vyvoj a vylepsenia zbrani

eager_ellis

Príspevok od používateľa eager_ellis »

ohladne tej gulky som myslel ze pokial naberie zrychlenie v ktorom sa uz bude klzat a nie krutit v hlavni a to bude az na konci hlavne tak je to vlastne jedno nie ? ved sa uz rozkrutila predtym co je na tom nepochopitelne?
priklad, 10 cm zaciatok hlavne 1000m/s, 30 cm hlavne 2500m/s 70cm hlavne 3000m/s (zaroven aj koniec hlavne zaroven aj rychlost kedy sa uz bude klzat,....ale rotovat bude uz od predchadzajucich vyvrtov a mensej rychlosti) --- ku prikladu.
--baterie, su problem, ktory sa casom isto iste prekona, vies to co je moderne teraz a ako si pisal NEPOSUVA sa dopredu moc, sa moze velmi rychlo posunut za inych podmienok, koniec koncov pocas vojny ide pokrok v zbraniach najlepsie no nie ? to popriet nemozes.
--carbon 60 som spomenul ako priklad, aby si vedel ze existuju aj ine materialy ako vyraba nasa VSZ, a ze niektore mozno s vacsou mozno s mensou uspesnostou mozu byt pouzite ako nahrada...
a vas strelcov som spomenul vramci toho ze pokial bude chciet niekto niekoho odkraglovat, tak sa do toho vrazia neskutocne peniaze a kupa takejto zbrane by potom bolo to najmenej ohladom financii, a pre cloveka co si da za pusku na SR 100 000 a dalsich 40-50 za puskohlad, sa moze zdat potom jasne ze kupa inej pusky dost draha a neefektivna.
--mimo ineho viem ze existuju aj velkorazove aj dalekonostne odstrelovacie pusky, aaaale to nestaci. o balistike viem len zaklad, a mnoho veci mi este treba nastudovat,... :D ale tak snazim sa nie ?
treba trosku aj pofantazirovat, inak sa mozem aj kludne rozpisat o vasich normalych temach ... popripade zalozit ine :-))
Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

gunslinger: neviem sa tomu ubranit, ale ked som to tu precital, prve co sa mi vybavilo bolo hadzanie peral... a ty este hadzes nie perly, ale diamanty velke ako dlan, not worth it.
eager_ellis

luke napísal:gunslinger: neviem sa tomu ubranit, ale ked som to tu precital, prve co sa mi vybavilo bolo hadzanie peral... a ty este hadzes nie perly, ale diamanty velke ako dlan, not worth it.
okej okej klud , . . .
:roll: :roll: :roll: netreba ocakavat ze niekto zo slovenska vymysli nieco prevratneho zo sveta zbrani vsak, ...? ziadna fantazia ziadne financie, ...
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

luke: Kazdy sme raz boli mladi a plni idei... :) :wink:

Ajdzino17: Ak by si si uz len tu balistiku pozrel trochu lepsie, videl by si ze vo vela aspektoch je to inak, aspon v skratke:

priklad, 10 cm zaciatok hlavne 1000m/s, 30 cm hlavne 2500m/s 70cm hlavne 3000m/s (zaroven aj koniec hlavne zaroven aj rychlost kedy sa uz bude klzat,....ale rotovat bude uz od predchadzajucich vyvrtov a mensej rychlosti)

Strela nadobuda najvacsiu cast svojej rychlosti uz na zaciatku hlavne, s vacsou dlzkou hlavne pridavas len male percenta na rychlosti. A neviem ci vies o akej rotacii hovorime - v hlavni mojej 308my urobi strela cca dve otocky (jedna otocka na 30cm hlavne) a potom vyleti von s rotaciou cca 155,000 rpm... Ak by som to prehnal s prachom a komora by to prezila, ale strela by zacala na konci v drazkach klzat, tie rpm by samozrejme sli drasticky dolu, strela by bola destabilizovana, a s tym by sa porucala aj presnost.

baterie, su problem, ktory sa casom isto iste prekona

Mno, to nie je zrovna lahko prekonatelny problem, robi sa na tom uz hodne dlho ale mas tam obmedzenia fyziky a kvantovej mechaniky, kvoli ktorym to tak skoro mozne nebude. A ano, mozno sa o 10, 20 ci sto rokov podari vyvinut dokonalu bateriu, ale predpokladam ze este predtym bude mat clovek antigravitacne topanky pohanane studenou fuziou (+davno implantovany komunikacny nanocip, pricom bude mat mozog deaktivovany 'velkym bratom' sekundu potom ako na nejaky zlocin vobec pomysli... :wink:

Obycajny laser ma daleko mensie energeticke naroky v porovnani s elektromagneticky pohananou rail-gun, a napriek tomu sa pozri na velkost vojenskych laserovych systemov (tie si ozaj vozia baterie v privese ako ten povestny rusky mobil :-), a bud si isty ze su vyvojovo o hodne dalej nez nejake Li-Polky v airsoftkach ci mobiloch. Priemyselne najblizsie pridu Li-Air baterie a x dalsich alternativ, ale naozaj dokonala bateria je v nedohladne.

carbon 60 som spomenul ako priklad, aby si vedel ze existuju aj ine materialy ako vyraba nasa VSZ, a ze niektore mozno s vacsou mozno s mensou uspesnostou mozu byt pouzite ako nahrada...

Mno, nieco o kovoch a zliatinach viem, a co to o kompozitoch a roznych specialnych materialoch tiez, ak mas na mysli nejaky konkretny matros kludne ho spomen a mozme rozobrat vyhody/nevyhody/silne stranky/slabosti.

pocas vojny ide pokrok v zbraniach najlepsie no nie ? to popriet nemozes.

Heh, toto popierat nemusim, toto popiera sama historia :-) Pozri sa na svetove vojny, ci novsie konflikty, a zistis ze tak to nefunguje. Mnozstvo zdrojov ktore mas k dispozicii sa (pokial nedobyjes cudzie uzemia) rapidne nezvacsuje, meni sa len ich prerozdelenie, a pocas vojnoveho stavu je prvorade zasobovanie bojovych linii, doplnanie stavov, vyzbroje, vystroje, logistika, atd. atd. atd. cize zatial co v predvojnovom stave bolo potrebne armadu len 'udrziavat' a teoreticky velku cast zvysku by si mohol dat na vyskum, vo vojnovom stave uz na vyskum zostava menej zdrojov (napriek tomu ze jeho dolezitost rastie).

pokial bude chciet niekto niekoho odkraglovat, tak sa do toho vrazia neskutocne peniaze a kupa takejto zbrane by potom bolo to najmenej ohladom financii

Heh, tak teraz si ma dostal, kolko mas vlastne rokov ? (to cislo za nickom?) Ja som myslel ze mas na mysli specialne jednotky, vladne ochranky a pod., a ty si pisal o hitmenoch... Ani nevies ako velmi si v tomto mimo, skus si tuto problematiku pozriet blizsie a zistis ze tak to teda vobec nefunguje... :lol:

existuju aj velkorazove aj dalekonostne odstrelovacie pusky, aaaale to nestaci

Mno, zabudas na jednu vec - nadmerna penetracia moze byt za istych podmienok (hlavne v asymetrickych konfliktoch) rovnakym problemom ako nedostatocna penetracia. Ak by si z nejakeho sci-fi rail-gunu vystrelil kilogramovy projektil rychlostou Mach 2, vies si vobec predstavit co by to v zastavanej oblasti spravilo za paseku ? :shock: Uz len na insurgenta v okne nemocnice nemozes zacat strielat s .50kou, aj ked ta ma daleko lepsiu balistiku/odovzdanu energiu/... nez nejaka standardna snajpa v 7.62x51NATO kvoli potencialnej collateral-damage. A preco by si vobec mal CHCIET strielat na viac nez 2km, ked ani s tou najlepsou sucasnou optikou na taku vzdialenost nedokazes identifikovat tvar/cloveka ? Ak si si isty ze sa jedna o insurgenta, mozes skusit ist do 2,5km, lenze preco riskovat ked sa proste mozes priblizit blizsie ? A ak sa jedna o nepriatelsky tank (heh) 3km daleko, kde nehrozi overpenetracia, preco radsej nepouzit riadenu strelu, automaticky granatomet, minomet, atd. atd. atd. ?

Proste zacina tam opat unikat podstata celej tej hlavnovej-rail-gun technologie co si spominal na zaciatku. Odstrelovacky sucasnosti uz su vcelku vyspickovane a nemaju moc kam dalej ist, dalej uz sa mozu zlepsovat len minimalne/marginalne (plus su obmedzene optikou a atmosferou). Musela by to byt nejaka ozaj radikalna technologicka zmena aby tam doslo k vyraznejsiemu postupu, lenze - naco ? Zbranami buducnosti budu prenosne laserove, infrared, ultrazvukove a neviemake dalsie systemy (ak chces detaily, pozri net, a aj tu na fore sme to tu raz ci dvakrat preberali).

Inak, ak by na konvoj v iraku strielal insurgent z okna, uz dnes by ho ktorykolvek pesiak mohol proste oslepit infra-laserom (inak, infra lasery su standardnou sucastou issued an-peq-ov uz peknych par rokov), a uz davno by sa to robilo nebyt ludskych prav, konvencii, atd.

Mimochodom, infra-laser namontovany v lietadle alebo UAV (myslim tym typu ATL - vacsi/chemicky, ktory dokaze usmrtit) ma dosah cez 10km (a teoreticky by mohol ist aj o dost dalej), a takto nejak si riesenie vojenskych konfliktov predstavuju vojenski strategovia pre buducnost. (mimochodom, ak by ho CIA potajomky mrskla na nejaky civilny Boeing, alebo malicke nezdetekovatelne UAV, rozni diktatori by uz nevystrcili nos von za cely zivot... :lol:

Ale spat k teme - mas tam jednoducho x faktorov ktore nezvazujes (od povahy potencialnych bojovych konfliktov, sucasnych zbrani a technologii, cez zakladnu balistiku, optiku, atmosfericke vplyvy, atd. az po fyziku, termodynamiku, atd. atd. atd.), skus si to najskor lepsie nastudovat zo vsetkych stran, a potom budeme dalej teoretizovat, oki ? :wink:

Gunslinger
eager_ellis

vidis? to sa mi paci. :D nevzdavas temu, nenadavas mi ale normalne sa rozpises a vysvetlis mi.
TOTO som chcel, s niekym na tuto temu pisat, a aby mi veci vysvetlil a nezprdol ma ze som taky a hentaky, .... Proste to bol napad. k teme tolko osobne si myslim ze zbrane sa vyvijaju hlavne pocas vojny druha svetova toho bola prikladom a studena vojna tiez, ci si myslis ze tie vsetky stihacky satelity a ostatne veci vznikli len tak ze sa konstrukteri nudili? Alebo ze napr severnu koreu zaujima aj nieco ineho ako vyvoj zbrani? Ved si sama testuje rakety kade tade.
A rokov mam 21, zbrojny pas mi u nas nevydaju, fandim zbraniam typu P99, WA 2000, M107, a X dalsim z radu pistoli, pusiek, tankov, BVP ciek, protilietadlovych rakiet, vrtulnikov, ponoriek, vznasadiel :) filmovym modifikaciam niektorych zbrani, ... a ohladne neprestrelnych viest, a balistickych ochrannych prvkov chcem robit o rok bakalarku, tak mam aspon ludi tuna na fore ktori mi s tym mozu pomoct....
sem tam ma napadne nejaky napad ohladom toho co by mohlo fungovat aaaa tak som zabludil na toto forum aby mi niekto pekne vysvetlil ze to tak fungovat bohuzial nemoze . . .
Napísať odpoveď

Návrat na "Dolaďovanie, nastreľovanie zbraní a úpravy"