Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Ubik
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 7 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Pamatam sa, ako skolkari sme tajne chodili lasovat do skladika s maskami. Ak mala kazda MS vtedy zasoby, tak to asi nebolo take zle.
Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa greenie »

Misos
prispievateľ
Registered for: 9 years 4 months

Príspevok od používateľa Misos »

Stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv k informáciám o škodlivosti podávania Ibuprofénu pri COVID-19. Keďže sa to objavilo aj tu, tak to sem azda patrí.

https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slov ... Z6EPG5ap0U
d-s
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 10 months

Príspevok od používateľa d-s »

Odhad vyvoja nakazy pre Slovensko - podobne vysledky ako to co vypocitala viedenska technicka univerzita pre rakusko
https://www.aktuality.sk/clanok/773779/ ... t-problem/
Ubik
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 7 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Misos napísal:Stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv k informáciám o škodlivosti podávania Ibuprofénu pri COVID-19. Keďže sa to objavilo aj tu, tak to sem azda patrí.

https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slov ... Z6EPG5ap0U
https://www.teraz.sk/zahranicie/odborni ... lanok.html
pietro32i
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa pietro32i »

Veď obidva zdroje tvrdia to isté, že ide o nepotvrdenú hypotézu a WHO preto len pre istotu neodporúča používať ibuprofén.
bbfh
prispievateľ
Registered for: 8 years 8 months

Príspevok od používateľa bbfh »

Ceska firma vyvinula nove ruska

„Pán Zima (riaditeľ firmy, pozn. red.) bol zadržaný na letisku vo Viedni, 800 kusov rúšok mu bolo na mieste zbavených a znehodnotených, pretože neniesli označenie európskej certifikácie. Ďalších sto kusov mu bolo ponechaných,“

Co k tomu dodat?
greenie
častý prispievateľ

Squela sprava, elektrika bude:
Brífing P. Žigu o zabezpečení dodávok energií
a to aj za cenu, ze pracovnici budu makat, aj ked budu nakazeni koronavirusom (cas 12:50), primo na pracovisku, kde budu zriadene karanteny ... dokial budu vladat, t.j. dokial nebudu v "tazkom stave" zdravotnom ...

Uf, ako to bolo v tych starych sovietskych filmoch ?
Budeme bojovat do posledneho bojovnika, do posledneho dychu, a ustupit, ani krok ... :(
DeSade
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 7 months

Príspevok od používateľa DeSade »

a čo chceš tam ísť makať ty? veď by si si ublížíl aj s predlžovačkou :lol:
greenie
častý prispievateľ

DeSade napísal:a čo chceš tam ísť makať ty? veď by si si ublížíl aj s predlžovačkou :lol:
To si fakt myslis, ze si aky vtipny ?
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 23 years

Príspevok od používateľa Igrlik »

Dnes popoludní rad ľudí pred lekárňou s nadštandardnou prevádzkovou dobou tu na sídlisku... každý s rúškou na ústach a nose, pekne dva metre jeden od druhého.
(síce ten posledný stál už na parkovisku medzi autami, možno by aj uvítal bližší kontakt s blondínou pred ním, ale zrejme odolal - asi vedel prečo!)
dantes
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa dantes »

Je pravda, ze sa nedaju nakupit prostriedky na vsetky mozne katastrofy. Ja som vsak pisal o ruskach, ktore su elementarnou pomockou pre kazdu epidemiu, ci bakterialnu alebo virusovu a tie mali mat statne rezervy. Masky, protichemicke obleky su uz uplne iny level. Aj by som pochopil, ze mali na dva tyzdne a minuli sa. Ved doteraz nas naozaj vsetko velke minulo. Ale oni nemali nic!

Tema CO je na sirsiu diskusiu, ale mozno sa po tomto bude brat vaznejsie. Ved nic taketo tu nebolo snad aj 50 rokov. Nejake velke nacviky sa cakat nedaju, ale snad by sa dalo zacat s nejakym malym vzdelavanim a postupnym (nie panickym) budovanim zasob.

Som velmi rad ked vidim alebo pocujem o disciplinovanych ludoch. Disciplina je zaklad zvladnutia kazdej katastrofy, pamatam si s akym respektom som pozeral na japoncov vo fukusime, ako sporiadane cakaju na evakuaciu. Panika (tam radim aj nadmerne hromadenie zasob) kazdu katastrofu znasobuje.

Co je podla mna velmi dolezite a o com sa prilis nepise je, ze zvladnutiu katastrof vyrazne napomaha nieco co by som nazval socialnou sudrznostou. Tu nejde o nejaku altruisticku zachranu ludstva, ale kazdy ma vo svojej blizkosti ludi starych, chorych, osamelych a pod, ktori sa nestihli alebo nemohli zasobit, alebo si v sucasnej situacii nevedia s niecim rady. Pri epidemiach osobitne plati, ze pomocou im clovek pomaha aj sebe. Lebo darmo clovek zostane doma na 200kg potravin, ked susedia ochoreju len pre to, ze nemali jedno rusko alebo museli ist zhanat jedlo kade tade. Tito susedia spravidla nakoniec nakazia vsetkych okolo.
greenie
častý prispievateľ

WHO varuje před dalším nebezpečím spojeným s koronavirem
"Koronavirus může přežít ve vzduchu déle, než se předpokládalo"
d-s
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 10 months

Príspevok od používateľa d-s »

Co mi nie je jasne (nevyznam sa v tom) ako takyto aerosol vznika.
Pri beznom dychani asi nie.
Pri kychani / kaslani skor kvapky, ci?
bbfh
prispievateľ
Registered for: 8 years 8 months

Príspevok od používateľa bbfh »

Ak nerobi anglictina probl, tak tu je to popisane
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"