Manipulácia so zbraňou na policajnom útvare
Manipulácia so zbraňou na policajnom útvare
Dnes som bol na polícií, pred kanceláriou na oddelení zbrani a streliva dvaja chalani si očividne medzi sebou prevádzali vlastníctvo zbrane a čakali na vybavenie.
Jeden vytiahol tú zbraň z obalu a vysvetľoval tomu druhému ovládanie, rozborku atď.
Ja sa väčšinou do druhých ľudí nestarám a ten chalan celý čas mieril do steny, ale aj tak som im potichu poradil, aby to teraz schoval a potom mu to ukázal inde. Po prvotnom "ale ja mám Á-čko a prečo by som nemohol" som ho upozornil, že sú vo verejne prístupnej budove a nie je tu vymädzený priestor na bezpečnú manipuláciu, mi dali za pravdu.
Predpokladám, že som im poradil dobre, či?
Jeden vytiahol tú zbraň z obalu a vysvetľoval tomu druhému ovládanie, rozborku atď.
Ja sa väčšinou do druhých ľudí nestarám a ten chalan celý čas mieril do steny, ale aj tak som im potichu poradil, aby to teraz schoval a potom mu to ukázal inde. Po prvotnom "ale ja mám Á-čko a prečo by som nemohol" som ho upozornil, že sú vo verejne prístupnej budove a nie je tu vymädzený priestor na bezpečnú manipuláciu, mi dali za pravdu.
Predpokladám, že som im poradil dobre, či?
Podla mna sa na useku zbrani manipuluje so zbranami bezne a z podstaty veci. Ak su dodrzane bezpecnostne opatrenia, nemal by som s tym problem. Podobne je to v predajnach zbrani / u puskara.
Niekde je však "úsek zbraní" dohromady s pasovým, občanákmi a inými odeleniami.
U nás je to na chodbe, ktorou sa prechádza na iné oddelenia.
Viem, že tu ľudia písali, že ich policajt zdrbal, keď si prišli zaevidovať zbraň a začali si ju pred ním vybíjať. ...a to bolo za zatvorenými dverami.
Viem, že tu ľudia písali, že ich policajt zdrbal, keď si prišli zaevidovať zbraň a začali si ju pred ním vybíjať. ...a to bolo za zatvorenými dverami.
Majtel ZP by mal tieto veci ovládať. A na oddelenie chodiť samozrejme s vybitou zbraňou. A to, že ste v predajni zbraní, alebo na PZ neznamená, že je tam povolené šibrinkovať a vyťahovať zbrane. Vždy treba najprv personál požiadať a manipulovať až keď dostane pokyn-povolenie na manipuláciu.
Suhlasim, vychadzal som som z reality BA, kde ma oddelenie zbrane vlastnu chodbu mimo ostatnej agendy.
Ci na policii alebo aj v predajni so svojou zbranou manipulovat vyhradne so suhlasom personalu. Predavaca alebo policajta.
A nepriamo tým nútiť nositeľa nabitej zbrane (ZP-A) pokútne vybíjať zbraň v aute na parkovisku alebo na WC?
Prídem, pri potrebe predložiť danú zbraň sa spýtam na miesto bezpečného vybitia, vybijem. Veď je to oddelenie zbraní.
Btw. každú jednu predkladanú zbraň potrebujem bezpečne vybiť (povedzme okrem pušky s vlajočkou), než ju položím na stôl alebo podám policajtovi. Aj tú "vybitú", takže všade by mali mať vybíjací tunel/kýbel alebo aspoň stanovený bezpečný smer.
Dantes:
A na vlastnej chodbe odd. zbraní nevadí, keď sa ľudia postrelia?
Ak je tam takáto prax bežne tolerovaná, je to len čakanie na prúser.
Netuśím, prečo chodíš ukazovať na odelenie nabitú zbraň, ale určite by si dáky dôvod našiel. Ale najčastejší dôvod býva prevod pri kúpe a predaji, odovzdanie a prípadná kontrola na predvolanie.
Btw. na odelení zbraní sa očakáva, že každý majitel ZP ovláda základy narábania, aj to že tam príde každý s vybitou zbraňou. K zubárovi sa tieź nechodí s plnou hubou. A nikde to písané nie je.
Btw. na odelení zbraní sa očakáva, že každý majitel ZP ovláda základy narábania, aj to že tam príde každý s vybitou zbraňou. K zubárovi sa tieź nechodí s plnou hubou. A nikde to písané nie je.
yarco, myslim, ze som pisal nieco o dodrzani bezpecnostnych opatreni.
Ale v zasade by sa clovek co nosi zbran nemal bat vybit zbran kdekolvek pri dodrzani bezpecnosti - aj v aute. Priamo na PZ to ale neodporucam, prislusnici su casto viac uradnici, nez by mali realne skusenosti s nosenim zbrane a boli by zbytocne nervozni. Mozno by som bol aj ja na ich mieste. Navyse tam casto nemavaju vybavenie ako vybijacie zariadenie. Ja ked predkladam zbrane na PZ, tak rovno so stiahnutym zaverom, aby som predisiel zbytocnym diskusiam.
Ale v zasade by sa clovek co nosi zbran nemal bat vybit zbran kdekolvek pri dodrzani bezpecnosti - aj v aute. Priamo na PZ to ale neodporucam, prislusnici su casto viac uradnici, nez by mali realne skusenosti s nosenim zbrane a boli by zbytocne nervozni. Mozno by som bol aj ja na ich mieste. Navyse tam casto nemavaju vybavenie ako vybijacie zariadenie. Ja ked predkladam zbrane na PZ, tak rovno so stiahnutym zaverom, aby som predisiel zbytocnym diskusiam.
A ako jedno z tých základných pravidiel ja chápem aj 'Neťahať zbraň z puzdra na nevhodnom mieste', napr. niekde na verejnej chodbe v budove PZ.
Beriem, že možno som trocha postihnutý motaním sa po strelniciach a rozhodcovaním, ale (takmer) všetci sú vždy presvedčení, že pri manipulácii dodržiavajú bezpečnostné opatrenia. Až kým nepríde upozornenie, DQ alebo nebodaj nekontrolovaný výstrel. A niektorí sú presvedčení aj potom.
A ak to nie je len exces ale dokonca zažité pravidlo typu "u nás na chodbe je manipulácia v pohode, však vždy bezpečne", je to len čakanie na (v najlepšom prípade) dieru v stene.
Beriem, že možno som trocha postihnutý motaním sa po strelniciach a rozhodcovaním, ale (takmer) všetci sú vždy presvedčení, že pri manipulácii dodržiavajú bezpečnostné opatrenia. Až kým nepríde upozornenie, DQ alebo nebodaj nekontrolovaný výstrel. A niektorí sú presvedčení aj potom.
A ak to nie je len exces ale dokonca zažité pravidlo typu "u nás na chodbe je manipulácia v pohode, však vždy bezpečne", je to len čakanie na (v najlepšom prípade) dieru v stene.
Yarco, bezpečnosti nikdy nie je dosti - s tým, samozrejme, súhlasím(e). Len mne asi stále uniká dôvod, pre ktorý by niekto mal na oddelení zbraní a streliva OR PZ vybíjať nabitú zbraň. Alebo prečo by to mal (alternatívne) robiť práve v aute na parkovisku alebo na WC, keď tak môže bezpečne spraviť doma, pred cestou na OR PZ...
Pokiaľ ide o manipuláciu, tam, samozrejme, tých dôvodov je kopa. Ale nepísané pravidlo predsa je zbraň policajtovi podávať až v kancelárii z kufríka alebo transportného puzdra a pred odovzdaním z rúk do rúk predviesť, že zbraň je vybitá, a to aj s opísaním tohto postupu. Pokiaľ ide o šibrinkovanie v iných priestoroch, napríklad predvedenie kupujúcemu pri prevode zbrane, tam už je to podľa "miestnych zvyklostí" a momentálnej situácie, ale ja osobne som opatrný, lebo si viem predstaviť, že v dnešnej premobilovanej dobe to môže pre niekoho byť námet na natáčanie videjok, ich zdieľanie na sockách aj s rôznymi hysterickými komentármi.
Pokiaľ ide o manipuláciu, tam, samozrejme, tých dôvodov je kopa. Ale nepísané pravidlo predsa je zbraň policajtovi podávať až v kancelárii z kufríka alebo transportného puzdra a pred odovzdaním z rúk do rúk predviesť, že zbraň je vybitá, a to aj s opísaním tohto postupu. Pokiaľ ide o šibrinkovanie v iných priestoroch, napríklad predvedenie kupujúcemu pri prevode zbrane, tam už je to podľa "miestnych zvyklostí" a momentálnej situácie, ale ja osobne som opatrný, lebo si viem predstaviť, že v dnešnej premobilovanej dobe to môže pre niekoho byť námet na natáčanie videjok, ich zdieľanie na sockách aj s rôznymi hysterickými komentármi.
Lebo z nejakého dôvodu tam s nabitou príde, nič viac.
Mne sa to stalo dávnejšie pri prevode jednej zbrane, že potrebovali niečo administratívne zmeniť na mojich kartách zbrane. Tak novú zaevidovali, na tej na opasku mi to (po vybití a predložení) zmenili hneď a zvyšné zbrane sme poriešili neskôr.
Takisto ak niekto nosí zbraň tých pár dní medzi jej kúpou a evidenciou, môže prísť po robote na oddelenie s nabitou na opasku. Buď ju vybiť zabudol alebo ani neplánoval, to nie je podstatné.
Stať sa to stáva, ale bežný postup to nie je.
Ale mojou pointou bolo iné - ako píšeme obaja, každú zbraň pred odovzdaním treba vybiť štandardnou procedúrou bez ohľadu na to, koľkokrát ju doma držiteľ (údajne) vybíjal. Preto vybíjací tunel alebo aspoň určený bezpečný priestor je niečo, čo by na oddeleniach malo byť samozrejmosťou.