedeli ako štát fungovať. Totiž každý náš sused a obchodný partner bude v prvom rade zapojený do riešenia domácich problémov a až potom sa môže venovať obchodu so zahr.partnermi.
Mám určité poznatky o takýchto scenároch a opatreniach štátu v krízových situáciach, preto si ťukám do čela- ak v tejto situácií niekto zase hľadá politiku...
V Nemecku sa vo velkom testuje. Uz v januari pocitali s rozsirenim virusu, zabezpecili siet nezavislych diagnostickych stredisk, dopredu si dohodli platby za vykony, takze rychlo zacali testovat. Teraz rozbiehaju "mcdonald" testovanie, t.j. prides s autom, ani nevystupujes len stiahnes okno a zoberu ti stery.lovec napísal: Nemci to vidia podstatne kritickejšie a čo u nich čítam fóra ako toto, tak nejako z toho zásadne lepšia pripravenosť nevyplýva
Si zober ze u nas stale vsetok biologicky material putuje len do Bratislavy... ved teraz sa niekto stazoval na tlacovke premierovi, ze ten komu zoberu vzorku v piatok poobede, tak vysledok je najskor v pondelok vecer... medzi tym co? Aj keby ten clovek bol hospitalizovany, tak dost dni sa pohyboval medzi rodinou a kolegami a nikto nevie, ci maju byt v karantene alebo nie. To je v riti
Uz stracam prehlad co a kde som cital, takze ak toto tu uz bolo postnute, ospravedlnujem sa za duplicitu.
edit: diakritika v linku robila probl.
edit: diakritika v linku robila probl.
FB mi dnes vyhodil 2 odkazy. Za jeden palec hore, za druhy nakopat do ....
Ubik - talianski zdravotníci v rozhovoroch prizanli, že existuje neoficiálna hranica 65 rokov, nad ktorú to už nechávajú na nebesá a pacientov vôbec neriešia. Aj pri tých, ktorí sú v ekon. činnom veku sa musia rozhodovať, komu dajú šancu a komu nie. vraj sa tam z tohoto rozhodovania o živote a smrti niekoľko mladších doktorov psychicky zrútilo.
Cim bude situacia horsia, bude sa tá hranica znizovat. Zial.
matus69: testovat v KE a BB by sa malo zacat do tyzdna. Personal sa cvici uz vyse tyzdna, masiny pridu do par dni. Plus laboratora SAV potvrdili, ze budu schopni vo povodne vedeckych pracovickach testovať tiež nemalé množstvá vzoriek.
---
Pozeral som TB Matoviča.. Ja neccem vyvolávať politické hádky, ale to je taký ..... Celý čas plná papuľa "Lebo fico, Lebo Pelegrini, vyzyvam Premiera Pelegriniho".. Ja nie som fanusik Smeru, ale doprdele teraz nie je cas na politicke kydy, ak sa okamzite nezapoja vsetci bez ohladu na farbu tricka a bude riesit taketo kraviny, tak si to odsereme vsetci.
Hockto by mi momentalne nevadil na premierskej stolicke ale ak tam sadne diletant bez akychkolvek skusenosti.. Tak to mam vazne strach.
Cim bude situacia horsia, bude sa tá hranica znizovat. Zial.
matus69: testovat v KE a BB by sa malo zacat do tyzdna. Personal sa cvici uz vyse tyzdna, masiny pridu do par dni. Plus laboratora SAV potvrdili, ze budu schopni vo povodne vedeckych pracovickach testovať tiež nemalé množstvá vzoriek.
---
Pozeral som TB Matoviča.. Ja neccem vyvolávať politické hádky, ale to je taký ..... Celý čas plná papuľa "Lebo fico, Lebo Pelegrini, vyzyvam Premiera Pelegriniho".. Ja nie som fanusik Smeru, ale doprdele teraz nie je cas na politicke kydy, ak sa okamzite nezapoja vsetci bez ohladu na farbu tricka a bude riesit taketo kraviny, tak si to odsereme vsetci.
Vcelku nepríjemné zistenie dnes ráno, priznám sa, že pre mňa trochu šokujúce.
Hovorí sa o pandémii, média už týždne pomaly o inom nehovoria/nepíšu. Nato sa Malacky nechtiac zviditeľnili a získali titul "epicentrum". Jeden by povedal, že panika je na spadnutie a ľudia napnutí ako struny.
A potom idem skoro ráno na nákup pre dve domácnosti do Kauflandu MA a som tam široko-ďaleko JEDINÝ s niečim na hube. Čímkoľvek - rúškou, respirátorom, šatkou, šálom, ...
Dôchodcovia 70+, kašľajúci smrkajúci dospelí, nikto nič. Len po mne polovica po očku zazerala ako na exota z amerického apokalyptického filmu
Nakoniec ich tuším dostali bezplatne, ale trpká príchuť zostala.
Hovorí sa o pandémii, média už týždne pomaly o inom nehovoria/nepíšu. Nato sa Malacky nechtiac zviditeľnili a získali titul "epicentrum". Jeden by povedal, že panika je na spadnutie a ľudia napnutí ako struny.
A potom idem skoro ráno na nákup pre dve domácnosti do Kauflandu MA a som tam široko-ďaleko JEDINÝ s niečim na hube. Čímkoľvek - rúškou, respirátorom, šatkou, šálom, ...
Dôchodcovia 70+, kašľajúci smrkajúci dospelí, nikto nič. Len po mne polovica po očku zazerala ako na exota z amerického apokalyptického filmu
Keď hovoríš o menežmente - dnes ráno som debatoval so známou - sestričkou z MA nemocnice. Niekedy tento týždeň dostali otázku z vedenia, či chcú aj nejaké rúška a respirátory navyše k tým pár obyčajným rúškam, čo majú nafasované. Odpoveď bola, že jasné, chcú, veď sú medzi prvými na rane. Nato im oznámili jednotkové ceny, ktoré si majú zaplatiť zo svojho...erebos napísal:Lekar ma liecit a ne riesit organizacne veci. Tu zlyhava zakladny menezment.
Nakoniec ich tuším dostali bezplatne, ale trpká príchuť zostala.