Otazne je podla akeho kluca sa testuje. Bolo x pripadov ked navratilec zaprel pobyt v zahranici z obavy pred karantenou. Predpokladam ze je minimalne rovnake mnozstvo exotov ktori nemaju ziadnu cestovatelsku anamnezu a idu sa nechat otestovat na mobilny bod so soplikom a vyfabulovanym pribehom preventivne, lebo mozu. Som skor skepticky a zvedavy na vysledky z osad.emkac napísal:A este jedna poznamka - aj ked to nie je este hodnoverne. Posledny tyzden sa robili testy v tychto poctoch:
747-698-401-688-877-1191-1454
A pocty nakazenych:
23-22-22-27-37-26-24
Co mi stale dava nadej, ze to u nas zvladame. Vdaka relativne slusnemu dodrziavaniu relativne prisnych a zmysluplnych opatreni. (ktore pevne verim poriadne na Velku Noc sprisnia)
Epidémie - karantény
Mna by skor zaujmalo aky dopad toto bude mat na migrantov. Oslabeni utrapami z cesty, zijuci v zlych podmienkach uteceneckych centier budu asi mat oslabenu imunitu. A ak tam prepukne nakaza, staty si asi budu ratovat najprv svojich obcanov.
Vo velkej tichosti a mimo zaber mainstreamu sa s Covidom bojuje v Srbsku... A nikto nevie co v tych lietadlach je...
https://tvzvezda.ru/news/forces/content ... KEP81.html
https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire ... vK746.html
Predtym prejav Sbskeho premiera k EU
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo
solidarite EU sa venuje od 25:15
https://www.scmp.com/news/china/diploma ... irus-fight
MRBLUE : to si na omyle... Predsa migrantov nesmies diskriminovat. Ani ked su tu ilegalne. Pekne nechas udusit svoju 70 rocnu matku a plucny ventilator bude pouzity pre mladeho perspektivneho Eritreiskeho inziniera... Hodnoty EU nesmu byt zradene ani v tazkych casoch
https://tvzvezda.ru/news/forces/content ... KEP81.html
https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire ... vK746.html
Predtym prejav Sbskeho premiera k EU
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo
solidarite EU sa venuje od 25:15
https://www.scmp.com/news/china/diploma ... irus-fight
MRBLUE : to si na omyle... Predsa migrantov nesmies diskriminovat. Ani ked su tu ilegalne. Pekne nechas udusit svoju 70 rocnu matku a plucny ventilator bude pouzity pre mladeho perspektivneho Eritreiskeho inziniera... Hodnoty EU nesmu byt zradene ani v tazkych casoch
Takže aké sú možnosti na stole?
1. vypnutie ekonomiky, ideálne v jednom čase na celom kontinente a okolí. trvanie cca 3-4 týždne. Pravdepodobne krivka oživenia V, možno U
2. ponechanie súčasného stavu vývoja. trvanie cca 12-18 mesiacov, ekonomika pravdepodobne v polobdení, polospánku. Pravdepodobne krivka U, možno L
3. všetky opatrenia zrušiť. čo prežije, vybuduje si kolektívnu imunitu, čo neprežije, pochovať/spáliť a ide sa ďalej. Pravdepodobne krivka U.
to sú, podľa všetkého, 3 zásadné možnosti.
Ani jedna z tých možností nie je dobrá v zmysle toho, že to nebude bez bolesti. Všetky sú zlé alebo veľmi zlé.
Napr. 2. možnosť prináša ešte ďalšie straty. Odhadujem, že ľudia nevydržia takýto režim dlhšie bez toho aby sa neprejavilo na demoralizácii obyvateľstva, zvýšenej miere násilia voči sebe ako i iným.
Tak, ku ktorej sa prikláňate? Ja k 1. aj keď viem, že ku nej nedôjde.
1. vypnutie ekonomiky, ideálne v jednom čase na celom kontinente a okolí. trvanie cca 3-4 týždne. Pravdepodobne krivka oživenia V, možno U
2. ponechanie súčasného stavu vývoja. trvanie cca 12-18 mesiacov, ekonomika pravdepodobne v polobdení, polospánku. Pravdepodobne krivka U, možno L
3. všetky opatrenia zrušiť. čo prežije, vybuduje si kolektívnu imunitu, čo neprežije, pochovať/spáliť a ide sa ďalej. Pravdepodobne krivka U.
Ani jedna z tých možností nie je dobrá v zmysle toho, že to nebude bez bolesti. Všetky sú zlé alebo veľmi zlé.
Napr. 2. možnosť prináša ešte ďalšie straty. Odhadujem, že ľudia nevydržia takýto režim dlhšie bez toho aby sa neprejavilo na demoralizácii obyvateľstva, zvýšenej miere násilia voči sebe ako i iným.
Neukradol. USA ich preplatilo takze zmenili prijimatela, tiez dodavku do Francuzska. Scenar ako ruska pre SR z Ukrajiny.erebos napísal:COVID2019 preveruje spojenectva a solidaritu - Nemcom niekto ukradol ruska a su rozhorceni![]()
![]()
![]()
https://www.cas.sk/clanok/966133/berlin ... e-nemecko/
- dirty harry
- častý prispievateľ
- Registered for: 17 years 4 months
Ľudia kde beriete istoty že pandémia bude trvať 12 - 18 mesiacov?aris napísal:Takže aké sú možnosti na stole?
Aké sú podklady na toto tvrdenie? Kto na svete má s týmto vírusom skúsenosť, aby toto skálopevne tvrdil? Nebude to tak nejak ako s chrípkovou epidémiou, ktorá raz za dva alebo raz za jeden rok príde a po pár mesiacoch sa vyparí a všetko ide ďalej aj napriek stovkám tisícov obetí?
Všetko sú to len úvahy a hypotézy, nakoľko je to tu prvý krát, nikto nevie nič, ani veštiť z guľe domnievam sa.
Ja by som to nechal na Matoviča.....ten nesklame, a my skutoční obyčajní ľudia, žime ako vieme a nestresujme ani seba ani svoje rodiny, ani svojich priateľov...
Kde ostal čistý rozum a trpezlivosť?
Naposledy upravil/-a dirty harry v 04 Apr 2020, 14:59, upravené celkom 1 krát.
Vychádzal som z publikovaných predpokladov.
Napr. aj v médiu TIME
The U.K. government ramped up its response to COVID-19 Monday, asking citizens to cut all unnecessary contact with other people, after a British research team warned its earlier strategy would lead to hundreds of thousands of deaths. But those researchers also gave a troubling warning for countries around the world implementing lockdown measures: in order to be effective, they would need to last 12 to 18 months.
Napr. aj v médiu TIME
The U.K. government ramped up its response to COVID-19 Monday, asking citizens to cut all unnecessary contact with other people, after a British research team warned its earlier strategy would lead to hundreds of thousands of deaths. But those researchers also gave a troubling warning for countries around the world implementing lockdown measures: in order to be effective, they would need to last 12 to 18 months.
Vzhladom k tomu, že sme vo vlákne, ktoré rieši SHTF, tak tu nie sme preto, aby sme sa stresovali alebo aby sme nechali veciam volný priebeh...ale naopak, aktívne sa na základe informácii a predikcii / plánov zariadili tak, aby sme nemuseli stáť v kilometrovom rade pred obchodákom...A kto má zásoby jedla, ten sa asi stresuje menej, ako tí, čo si ho idu práve v hodine dvanástej nakupiť...
ako napr. tu:
https://tv.idnes.cz/zahranicni/kaliforn ... nestv_vrsa
Takže ak je plánom lockout, môžeme to prediskutovať...ale posolstvo toho nie je, či je to dobré alebo zlé...ale že táto možnosť existuje...a teda sa na nu pripraviť...
Tiež je zbytočné lamentovať pri predpovedi počasia o daždi, a že by bolo lepšie keby nepršalo...ked jedinou informáciou z toho je, že si zajtra treba zobrať nepremokavú bundu...
ako napr. tu:
https://tv.idnes.cz/zahranicni/kaliforn ... nestv_vrsa
Takže ak je plánom lockout, môžeme to prediskutovať...ale posolstvo toho nie je, či je to dobré alebo zlé...ale že táto možnosť existuje...a teda sa na nu pripraviť...
Tiež je zbytočné lamentovať pri predpovedi počasia o daždi, a že by bolo lepšie keby nepršalo...ked jedinou informáciou z toho je, že si zajtra treba zobrať nepremokavú bundu...
Vzhľadom na to, ako tu mnohí žijú zo dňa na deň (iba mentálne, nie finančne), by pri vypnutí ekonomiky časť obyvateľstva umrela do 2-3 dní od hladu. Ďalšie obete by boli z dôvodu paniky, dôvere hoaxom, domácemu násiliu, ... Takže vypnutie ekonomiky je potrebné sakramentsky riadne zvážiť! Zabránime šíreniu koronavírusu, ale počet obetí môže byť niekoľko násobne väčší, reálne.
PS: Asi by sa teraz oplatilo investovať do akcií nejakej pohrebnej služby. (čierny humor)
PS: Asi by sa teraz oplatilo investovať do akcií nejakej pohrebnej služby. (čierny humor)
- dirty harry
- častý prispievateľ
- Registered for: 17 years 4 months
Viem Aris, aj tak by som dal skôr prednosť praktickým skúsenostiam s týmto vírusom, a tie má svet zatiaľ len veľmi chabé. Prorokovať bez zodpovednosti 12 - 18 mesačnú kataklismu mi príde tiež ako poplašná správa. Som si istý, že podobných poplašných psycho scénárov uvidíme ešte stovky a možno aj tisícky, veď je to predsa len vďačná téma.aris napísal:Vychádzal som z publikovaných predpokladov.
Napr. aj v médiu TIME
OK
pri každom z tých troch bodov sa dá rozobrať scenár vývoja.
Zatiaľ máme len sprostredkované informácie. Z Číny sú nejaké, tie sa ale pohybujú v celkom slušnom intervale čísel. Napr. od cca 2000 mŕtvych vo Wuhane až po 48000. Ja sám nepovažujem oficiálne čísla za dôveryhodné a tiež si myslím, že sú manipulované smerom dole.
Potom tu máme E, I, USA, UK. To nám niečo naznačuje. A tiež tu máme SK. Dobre, síce sa u nás netestuje, preto môžu byť čísla nakazených nízke, ale na druhej strane ani nám tu JISky nekolabujú a nemocnice nepotrebujú mraziace návesy aby pomohli márniciam.
Otázka je, či je to vďaka Pellegriniho opatreniam, v ktorých pokračoval Matovič, alebo sme ešte len v štartovacej fáze. Či to plus mínus budeme takto zvládať a ak áno dokedy.
Povedzme, že bod 1. je najmenej reálny, tak ho vynechajme.
Skúsme špekulovať o vývoji pri bode 2. a 3. (ten je asi tiež nereálny). Takže môžme čakať, že to pôjde podľa bodu 2. Ako to asi bude vyzerať?
pri každom z tých troch bodov sa dá rozobrať scenár vývoja.
Zatiaľ máme len sprostredkované informácie. Z Číny sú nejaké, tie sa ale pohybujú v celkom slušnom intervale čísel. Napr. od cca 2000 mŕtvych vo Wuhane až po 48000. Ja sám nepovažujem oficiálne čísla za dôveryhodné a tiež si myslím, že sú manipulované smerom dole.
Potom tu máme E, I, USA, UK. To nám niečo naznačuje. A tiež tu máme SK. Dobre, síce sa u nás netestuje, preto môžu byť čísla nakazených nízke, ale na druhej strane ani nám tu JISky nekolabujú a nemocnice nepotrebujú mraziace návesy aby pomohli márniciam.
Otázka je, či je to vďaka Pellegriniho opatreniam, v ktorých pokračoval Matovič, alebo sme ešte len v štartovacej fáze. Či to plus mínus budeme takto zvládať a ak áno dokedy.
Povedzme, že bod 1. je najmenej reálny, tak ho vynechajme.
Skúsme špekulovať o vývoji pri bode 2. a 3. (ten je asi tiež nereálny). Takže môžme čakať, že to pôjde podľa bodu 2. Ako to asi bude vyzerať?
že netestujeme, respektíve testujeme málo je trochu zavádzajúce:
podla worldometers máme:
Sk : 2,497 testov na milion obyvatelov
UK: 2,698
FR: 3,436
USA: 4,097
Španielsko: 7,593
Taliansko: 10,252
DE: 10,962
napr.
HU: 2,011
PL: 1,926
samozrejme, je čo zlepšovať...
CZ: 6,926
Vačšina najviac zasiahnutých krajín testuje maximálne 4x také množstvo ako my...
Ak by sme predpokladali, že viac testov = viac chorých, aj tak v našej krajine by to boli aktuálne jednotlivé stovky nakazených...pri tisíckach celkovo...
podla worldometers máme:
Sk : 2,497 testov na milion obyvatelov
UK: 2,698
FR: 3,436
USA: 4,097
Španielsko: 7,593
Taliansko: 10,252
DE: 10,962
napr.
HU: 2,011
PL: 1,926
samozrejme, je čo zlepšovať...
CZ: 6,926
Vačšina najviac zasiahnutých krajín testuje maximálne 4x také množstvo ako my...
Ak by sme predpokladali, že viac testov = viac chorých, aj tak v našej krajine by to boli aktuálne jednotlivé stovky nakazených...pri tisíckach celkovo...
astros napísal:...pri vypnutí ekonomiky časť obyvateľstva umrela do 2-3 dní od hladu...
Hladu by som sa neobával, problém hrozí ešte pred tými dvoma - troma dňami.. Keď nedaj boh vypne Pán premiér net a školopovinným dôjde posledná palička na androidoch na baterke, budú umierať húfne do 15 minút na nervové a psychické kolapsy. Adolescentní jedinci max do hodiny.astros napísal:Vzhľadom na to, ako tu mnohí žijú zo dňa na deň (iba mentálne, nie finančne), by pri vypnutí ekonomiky časť obyvateľstva umrela do 2-3 dní od hladu.
kto sa trochu uvedomelo nenastavil za posledný mesiac na trochu pragmatické fungovanie- tak tomu hrozia trochu stresy.
Kto je trochu všímavý, už dávnejšie si všimol, čo mali niektorí ľudia v košíkoch a kto si rozumným spôsobom robil určité zásoby.
Ja som takmer nijako nezmenil moje fungovanie. Priebežne si kontrolujem stavy konkretnych potravín a iných potrebných vecí. Obchodný dom navštevujem možno 2-3 x mesačne. Ak niekde vidím davovoú psychozu-tam nemám čo hľadať a odchádzam. radšej si niečo doplním v menšom obchode, kde podporím menšieho obchodníka a v pohodičke nakúpim potrebné veci.
V domácej kuchyni sme nastavili určité pravidlá pre spracovávanie potravín a množstva surovín, ktoré sa uvaria a budú v chladničke. Neni dôvod variť pre kontajner.
Čo sa týka detí a školských povinností- tak konštatujem, že učitelia asi doma ani netrtkajú, ani nežijú rodinným životom, lebo tolko úloh, čo decká denne robia a musia cez net odosielať- tolko toho nebolo ani pred pandémiou...
Kto je trochu všímavý, už dávnejšie si všimol, čo mali niektorí ľudia v košíkoch a kto si rozumným spôsobom robil určité zásoby.
Ja som takmer nijako nezmenil moje fungovanie. Priebežne si kontrolujem stavy konkretnych potravín a iných potrebných vecí. Obchodný dom navštevujem možno 2-3 x mesačne. Ak niekde vidím davovoú psychozu-tam nemám čo hľadať a odchádzam. radšej si niečo doplním v menšom obchode, kde podporím menšieho obchodníka a v pohodičke nakúpim potrebné veci.
V domácej kuchyni sme nastavili určité pravidlá pre spracovávanie potravín a množstva surovín, ktoré sa uvaria a budú v chladničke. Neni dôvod variť pre kontajner.
Čo sa týka detí a školských povinností- tak konštatujem, že učitelia asi doma ani netrtkajú, ani nežijú rodinným životom, lebo tolko úloh, čo decká denne robia a musia cez net odosielať- tolko toho nebolo ani pred pandémiou...