Presna strelba - prebijanie nabojov .308W

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Po dlhom case konecne zaujimava tovarenska laboracia:

March 4, 2010, Hornady Releases New .308 Superformance Match Ammo

Hornady has started shipping its new .308 Winchester Superformance™ match ammo. Loaded with a high-BC 178gr BTHP, the new ammo, which employs a proprietary blend of propellants (some of which are NOT commercially available), has shown outstanding velocities. One shooter reported 2820 fps from a 26″ barrel, while Hornady claims 2775 fps from a SAAMI-spec 24” test barrel. Hornady says this .308 match load is approximately 175 fps faster than any comparable factory .308 load.

Obrázok

New Projectile Developed for this Match Ammo
With a 0.530 BC bullet moving around 2800 fps, the new Superformance™ ammo offers impressive ballistic performance — better than many reloaders may be able to achieve with their handloads. Accuracy has been very good also, according to Hornady Engineer, Joe Thielen, due in no small part to bullet design: “The new 178 grain BTHP Match bullet was purpose-built, and optimized specifically for the .308 Winchester chamber. It features an aggressive ogive as well as an extremely efficient boat tail that makes this projectile highly effective aerodynamically, [with] less wind drift and … flatter trajectories. Accuracy results were excellent. We shot a .680″ group at 200 yards with our test equipment, and field tests out to 1250 yards yielded 8″ groups (8 inches at 1250 yards is 0.611 MOA).”

The 178gr Superformance .308 ammunition should stay supersonic to approximately 1,275 yards. That’s a lot farther than any other factory .308 load for 175-180gr bullets. The ability to stay supersonic well past 1000 yards is a boone to long-range .308 shooters.

Here is how Hornady has achieved high velocities with its new Superformance ammunition:

1) Superformance ammo uses advanced new Ball Powders (not yet for sale).

2) The powders are BLENDED, with different “recipes” for different cartridges.

3) The new powders maintain high-energy longer in barrel (like Reloder 17).

4) The new powders burn almost completely, reducing ejecta, for less exit pressure, and less felt recoil.

5) Superformance ball propellants pack very densely, so more grains of powder can fit inside a case, compared to typical extruded stick powders.

Clanok povodom z:
http://accurateshooter.wordpress.com/20 ... atch-ammo/

Asi chvilu potrva nez sa dostane do europy, ale ak by ho niekto videl niekde nablizku v obchode, alebo ho skusal, docela by ma zaujimali prakticke skusenosti (na papieri vyzera ozaj dobre a co som cital, tak aj ludia od Lapuy neoficialne uznavaju ze maju co dohanat...).

Gunslinger
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 9 months

Príspevok od používateľa lovec »

Ja som nieco podobne cital o loveckej linii streliva Superformance....mno vyzera to zaujimavo. Pre nas bude dolezite, kedy sa tie super-hyper-turbo nove generacie prachu dostanu na trh pre prebijacov.....ale naboj a potencial urcite velmi zaujimavy v ramci 308W.
Gunslinger
moderátor

Pre zaujimavost - Moje sucasne SMK 175grn vs. 'nove' A-Maxy 208grn.

Obrázok

Konecne som zohnal dva baliky a idem to vyskusat, bude zaujimave ich narvat do zasobniku (bez kompresie prachu to ale asi nepojde), ale ak sa mi ich podari stabilizovat tak by to s ich B.C. mohlo by zaujimave... :wink:

Edit: Len sa neviem rozhodnut ci ich skusim valit zo snajpy alebo UASu, pravdepodobne to druhe (a potom by som mohol odstrielat jednu DPSku s dvoma puskami naraz - jednu so SMKckami a druhu s A-Maxami :twisted: a presne 'zkvantitativnit' rozdiel v ich 'vetro-odolnosti'. Alebo pockam az mi definitivne odide chirurgicka presnost sucasnej hlavne a potom 'presedlam' na tieto tazke Amaxy (potom uz vymenim aj prach za RL17 a pojdem hore s rychlostou). Inak, 178grainy A-Maxy su vraj porovnatelne s 175grainami SMKckami (a daju sa vraj pouzit rovnake navazky, atd.), ale myslim ze nimi by som neziskal o nic lepsiu presnost nez mam teraz.

Gunslinger
AKI
expert
Registered for: 22 years 9 months

Príspevok od používateľa AKI »

Guns:
Aky mas twist ked ti hlaven ustabilizuje 208grn?
Tu je zaujimavy clanok
http://www.longrangehunting.com/article ... iber-1.php

podla toho je ta 200vka lahka vaha a ideal by bolo 220-240grn
Naposledy upravil/-a AKI v 16 Mar 2010, 17:52, upravené celkom 1 krát.
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

AKI ma pravdu,,,preto na .30 caliber je vyhodne mat 300WM , 300 WSM alebo 300 RUM kde das napr. 210 gr VLD alebo aj tazsiu strelu .. ta strela potrebuje tak 1:10 stupanie, 308w je nevhodna an tak tazku strelu,,, jedine tak na subsonic
Gunslinger
moderátor

tango napísal:guns ty tej rure z plota hovoris hlaven :twisted: :lol: ?
Heh, len sa smej, som zvedavy co povies ak dorazi ten tvoj novy bling-bling, vyrazime si zabuchat, a ta moja stara 'rura z plota' bude mat lepsie rozptyly ? :shock: :wink: :lol:

Turbiak: Ten clanok co sem hodil AKI len potvrdzuje to co ocakavam, a tento 208grn A-max je presne to co v tom clanku 'hladaju' - low-drag/high B.C. .30 cal middle-weight.

AKI: Moje OAcka maju 1:12 twist, ktory by ciste teoreticky mal byt prilis pomaly pre tazke strely, ALE:

1. Ked si pozries matematicke vzorce roznych prepoctov, twist/stabilizacia nie su ani tak zalezitostou hmotnosti ale skor dlzky (pricom vo vseobecnosti logicky dlhsia strela=vacsia hmotnost), lenze pozri si oblast dotyku strely s drazkami na tej mojej fotke hore - nevidim medzi nimi moc velky rozdiel. Hra tam samozrejme rolu aj viacero inych veci, ale v podstate je 208grn stale 'len' teoreticka middle-weight.

2. Aj v .300kach sa tento A-max zvycajne dobre grupuje pri najmensich alebo najvacsich navazkach. Ja ho cez semi-auto urcite nechcem hnat rychlo (cez 900ms a pod.), skor skusim ist pomaly - cca niekde okolo 760-780ms (a aj tych 760ms by malo stacit aby som bol supersonicky aj cez kilometer). Pri nizkej ustovej rychlosti by teoreticky bolo treba este rychlejsi twist, ale opat je to len teoria (zalozena na 'gravity point' a x dalsich premennych). Ale beriem do uvahy ze je mozne ze zacne dobre grupovat az pri 200m a vyssie (co by ma sice nepotesilo, ale aspon by som to skusil).

3. Ked to hodis do googlu, najdes vela ludi co to v poslednej dobe uspesne vyskusalo a presedlalo na tieto A-Maxy (vratane kratkych 20'' hlavni s 1:12 twistom) a drzia pol moa do 900m a moa aj cez 1100 metrov... Jedna vec je teoria, druha prax. (a su teorie ze semi-auto nemoze byt presne, atd. vsakze... ;-)

Jedine co mne na 308me vadi je jej mizerna vetru-odolnost, ale s koeficientom 0.648 a balistikou/vetro-odolnostou priblizujucou sa 300RUM alebo 300WM dostava aj stara dobra .308ma nove caro... (za ten o cosi citelnejsi kopanec do pleca to podla mna stoji :twisted:

Gunslinger
lovec
častý prispievateľ

Gunslinger napísal:Jedine co mne na 308me vadi je jej mizerna vetru-odolnost, ale s koeficientom 0.648 a balistikou/vetro-odolnostou priblizujucou sa 300RUM alebo 300WM dostava aj stara dobra .308ma nove caro... (za ten o cosi citelnejsi kopanec do pleca to podla mna stoji :twisted:
Gunslinger
....nesledoval som Hornadyho az tak podrobne, 208grs. aktualny A-Max je nejaky inovovany? "Starsi" mal iny BC?
Pri takom vysokom BC som ochotny ho vyskusat.....kedze mierne prekonava (ciselne) aj 210grs. VLD....
Gunslinger
moderátor

Mno, nie je zrovna novy, 208grn A-Max s tymto B.C. sa objavil tusim pred dvoma rokmi, ale hodne dlho bol pouzivany len 300kovymi strelcami, 308ckari ho povacsinou ignorovali - prave kvoli teorii ze je prilis tazky. Do tovarenskych nabojov ho tiez kvoli tomuto nedavaju, a LR prebijaci zvycajne pouzivaju lahke/rychle SMK 155/175grainy alebo potom Bergre VLDcka. Plus na jeho prebijanie treba vhodny prach (RL17 alebo ten novy teplotne odolny Hodgon). Ak sa mi ho podari ustabilizovat tak urcite skusim aj tie 210grainy, aj ked tie su myslim este dlhsie/pretiahnutejsie a to uz by bol asi (zasobnikovy) problem.

Gunslinger
lovec
častý prispievateľ

tango napísal:bling-bling? :lol: to mozes tak zazit somnou pri treningu na boxe :) ale nie na mojej puske, ja niesom ako narcista lovec co sa musi vidiet v tej jednej svojej :D
.....no tak specialne pre teba urobim jarnu akciu na Premier Reticles.... + 300% oproti beznej cene. :wink: :twisted: :twisted: :twisted:
Gunslinger
moderátor

tango: Heh, no nekup to... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dik za linky, ten jeden thread som sledoval, ten druhy som doteraz nevidel, ale vyzera to ze mam pravdu a v 1:12 24'' by sa mohli od 2400fps vyssie ustabilizovat v pohode. V 20'' to asi bude trochu problem, ale vyskusam (uz susim 150 nabojnic na testovanie :twisted:

Inak, Mark77 uz ma na ceste RL17ku a bude ju testovat tiez s 208ckami, takze snad sem aj on potom hodi nejake skusenosti/data a uvidime.

Gunslinger
lovec
častý prispievateľ

:oops: ....my mame len vykopanu zumpu.....tak potom opatrne,ked sa budete vecer zakradat v hufoch do nasej kadibudky..... :twisted:
Ale uz drzim hubu,lebo som OT ako swina....
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

Dnes sme boli skusat navazky do remingtona 700 POLICE 308w ( bobor666 )
dlzka naboja na zasobnik ( cca 72 mm) , prach ACCURATE 2520 ,strela Lapua 155 Scenar, bobor mal zrejme stastie a trafil velmi dobre zlicovany a presny kus :) vid. terce
ostal som sokovany ako to drzi roztyl !!! toto su uplne prve 4 skusobne navazky
43,5 gr 19 mm
44 gr 13 mm
44,5 gr 10 mm
45 gr 14 mm

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

je to az neuveritelne v zivote sa mi to nestalo aby puska takto drzala roztpyl ! ps : za tie utrhnute rany sa ospravedlnujem boborovi ale tak nie som zvyknuty na tu pazbu a mozno to suviselo aj z vcerajsou konzumaciou :lol:
Naposledy upravil/-a TURBIAK v 02 Apr 2010, 22:54, upravené celkom 1 krát.
friendly_poincare

Príspevok od používateľa friendly_poincare »

Turbiak a co dat strelu s akou si strielal? :oops:
AKI
expert
Registered for: 22 years 9 months

Príspevok od používateľa AKI »

a dis lac tic?
Lapua 155 Scenar
friendly_poincare

Príspevok od používateľa friendly_poincare »