V Dubnici n. Váhom vypukla streľba

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_elgamal

Príspevok od používateľa inspiring_elgamal »

Používateľov profilový obrázok
Rasto
expert
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Konecne pozitivne spravy !!!
Len aby sa nenasli dalsi svedkovia zo strany "mensiny" a nevyvrbilo sa to.
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, tiez som zvedavy ako sa to vyvrbi, v mediach to zatial bolo prezentovane dost jednostranne (pricom hlavny akter/obranca si tym vyrokom pred kamerou moc neprilepsil), ale zaujalo ma par veci - podla toho co vypovedal pred sudom v kombinacii s agenturou JPP:

- to dievca ktore bolo zasiahnute odrazenou strelou nebola ziadna nevinna okoloiduca, je sestra jedneho z utocnikov...

- veci co ludia mali pred branami alebo vo dvoroch vraj boli pre zber srotu ktory sa konal nasledovneho dna, cize neboli urcene pre tychto 'zberacov'

- viacero veci v tom ako to podali media nedava velky vyznam - ak pred domom stoji skupinka 10-15tich zberacov, preco by dobrovolne niekto vysiel zo sukromneho dvora medzi nich a zacal sa s nimi hadat a bit? Ten jeho syn by musel byt samovrah alebo blazon aby to robil (navyse na oslave vlastnych narodenin...). A ak len slusne pytali srot, preco by si s nimi vobec zacinal?

- obranca pouzil CZ83 / 9mm, vraj dal cca 6 ran, z toho prvych par do vzduchu (utocnikov podla vsetkeho zasiahli len dve - Maria do kolena a Miroslava do 'sediacieho svalu', a odrazene strely zasiahli tych dalsich styroch - Laca/Marcela/Nikolasa/Ivanu)...

- ci si ti traja co vosli cez otvorenu branku do dvoru baterie niesli so sebou prec alebo ich nechali tam, atd. to vsetko je zatial nejasne/nepotvrdene, ale z toho co som o tom cital a pocul ten scenar mohol prebiehat cca nasledovne:

Skupinka vidi vo dvore za branou par baterii a zelezo, oslovi majitela ktory s rodinou vo dvore griluje a oslavuje synove narodeniny, jeho odpoved je negativna, ale skupinka sa napriek tomu rozhodne ich zobrat. Traja zo skupinky vojdu do dvora cez otvorenu branku, syn majitela sa s nimi pusti do hadky, pricom jedneho z nich odsoti a ten padne na zem, nasledne sa spusti bitka (v ktorej ten syn/sam samozrejme tahal za kratsi koniec), majitel/otec vidi ze je zle, uteka do domu pre zbran, vybieha von a este v zahrade striela varovny vystrel, skupinka zareaguje tym ze sa stahuje dozadu na ulicu, ale po tom ako sa k nej prida dalsich par pribuznych a znamych z tej bytovky vracaju sa naspat, manzelka obrancu vola policiu a obranca so synom vybiehaju oproti nim a obranca opat striela do vzduchu ale skupinka nereaguje a nasleduje dalsia bitka (po ktorej syn obrancu skoncil s dolamanym prstom, porezanym krkom a rozbitou hlavou...), a potom ako jeden zo skupinky (brat toho dievcata) udiera obrancu latou cez ruky, obranca trikrat vystreli na utocnikov (z toho dvakrat zasiahne, raz koleno, a raz 'sediaci sval' otacajuceho sa alebo utekajuceho utocnika)...

Ostatni ludia/nahodni okoloiduci ktori boli zalarmovani vystrelmi vidia len ze na ulici niekto striela po utekajucich... Pre nich je to jasny pripad blazna ktory kona rasisticky motivovany trestny cin, pre obrancu to bol pripad obrany svojho majetku z zdravia svojej rodiny (pricom ale samozrejme ak jeden z vystrelov bol na uz unikajuceho pachatela/zozadu nebude to sudom zohladnene prilis pozitivne, a nestrannych/nezaujatych svedkov ktori by to videli cele tam asi moc nebude...)

Kazdopadne ako to presne bolo sa ukaze az casom, mozno by sa to bolo dalo riesit aj inymi sposobmi (po bitke je kazdy general...), ale z tychto predbeznych informacii mi vychadza ze obranca nebol ziaden amokom posadnuty blazon, ale naozaj sa snazil branit seba a svoju rodinu (aj ked mozno nie prave najstastnejsim sposobom)...

Gunslinger
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

urcite sa tam bude robit rekonstrukcia, ale to este potrva, dobre znamenie je, ze ho nevzali do vazby
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Ved to je problem, ze ako sa mam sam "zastavit" ked uz dotycny pachatel uteka (prestal utok), ked predtym ma zranil a prave v tej chvili mi adrenalin vystupil na 100 %. Problem je v tom, ze clovek je podvedome nauceny zahnat nepriatela prec a nie prestat s utocnou obranou ako nahle nepriatel prestane a da sa na utek.

Cely problem obrannej situacie je sa na zaciatku co najrychlejsie vytocit do cerveneho a ako nahle utok pominie sa okamzite schladit, ale to nie je fakt jednoduche.
inspiring_babbage

Príspevok od používateľa inspiring_babbage »

no ja držím dotyčnému pánovi prsty, aby to všetko dopadlo dobre...
jediné čo by som chcel povedať, že všetci čo sme vlastníkmi zbraní dobre vieme, že ak by sa niekto z nás dostal do podobnej situácie, musíme rátať už s tým, že nebude ľahké dokázať NO alebo KN...

ešte raz veľa zdaru...
telra
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa telra »

nemate niekto nejake nove info? vraj ho obzalovali...
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Gunslinger napísal: a potom ako jeden zo skupinky (brat toho dievcata) udiera obrancu latou cez ruky, obranca trikrat vystreli na utocnikov (z toho dvakrat zasiahne, raz koleno, a raz 'sediaci sval' otacajuceho sa alebo utekajuceho utocnika)...
Ak sa to stalo takto, tak to je podľa mňa ešte jasná NO. Ak strelil útočníka, keď sa práve otáčal, tak sa to ešte nedá považovať za strelbu po skončení útoku. Keby strielal na utekajúceho po 10 metroch, tak to už je vybočenie z NO (alebo úmyselné ublíženie na zdraví?).

A aj keby útok "oficiálne" skončil v milisekunde keď sa ku mne útočník obráti chrbtom, a ja vystrelím o pol sekundy neskôr, teda keď už útok akože skončil, tak je to podľa mňa stále NO na základe § 25 ods. 3 trestného zákona
Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2, nebude trestne zodpovedný, ak konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia.
Čo ma najviac serie je, že prokurátor sa vždy odvolá, bez ohľadu na to, či je osobne presvedčený o tom, že napríklad v tomto prípade je naozaj potrebné dotyčného väzobne stíhať. Možno to tak nie je vždy, ale častokrát mám pocit, že mu neide len o dokázanie viny, ale aj o čiarku v záznamoch.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Prokurator je taka polemicka postava. Raz ho mam rad raz nie :wink:
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"