Nie je tu nejaky SBS super znaly, nech nam to rozvedie viac
Na námestí v Košiciach mu priložil pištoľ k hlave
-
inspiring_kepler
-
inspiring_khayyam
Moja priateľka pracuje na polícii, som sa jej na to pýtal ako to je u nich s prehliadkou. Je to v nejakých predpisoch uvedené, že ženu môže prehliadať iba žena. Keď majú taký prípad, vždy to môže urobiť len príslušník ženského pohlavia. Aj keď sa zamyslíte nad nejakým filmom, kde sa robí nejaká prehliadka tak vždy ju vykonáva žena, nie chlap. Podľa mňa by to nebolo z morálneho hľadiska pre tú dotyčnú ženu nepríjemné, aby ju osahával chlap. Nám mužom by to nevadilo keby že nás osahávala žena, že?
Aj keď majú nejaký výjazd, kde je potrebné prehliadka ženy musí ísť s hliadkou aj žena, keď na danom oddelení nie je dostupná, musí ísť napr aj referentka z iného oddelenia.
Naposledy upravil/-a Next v 03 Máj 2010, 19:27, upravené celkom 1 krát.
-
inspiring_roentgen
pletu sa tu dva pojmy
bezpecnostna prehliadka a osobna prehliadka, ktoru spomina luke
osobna prehliadka je ukonom trestneho konania (patria sem aj telesne otvory
)
bezpecnostna prehliadka je opravnenie policajta (napr. § 22 Oprávnenie odňať zbraň 171/1993 Z. z.)
nepoznam sice opravnenia sbs, ale silno pochybujem, ze by dostali povolenie OČTK k osobnej prehliadke
co moze urobit je bezpecnostna prehliadka ci nemam odcudzeny tovar, aj to len hmatom
na ostatne ukony privolavaju policiu
a ak si spravne spominam, bezpecnostnu prehliadku (hmatom, cez odev), za ucelom zistenia ci zadrzana osoba nie je ozbrojena, moze vykonat aj obcan ktory zadrzanie vykonal
EDIT:
nech to ma aj oporu v zakone
§ 85 Zadržanie 301/2005 Z.z.
Zadržanie a obmedzenie osobnej slobody
podozrivej osoby
(2) Osobnú slobodu osoby, ktorá bola pristihnutá pri
trestnom čine alebo bezprostredne po ňom, môže obmedziť
ktokoľvek, ak je to potrebné na zistenie jej totožnosti,
na zabránenie úteku alebo na zabezpečenie dôkazov.
Je však povinný takú osobu ihneď odovzdať
útvaru Policajného zboru; príslušníka ozbrojených síl
môže odovzdať aj najbližšiemu útvaru ozbrojených síl
alebo správcovi posádky. Ak takú osobu nemožno
ihneď odovzdať, treba obmedzenie osobnej slobody bez
meškania oznámiť niektorému z uvedených orgánov.
Ak takej osobe obmedzil osobnú slobodu alebo ju prevzal
iný orgán ako policajt, je povinný ju ihneď odovzdať
policajtovi. Ten, kto obmedzí osobnú slobodu
osoby, ktorá bola pristihnutá pri trestnom čine alebo
bezprostredne po ňom,môže sa presvedčiť bežným prehliadnutím,
či taká osoba nemá pri sebe zbraň alebo
inú vec, ktorou by mohla ohroziť život alebo zdravie
vlastné alebo cudzie.
bezpecnostna prehliadka a osobna prehliadka, ktoru spomina luke
osobna prehliadka je ukonom trestneho konania (patria sem aj telesne otvory
bezpecnostna prehliadka je opravnenie policajta (napr. § 22 Oprávnenie odňať zbraň 171/1993 Z. z.)
nepoznam sice opravnenia sbs, ale silno pochybujem, ze by dostali povolenie OČTK k osobnej prehliadke
co moze urobit je bezpecnostna prehliadka ci nemam odcudzeny tovar, aj to len hmatom
na ostatne ukony privolavaju policiu
a ak si spravne spominam, bezpecnostnu prehliadku (hmatom, cez odev), za ucelom zistenia ci zadrzana osoba nie je ozbrojena, moze vykonat aj obcan ktory zadrzanie vykonal
EDIT:
nech to ma aj oporu v zakone
§ 85 Zadržanie 301/2005 Z.z.
Zadržanie a obmedzenie osobnej slobody
podozrivej osoby
(2) Osobnú slobodu osoby, ktorá bola pristihnutá pri
trestnom čine alebo bezprostredne po ňom, môže obmedziť
ktokoľvek, ak je to potrebné na zistenie jej totožnosti,
na zabránenie úteku alebo na zabezpečenie dôkazov.
Je však povinný takú osobu ihneď odovzdať
útvaru Policajného zboru; príslušníka ozbrojených síl
môže odovzdať aj najbližšiemu útvaru ozbrojených síl
alebo správcovi posádky. Ak takú osobu nemožno
ihneď odovzdať, treba obmedzenie osobnej slobody bez
meškania oznámiť niektorému z uvedených orgánov.
Ak takej osobe obmedzil osobnú slobodu alebo ju prevzal
iný orgán ako policajt, je povinný ju ihneď odovzdať
policajtovi. Ten, kto obmedzí osobnú slobodu
osoby, ktorá bola pristihnutá pri trestnom čine alebo
bezprostredne po ňom,môže sa presvedčiť bežným prehliadnutím,
či taká osoba nemá pri sebe zbraň alebo
inú vec, ktorou by mohla ohroziť život alebo zdravie
vlastné alebo cudzie.
ibaze prehliadku vykonavanu na osobe, ktora bola pristihnuta pri tc podla mna mozno povazovat za ukon, ktory neznesie odklad a preto je umoznene ho vykonat komukolvek, kto taku osobu zadrzi.
nevidim vsak suvislost medzi tymto institutom a moznymi opravneniami sbs vykonavat rutinnu prehliadku osob vchadzajucich alebo opustajucich chraneny objekt.
podla mojho nazoru to o tebou spomenute ustanovenie opriet nemozno.
nevidim vsak suvislost medzi tymto institutom a moznymi opravneniami sbs vykonavat rutinnu prehliadku osob vchadzajucich alebo opustajucich chraneny objekt.
podla mojho nazoru to o tebou spomenute ustanovenie opriet nemozno.
- 733thunder
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 5 months
Takze,je to takto:
Prehliadku,teda take to osmatravanie u zeny,ma robit zena.
Pri podavani trestneho oznamenia na SBS-kara by si neuspel,je jedno ci u Teba najde nieco co si nezaplatil alebo nie,zo zakona ma pravo vyzvat Ta aby si ukazala tasku,ak najde nieco odcudzene,vola sa policia,bez ohladu nato ci si ochotny sa legitimovat alebo nie,zapis o zasahu v evidencii zasahov totiz musi podpisat privolana hliadka.Za tymto ucelom je SBS-kar opravneny ciastocne obmadzit pachatelovi osobnu slobodu,napriklad tak ze ho nepusti z prevadzky.Predvedie ho na strazne stanovisko kde je povinny cakat do prichodu policie.
To luke:Takyto pripad sa stal v Trencianskom Kaufe,panicke sa nepacilo ze ma ukazat tasku,odmietla,ziadala privolat policiu.SBS-kar mal v pecku,panicka zavolala policiu a hliadka ju zdrbala ze ich vobec volala,nakolko bola povinna uposluchnut vyzvu pracovnika SBS.Tiez sa "vyhrazala" trestnym oznamenim.Policia sa ohradila zakonom o sukromnej bezpecnosti,mavli rukou a odisli
Aj ked sa to ludom nepaci,SBS.kari maju v strazenom objekte navrch 
Prehliadku,teda take to osmatravanie u zeny,ma robit zena.
Pri podavani trestneho oznamenia na SBS-kara by si neuspel,je jedno ci u Teba najde nieco co si nezaplatil alebo nie,zo zakona ma pravo vyzvat Ta aby si ukazala tasku,ak najde nieco odcudzene,vola sa policia,bez ohladu nato ci si ochotny sa legitimovat alebo nie,zapis o zasahu v evidencii zasahov totiz musi podpisat privolana hliadka.Za tymto ucelom je SBS-kar opravneny ciastocne obmadzit pachatelovi osobnu slobodu,napriklad tak ze ho nepusti z prevadzky.Predvedie ho na strazne stanovisko kde je povinny cakat do prichodu policie.
To luke:Takyto pripad sa stal v Trencianskom Kaufe,panicke sa nepacilo ze ma ukazat tasku,odmietla,ziadala privolat policiu.SBS-kar mal v pecku,panicka zavolala policiu a hliadka ju zdrbala ze ich vobec volala,nakolko bola povinna uposluchnut vyzvu pracovnika SBS.Tiez sa "vyhrazala" trestnym oznamenim.Policia sa ohradila zakonom o sukromnej bezpecnosti,mavli rukou a odisli
to ze hlaiadka pozostavajuca z citajuceho a pisuceho mavla rukou a odisla ma neprekvapuje a v konecnom dosledku to pre mna neznamena vobec nic.
sbskar ma podla mna mat dovodne podozrenie, ze ku kradezi doslo a nie chodit a namatkovo vyzyvat klientov na otvaranie tasiek.
a co sa tyka strazneho stanoviska, nikdy v zivote, vsetci sme poculi o dobitych ludoch a mucenych detoch co zakopli po ceste na strazne stanovisko.
sbskar ma podla mna mat dovodne podozrenie, ze ku kradezi doslo a nie chodit a namatkovo vyzyvat klientov na otvaranie tasiek.
a co sa tyka strazneho stanoviska, nikdy v zivote, vsetci sme poculi o dobitych ludoch a mucenych detoch co zakopli po ceste na strazne stanovisko.
- 733thunder
- prispievateľ
Podla Teba sice ma mat podozrenie,ale nemusi,a vobec,dokaz mu ze to podzrenie nemal.
Vidis,ani Tebe sa prava straznej sluzby nepaci,ale co narobis... SBS-kar ma pravo robit aj preventivne ocihanie tasiek
Ked som zacinal strazit v obchodaku,sef mi povedal ze mam pri podozreni z kradeze dotycneho za pokladnou zastavit a poziadat aby mi ukazal tovar ktory ma pri sebe.Byt slusny a v pripade ze zakaznik nic nevzal sa mam ospravedlnit a popriat pekny zvysok dna.
Konkretny pripad sa stal v Te.cu,kde byly zlodejov,ale nehadz nas vsetkych do jedneho vreca,nie vsetci si potrebujeme neico dokazovat
Ked som zacinal strazit v obchodaku,sef mi povedal ze mam pri podozreni z kradeze dotycneho za pokladnou zastavit a poziadat aby mi ukazal tovar ktory ma pri sebe.Byt slusny a v pripade ze zakaznik nic nevzal sa mam ospravedlnit a popriat pekny zvysok dna.
Konkretny pripad sa stal v Te.cu,kde byly zlodejov,ale nehadz nas vsetkych do jedneho vreca,nie vsetci si potrebujeme neico dokazovat
nechajme teda prehovorit zakon.
473/2005 o poskytovani sluzieb v oblasti sukromnej bezpecnosti
§ 50
(2) Osoba poverená výkonom fyzickej ochrany alebo
pátrania môže vykonať zásah, len ak je porušovaný alebo
ohrozovaný záujem chránený bezpečnostnou službou
a len v súlade so zákonom a inými všeobecne záväznými
právnymi predpismi, iné úkony vyžadujúce
súčinnosť tretích osôb môže vykonávať len s ich súhlasom.
tato pasaz indikuje, ze chraneny zaujem bol poskodeny alebo mu hrozi nebezpecenstvo, teda napr. kradez sa stala, alebo hrozi. polemika sa vedie hlavne o pripade, kedy nebezpecenstvo hrozi, a ja ako zainteresovana osoba mam urcite pravo vediet, na zaklade coho sa sbskar domnieva, ze som nieco ukradol, ak mi ziadne vysvetlenie nie je schopny vyprodukovat, tak sa s nim nemam o com bavit.
to iste by som sa opytal policajta, ktory by ma na prechadzke vonku zastavil a ziadal ma aby som sa legitimoval.
473/2005 o poskytovani sluzieb v oblasti sukromnej bezpecnosti
§ 50
(2) Osoba poverená výkonom fyzickej ochrany alebo
pátrania môže vykonať zásah, len ak je porušovaný alebo
ohrozovaný záujem chránený bezpečnostnou službou
a len v súlade so zákonom a inými všeobecne záväznými
právnymi predpismi, iné úkony vyžadujúce
súčinnosť tretích osôb môže vykonávať len s ich súhlasom.
tato pasaz indikuje, ze chraneny zaujem bol poskodeny alebo mu hrozi nebezpecenstvo, teda napr. kradez sa stala, alebo hrozi. polemika sa vedie hlavne o pripade, kedy nebezpecenstvo hrozi, a ja ako zainteresovana osoba mam urcite pravo vediet, na zaklade coho sa sbskar domnieva, ze som nieco ukradol, ak mi ziadne vysvetlenie nie je schopny vyprodukovat, tak sa s nim nemam o com bavit.
to iste by som sa opytal policajta, ktory by ma na prechadzke vonku zastavil a ziadal ma aby som sa legitimoval.
- 733thunder
- prispievateľ
sa pozri ako zakon definuje zasah. ako zasah do mojich zakladnych prav, co nutene ukazovanie mojej tasky urcite je.
ak ju nechcem ukazat, tak to znamena presne to, ze teba je kulo do toho co ja v mojej taske mam, a ak tvrdis opak, tak sa nediv, ze vela ludi, vratane mna povazuje sbskarov apriori za tuponov.
to ze mas nejake pravo, o tom sa nik nehada. to pravo smies vykonavat v medziach zakona a nie na zaklade svojvole.
ak ju nechcem ukazat, tak to znamena presne to, ze teba je kulo do toho co ja v mojej taske mam, a ak tvrdis opak, tak sa nediv, ze vela ludi, vratane mna povazuje sbskarov apriori za tuponov.
to ze mas nejake pravo, o tom sa nik nehada. to pravo smies vykonavat v medziach zakona a nie na zaklade svojvole.