Predĺženie platnosti ZP a kontrola zbraní

Používateľov profilový obrázok
fotograf
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 4 months

Príspevok od používateľa fotograf »

Tento týždeň podaná žiadosť o nový ZP v TN:
- tiež kontrola záznamovej knihy (F)
- tiež chceli priniesť na kontrolu všetko železo..., takže otočka - a na druhý deň znovu... :arrow:

Prekvapil ma však spôsob "úradovania" na oddelení zbraní v TN - nevstupujete do miestnosti, ale pred dverami na chodbe je stôl - policajti sú vnútri miestnosti a my (ostatní) vonku na chodbe - a úraduje sa "cez dvere" na stole... :mrgreen:
Nebolo by na tom nič zlého, keby všetci rešpektovali bezpečnú manipuláciu so zbraňami, lebo niektorí jedinci (D) sa správali dosť neznalo veci, čo však (napodiv) policajtom príliš nevadilo... :oops:
A najviac pobavil týpek, ktorý (okrem iných kvérov) priniesol pod pazuchou sapík Vz58 omotaný v teplákovej bunde... :lol: :shock: :P
Mesi
moderátor
Registered for: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Absolútne (bohužiaľ) normálna prax pri väčšine poľovného osadenstva. :cry:
milan333
občasný prispievateľ
Registered for: 9 years 2 months

Príspevok od používateľa milan333 »

@fotograf
V TN nič výnimočné sám mám podobné skúsenosti. Policajti čo tam sú sú aspoň rozumný a nerobia problémy a policajtka aj poradí.
Akurát čo má štve je keď tam príde niekto "známy" najskôr vybavujú jeho aj keď tam je rada (že pán z IBO)
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Milan, nechcem sa nikoho zastávať, ale máš istotu, že ten pán z IBO, alebo hocikto, koho podľa teba uprednostnili, tam nebol objednaný vopred, možno aj s tým, že policajti mu sami oznámili presný čas, keď sa má dostaviť? :wink:
milan333
občasný prispievateľ
Registered for: 9 years 2 months

Príspevok od používateľa milan333 »

Jack, ja to nikomu neberiem ani nejdem sa hádzať o zem, napísal som len svoj názor aký som tam v tom momente mal :wink:
Chodím tam tiež dosť často a takýchto momentov som mal viac ale ako píšem možné je všetko a ak sa dá objednať je len plus o ktorom asi neviem :mrgreen:
A chodím aj do PB a inam ale v TN sú dobrý kolektív a nechcem nikoho očierniť.
fotograf
častý prispievateľ

Milan, ináč s tou policajtkou máš pravdu..., keď si mladý policajt, ktorý ma vybavoval, nevedel s istou vecou rady, tak mu to tá policajtka vysvetlila, ako to má "zúradovať"... :mrgreen:
Tiež nechcem nikoho chváliť, ani haniť..., ale čo by možno iní dali za to, keby mali takéto osadenstvo na oddelení ZaS aj vo svojom okrese... :arrow:
fotograf
častý prispievateľ

Začiatkom tohto týždňa som si bol nový ZP (a PZ) a - zaskočili ma opätovnou požiadavkou na kontrolu záznamovej knihy (F)... :shock:
Oznámil som im, že záznamovú knihu mi kontrolovali pri fyzickej kontrole zbraní, ktoré som tiež musel priniesť. Nie žeby som sa chcel zbytočne "štorcovať", ale zrovna som nemal toľko času (ísť po ňu a znovu ju predkladať, najmä keď som tak už urobil...). Povedali mi, že v knihe musím mať ich zápis (inak je vraj neplatná, čo je logické). Potvrdil som, že pečiatku, podpis a dátum v nej mám..., tak pohľadali v mojej evidenčnej karte - a záznam o kontrole našli. :mrgreen:
Len bolo treba ísť otvoriť skriňu v druhej miestnosti. :lol:
Ale beriem to - práve sa totiž ponáhľali na obed... :oops: :P
Olap
prispievateľ
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa Olap »

Máte skúsenosť, ako je to keď by som si pri žiadosti o predĺženie chcel aj doplniť ďalšiu skupinu? Chcem doplniť E (potvrdenie o členstve mám). Stačí len do žiadosti uviesť popri existujúcich navyše aj novu skupinu, alebo sa vyžaduje niečo iné?
brco
občasný prispievateľ
Registered for: 4 years

Príspevok od používateľa brco »

Ak mas splnene ostatne podmienky na skupinu, tak dokladas iba to, co je pre nu specificke. Pri E potrvdenie o clenstve. Plus podklady na predlzenie.
miselito
prispievateľ
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa miselito »

Dnes som bol na ORPZ v Trencine podat ziadost o novy ZP skupiny A.
Uradovalo sa aj na stole na chodbe, ale iba v pripade, ak mal niekto viac zbrani, alebo pusky.
Ostatnych brali cez male dvere dovnutra. Mal som so sebou vsetky potvrdenia (psycho+zdravotna karticka), fotky, vypisanu ziadost (vytlacenu zo stranky ministerstva a obojstranne vytlacenu), kolok (45Eur), zbrojak a pistol.
Policajt vsetko zaevidoval a povedal, ze o mesiac mi zavolaju a mozem si prist zobrat novy ZP.

Este jedna vec. Aj ked sa to na fore uz niekde spominalo, ze nepotrebujem odovodnenie pri ziadosti o novy ZP, do ziadosti sa dovod samozrejme uvadza(uviedol som presne ten isty ako 8 rokov dozadu, ked som ziadal o skupinu A), ale potvrdenie od zamestnavatela mi vratil s tym, ze som poziadal o novy ZP v spravnej lehote pred vyprsanim, takze to nie je potrebne. Ak by som poziadal po lehote tak by som musel toto potvrdenie opät prikladat.
topinambur
prispievateľ
Registered for: 10 years 5 months

Príspevok od používateľa topinambur »

Tiez som v piatok podal ziadost o novy ZP,ako dovod som len opisal definiciu jednotlivych skupin zo ZP,dolozil potrebne potvrdenia a vypisal vyhlasenie,ze som poslednych 10 rokov nezil viac ako 6 mesiacov v zahranici.Pre zbrojak mam prist o 30 dni so vsetkymi zbranami na kontrolu
astros
prispievateľ

Príspevok od používateľa astros »

Pri podávaní žiadosti odovzdávate starý ZP? Ak áno, je v poriadku ísť potom so zbraňou/zbraňami domov a byť bez ZP 30 dní? Alebo sa starý ZP odovzdáva až pri preberaní nového?
Mesi
moderátor
Registered for: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Prečo by si ho odovzdával, keď stále platí? Ostáva ti do vydania nového ZP. Ak by to ho nestihli vydať, mal by si podľa zákona do danej lehoty ho odovzdať a zbrane uchovať na polícii.

Ja som mal tento prípad, pretože sa niekde asi zabudlo na overenie osoby v mieste bydliska, bol som sa 2 dni pred skončením platnosti starého ZP spýtať na stav. Ďalší večer mi už volala polícia, či môžu prísť sa porozprávať a o nejaký ten deň som mal už nový ZP.

Na polícii ale moje zbrane ani ZP nechceli, že je to v konaní a tým pádom je to ok. Síce sa k tomuto názoru neprikláňam, ale nevidel som dôvod tlačiť na to, že trvám na odovzdaní zbraní do úschovy PZ
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Mesi napísal: 16 Nov 2025, 17:49Ak by to ho nestihli vydať, mal by si podľa zákona do danej lehoty ho odovzdať a zbrane uchovať na polícii.
To určite nie.
Ak bola žiadosť o "predĺženie" podaná v riadnej lehote, "starý" ZP zostáva v platnosti až do konečného rozhodnutia resp. vydania nového ZP.
Žiadne odovzdávanie ZP ani zbraní do úschovy sa nekoná.

"§ 23 Platnosť zbrojného preukazu
...
Platnosť zbrojného preukazu držiteľa, ktorý si podal v lehote podľa § 24 ods. 1 žiadosť o vydanie nového zbrojného preukazu a o ktorej nebolo rozhodnuté do uplynutia doby platnosti predchádzajúceho zbrojného preukazu, sa predlžuje až do právoplatného rozhodnutia o vydanie nového zbrojného preukazu.
"
astros
prispievateľ

Príspevok od používateľa astros »

OK, ďakujem pekne.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"