ZP A okres PD

Používateľov profilový obrázok
maros15
častý prispievateľ
Príspevky: 683
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa maros15 »

lenochod.O tom,ci dostanes ZP rozhoduje cela komisia a nie iba prokurator.Toho len vyuzili aby ti ukazali kto je tu pan.
lenochod
prispievateľ
Príspevky: 321
Registered for: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Ono je sice pravda, ze cela komisia, ale myslim ze to je jedna banda. Boli tam len traja, lekar chybal. No ale v kazdom pripade som nezabijal cas vyrevanim sa v kute, trosku som prekuchal cervenu knihu a nasiel som zopar dalsich nejasnosti.


1)
Je tam otazka s polovnikom, ktory ma pri sebe zbran, kde mu nesedi vyrobne cislo s cislom v PZ a policajt mu zabavi aj druhu zbran co ma pri sebe.
Akeho TC sa dopustil ten polovnik? Nedovolene ozbrojovanie? Moze mu policajt zobrat aj pripadne ine zbrane, ktore nema pri sebe(ma ich doma napr.)? Na zaklade toho isteho potvrdenia, alebo na to potrebuje nejaky dalsi papier? Moze mu policajt zobrat aj ten PZ kde nesedi vyrobne cislo?

2)
S tym uzko suvisia aj otazky(su tam 2) o cloveku, ktory kupil na burze zbran, ktora podlieha povolovaciemu konaniu. Dopustil sa TC alebo priestupku? Myslim, ze toto je rovnaka situacia ako s tym polovnikom, ale v knihe je napisane ze len priestupok...

3)
Ako by sa zmenila situacia, pri kupovani zbrane kategorie C? Myslim, ze keby dostane potvrdenie o kupe so vsetkymi nalezitostami, je to v poriadku. Keby to kupi bez tohto potvrdenia, dopusta sa TC alebo priestupku?

Ja nedovolene ozbrojovanie chapem ako cin, pri ktorom si osoba bez povolenia zadovazi zbran.
a) nema ZP
b) ZP sice ma, ale kupi kat A,B bez NP
c) kupi napr. dlhu zbran na zp A,B(predavajuci by mu to nemal predat ale...mozu sa to spytat)

Nemozem si pomoct ale taketo otazky cakam na opravaku...
inspiring_nobel

Príspevok od používateľa inspiring_nobel »

Ako ze cakas taketo otazky na opravaku? Vy ste si nelosovali cely subor otazok naraz? Ani v ramci doplnujucich otazok sa ta nikto nesmie pytat mimo vylosovanej temy.
lenochod
prispievateľ
Príspevky: 321
Registered for: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Samozrejme ze sme si losovali, ale ked prokurator chcel silou mocou celu otazku rozpitvat, tak cakam nieco na tento sposob. Dnes som bol dat ziadost o opravny, tak som sa pytal aj tamojsieho policajta, tiez povedal len tolko co ja na skuske. Aj potvrdil, ze niektori prokuratori sa v tomto vyzivaju ako keby bol kazdy pravnik s 20rocnou praxou.

Kedze viacmenej vsetky nejasne otazky B stoja na nedovolenom ozbrojovani alebo na povinnosti vydat vysetrovatelovi zbran, preto chcem vediet co najviac pravnych podrobnosti. Tj hlavne prave cely tento postup pri zaistovani/odnati zbrane a v ktorych pripadoch(ked je vinnik drzitel ZP[ked nema ZP je to jasne]) ide o nedovolene ozbrojovanie a kedy len o priestupok.

EDIT:
Toto je uplne fantasticke
Zakon o zbraniach:

Kód: Vybrať všetko

(1) Priestupku na úseku zbraní a streliva sa dopustí ten, kto a) bez povolenia vyrobí alebo zadováži sebe alebo inému zbraň alebo strelivo podliehajúce povoľovaciemu konaniu, ohláseniu a evidenčnej povinnosti, alebo ich bez povolenia prechováva, alebo vykonáva činnosť, na ktorú je potrebné povolenie podľa tohto zákona...
A zaroven
Trestny zakon:

Kód: Vybrať všetko

(1) Kto sebe alebo inému vyrobí, dovezie, vyvezie, prevezie, prepraví, zadováži alebo drží strelnú zbraň, jej súčasť alebo komponent, alebo strelivo bez povolenia alebo bez označenia zbrane určeného na jej identifikáciu podľa medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná, alebo takú činnosť sprostredkuje...
Takze....kedy je to potom TC a kedy priestupok?
Policajt povedal, ze ked si kupim akukolvek zbran kat. B bez NP, je to nedovolene ozbrojovanie. Takze kedy je taketo zadovazenie zbrane len priestupkom? V cervenej knihe je to totizto takto oznacene...obcan kupil od ineho obcana na burze....otazka B1-17, odpoved je vraj len priestupok
Naposledy upravil/-a lenochod v 05 Aug 2009, 12:48, upravené celkom 1 krát.
eager_mclaren

Príspevok od používateľa eager_mclaren »

- no lenochod, tomu sa hovorí proste smola....keď studiné materiály "nestačia" a treba vedieť aj to,čo si vlastne ani nevedel, že treba detailne vedieť :D ( poznám z VŠ ),
- mňa čakajú zajtra skúšky na ZP v PB: btw: nemá niekto priamu skúsenosť?
lenochod
prispievateľ
Príspevky: 321
Registered for: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Len ziadnu paniku. Mam teraz mesiac na poriadne doucenie sa, hadam uz nebudu robit tolko problemov. Celkovo mam zo skusky celkom dobry dojem aj tak, bol som dost prekvapeny dobrym pristupom policajtov. Sranda bola, ked mi dal do ruky nabity kver v ramci zodpovedania E otazky, lebo co som videl tak sa pytali len teoreticky. Som myslel ze dobre, sak mu ten prazdny zasobnik vytiahnem a pozrem komoru. A on ze podajte mi naboj...

Inak kto viete, skuste mi dat nejake vhodne odpovede na tieto 2 otazky s odnatim zbrane a nedovolenym ozbrojovanim. On ten prokurator hadam nema az taku zasobu zaludnych otazok, zvlast, ked vidim, ze tie Bcka su na jedno kopyto.

BTW. co sa stane ak by som nespravil ani opravak? Definitivny fail a nova ziadost so vsetkym co k nej treba alebo tych opravakov je viac(jak autoskola)?
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

v zakone ani vyhlaske som nenasiel ziadne obmedzenie o pocte opravnych skusok, takze podla mna mozes kolko chces, lehoty su prerusene, tak nevidim problem... len nezabudni vzdy do 60 dni podat ziadost o opravnu skusku
eager_joliot

Príspevok od používateľa eager_joliot »

To lenochod:

Ja som mal tiež nervy z toho, keď som išiel pred rokom žiadať ZP "A" v TT. To boli odrádzačky zo strany mladej tety policajtky(na ZP "B"), ale začal som tam chodiť veľmi často, ako na klavír a akosi som jej pravdepodobne padol do okna, keď mi v tom začala pomáhať ako na to. Okrem klasickej vety "na ochranu života a majetku" v žiadosti som musel priniesť nejaký papier. A zhodou okolností som mal to šťastie. Nie som podnikateľ, ani veľké "zviera", politik, či pohlavár, iba obyčajný človek s rodinkou, dieťaťom, druhým na ceste. Mám nehnuteľnosť(byt) v TT, ale tam nebývam. Bývam v podnájme na Záhorí, tak som tete vysvetľoval, že mať iba "B" je pre mňa bezpredmetné, keďže zbraň by sa nikdy nenachádzala v mieste môjho trvalého bydliska a podnájom môžem meniť každý mesiac(a samozrejme je mi "B"-čko prd platné, keď budem v horách a tam bude buď macko uško, divý havinko a najhoršie, čo môže byť, nízko inteligentný cicavec menom človek, ktorý by si túžil vyskúšať niečo tvrdšie ako je moja lebka na mojom tele...).
Ale stalo sa rok predtým, ako som podal žiadosť, že mojich podnájomníkov v mojom byte napadol fyzicky spodný sused a ja čo by majiteľ som sa mal čo k tomu vyjadriť. Mal som zápis z tejto udalosti od policajtov(trestné oznámenie, ale aj zápis o poškodení môjho majetku), to som im tam doložil, samozrejme všetko ostatné, kolky, fotky, data...a o pár dní ma na pošte čakala pozvánka na skúšky. Drtil som ako blázon, všetko aby bolo ako sa patrí. Len tá prax so zbraňou bola problematická, tak som trénoval na plynovke, ktorú ešte stále mám. Len som nevedel čo ma v reále čaká. V deň mojich menín na skúške som išiel druhý v poradí na "koberček", lebo prvý sa tlačil mladý študentík s hrubým krkom a vyholenou hlavičkou, ktorý túžil mať kvér len tak, aby bol podľa mňa frajer v parti lebo nevedel ani rozdiel medzi skupinami ZP a skupinami zbraní a strašne sa kamsi ponáhľal(asi zamachrovať pred holohlavými, že mám to).
Tak ho poslali si to ešte raz pripraviť(dúfam, že mu to nedali). Všetky otázky z mojej strany zodpovedané správne a aj prvá pomoc, jediné, čo som mal poznámku zo strany policajtky pri manipulácii so zbraňou, že bezpečný priestor sme si zadefinovali, prečo nemierim zbraňou tam pri vyberaní zásobníka? Tak jej kontrujem, že bezpečná manipulácia je stanovená v tom a tom uhle v tom a tom smere a ten som neprekročil :) Pousmiala sa a povedala, že mám pravdu a bolo vybavené. Status na konci: vyhovel, môžete si o týždeň prísť pre ZP "A". Zbraň som zakúpil asi 2 týždne po obdržaní ZP, zaregistrovaná, zastrielaná, vyskúšaná.
A som rád. Riadim sa hesla, radšej ju mať a nikdy nepoužiť ako ju nemať a potrebovať. Alebo, nech ma súdia 12-ti na súde X rokov, ako nesú štyria v truhle do hrobu.
Manželka si zvykla(lebo nechcela aby som mal zbraň-zlá skúsenosť z mladosti, otec vojak a príbehy z kasárni atď), synak mi už podáva v rámci všetkej bezpečnosti náboje, keď nabíjam, aby vedel presne, ako sa má manipulovať so zbraňou(má síce iba 2 roky, ale vedieť to musí-zbraň je samozrejme uzamknutá v trezore a kľúč mám iba ja).
Veľa šťastia všetkým vám, ktorí chcete(potrebujete) ZP "A" tak ako ja, nie na frajerinky, ale skutočne na obranu, či už auta, bytu, domu, života, zdravia, pred psom(iným zverom), skupinkou feťákov alebo iných indivíduí...nikdy nevieme, kedy nám zachránia tie zbrane to najdôležitejšie.
Naposledy upravil/-a eager_joliot v 06 Apr 2010, 21:18, upravené celkom 1 krát.
lenochod
prispievateľ
Príspevky: 321
Registered for: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa lenochod »

opravna skuska:

vyhovel

a je to tam :D
Používateľov profilový obrázok
maros15
častý prispievateľ
Príspevky: 683
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa maros15 »

Gratulujem.Pravdupovediac,myslel som ,ze ta potopia aj na opravnej.
Este raz gratulujem a vitaj v klube "A" :wink:
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

ze gratulujem... kto chce, ten ma!
sano2
častý prispievateľ
Príspevky: 673
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa sano2 »

Pripíjam sa ku gratulácii :D
lenochod
prispievateľ
Príspevky: 321
Registered for: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Dakujem, dakujem. Inak dnesna skuska bola uplne ina, v prvom rade sa mi zda, ze bola prisnejsia ako minula, vsetkych zaujemcov(7) tam dost dlho drzali. Napriek tomu bola komisia vo velmi dobrej nalade. Chceli vediet dost vela detailov vzhladom na to, ze som ziadal A, ale rozhodne som sa na skuske citil dobre, skor mi to pripominalo diskusiu ako nejake skusanie a spovedanie. Samozrejme, cela komisia si hned na mna spomenula, ze ci som sa uz doucil(zartovnym podrypavacim tonom), tak ja ze snazil som sa, nuz uvidime. Otazky lahke, samozrejme po vzore maturity na strednej pred rokmi som si aj tu vytiahol A-1(trocha nostalgie). Nie som si isty, ale zda sa mi, ze vsetci vyhoveli. Po skuske sa ma este prokurator opytal, ci som si uz vybral nejaku zbran a pripomenul, nech nezabudnem na dolezite zakony, ktore som sa tak pracne ucil. Vyborna nalada na obidvoch stranach, dobry vysledok, nuz spokojnost je na mieste.

Samozrejme, chcem sa podakovat vsetkym clenom fora, nasiel som tu dost informacii, ktore v zakone nie su(alebo su tazsie pochopitelne) a rozhodne pomohli od samotneho podania ziadosti az po skusku. Zda sa mi, ze bez skusenosti a rad odtialto by som asi ani nepresiel.
eager_joliot

Príspevok od používateľa eager_joliot »

To lenochod:

Gratulácia a vitaj medzi "A"-čkami :D
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"