Poľovník môže zastreliť vášho psa, ak naháňa v lese zver.
-
inspiring_newton
Poľovník môže zastreliť vášho psa, ak naháňa v lese zver.
Psy, behajúce po lese hoci aj s náhubkom, môžu skončiť s brokom v tele. Poľovníci hovoria, nech im majitelia vopred oznámia, kde ich budú vyvádzať.
BRATISLAVA. Majitelia psov a mačiek bránia svojich miláčikov pred poľovníkmi. Dôvodom je už deväť mesiacov platný zákon o poľovníctve, ktorý dovoľuje lesnej stráži beztrestne zastreliť psa alebo mačku, ak lovia lesnú zver.
Občianske združenie Psia duša spustilo petíciu proti zákonu. Počet bezdôvodne zabitých domácich zvierat podľa neho stúpa. Šéf Slovenského poľovníckeho zväzu Imrich Šuba petíciu označil za „radikálny prístup radikálnej skupiny“.
O psa v lese prišla aj Anna Kvetáková z Drietomy. Jej príbeh uvádza na svojej stránke portál združenia a informovala o ňom aj televízia Markíza.
„Pes mal náhubok a ja som mala so sebou vôdzku,“ opisuje majiteľka psa. Pes od nej odbehol najviac na pätnásť metrov. Zrazu videla v diaľke vystupovať niekoho z auta. Zaznel výstrel.
Poľovník, ktorý strieľal, vysvetlil, že pozoroval srnčiu zver, ktorá sa naraz rozutekala. Následne zbadal veľkého huňatého psa. „Podľa mňa to bolo úplne neoprávnené, len tak vyjsť z auta, neoveriť si situáciu a vystreliť,“ hovorí Kvetáková.
„Po spustení petície sa na nás obracajú ďalší a ďalší majitelia zvierat, ktorí takto prišli o svojho štvornohého priateľa,“ vysvetľuje Anna Nagyová z občianskeho združenia. Dodáva, že sa množia aj prípady, keď sa poľovníci usmrtením psa vyhrážajú.
„Nie je zámerom poľovníkov usmrcovať psy a mačky, ale je prioritným zámerom, a dokonca povinnosťou chrániť bezmocnú zver a zvieratá,“ oponuje Šuba. Vysvetľuje, že v situácii, keď nevychovaný pes prenasleduje vysilenú lesnú zver, si poľovník musí vybrať, či „prežije prenasledovaná zver, alebo prenasledovateľ“.
Na obavu, že poľovník môže v lese bez svedkov bezdôvodne zabiť psa alebo mačku, šéf zväzu odvetil, že medzi poľovníkmi robia osvetu. Nemôže poľovník pri streľbe na psa trafiť aj jeho majiteľa? „Poľovník môže strieľať len na to, čo bezpečne rozoznal a neohrozuje zdravie osôb a majetok občanov.“
Šuba hovorí, že majitelia psa alebo mačky sa majú dohodnúť s poľovným zdužením o tom, kde ich budú vyvádzať.
Zákon však taký dôsledný nie je. Poľovnej stráži dáva len všeobecnú právomoc, že 200 metrov od domu v poľovnom revíre môžu zabiť psa alebo mačku prenasledujúcu zver.
Nagyová vyčíta zákonu, že nedáva konkrétne podmienky a dáva poľovníkovi väčšiu právomoc ako policajtovi. Šuba oponuje, že petícia je výsledkom zlej interpretácie zákona. Podpísalo sa pod ňu už niekoľko stoviek ľudí.
http://www.sme.sk/c/5457130/polovnik-mo ... -zver.html
BRATISLAVA. Majitelia psov a mačiek bránia svojich miláčikov pred poľovníkmi. Dôvodom je už deväť mesiacov platný zákon o poľovníctve, ktorý dovoľuje lesnej stráži beztrestne zastreliť psa alebo mačku, ak lovia lesnú zver.
Občianske združenie Psia duša spustilo petíciu proti zákonu. Počet bezdôvodne zabitých domácich zvierat podľa neho stúpa. Šéf Slovenského poľovníckeho zväzu Imrich Šuba petíciu označil za „radikálny prístup radikálnej skupiny“.
O psa v lese prišla aj Anna Kvetáková z Drietomy. Jej príbeh uvádza na svojej stránke portál združenia a informovala o ňom aj televízia Markíza.
„Pes mal náhubok a ja som mala so sebou vôdzku,“ opisuje majiteľka psa. Pes od nej odbehol najviac na pätnásť metrov. Zrazu videla v diaľke vystupovať niekoho z auta. Zaznel výstrel.
Poľovník, ktorý strieľal, vysvetlil, že pozoroval srnčiu zver, ktorá sa naraz rozutekala. Následne zbadal veľkého huňatého psa. „Podľa mňa to bolo úplne neoprávnené, len tak vyjsť z auta, neoveriť si situáciu a vystreliť,“ hovorí Kvetáková.
„Po spustení petície sa na nás obracajú ďalší a ďalší majitelia zvierat, ktorí takto prišli o svojho štvornohého priateľa,“ vysvetľuje Anna Nagyová z občianskeho združenia. Dodáva, že sa množia aj prípady, keď sa poľovníci usmrtením psa vyhrážajú.
„Nie je zámerom poľovníkov usmrcovať psy a mačky, ale je prioritným zámerom, a dokonca povinnosťou chrániť bezmocnú zver a zvieratá,“ oponuje Šuba. Vysvetľuje, že v situácii, keď nevychovaný pes prenasleduje vysilenú lesnú zver, si poľovník musí vybrať, či „prežije prenasledovaná zver, alebo prenasledovateľ“.
Na obavu, že poľovník môže v lese bez svedkov bezdôvodne zabiť psa alebo mačku, šéf zväzu odvetil, že medzi poľovníkmi robia osvetu. Nemôže poľovník pri streľbe na psa trafiť aj jeho majiteľa? „Poľovník môže strieľať len na to, čo bezpečne rozoznal a neohrozuje zdravie osôb a majetok občanov.“
Šuba hovorí, že majitelia psa alebo mačky sa majú dohodnúť s poľovným zdužením o tom, kde ich budú vyvádzať.
Zákon však taký dôsledný nie je. Poľovnej stráži dáva len všeobecnú právomoc, že 200 metrov od domu v poľovnom revíre môžu zabiť psa alebo mačku prenasledujúcu zver.
Nagyová vyčíta zákonu, že nedáva konkrétne podmienky a dáva poľovníkovi väčšiu právomoc ako policajtovi. Šuba oponuje, že petícia je výsledkom zlej interpretácie zákona. Podpísalo sa pod ňu už niekoľko stoviek ľudí.
http://www.sme.sk/c/5457130/polovnik-mo ... -zver.html
preco mam pociet, ze to bolo vsetko inak, a pani ktora proste nechala pobehovat psa volne po lese sa teraz citi dostknuta. Nerobim si iluzie o stave polovnictva u nas, ale zeby niekto strielal na psa, vedla ktoreho ani nie na 15m stoji jeho majitel, alebo iny clovek, no, neviem.Pes od nej odbehol najviac na pätnásť metrov.
-
friendly_goodall
ja by som aj uveril, mojej mame vystrelil polovnik nad hlavu a este jej vynadal ze kvoli nej netrafil bazanta
pripadov kedy polovnik ledva odstrelil psa poznam ako psickar vela, polovnici to robia umyselne a skodoradostne, najviac ma dostalo ked prisiel polovnik za kamoskou a oznamil jej "aby som vam ho nahodou neodstrelil ako skodnu"
pripadov kedy polovnik ledva odstrelil psa poznam ako psickar vela, polovnici to robia umyselne a skodoradostne, najviac ma dostalo ked prisiel polovnik za kamoskou a oznamil jej "aby som vam ho nahodou neodstrelil ako skodnu"
-
inspiring_liskov
a ja jej kludne verim, vyrastal som v Raci a ako decka sme sa chodievali hrat do vinic. Specifikum vinohradu je, ze vidis v riadku aj 200m pred seba ale cez listy nevidis ani co sa deje vo vedlajsom o 2m od teba.
Ist po cesticke kolmo na riadky so psom bezne znamenalo, ze sa zboku ozvala rana a psovi len par metrov pred tebou to zasvistalo ponad usiska.
Nastastie racanski polovnici su banda vecne nadrbanych neschopnych *****ov s flintami a podla mojich vedomosti okrem starostovho orecha cca 100m od domu zastrelili iba jednu vlastnu suku na polovacke , ked im prebehla do vedlajsieho riadku a nemenovany sused bol natolko intoxikovany ze nerozoznal psa od zajaca a naprasil to do nej...
Mne to okolo hlavy tiez letelo zopar krat a to sa na psa ani zajaca nepodobam
Ist po cesticke kolmo na riadky so psom bezne znamenalo, ze sa zboku ozvala rana a psovi len par metrov pred tebou to zasvistalo ponad usiska.
Nastastie racanski polovnici su banda vecne nadrbanych neschopnych *****ov s flintami a podla mojich vedomosti okrem starostovho orecha cca 100m od domu zastrelili iba jednu vlastnu suku na polovacke , ked im prebehla do vedlajsieho riadku a nemenovany sused bol natolko intoxikovany ze nerozoznal psa od zajaca a naprasil to do nej...
Mne to okolo hlavy tiez letelo zopar krat a to sa na psa ani zajaca nepodobam
Ja mam osobnu skusenost s naslopanymi polovnicky.Nehovorim ze vsetci slopu
este ked som mal sučku nemeckeho ovciaka som bol na prechadzke,sucka ma posluchala na slovo,bola max.20m odo mna ked zrazu asi 200m odo mna revu polovnici ze ci mi ju maju zastrelit
bol som na holej luke cca500m od domu,viditelne nehnala ziadnu zver.Ked prisli polovnici ku mne ,bol medzi nimy jeden iniciatívny blbec ktory voči mne vystupoval.Zjavne nebol on a jeho kamosi triezvy,vraj ho mam mat na voditku.Ja som mu povedal ze ked mi ho on zastreli zastrelim ja jemu,nakolko som mal na pase cz75.Otec je dlhorocnym odberatelom polovnictva-rybarstva kde som cital tuto problematiku.Ak si dobre pamatam,ako bolo spomenute musi,hnat zver,viac ako 200m od obyteho domu a ked majitela neposlucha na privolanie.Určite je to inak definovane,ale nemali pravo voci mne takto vytupovat.Niekedy zbytocne padnu krasne psy ktore nehaju volne hnit.Stou strelbou len tak po psoch a mackach je to divne,ked gulovnica v neraz prestreli psa a vela neznalych lovcov ani nevie kde mozu koho zranit.Pani polovnici spominam tu iba neslusnu cast,takze sa neurazajte,nikoho nehadzem do jedneho vreca. 
-
inspiring_thompson
Bohuzial neda sa, iba suhlasit s Romanom. Poznam vela, vela polovnikov a mozem povedat ze je to hruza. Bol som s novopecenymi polovnikmi-podnikatelmi na X polovackach a na kazdej sa porusoval zakon a chlastalo sa na posedoch. Osobne poznam z okolia Zarnovice sebranku polovnikov, ktorym za alkohol zobrali aj vodicaky, ale zbrane maju stale. Nechcem menovat, ale dementneho polovnika najdete mozno iba na slovensku. Chlapec s IQ mozno tak 50-60 skoro az retardovany a je polovnik, pretoze mal horara otca. Pisem mal lebo stary uz nezije. Tuna nas jeden forista pisal co sa mu stalo s tzv. polovnikmi. No je to katastrofa.
Iba som chcel vlastne napisat, ze ked hocijaky polovnik vystreli na mojho psa, ktory je oddomna 15m, tak pustim jeho smerom 15 x 40S&W, pretoze aby mna a moju rodinu niekto ohrozoval zbranou, nato este ziaden polovnik nevyrastol.
Iba som chcel vlastne napisat, ze ked hocijaky polovnik vystreli na mojho psa, ktory je oddomna 15m, tak pustim jeho smerom 15 x 40S&W, pretoze aby mna a moju rodinu niekto ohrozoval zbranou, nato este ziaden polovnik nevyrastol.
-
inspiring_boyd
to: scar tak kazda reakcia vyvolava protireakciu ... davnejsie ked som u nas vancil psa za mestom na poliach praktizoval som to iste(CZ na pase)
ale to som este mlady a ........ nevystrielany
teraz viem ze veci a presnejsi kaliber je pravnik
co sa tyka 15m .. je relativny pohlad da sa o tom polemizovat ... ale 15 -20-30 supol by som to pravnikovy za vseobecne ohrozovanie nech si to riesi
co sa tyka polovnikov .. su to ludia ako kazdy iny su aj ko..ti aj rozumny .. osobna skusenost ... mama bola na hriboch na zahory ... jej inteligenty bigel sa vytrhol a .... za 2 dni telefon od pana polovnika ze si prenho moze dojst .....
ale vseobecne ked sa na to pozrem nahubok nenahubok ten pes tam nema co robit su na to vyhradene priestory co sa mesta tyka ... dedina to nepotrebuje ......
ps nie som polovnik
ale to som este mlady a ........ nevystrielany
teraz viem ze veci a presnejsi kaliber je pravnik
co sa tyka polovnikov .. su to ludia ako kazdy iny su aj ko..ti aj rozumny .. osobna skusenost ... mama bola na hriboch na zahory ... jej inteligenty bigel sa vytrhol a .... za 2 dni telefon od pana polovnika ze si prenho moze dojst .....
ale vseobecne ked sa na to pozrem nahubok nenahubok ten pes tam nema co robit su na to vyhradene priestory co sa mesta tyka ... dedina to nepotrebuje ......
ps nie som polovnik
presne tak.walther765br napísal:ked hocijaky polovnik vystreli na mojho psa, ktory je oddomna 15m, tak pustim jeho smerom 15 x 40S&W, pretoze aby mna a moju rodinu niekto ohrozoval zbranou, nato este ziaden polovnik nevyrastol.
sme v slobodnej krajine, kludne sa nechaj zastrelit aj so psom, od retardovaneho polovnika.scar napísal:....aby si sa nedivil ked ti potom na cele z rovnakeho dovodu pristane 1 x 308W , alebo vacsia vcela
-
elegant_kirch
Scar, prepac ale neda mi. Ta pani pisala ze videla ako polovnik vystupil z auta a zastrelil jej psa. Myslim ze ako poznam Waltra7,65Br by polovnik nestihol ani obtiahnut na dalsiu ranu. A pravnikov a vsakovakych vagosov ma Walther za sebou plne vreco. Pokial bol naozaj pes od nej nejakych 15-20 a mal aj nahubok a obojok, tak polovnik nemal co strielat. Ja sa tiez priklanam k Romanovmu, Balistikovmu a Waltrovmu nazoru. Polovnici by si mali medzi sebou spravit v prvom rade poriadok bez milosti odpinkat alkoholikov, aj drbkov a s tou strelbou po sukromnych psoch s majitelmi hlavne opatrne.
P.S. mimochodom Walther7,65Br vyzliekol aj exekutora z talara a urobil mu peklo zo zivota, tak si predstav co by spravil takemu nadr..nemu polovnikovi.
P.S. mimochodom Walther7,65Br vyzliekol aj exekutora z talara a urobil mu peklo zo zivota, tak si predstav co by spravil takemu nadr..nemu polovnikovi.
-
eager_bhabha
Nomed, snad mi nechces povedat ze ked sa pojdem prejst do lesa, napr. do Malych Karpat, tak psa si nezoberiem, lebo tam nepatri?
To si asi srandoval, ja aj iny turisti ci cundraci si vzdy zoberieme psa a ziaden polovnik mi to nezakaze a urcite po nom strielat nebude. Psa si beriem aj do lesa s vyskytom medveda a beriem si ho hlavne kvoli macovi. A este nieco, raz sme s otcom sedeli v krcme v Solosnici, kde bola aj skupina polovnikov. Ja som pil kofolu kvoli zbrani co som mal pri sebe a oni veselo ladovali do seba borovicku s pivom a zbrane zo zavretymi zavermi mali pri zebe oprete a jeden vravel ze by potreboval strelit nejakeho psa aby videl ci tie nove naboje co si zohnal ho, a teraz citujem ,,ho rozbiju,, alebo nie. Jeviem co to znamena rozbit psa, ale ta situacia a ich debata ma len utvrdila v tom, co si myslim vo vseobecnosti o opitych chlapoch s velkymi buchackami. Nie pes nepatri do lesa, ale takyto ozrani co si hovoria polovnici tam nepatria a este so zbranami.
To si asi srandoval, ja aj iny turisti ci cundraci si vzdy zoberieme psa a ziaden polovnik mi to nezakaze a urcite po nom strielat nebude. Psa si beriem aj do lesa s vyskytom medveda a beriem si ho hlavne kvoli macovi. A este nieco, raz sme s otcom sedeli v krcme v Solosnici, kde bola aj skupina polovnikov. Ja som pil kofolu kvoli zbrani co som mal pri sebe a oni veselo ladovali do seba borovicku s pivom a zbrane zo zavretymi zavermi mali pri zebe oprete a jeden vravel ze by potreboval strelit nejakeho psa aby videl ci tie nove naboje co si zohnal ho, a teraz citujem ,,ho rozbiju,, alebo nie. Jeviem co to znamena rozbit psa, ale ta situacia a ich debata ma len utvrdila v tom, co si myslim vo vseobecnosti o opitych chlapoch s velkymi buchackami. Nie pes nepatri do lesa, ale takyto ozrani co si hovoria polovnici tam nepatria a este so zbranami.
Pred 12 rokmi mi nadr*any polovnik zastrelil sucku (mix rotvajler a boxer) v lesoch nad karlovkou. Posluchala ako policajny pes (mala specialny vycvik). Vtedy som sa radsej snazil ratovat psa ako ohant sa voditkom po polovnikovi. Zial nedala sa zachranit. Dnes by bola situacia ina.
Peticiu som podpisal hned ako som zi precital inkriminovany zakon... Vacsiu stupiditu nas zakonoplodny zbor nemohol vyplut. Evidentne poradny zbor boli prave nadr*ane hlavy co chcu byt kryte zakonom ked trafia nieco, na co nemierili. Spominany paragraf zakona (uvediem nizsie) je definovany tak vagne ze vam mozu zastrelit psa aj ked je na voditku a (alebo) ma kosik!!!
§29 Práva a povinnosti člena poľovníckej stráže
(1) Člen poľovníckej stráže je pri plnení úloh podľa tohto zákona oprávnený:
.
.
f) usmrtiť v poľovnom revíri psa vo vzdialenosti väčšej ako 200 m od najbližšie trvale obývaného domu alebo ktorý hľadá alebo prenasleduje zver alebo sa k nej plazí; to sa nevzťahuje na poľovníckeho psa,
g) usmrtiť mačku domácu potulujúcu sa v poľovnom revíri vo vzdialenosti viac ako 200 m od najbližšieho trvale obývaného domu alebo ak ju vo vzdialenosti menej ako 200 m pristihne pri prenasledovaní alebo usmrcovaní zveri.
Pes nuchajuci zem a pobehujuci splna tuto podmienku... A co sa tyka uzemnej definicie: Ako ma bezny clovek vediet kde je a ako je ohraniceny polovny revir aby si zacal davat pozor na polocnicku straz?
Peticiu som podpisal hned ako som zi precital inkriminovany zakon... Vacsiu stupiditu nas zakonoplodny zbor nemohol vyplut. Evidentne poradny zbor boli prave nadr*ane hlavy co chcu byt kryte zakonom ked trafia nieco, na co nemierili. Spominany paragraf zakona (uvediem nizsie) je definovany tak vagne ze vam mozu zastrelit psa aj ked je na voditku a (alebo) ma kosik!!!
§29 Práva a povinnosti člena poľovníckej stráže
(1) Člen poľovníckej stráže je pri plnení úloh podľa tohto zákona oprávnený:
.
.
f) usmrtiť v poľovnom revíri psa vo vzdialenosti väčšej ako 200 m od najbližšie trvale obývaného domu alebo ktorý hľadá alebo prenasleduje zver alebo sa k nej plazí; to sa nevzťahuje na poľovníckeho psa,
g) usmrtiť mačku domácu potulujúcu sa v poľovnom revíri vo vzdialenosti viac ako 200 m od najbližšieho trvale obývaného domu alebo ak ju vo vzdialenosti menej ako 200 m pristihne pri prenasledovaní alebo usmrcovaní zveri.
Pes nuchajuci zem a pobehujuci splna tuto podmienku... A co sa tyka uzemnej definicie: Ako ma bezny clovek vediet kde je a ako je ohraniceny polovny revir aby si zacal davat pozor na polocnicku straz?
-
inspiring_thompson
Agger, nad karlovku chodim aj ja so svojim psom a chodia tam aj iny ludia so svojimi milacikmi a mnoho krat su pri nich aj deti. Ja som sa v takejto situacii este neocitol ako ty, ale nejak si to neviem predstavit ze by po mojom psovi niekto strielal a nedajboze ze by som tam mal aj malu dcerku. Raz som mal konflikt s nejakym lesakom kvoli psovy, ale razantne som to vyhadal a varoval som ho pred jeho chutkami. Tiez nieco frflal o strelbe, ale myslim ze teraz je rad ze o tom iba rozpraval. Bolo to pod Vapenou v Malych Karpatoch. Ale na druhej strane sa mi stalo na Bukovej v lese ze sa s mojim psom maznal polovnik a ani slovkom nenaznacil ze by mu prekazal a este ma upozornil v ktorych koncinach maju vakciny proti besnote pre lysky. Takze pokial narazim na slusneho polovnika mozme aj pokecat. Ja nemam nic proti lovu, sam jem maso, ale ked vidim ozrana s puskou som na pozore.
Mám vela skúseností z dobrými, či zlými polovníkmi. A vo všeobecnosti je to velká bieda. Či už vzťah polovník-príroda, alebo polovník-zbraň.
Musím ale skonštatovať, že väčšina majitelov psov absolútne nezvláda výcvik svojho miláčka. A to nevravím o základnej poslušnosti.
Takže nebudem dávať za pravdu ani jednému, ani druhému. Nie je to proste chyba skupiny, ale jednotlivca.
Musím ale skonštatovať, že väčšina majitelov psov absolútne nezvláda výcvik svojho miláčka. A to nevravím o základnej poslušnosti.
Takže nebudem dávať za pravdu ani jednému, ani druhému. Nie je to proste chyba skupiny, ale jednotlivca.