Presna strelba - prebijanie nabojov .308W

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Shiva napísal:Pokud neco nemas z vlastni zkusenosti, tak byva dobrym zvykem (a na takto vazne tema je to primo nutnost) uvest zdroj.
Ak hovorime o navazkach/recepturach, tie ktore som sam vyskusal aj tak oznacujem, tie ktore mam od inych, alebo som ich niekde videl alebo o nich pocul, tak tie oznacujem za 'neoverene' (rozumej: treba ich brat ako neodskusane = clovek co by chcel nieco podobneho vyskusat by si najskor mal sam dane data prehnat quickloadom, prechecknut v prebijacich manualoch, pouzit vlastny rozum, a hlavne postupovat s maximalnou bezpecnostou a opatrnostou suvisiacou s prebijanim...). Co konkretne teda mas na mysli ?

Jedine v cem mas pravdu je ze strela o stejne vaze a rychlosti bude mit stejnou energii bez ohledu na razi a v tomto pripade i na kalibru. To je proste fyzikalni zakon.

Ano, pisal som aj o niecom inom ? V com teda pravdu nemam ? Prispevky typu 'nemas pravdu lebo ja si myslim ze...' su ako z hadky medzi deckami na pieskovisku. Alebo napisem svoj nazor a oznacim ho tak, alebo - hlavne ak niekomu otvorene vytknem ze pravdu nema - bolo by slusne to minimalne podlozit nejakymi faktami, cislami, a overenymi zdrojmi na ktore sa tak odvolavas.

Jinak to co pisi na forech a "robi jiz davno" neni zrovna radno testovat a opakovat. Ja se docitam vsude mozne na vsech moznych forech takovych hovadin a kdybych se tim mel ridit, tak uz asi nemam cim psat ani cim jist ci koukat.

Cital si vobec poslednych par stran tejto diskusie ? Pozrel si si tie linky co sem dal tango ? Ja tu nevidim nikde ze by som niekoho na cokolvek navadzal alebo do niecoho nutil, pisem len moje osobne nazory a skusenosti s prebijanim 308movych nabojov. O com teraz teda pises ty?

Myslim ze jsi opomnel zakladni vec, a to je kapacita nabojnice...

Cely ten moj posledny prispevok (nech ho citam hore dole a dokola) je hlavne a predovsetkym o kapacite nabojnice (a rozdieloch v kapacite nabojic u roznych .30cal razi...). O com teda teraz pises ? Len tak mimochodom, skusal si sa niekedy zamysliet nad tym ze preco ked (308win vs 300wm) pridas cca 70% prachu, 'ziskas' cca 60% vacsi spatny raz, ale len o 20% vyssiu rychlost?...

Nevim jaky zazracny prach...

Prave preto pisem 'prach X'... presnejsie: 'ak by si mal prach ktory by vosiel do 308ckovej nabojnice a vedel tu 190grn hnat rovnako rychlo, nebol by dovod strielat z 300WM...'

Napisem to inak - ak/az budes mat prach ('X') ktoreho povedzme 45 grainov bude schopnych idealne vyhoriet v danej dlzke hlavne a mat skoro optimalnu tlakovu krivku, tak by sa mala dat dosiahnut o cca 20% vyssia ustova rychlost tej 190grn strely (cize rovnaka rychlost aku momentalne dosiahne 300WSM alebo 300WinMag s povedzme 68grn nejakeho sucasneho prachu...)

Bol by som nerad keby sa to tu zvrhlo na nejaku zbytocnu teoretizujucu debatu o x veciach co uz s prebijanim 308 suvisia len velmi vzdialene alebo vobec, islo mi len o poukazanie na to ze aj v oblasti prachov ide vyvoj dopredu. Ak by clovek kedysi 'predovkarovi' povedal ze raz budu aj ine prachy nez je cierny a ze budu daleko ucinnejsie, vysmial by sa mu a dal by mu desat dovodov preco je to nemozne. A napr. kalibre ktore este pred 50 rokmi boli povazovane za 'overbore' uz su dnes 'oki' kedze uz existuju prachy ktore to kompenzuju (prachy s ktorymi strela dosiahne vacsiu rychlost a zaroven ma mensie tlaky). Staci sa pozriet na vek vacsiny sucasnych kalibrov - stara skola ucila ze ked chce clovek vacsiu rychlost, musi zvacsit/predlzit nabojnicu... Sucasnost ale uz ukazuje ze to nie je jedina cesta - ak sa vyvinie lepsi ('pomalohoriaci') prach - zmeni sa charakteristika horenia/tlaku a jeho priebeh - namiesto grafu v tvare 'Mt.Everestu' kde jeho spicka uz je podla SAAMI a pod. na hranici bezpecnosti, clovek ziska daleko ucinnejsie pohonne medium, tlaky udrzi na prijatelnej hranici a zaroven zvysi rychlost (navyse u 'custom' zbrane s na mieru robenym zaverom, throatom, atd. je 'maximalne bezpecny tlak' niekde inde ako u beznej/lacnej seriovej zbrane).

Kazdopadne ucinnost vyuzitia energie spaleneho prachu v sucasnych nabojoch je zatial stale mizerna (na nete clovek najde udaje od 15 do 35%), cize je tam dost velka rezerva na ktorej sa da pracovat (o RL17ke si uz predpokladam pocul, alebo ho uz mozno aj pouzivas, detto IMR 8208XBR, a pozri si napr. aj detaily o tom novom prachu co spominam - ci presnejsie mixe St.Marks 'ball-powder' prachov - to co sa pouziva v Hornady Superformance municii). A neverim na 'zazracne' prachy, ani si nemyslim ze sa nejaky dokonaly prach v blizkej buducnosti objavi na pultoch, ale tak ako idu v poslednych rokoch dopredu technologie, da sa cakat ze sa to skor ci neskor odrazi aj vo vyvoji prachov.

A nic v zlom, viem ze co to o zbraniach a strelive vies, ale rovnako by som reagoval ak by sa do debaty o niecom zapojil ktosi kto nevie o com je zrovna rec a zacne rozpravat o 'zazrakoch' a o 'pravde'.

Peace,

Gunslinger
friendly_wing

Príspevok od používateľa friendly_wing »

Asi jsem to spatne pochopil, tvou odpoved Turbimu (nemusim proto cist cele vlakno).
Pokud chci strilet magnumovou razi (v nasem pripade 300wm) tak to delam z duvodu vyuziti jeji kapacity a tim moznosti pouzivat tezsi strely. u magnumu v kal. 30 se zatim tezsi nez 240gr snad nedelaji (optimalni vaha pro dosazeni stejne kvalitni balisticke hodnoty jako napr. pro kal. 6.5mm [okolo 140gr] a u kal. 7mm [180gr] je u kal. 30 kolem 240gr).
takze pokud vychazime z faktu ze chcem dostat z nasi zbrane maximum, tak musim brat v uvahu pouziti nejoptimalnejsi strely pro danou razi. ale pokud si munici vylaboruji z nejakeho duvodu s lehci strelou, dam mene prachu apd. tak samozrejme dosahnu slabsi razi nalaborovanou na max. hranici s hlavni delsi o 4" stejne rychlosti (v nasem pripade 300wm vs 308win).
17 Reloader mam, ale zatim jsem nemel cas ani chut s tim laborovat. 8208 neni schvalena pro EU jeste. (nema CE, stejne jako Retumbo).
Co se tyce rozdilu v magnumovych a normalnich nabojich to neni jen delka nabojnice, naopak, vyvoj smeruje ke kratsim a tlustsim nabojnicim s rovnymi rameny. (WSM a WSSM) ktere umoznuji lepsi horeni prachu.
(bezna uprava vetsiny pouzivanych razi je Ackley improved, coz obnasi rovnejsi ramena a tim i zvetseni objemu nabojnice).
Myslim ze je uplne mimo misu srovnavat raze jako je 308 a 300wm ci 300RUM.
Je to asi tak jako srovnavat 338Federal a 338LM. Uvahove je to stejne, kdyz najdem prach ktery vytlaci 250gr strelu stejnou rychlosti z 338fed jako z 338lm. nebo samozrejme abychom vubec mohli tyto dve raze srovnat, pouzijem opet nejakou lehkou treba 190gr
Srovnavat lze 300WM a 300RUM kde 300RUM je vykonove o ca 15% (komercni naboje) silnejsi a 300WM se na ni dotahne v pripade kratsi hlavne u 300RUM a delsi hlavne u 300WM.
v cele teto diskuzi nechavame stranou presnost. Protoze nemuzem samozrejme pouzit stejny prach (308/300wm) diky rozdilnym objemum (a i kdyby ano) tak prubeh horeni prachu bude natolik rozdilny, ze nedosahnem pri stejne rychlosti z obou zbrani stejnou presnost. To by byla nahoda jedna ku nevim kolika.
Gunslinger
moderátor

Shiva: Mhm, uz sa tusim zaciname rozumiet. Tak ako pises tak teoreticka optimalna vaha pre .30cal (kam patri aj 308win) je do 240grn, a preto tu rozoberame pouzitie 208grainov Amaxov. A ano, samozrejme ze je vacsia nabojnica (a ostatne parametre) 300wm alebo 300wsm vhodnejsia pre ich pouzitie, ale ak/az bude dostupny prach ktory by vosiel do 308ckovej nabojnice, mal by optimalnu tlakovu krivku, a 'tlacil' by tu istu strelu tou istou rychlostou, tak je len logicke ze by aj energia/Jouly boli rovnake...

Ohladne Ackley Improved uprav, uz sme ich tu kedysi spominali (sucasny oficialny rekord na gong s .308mou A.I. je tusim 3126 yardov = skoro tri kilometre za pouzitia 220grainovych striel), ich podstatou je (tak ako pises aj ty) zvacsenie objemu nabojnice, teraz ale preberame vplyv prachov / nove prachy ktore maju zmenenu charakteristiku horenia/tlakovu krivku, atd.

A ohladne toho priblizenia sa 308win k 300WSM, hovorime tu o prebijanych 308win vs. fabrickych (saami/cip/... limitovanych) 300wsm nabojoch, neviem ci si videl to vlakno (spominane v tejto diskusii o par prispevkov nazad):

http://www.snipershide.com/forum/ubbthr ... er=1735504

ale kazdopadne nie som jediny kto si to mysli.

Presnost zavisi od x faktorov, od zbrane, hlavne, streliva, atd. az po strelca, cize tu nema vyznam rozoberat (mozes mat velmi presnu 308 hlaven a velmi nepresnu 300wsm hlaven, a rovnako mozes mat strelca s 308win ktory bude 'presnejsi' nez strelec s 300wm alebo aj 338lm, a naopak).

Gunslinger
friendly_wing

Osobne si myslim ze rychleji se hybe vyvoj razi, hlavni, strel nez prachu.
Ale pokud zde hovorime o tom "az/jestli bude takovy ci onaky prach" tak zrovna takto vyvinutu novy prachu bude mit ekvivalent pro magnumove raze, a stale se pohybujem v rovninach teorie.
Navic dost dobre nechapu smysl diskuze o .308 kde opravdu je hranice uzitelnosti vahy strely 190gr. Ano pouzivaji se v teto razi i 210gr VLD (208 je v podstate totez) ale kapacita nabojnice v razi 308 na to nestaci (ano, vim ze mluvis o novych prachach).
Pokud chci uspokojive strilet na 1000m tak si definitivne nebudu vybirat razi 308. pokud chci kratky zaver tak si vemu 7-08rem. 7ckove strely maji daleko lepsi balisticke vlastnoti v techto hmotnostech nez kal. 30.
168gr VLD kal. 7mm v razi 7-08rem v pohode dostanu na 850m/s a na 1000m jsem kolem 430m/s daleko pred transonickym zlomem, do ktereho se dostava vetsina strel v kal. 30 vystrelenych z raze 308.
Nemyslim, ze je potreba vice na toto tema psat, protoze zatim dostupne prachy z 308 nevytlaci 30 strelu ve svych max. navazkach na uroven magnumu. pokud by se vyvoj soustredil pouze na razi 308 (ktera jeste ke vsemu neni optimalni) tak bychom teoreticky ostatni raze v tomto kalibru mohli zrusit.
Zaroven doporucuji pouzivat at uz v balistickem SW tak k porovnani BC zalozeny na G7, nikoli na G1.
Gunslinger
moderátor

Mno, vyvoj hlavni, razi, a striel ide pomaly dopredu, ale nemas tam ziadne vyrazne pokroky, v .30cal sa to vsetko toci okolo 100 rokov starych 30-06 a .300/.375 H&H Magnum. Rozdiely v rychlostiach/energiach/... su prevazne marketingovy b/s, tak ako si sam napisal aj tak najviac zalezi ako ich prebijes a aku dlhu hlaven mas. Vyvoj prachov v poslednych rokoch ale konecne zacal postupovat dalej - RL17ka bola prva lastovicka (podla mnohych je to 'mala revolucia' v prachoch vdaka tomu impregnovanemu retarderu / eliminacie spicky tlakovej krivky a jej 'zplostenie'), a da sa cakat ze dalsie prachy uz pojdu tiez tymto smerom (pripadne v kombinacii s tym pristupom Hornady a spol.).

A uz len spominany RL17 posuva urovne jednotlivych kalibrov (308 smerom k 300WSM, 300WSM smerom k 300WM, atd.). Sam pises ze si ho zatial nevyskusal ale uz spochybnujes to co pisu ludia co ho testuju, meraju, fyzicky porovnavaju, atd. Tu mas dalsie zaujimave suvisiace thready:

http://www.24hourcampfire.com/ubbthread ... _gr_bullet

http://www.snipershide.com/forum/ubbthr ... ber=806130

Cize aj teraz dostupne prachy sa na uroven 'magnumu' dotahuju, navyse tie tzv. 'max.navazky' su odporucane hodnoty, zalozene predovsetkym na saami/cip/... standardoch vytvorenych davno predtym nez prisli tieto nove prachy (navyse musia zvazovat najhorsie mozne kombinacie tesnosti hrdla, odolnosti stien nabojnice/komory/atd.).

G7 vs G1 sme uz viackrat preberali inde, neviem preco to spominas.

Ad strelba na kilometer - ano, ak sa ma niekto opyta tak mu odporucim 338LM a pod., ale ak som schopny s polovicnym mnozstvom prachu a polovicnym spatnym razom strielat rovnako dobre alebo dokonca lepsie rozptyly nez mnohe teoreticky/balisticky lepsie kalibre, preco by som mal ist do vacsieho kalibru ? Ak clovek nestriela benchrest za bezvetria, silnejsi alebo premenlivy vietor musia naklikavat alebo prenasat tak ci tak vsetky kalibre, niektore vdaka lepsej balistike menej, ale to je o strelcovi a schopnosti vietor citat. A ak si odmyslis naklikanie vetra, aku vyhodu ziskavas 'lepsou balistikou' pri strelbe na papier? Akurat tak vacsi priestor pre chybu strelca (mozes odignorovat malu odchylku vo vetre, alebo nepresnost odmeranej vzialenosti), nic viac. Zober si poslednu sutaz na kilometer (par tyzdnov dozadu), Turbiak (ktory vyhral) mal na kilometer v terci jednu ranu - 9tku, ja som mal 5 ran v krasnom rozptyle ale vsetko vpravo o 3tej - 5 bodov. Lenze to bola chyba strelca - moja chyba (vysypal som tych 5 ran za cca 10 sekund a nevsimol som si polavenie vetra...). Kazdopadne ak mam strelivo co je v 308me presne a supersonicke cez 1100metrov (a myslim ze strelivo do tvojej 308my prebijas podobne), tych 100 alebo 200ms co pridas 'vacsim' kalibrom zasa az tak velky rozdiel nerobi. A ak by clovek zobral tie data z tych threadov hore, a povedzme s RL17kou pustal z 308my 208grn Amaxy 820ms, tak rozdiel voci napr. 180grn pustanymi z 300WSM 970ms by bol minimalny... a o tomto su moje posledne prispevky...

A ak 'dost dobre nechapes zmysel diskusie o .308', skus sa pozriet na temu prispevku :wink:

Peace & out,

Gunslinger
friendly_wing

tato diskuze je opravdu zbytecna.
Vitr je faktor ktery nelze zmerit natolik presne aby se dala udelat dostatecne presna oprava. zmeny vetru (sily a smeru) stejne tak jako zmeny jeho hustoty z dusledku termiky se proste dostatecne presne spocitat nedaji. Proto se vybiraji kalibry a strely s vhodnou konstrukci ktere jsou temto vlivum vic odolnejsi. Takze smysl je eliminovat tyto vlivy pouzitim balisticky vhodnejsimi strelami.
to ze nekdo vyhraje soutez neznamena ze volba raze je ta vhodna. to neni zadne meritko. nemluvime o schopnestech strelcu. ciste teoreticky kdyz vemem dva naprosto stejne schopne strelce a kazdemu dame zbran jez strili rekneme na 300m stejne presne tak ten strelec jez bude mit k dispozici razi se strelou jez je balistkycky lepsi, tak ten strelec nastrili lepe. to je asi kazdemu jasne.
Asi se rovnez shodnem na tom, ze BR strelba je v soucasnosti vubec nejpresnejsi strelba. No a zadna 308win tam nefiguruje.
Turbimu stejne jako mne (nevim jak tobe) zustava strela supersonic na 1000m ale je v pasmu transonickem. (vse mezi 400m/s a 330m/s) zde je strela maximalne nachylna na vsechny vlivy. a ztraci stabilitu. po dosazeni subsonicke rychlosti se z casti opet stabilizuje. ale jak a kam leti je sazka do loterie. (22lr strili velice presne i pres svou subsonickou rychlost, prave diky tomu ze transonickou barierou neprechazi).
G7 a G1 jsem zminil protoze jsem si vsiml ze je vyse uvedeno BC pro A-max v hodnote pre .8 coz je BC dle G1. pokud se zde jiz toto probiralo, tak nemusim vysvetlovat proc pro moderni VLD strely je zavadejici toto BC uvadet.
A-max 208gr ma BC (G7) .324
Sierra 240gr .332
Berger 210gr .320
Pri naslapnuti .308 R17 se se strelou 210gr Berger VLD (minimalni rozdil od A-maxu) dostanu na mozna 790m/s a to uz jsem v tlacich kde to bude videt na nabojnici. a to musim jeste mit twist 10"
U 300WM se dostanu s VV560 pohodlne na 900m/s coz mi dava na 1000m 470m/s kdezto 308 pouze 391m/s a tim je jiz v pasmu prechodu a je nestabilni.
pokud neco srovnavat tak 300wm s 300RUM a pokud .308 tak se 7-08rem.
strela 180gr BC .337 (G7) VLD, Vo 845m, na 1000m 450m/s, stability factor 1.46 (doporucena hodnota je 1.4 a vice).
uvedomuji si ze jsem sem nemel vubec prispivat kdyz vidim tu nesmyslnou uminenost ze .308 je nejlepsi a vlastne za par let, muzem vyhodit nase magnumy. :-)
jednoduse receno, srovnavat 308win s magnumovou razi je opravdu tak nejak mimo misu, a rovnez po precteni par techto prispevku ma ctenar dojem, ze diky teto prezentaci je tato raze vlastne vhodna na strelbu na 1000m. No bohuzel to tak neni.
chtelo by to nastudovat neco o balistice zvlaste na Long Range shooting.
friendly_wing

tych 100 alebo 200ms co pridas 'vacsim' kalibrom zasa az tak velky rozdiel nerobi
to je prave ta mylna predstava a chyba v uvazovani. prave na balistice se toto projevi pri stelbe na 1000m.
Gunslinger
moderátor

Shiva: Toto je presne ten rozdiel medzi teoriou a praxou...

Pisat o starych predsudkoch a teoriach je jedna vec, ale keby si ten RL17 pouzil, prebil aspon par nabojov a prisiel do Senice strielat kilometer, tak potom by sme sa mohli bavit o tom co funguje a co nie... (a to bez ohladu na umiestnenie, ja nechodim na sutaze zbierat pohare...) A ano, tie stare teorie co tu stale opakujes hovoria ze na 208/210grn potrebujes 1:10 twist, ze ked pojdes cez 800ms pojdes do nebezpecnych tlakov, ze na 1km je 308mova strela v transonickom stave a znacne destabilizovana, ze odporucany je stability factor 1.4 a vyssie, atd. pricom keby si si precital aspon jeden z tych nalinkovanych threadov, zistil by si ze su ludia/zbrane co ten Amax ustabilizuju aj v 1:12 twistoch, ze RL17 zacina vykazovat znamky zvyseneho tlaku casto az od cca 840ms, atd. To je ten rozdiel medzi teoriou a praxou.

Len tak mimochodom, neviem ci si pamatas ale pred par rokmi sme sa bavili na temu presnost 308ckovych semi-automatov, a presviedcal si ma ze neexistuje sa s nim dostat na 0.5moa... A tiez len tak mimochodom, ja som v poslednych mesiacoch odstrielal tri sutaze na 1km, a vo vsetkych som dosahoval na kilometer 0.5moa alebo menej (s 308win semi-autom...)

Nikto tu ale netvrdi ze 308 je nejlepsi... a rovnako tu nikto netvrdi ze 308 je lepsi nez 300kove magnumove raze... pricom kalibre tu porovnavas len ty (len stale neviem preco by som mal v threade o prebijani nabojov 308win porovnavat 300wm vs. 300rum), ja som napisal - citujem:

Vo vseobecnosti to vyzera ze RL17 (zvycajne 47-49 grainov, 51grn a vyssie uz ide do extremu) v kombinacii s Amaxmi 208grn by mali 308mu vykonovo priblizit ku 300WSM

Opakujem teda po treti krat, prebijanych 308ovych 208grn/820ms sa PODLA MNA VYKONOVO PRIBLIZUJE beznemu 300WSM (zvycajne so 150-180grn strelami) - nech si uz urobis akykolvek vykonovy prepocet (ci uz na 100m, alebo 1km, a ci v jouloch, foot-poundoch, alebo v comkolvek inom).

Ohladne B.C./G-ciek, uz sme to tu na fore rozoberali, a stale si stojim za tym ze (heh, opat citujem sam seba, za chvilu mi zacne prsat do nosa):
G5 by malo byt na HPBTcka, ale nie vzdy to sedi
G6 na FBSP
G7 VLDcka
G8 flat based VLDcka

ale ani jedno z nich nebude vzdy sediet na 100%, pretoze kym si prakticky nezistis konkretny B.C. tej ktorej strely/navazky zo svojej hlavne, tie Gcka hore su len teoreticky/matematicky vypocitane koeficienty...

Shiva napísal:Asi se rovnez shodnem na tom, ze BR strelba je v soucasnosti vubec nejpresnejsi strelba. No a zadna 308win tam nefiguruje.
Opat sa riadne mylis, nic v zlom - neviem ci si sa na nejakej vacsej/serioznej benchrest sutazi zucastnil alebo bol aspon pozriet, ale pozri si napr. nejake vysledky tu:

http://www.benchrest.com/forums/forumdisplay.php?f=9

A - zazrak nad zazraky - vo vacsine benchrest sutazi najdes daleko viac 308iem nez 300wsm, 300wm a pod. A ak hovorime o presnej tercovej strelbe vseobecne, F-TR class je specialne zamerany priamo na .308win, rovnako ako Palma (asi najprestiznejsia a jedna z najnarocnejsich streleckych sutazi na svete), atd. Navyse zatial co za morom je kalibrov a wildcatov spusta, ak hovorime o benchreste vo svete vseobecne (UK, Australia, atd.), tak tam mas ten podiel 308win casto este vyraznejsi.

Shiva napísal:chtelo by to nastudovat neco o balistice zvlaste na Long Range shooting.
Konecne sa na niecom zhodneme, tiez si myslim ze by si si nieco viac o tej balistike nastudovat mohol, aby sme sa konecne pohli dalej. Zacat mozes kludne aj tu:

http://www.snipersparadise.com/ballistics/longrange.htm
alebo aktualny link na updejtnutu verziu:
http://www.border-barrels.com/articles/art1.htm

Tie posledne dva odstavce si kludne precitaj viackrat, aby si tu potom 'neperlil' v style: nechapu smysl diskuze o .308 kde opravdu je hranice uzitelnosti vahy strely 190gr... a podobne (a ak si myslis ze Dr.Geoffrey Kolbe - zakladatel a majitel Border Barrels nevie o com pise, tak naozaj nema vyznam pokracovat v tejto debate). Ale priznam sa ze som od teba cakal viac - myslel som ze tuto debatu rozvinieme plodnejsim a zaujimavejsim smerom.

Ja osobne s Kolbom suhlasim, a myslim si ze v kombinacii s novymi generaciami prachov (typu RL17, IMR8208 XBR alebo dalsimi ktore Alliant a ostatni pustia na trh v najblizsich rokoch) je buducnost long range presnej strelby (vratane 1km, 1000yd a 1200yd) z 308win prave so strelami typu 208grn Amax, Berger 210VLD a pod.

Tolko moj nazor, peace & out

Gunslinger
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 21 years 1 month

Príspevok od používateľa lovec »

friendly_wing

s Kolbym se znam osobne :-)
pouziti strely tezsi nez 190gr v razi 308 je balisticky ztrata o proti 190gr. pouziti teto strely v razi 300wm ci 300RUM ma sve opodstatneni.
nicmene mohu rici o tobe to stejne. na rozdil od tebe tu balistiku mam dost nastudovanou a urcite na tolik abych vedel ze je hovadina delat z trabanta oktavku, jen proto ze by to teoreticky mohlo byt mozne.
ale strilej si s cim chces.
a pokud si myslis ze zazracne prachy budou jen pro razi 308 tak jsi jeste k tomu naivni.
Gunslinger
moderátor

lovec: Mhm, ta nova Palma mi uz dlhsie vrta hlavou (nastastie len obrazne :wink: Stare Palmy som kedysi skusal ale moc ma neohurili (ale nehnal som ich moc rychlo, co bolo asi hlavnym dovodom). Ale ten maly spatny raz bol ozaj prijemny, tieto nove chcem raz vyskusat v UASe (cakam ze hlaven na dlhom OAcku mi tohto roku 'dosluzi' a mrzelo by ma to vymrhat na testovanie), ale ak by nove Palmy UASu sadli bolo by to 'zabit dve muchy jednou ranou' :-)

Otazka je len nakolko rychlo ich v kratkej/20'' hlavni UASu vyzeniem, aby som aspon cosi ziskal na vetroodolnosti pri vacsich vzdialenostiach :roll:

Celkom zaujimave porovnanie 155ok vratane tejto novej Palmy robil Bryan Litz (balistik u Berger Bullets):
http://www.appliedballisticsllc.com/ind ... Update.pdf

Uz by to chcelo len neobmedzene zdroje (na prebijanie, cas na strelnici, a kvalitne nahradne hlavne...) aby sa s tym clovek mohol dostatocne vyhrat.

Skusal som to aspon teoreticky porovnavat cez JBMko (ktore pouziva aj Litzove G7ckove koeficienty, aj ked na SMK175 mne osobne na 100% nesedi G7 ani G5), ale stale som sa este nerozhodol ktorou cestou pri UASe nakoniec pojdem (asi to necham az na prax/diery na papieri :lol:

shiva: Neviem kde si sa s Kolbom 'osobne spoznal', ale kludne je to mozne a nic to na veci (a jeho nazore ktory oficialne prezentuje) nemeni. Ja som si s nim len pisal (a to za 'osobne poznanie' nepovazujem). A ak ho osobne poznas, a rozpraval si s nim o tom, neviem ako tu mozes tresknut taku blbost a este na nej trvat... (a jeho nazor - s ktorym ja osobne suhlasim - oznacovat za 'hovadiny'... :evil:

Ohladne prachov - alebo nerozumies alebo vedome ignorujes ze pri vyssich navazkach sa nejedna o priamu umeru, 300wm nema ani zdaleka take problemy s kapacitou nabojnice ako 308win, cize ak by si (cisto teoreticky) za pouzitia rovnakeho 208 Amaxu vymenil nejaky sucasny prach za buduci ucinnejsi tzv. prach 'X', tak by ti povedzme rychlost z 308win sla hore o 15% (povedzme z 2600fps na 3000fps), ale z 300wm by to mohlo byt len o 5% (povedzme z 2900fps na 3050fps)...

A k tym 'tazkym' strelam - na 'tazke' strely pre 308mu ma aj Litz rovnaky nazor:
http://www.appliedballisticsllc.com/ind ... ersion.pdf

a ak chces spochybnovat x medzinarodne uznavanych strelcov a odbornikov (Kolbe, Salazar, Erikson,...) vratane renomovaneho balistika od Bergru (pricom trochu ironicky Berger strely sam predavas... :wink:, a tvrdit ze 'ty mas tu balistiku lepe nastudovanou'... :roll: tak nad tym sa mozem len usmiat :lol:

Inak, ja obchod so zbranami ani streleckymi vecami nemam, nemam dovod byt akokolvek zaujaty alebo predpojaty, nikoho tu nepresviedcam na ten ci onen kaliber, a rovnako sa nesnazim predstierat ze 'vsechno vim, vsechno znam...' :wink:

Gunslinger
inspiring_bohr

Príspevok od používateľa inspiring_bohr »

to Guns: Som rád že si SHIVOVI ukázal že aj iný do toho vidia, a nie vždy musí mať pravdu len on. Nič v zlom SHIVA. Sory že som trochu OT.
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 8 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

Gunslinger: to potom Litz aby odporucil Bergru aby uplne prestali vyrabat 155 -168 -175gr strely pre 308w :) lebo su zbytocne...ked su lepsie vyhodnejsie 210gr + pre 308w , fungovat mozu rozne veci ale v tomto som skepticky,,,chcem aby mi strela letela..a nie aby sa ledva plazil z hlavne obrovsky tazky sulec , mam doma 210 VLD Bergre.. ale neviem si predstavit aby som ich tlacil do tej malej nabojnice :lol: :lol:
ale verim tomu ze to moze dobre fungovat. lepsia odolnost na vietor a presnost ale proste nikdy by som to neskusal
AKI
expert
Registered for: 23 years 1 month

Príspevok od používateľa AKI »

Ja som tiez skor zastancom tazkej vahy, ale mam obavu, ze na na jej nakopnutie je treba vaecsia nabojnica ako ma .308Win.
Gunslinger
moderátor

Heh, teraz sa citim ako Galileo na kongrese vyznavacov plochej zeme... :wink: :lol:

TURBIAK: Cital si si tie linky ? Preco by mal Berger prestat robit lahsie a stredne tazke strely ??? To je ako keby si povedal Volkswagenu aby odteraz vyrabal len Bugatti Veyron, lebo vsetky ostatne ich modely a triedy aut nie su az take dobre...

Ja uz neviem ako to povedat, nehovorime o pocitoch a dojmoch alebo polovnickej 'latine', ale o fyzike ktora nepusti. Vsetci z tych linkov hore sa zhoduju ze 190 je z cisto balistickeho hladiska len 'stredna vaha', problemom je ze na trhu nie su momentalne ziadne dobre 'tazke vahy' (cca 220-230grainy s dobrym B.C.). Rovnako sa zhoduju ze ak mas dobry B.C., nie je dovod pouzit magnumy a hnat strely rychlo (Salazar: “Muzzle velocity is a depreciating asset, not unlike a new car, but BC, like diamonds, is forever.”).

Aj s uz teraz dostupnymi prachmi sa aj s relativne 'malou' 308ovou nabojnicou vies dostat aj s tazsimi strelami cez 800ms bez problemov s tlakom, a s prachmi ktore este len pridu sa to bude uz len zlepsovat - oblast 'ucinnosti' prachov bola dlho zanedbavana a pritom (ako ukazal napr. spominany RL17) je tam obrovske miesto na zlepsenie...

A ano, magnumy s ich daleko vacsimi nabojnicami ti vzdy umoznia dat tam prachu viac a ist este rychlejsie, lenze ako som spominal hore nemas to priamu umeru... (napr. ten spominany 300wm - zober si tu istu strelu, pridas cca 70% prachu, 'ziskas' cca 60% vacsi spatny raz, ale len o cca 20% vyssiu rychlost...). Navyse mas tam aj horny limit moznej rychlosti, a rovnako tu rychlost aj rychlo stracas, a aj ked na tu istu vzdialenost (povedzme kilometer) poleti strela z magnumu o cosi rychlejsie, realny efekt je ze povedzme nebudes naklikavat 9 klikov na vietor ale 'len' 8... (zato ten rozdiel celkom dobre pocitis v spatnom raze, v spotrebe prachu, a casto aj v zivotnosti hlavne, atd.)

Ohladne stabilizacie a twistu - moderne strely uz davno nie su 'sulce' - cize okrem hmotnosti je to aj vec dizajnu strely - porovnaj si dlzku strely/plochu ktorou sa drazok dotyka stara Palma a nova Palma...

Aby som to uzavrel, fyzika a balistika nepusti, otazka je len ci clovek chce radsej opakovat tu polovnicku 'latinu', alebo skor verit ludom co sa vyznaju (balistici, dlhorocni a uspesni benchrest a prone strelci, vyrobcovia hlavni a striel, atd.)

Gunslinger
Napísať odpoveď

Návrat na "Prebíjanie nábojov"