Presná strelba

elegant_nightingale

Presná strelba

Príspevok od používateľa elegant_nightingale »

Ahojte, som tu nový a mám otázku na všetkých. Kúpil som si Tikku T3 varmint, ale vôbec nič neviem o strelbe na väčšie vzdialenosti. Viete mi niečo poradiť a doporučiť literatúru? Ďakujem
sniper68
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 3 months

Príspevok od používateľa sniper68 »

Literatura(?) nie je zlá, ale prax je klucova...Zakladne veci hej slovicka si nastuduj, lebo ak budes citat clanky suvisiace, nebudes rozumiet...Urcite studuj prebijanie. Nekupuj somariny typu: take lacne - no nekup to...!Urcite to budes kupovat znova a insvesticia ta bude stat dvojnasobok. Pozor na optiku a montaz - nesetri!!!! A vobec, ak chces tuto vec robit seriozne, varujem ta ze vsetko so vsetkym suvisi (mozes mat Porsche ak mas na ho..... kolesa....
Necitaj na fore somariny... Odporucam - Gunslinger ,Turbiak ,Lovec , a hosi z APSS
elegant_nightingale

ďakujem že si sa ozval. na tej tikke mám puskohlad leupold. Vlastne som to kúpil v NZ od chlapa čo si dal aj montáž robiť na mieru u policajtov. Je kovová a jednodielna. Pažba je plastová a dovážená. Mám k tomu aj nožičky tuším Haris, alebo tak nejak. Hlavne neviem ako začať lebo nemám dialkomer a neviem odhadnúť vzdialenosť. Vôbec nič mi nehorí také dačo ako mildot a moa, či čo. Preto sa pýtam na literatúru. A čím mám vlastne začať. Skôšať mám kde lebo bývam mimo mesta a tu je dosť priestoru. Na začiatok mi doporučili náboje fabrické partizan, že to stačí kým sa naučím. Je to tak?
Používateľov profilový obrázok
BTV
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BTV »

V prvom rade ak sa chces venovat strelbe, a chces ju praktizovat dlhsie, tak na vetu "Skôšať mám kde lebo bývam mimo mesta a tu je dosť priestoru." ihned zabudni!!!!!!!!!!

Najdi si nejaku strelnicu min.300m, nastuduj literaturu, najdi si niekoho kto ti vysvetli ked tak zaklady prepoctov a pomoze ti urobit balisticku tabulku, atd....

na vela veci musis prist sam. hlavne treba vela paxe, aby si videl o com je strelbana velke vzdialenosti, resp presna strelba.
elegant_nightingale

Ale povedzte mi už konečne niekto akú literatúru. Potrebujem konkrétne názov a kde sa dá zohnať. Dík 8)
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

www.ballistica.cz

na spodku mas take nenapadne tlacitka ... kukni zalozku "balistika" , "dotazy" "zaujimavosti"
friendly_wing

Príspevok od používateľa friendly_wing »

jedna z nej.

http://www.ultimatesniper.com/

jinak jsem prehlidl rubriku. literatury o presne strelbe moc neni. Vetsinou 1-2 knihy co pojednavaji vzdy o specificke discipline. Kratky BR a dlouhy BR, klasicky, F-class. a vzdy je tam nejaka omacka o puskohledech (optice vseobecne), vhodnych razich a jinem vybaveni k te ci one discipline. a cele se to pak toci kolem vetru a prebijeni.
Naposledy upravil/-a friendly_wing v 25 Máj 2010, 19:13, upravené celkom 1 krát.
inspiring_bohr

Príspevok od používateľa inspiring_bohr »

Bešina: Popýtaj sa v nejakom solídnom knihkupectve po tejto knihe. "Vojenský a policejní odstřelovač" Příručka přesné střelby pro armádní a policejní odstřelovače. Pomôže ti zorientovať sa v danej oblasti. Nájdeš tam aj info. ohladom MIL-DOT a práce s touto osnovou,tak isto info o uhlových jednotkách MOA,MIL. a kopu užitočných postrehov. Potom to už "len" zuročiť v praxi. Tu strelbu "za mestom" tiež nedoporučujem. Séria 100rán pri jednom tréningu by mohla vadiť aj tolerantným členom polov.združenia :lol: Ten partizán tiež nie je výťaztvo aj ked iba na trénovanie. Zvol si muníciu napr. LAPUA nábojnice pozdejšie využiješ na prebíjanie,tie od partizána su použitelné akurát na výrobu fúkacieho hudobného nástroja s obľubou používaného peruánskymi indiánmi. Prebíjanie je samostatná kapitola. Držím palce. :wink:
TURBIAK
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

ako pise bobo , kup si tuto knihu, je to jedina existujuca kniha v ,,nasom jazyku,, kde najdes relevantne informacie ktore ti pomozu v praxi, ostatne knihy su sracky pre vseobecnu vedomost proste nic z praxe
http://www.martinus.sk/?uItem=15812
na zaciatok... aku vzdialenost chces strielat a ako presne ?? povedzme staci ti roztpyl 10- 15 cm na 500m? nenapisal si aky presne mas leupold, napis, ten partyzan ked uz mas kupeny tak sa ho rychlo zbav , kup lapua , sako alebo Norma ak este nemas sprevadzkovane prebijanie , inac mal by si ho riesit teraz ako prve ked uz mas pusku z optikou a hned za tym musis riesit dialkomer..znova ti dam nejake tipy ale daj cenovu hladinu, pod 500€ sa nema cenu bavit , celkovo literatura v ktorej najdes ake take info je iba v anglictine a zohanas to prirodzene iba v USA napr:
http://www.amazon.com/Hunters-Guide-Lon ... pd_sim_b_4
http://www.amazon.com/Gun-Digest-Book-L ... 0896894711
http://www.amazon.com/Precision-Shootin ... pd_sim_b_6
http://www.amazon.com/Precision-Shootin ... pd_sim_b_5
http://www.amazon.com/Hunters-Guide-Acc ... pd_sim_b_3
elegant_nightingale

Chcem začať len na 300m. Tu v okolí aj tak nemám možnosť ďalej. Povedz prečo je prebíjanie dôležitejšie ako dialkomer? Myslel som že najprv potrebujem ten a až potom budem riešiť prebíjanie. Vďaka za typ na literatúru. Teraz mám zlomenú nohu tak že sa pokúsim zohnať , alebo požičať tú knihu a naštudovať si ju.
inspiring_bohr

Príspevok od používateľa inspiring_bohr »

Bešina: TURBI nepovedal že prebíjanie je dôležitejšie ako dialkomer,iba ti naznačil správnu postupnosť pri zháňaní "nádobíčka". Darmo zistíž presnú vzdialenosť ciela,keď ho partizánom na túto vzdialenosť nedokážeš presne zasiahnuť. Chcel som tým len povedať že prebíjaním získaž kvalitné strelivo a na 300 metrov zasa až tak akutne dialkomer nebudeš potrebovať. Časom samozrejme isto ním obohatíž výbavičku. Že TURBI? :lol: Z mojej osob.skusenosti ti odporúčam namiesto partizána pokial nezačneš prebíjať zakupiť strelivo NORMA DIAMOND LINE (ako ti to odporučil aj turbiak) je to slušná munícia na začiatok. Niektoré slečny v čechách s tým vyhrávajú aj súťaže. :wink:
TURBIAK
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

Bešina Ján: vychadzal som z toho ze to chces na strelnicu..na strelnici vies ake mas vzdialenosti, ak to chces na lov tak samozrejme ze prvotny je dialkomer... 300m inac nie je vacsia vzdialenost :)
friendly_wing

Príspevok od používateľa friendly_wing »

Po pravde receno, ja dalkomer kupoval jako jednu z poslednich veci a praktickeho vyuziti dosla teprve az kdyz jsem zacal lovit a to jeste na vetsi vzdalenost nez 200m.
Pokud budes strilet vyhradne na strelnicich, tak dalkomer nepotrebujes (leda ze bys chtel overit oznacene vzdalenosti). Pokud premyslis o soutezich, tak tam jsou vzdalenosti bud jednoznacne dany, nebo u lepsich soutezi (vetsinou pro ozbrojene slozky) se strili na tzv. "neznamou vzdalenost" a tam jsou zase dalkomery zakazany. Musis pouzit osnovu ve svem puskohledu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Dolaďovanie, nastreľovanie zbraní a úpravy"