Predaj plynovky

eager_allen

Príspevok od používateľa eager_allen »

Kúpil som si používanú plynovú pištol s inzerátu, mám 20rokov, ale nebol k zbrani žiadny doklad, neporušil som žiadny zákon? Môžem ju vlastniť a použiť v prípade núdze? A ak to nieje legálne, dá sa nejako zlegalizovať? Bol by som velice nerád keby som skončil vo vezení za nelegálnu zbraň.
sano2
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

plynovka podľa zákona č.190/2003 O zbraniach a strelive nepodlieha oznamovacej ani evidenčnej povinnosti. Stačí mať 18 rokov a viac.
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Napriek tomu si naštuduj paragrafy 24 až 26 Trestného zákona, ktoré pojednávajú o tom, za akých okolností a ako sa môžeš brániť, aby si neporušil zákon.
:wink:
friendly_cartwright

Príspevok od používateľa friendly_cartwright »

Ludia kde by som mohol najst ten paragraf 24 az 26? :oops: Popripade inu dolezitu literaturu.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

§ 24
Krajná núdza

(1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom, nie je trestným činom.

(2) Nejde o krajnú núdzu, ak bolo možné nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom za daných okolností odvrátiť inak alebo ak spôsobený následok je zjavne závažnejší ako ten, ktorý hrozil. Rovnako nejde o krajnú núdzu, ak ten, komu nebezpečenstvo priamo hrozilo, bol podľa všeobecne záväzného právneho predpisu povinný ho znášať.

§ 25
Nutná obrana

(1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený týmto zákonom, nie je trestným činom.

(2) Nejde o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu, miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu.

(3) Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2, nebude trestne zodpovedný, ak konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia.

(4) Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti.

§ 26
Oprávnené použitie zbrane

(1) Použitie zbrane v súlade so zákonom nie je trestným činom.

(2) Za použitie zbrane v súlade so zákonom sa považuje aj jej použitie proti inému vo svojom obydlí na ochranu života, zdravia alebo majetku, ak osoba do obydlia neoprávnene vnikne alebo v ňom neoprávnene zotrvá a nejde o nutnú obranu. To neplatí, ak bola pritom inému úmyselne spôsobená smrť.
friendly_cartwright

Príspevok od používateľa friendly_cartwright »

Vdaka za rychlu reakciu..Nemohol by si mi to dat cele? :D Je tam zrejme vela zaujimaveho citania a mna osobne by to velmi zaujimlo i ked mam len plynovku :oops:
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

To nepoznáš google?!
:shock:
Zadaj "Trestný zákon" a určite sa dopracuješ k výsledku.
:wink:
inspiring_greider

Príspevok od používateľa inspiring_greider »

Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"