Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

inspiring_matsumoto

Príspevok od používateľa inspiring_matsumoto »

nič mi od teba nedošlo
inspiring_bose

Príspevok od používateľa inspiring_bose »

Rotwailerka, s tou pistolou sa moc neponahlaj, priklad... raz som sa zastal zeny ktoru mlatil nejaky muz. Vyzeralo to minimalne na prepad,ale ako sa nakoniec ukazalo, islo ,,iba,, o manzelske vybavovanie nejakej banalnosti...mozno mali sado-maso chute, to naozaj neviem. Dalej utok sa moze nasmerovat na teba a pri nestastnej zhode okolnosti a vela stresu ta moze popripade odzbrojit a budes mat o problem viac. Kazdy strelec by mal zbran vytiahnut iba v tedy ked je odhodlany aj vystrelit. To ze nevystreli, pretoze ,,pachatel,, napriklad utecie je druha vec, ale zo zbranou sa nemava po ulici bez priciny, iba vedz ze ked ju vytiahnes, tak musis byt rozhodnuta a presvedcena ju pouzit. Dodatocne nerozhodne spravanie a neistota sa ti moze vypomstit. Dalej treba zobrat aj do uvahy nezucastnene osoby a ich nechcene poranenie atd, nedajboze smrt, takze je to okolnnost od okolnosti a neda sa jednoznacne na to ti odpovedat, ale musis byt rozhodnuta ked uz ju vytiahnes aj pouzit...a znasat vsetky nasledky. A ked onen muz uteka, tak samozreme do neho nestrielaj, pretoze utok prestal a nehrozi dalsie nebezpecie... :wink:
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 8 months

Príspevok od používateľa Jack »

Rotwailerka, ak vidíš ako zápasia a máš pocit, že muž naozaj ohrozuje ženu (teda, že si to napr. vášnivý párik nerozdáva v kríkoch, alebo nejde o trochu drsnejší vzťah podnikateľka - zákazník), tak potom môžeš zbraň vytiahnuť ešte skôr ako mu adresuješ výzvu, aby upustil od protiprávneho konania. Svoju výzvu/výzvy smieš okoreniť aj varovným výstrelom, ak máš čas a chuť. Vystreliť na páchateľa je však ošemetné. Ak má prázdne ruky, byť tebou, čakám, až kým nezaútočí na mňa (napríklad nevykročí proti mne), resp. opätovne nezaútočí na obeť napadnutia, ktorú svojim konaním brániš. Pri vysvetľovaní tvojho počínania bude v tvoj prospech isto hrať, že si žena, mala si strach a zrejme si fyzicky slabšia ako bol ten chlap. Nezabudni na to, čo už písal aj Kuro, že ak raz tasíš, mala by si byť pripravená strieľať. Ak strielaš, mala by si počítať aj s tým, že zabiješ. Riešiť pri napadnutí kdesi v tme v parku streľbu do nôh je totiž riadna hovadina.
lenochod
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years

Príspevok od používateľa lenochod »

Ludia, co mate furt s tymi prazdnymi rukami? Dako sa mi nepozdava, ze by som mal pokusat, co dokaze. Ked som si isty, ze rucne skratka nepochodim(na co staci pohlad na zaporaka) a nedokazem situaciu riesit utekom, tak pouzitie zbrane je jedina moznost ako sa ubranit. A ja nemozem vediet, ci si chcel len pichnut ukazovakom do nozdry alebo mi poriadnu natiahnut. Okrem toho, ked ma kusne daky asocial, mozem chytit pekneho dozivotneho kamarata.

Na utekajuceho sa samozrejme nestriela, nesplna to podmienky NO. A co sa tyka miesania sa do sporov inych...ehm...to uz je jak je komu libo, je tam moznost dobreho pocitu akcneho hrdinu, ale rovnako aj riziko, ze akoby zazrakom bude z hrdinu pachatel. Takze podla uvazenia :D
inspiring_hawking

Príspevok od používateľa inspiring_hawking »

Pridam skusenost mojho otca s NO z asi pred 7, 5 a 2 rokov oba su podobne akurat sposob obrany je iny.

1. Mame zahradu s chatou v zahradkarskej oblasti.
V skorych rannych hodinach v sobotu prichadzal do chaty, ktora bola zamknuta a v nej na pocudovanie nasiel pusteny televizor(ziaden televizor sme tam v tom case nemali) a okrem neho troch spiacich chlapov... skratka chlapci sa pocas tyzdna len tak nastahovali, nasli nejaky nahradny kluc v chate a zamkli sa a byvali...
Otec vysiel von z chaty a privolal policajtov(nie je sranda privolat policajtov do chatovej oblasti a vysvetlovat kadial sa tam dostat, ktora chatka)... medzitym sa pachatelia zacali preberat. Zobral kolik od rajcin, vyuzil moment prekvapenia a zacal ich mlatit hlava nehlava... vsetci zostali pekne lezat na zemi az do prichodu policajtov kde sem tam dostali po hlave aby lezali, po prichode policajtov(dosli dve auta a jedno so psami) ich kazdy prislusnik kopol.. :) Dostali k uhrade nejaku skodu atd... nic nezaplatili samozrejme. Ziadne opletacky.

2. V oblasti zacali pribudat vlamania, tak chodieval v noci okolo 22-24 hodiny pozriet ci je vsetko v poriadku. Jednu noc nasiel vylomenu chatu, v tom ako do nej vchadzal pocul ako niekto nieco pili u suseda(zahrady mame ohradene, no dobre susedske vztahy umoznili mat medzi sebou branicku bez zamku) prisiel ku zdruju zvuku a nasiel tam pachatela ako pili mreze na chate. Nasledovalo skriknutie a varovny vystrel do vzduchu... pachatel bol zlaknuti a spolupracoval... aby vraj lepsie spolupracoval tak otec vystrelil viac vystrelov aj pocas toho ako ho viedol k pristupovej brane. Zavolal policiu a cakal snim... Po prichode policie unho nasli noz atd... Co je podstatne, na policii povedal pachatel, ze si prisiel naoberaz jablcka, on tie chatky nevylupil, vylupit ho prinutil vraj moj otec, vraj ponom stale strielal, ale mal stastie ze ho netrafil...
Po obrovskych opletackach nakoniec vysiel z tohto otec bez ujmy... ovsem niekolko dni nespal... bol v strese atd... neprijemna skussenost

3. Taky isty scenar ako predtym akurat na nasom oplotenom pozemku prichytil v noci pohybovat sa cloveka(s kosikom plnym piliek, kliesti...)... zase upozornenie varovny vystrel, ale z poucenia z minuleho pripadu... vystrasil ho a takticky ho nechal akoze utiect. (zlakol sa, preskocil plot a utekal)

Urobte si zaver sami ci sa oplati niekoho zadrzat :/
polucias
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa polucias »

ano, je to svinstvo, naša justícia je neskutočná, spravil všetko pre to aby nenásilným spôsobom zadržal pachatela a takmer obvinia jeho--že?

zase nechat ho zdrhnúť, neviem neviem, možno dobre pokropiť slzákom aby si zo zapamätal, ale zase nájsť chalupu na druhý deň zhorenú do tla tiež nieje bohvie čo . . .

ja osobne by som postupoval zhruba rovnako, možno ešte pri tom ako by som telefonoval resp. dotelefonoval na políciu, by som zapol nahrávanie zvuku alebo videa a snažil sa získať čo najviac dôkazov pre seba ak by to bolo v tej situácii môžné zrealizovať. a ak by spolupracoval ako bolo napísané tak by to nemal byť problém.

zaujímalo by ma aký má na to názor PANZER
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Ved prave to je to smutne, ze zadrzal pachatela bez ujmy na obidvoch stranach a aj tak mal zbytocne potahovacky.
Pri nasej legislative aby si sa branil, az ked sa ti blysne cepel pred okom.

Povinne kazdy pseudohumanista na mesiac do cely s takymto "typkom" a nech ho skusi prevychovat. Prajem "prijemne zabrusenu vidlicku v krku" po nezdarenom "sedeni".
polucias
častý prispievateľ

pekne si to napísal ! ! ! nie prevýchova ale PREŠKOLENIE na vyšší level ho čaká v base, nič iné !
friendly_brahmagupta

Príspevok od používateľa friendly_brahmagupta »

;Zobral kolik od rajcin, vyuzil moment prekvapenia a zacal ich mlatit hlava nehlava... vsetci zostali pekne lezat na zemi az do prichodu policajtov kde sem tam dostali po hlave aby lezali; hahaha to je dobre mas akcneho tatka, ja spolu s pistolkou nosim aj noz a keby som musel pouzit pistolku a nebol by som si na 100% isty ze nejaky zasraty pravnik alebo prokurator neotoci nutnu obranu proti mne tak kuknem rychlo po okoli ci nahodou neni nekde kamerovy system alebo moc svedkou švihnem sa svojim nozom do ruky alebo nohy dam ho leziacemu telu do paprce a NO jak vysita.
polucias
častý prispievateľ

je to tak, ak už sedel, je zbehlý, vie čo mu hrozí, dokopy vlastne nič, a pokračuje ďalej,

myslím že tango by ho asi potrápil paralizérom :wink: , čo by mohlo byť veľmi výchovné, ale asi by to bolo riziko či to s ním nešvihne, ale už by sa asi ťažko vrátil 2x na to isté miesto
z vlastnej skúsenosti viem že aj napríklad vedro naozaj studenej vody má brutálny účinok
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Len ked tam ta kamera bude, alebo svedok, tak mas vrazdu prveho stupna a NO uz nikomu "nenakecas".
friendly_brahmagupta

BKSL napísal:Len ked tam ta kamera bude, alebo svedok, tak mas vrazdu prveho stupna a NO uz nikomu "nenakecas".
samozrejme ze som myslel situaciu ked pouzijem zbran podla mna v nutnej obrane ale moze sa stat ze to co pachos drzal v ruke a vyhrazal sa mi zabitim nakonec bola nejaka vec co len mohla vypadat ako zbran a budem kukat na hlupaka roztrielaneho na zemi a vedla neho nejaky predpotopny mobil tak v takej situacii mozem s fintou fň len ziskat, aspon si myslim
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa C08R4 »

dulka18 napísal:keby som musel pouzit pistolku a nebol by som si na 100% isty ze nejaky zasraty pravnik alebo prokurator neotoci nutnu obranu proti mne tak kuknem rychlo po okoli ci nahodou neni nekde kamerovy system alebo moc svedkou švihnem sa svojim nozom do ruky alebo nohy dam ho leziacemu telu do paprce a NO jak vysita.

To myslis naozaj vazne :shock:? V tom strese by si ani nevedel ako mas ten noz chytit, vôbec z ktorej strany a nieto este to "verne" nafingovat :lol:.
Naposledy upravil/-a C08R4 v 06 Jan 2010, 22:18, upravené celkom 1 krát.
aris
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa aris »

jj, dulka

mal by si zarobene na kvalitny pruser.
friendly_brahmagupta

C08R4 napísal:
dulka18 napísal:keby som musel pouzit pistolku a nebol by som si na 100% isty ze nejaky zasraty pravnik alebo prokurator neotoci nutnu obranu proti mne tak kuknem rychlo po okoli ci nahodou neni nekde kamerovy system alebo moc svedkou švihnem sa svojim nozom do ruky alebo nohy dam ho leziacemu telu do paprce a NO jak vysita.

To myslis vazne :shock:?[/qu
nebol som v takej situacii mozno by hovna so mna isli prudom ale zatial co som bol v stresovych situaciach tak si myslim ze viem veci riesit s chladnou hlavou a urcite by som urobil vsetko aby som koli nejakemu hajzlikovy nesiel brucat
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"