Nedá aj mne sa pripojiť do tejto témy.
Shadow..hmm keď som s ním začínal (2007) tak to bola zbraň majstra sveta a európy a proste najlepšieho Production strelca Adama Tyca (a stále aj je). V tej dobe som si konečne uvedomil, že nemôžem strielať štandatd s deviatkou na serióznej úrovni a na to aby som si kúpil zbraň konkurencieschopnú do standardu, tak potrebujem mať STI tak za 80000 SK + všetky náklady na náboje + nedostatok nábojníc na prebíjanie. Oproti tomuto skutočne Shadow v tej dobe za cca 28000 Sk bola lepšia volba.
Shadow je skvelá zbraň na IPSC, v tej dobe naozaj neprekonateľná aj vďaka, v tej dobe velkej výhode najväčšej kapacite zásobníka. Shadow je super...ale keď striela a nerobí závady!!!
A to je problém ktorý naozaj oci zazíval. Kazdý si povie, čo to je prasknutá strunka pod spúšťou..ale skuste bez nej strielať. Presne si pamätám ako chalan v 2008 na extremeeuroopen, 30 parkurovom závode skoro znuloval dlhy stage. Bola tam možnosť vyskúšať v jednom vale zbraň. Po tretej rane mu strunka praskla. Keby sa to stalo v na parkúre..uff..a to taký závod človeka stál najmenej 6000Sk. Taktiež chalanovi trvalo 8000 ran kym definitývne prišiel, čo mu robí závady. A to isté sa dialo u mňa. Bola to poistka. Rád by som videl toho šikovníka u CZ, ktorý ju navrhol. Akonáhla do nej trosku brnknete počas streľby, tak dôjde k spomaleniu záveru a závade s nábojnicou v okne. Poistka nemá dostatočne vymedzené krajné polohy..vďaka blbej konštrukcii proste ločká. Kto niečo viete o streľbe viete aj to, že čím vyššie človek drží zbraň, tým lepšia kontrola zbrane..a keď držíte Shadowa ozaj riadne vysoko...závady sú na svete.
K hrdzaveniu...des a bieda...ano aj ja cistim Shadowa tak po 1000 ranách prebijáncov a nie je hrdzavá..ale keď padlo pár kvapiek dažďa na tréningu...alebo keď som minule po čachticiach neustrel zásobníky a zbraň od potu..uff zas to bola líška hrdzavá. To si ani neviem predstaviť, že by som to mal teraz v lete nosiť tak ako zväčša zbraň nosím..len za gaťami. (chvalabohu existuje aj glock)
Mozem povedať, že som nemal so Shadowom vela problémov. Stále s ňou strieľam, pripravujem sa na majstrovstvá európy a podobne. Oproti oci som mal šťastie, rozhodne menej chýb aj keď aj tie sa našli.
Každopádne:
- zbraň vďaka dobrému vyváženiu a vysokej hnotnosti sa chová vynikajúco
- spúšť sa dá veľmi jednoducho vyleštiť a vyladiť na krásny chod (je otázka či to je až také podstatné)
- Shadow sa velmi dobre prebíja aj keď ma relatívne malinkú šachtu
- zbraň je vyrobená z desne biednej ocele a s desnými toleranciami pri výrobe...som presvedčený, že najtvrdším materiálom na celej zbrani je plech na zásobníkoch
- stopy po obrábaní sú viditeľné na celom ráme, závere a aj hlavni
- zbraň je desne predražená v porovnaní ku kvalite materiálov a spracovania, ktorú ponúka ..pozrite sa do svojeho glocka, waltra, siga a podobne aké stopy po opracovaní sú tam a aké na CZ...
- po zavedení pravidla, že do Production ide iba 15 nábojov v zásobníku, Shadow stratil jednu svoju obrovskú výhodu.
Pár postrehov na záver. Pre streľca od úrovne povedzme 0 do 90 % na majstra sveta je spúšť Shadowa veľká vyhoda. Sám ju mám krásnu a jemnú a hladkú a podobne. Keď takýto strelec prejde z Glocka na Shadowa, hneď sa zlepší, pretože jeho strhávanie nebude také výrazné. To je super..alebo nie?...je to do istej miery ilúzia. Ak strhávate na Glocku, budete ja na Shadowe..len sa to prejaví menej. Kým strhávanie neodstránite úplne, nestanete sa majstrom. A Ak už nebudete strhávať, je vám jedno akú spúšť máte (samozrejme ak ozaj dáko nezadrháva a podobne). Preto Marian Vyšný nikdy nesiahol na ladenie spúšte, preto Dave Sevigny a ďalší amíci sú konkurencieschopný s Glockom. Koniec koncov, Tyc keď začínal dával 10% českým štandardistom s Glockom:). Ako niekto povedal, nie je to šípom ale indiánom..a preto hor sa trénovať...