Krajského poslanca SMK Basternáka zastrelili.

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_thompson

Príspevok od používateľa inspiring_thompson »

Vlado mas pravdu, ale tusim si ten polovnik trosku posedel pokym mu uznali NO. Tusim nejako okolo 2,5roka.
inspiring_nobel

Príspevok od používateľa inspiring_nobel »

V r. 92 bol z pod obzaloby oslobodeny, prokurator sa odvolal, najvyssi sud v r. 94 odvolanie zamietol. Ak sedel, tak vo vysetrovacke (ci ako sa to vola). Odsudeny nebol.
inspiring_thompson

Ale iste ze ano, nebol odsudeny, ale pokial ho pustili trvalo to nejako moc dlho. :wink:
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

viď kniha R.Fica -NUTNÁ OBRANA.

Tam sú uvedené mnohé konkr.prípady aj s číslom rozhodnutia súdu.

Tento , čo uvádzate tam tuším je tiež
inspiring_bohr

Príspevok od používateľa inspiring_bohr »

Poznám toho pána osobne. Po návrate z vyšetr.väz.mu vrátili dokonca aj zbroják dostal 120 000 korún ako odškodné,alebo čo to bolo.Normálne poloval ďalej a v najbliších obecných volbách bol zvolený za starostu obce.V tých časoch značné množstvo cigáňov natrvalo odcestovalo z tejto peknej podhorskej obce,ale trochu ho to psychicky poznačilo.
inspiring_thompson

Ani sa mu necudujem, prezil si svoje. :?
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Vlado999 napísal:prokurator sa odvolal
Co v podobnych pripadoch vedie prokuratora k tomu, aby sa odvolal?
Nechcem vyvolavat flame, zaujimali by ma nazory ludi od fachu (sudca, advokat, ...)
aris
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

dobra otazka,

dufam, ze prokuratori nemaju nejaky plan kolko odvolani za rok musia spravit.
inspiring_nobel

Príspevok od používateľa inspiring_nobel »

Myslim, ze ctiziadost. Nikto nechce v robote vyzerat ako "ten, co na sude prehra aj vlastne gate".
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

yarco napísal:
Co v podobnych pripadoch vedie prokuratora k tomu, aby sa odvolal
Hmm, zeby zakon?

Pôsobnosť prokuratúry vykonávajú prokurátori:
trestným stíhaním osôb podozrivých zo spáchania trestných činov a dozorom nad zachovaním zákonnosti pred začatím trestného stíhania,
uplatňovaním svojich oprávnení v konaní pred súdmi
yarco
moderátor

Nerozumieme sa alebo len vŕtaš?

Ja nikde nespochybňujem právo prokurátora na odvolanie ani jeho zákonnosť. Zákon to prokurátorovi umožňuje, ale zároveň mu hádam natvrdo neprikazuje v každej jednej kauze využiť všetky možnosti odvolania. Ak sa mýlim, opravte ma niekto prosím.

Ako som písal, zaujímal by ma názor "in-siderov" na motiváciu prokurátora.
Profesionálna prestíž, ctižiadosť, osobné preferencie, interné postupy, kariéra, ... ?
C08R4
častý prispievateľ

Nejdem vrtat, je to na prokuratorovi ako sa rozhodne, on by mal podla mna zastupovat zaujem statu, spolocnosti aby pachatel t. c. bol primerane potrestany, kedze sudnictvo mame nezavisle.

Prokurátor sa výkonom svojej funkcie podieľa na ochrane práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu.
C08R4
častý prispievateľ

Postavenie prokuratúry
Ústava Slovenskej republiky konštituuje v článkoch 149 až 151 prokuratúru ako univerzálny orgán ochrany práva, ktorý koná vo verejnom záujme.
Prokuratúra je samostatná hierarchicky usporiadaná jednotná sústava štátnych orgánov na čele s generálnym prokurátorom. V rámci tejto hierarchicky usporiadanej sústavy štátnych orgánov pôsobia prokurátori vo vzťahoch podriadenosti a nadriadenosti. Hierarchické usporiadanie prokuratúry je nevyhnutným predpokladom pre jednotné uplatňovanie zákonov a ostatných všeobecne záväzných právnych predpisov a pre jednotné uplatňovanie trestnej politiky.
Nezávislosť súdov a sudcov nevyhnutne vedie k ich nejednotnému rozhodovaniu. Musí preto existovať odborný orgán, ktorý síce nemôže zmeniť rozhodnutie súdu, ale môže dosiahnuť, aby rozhodnutie súdu preskúmal súd vyššieho stupňa, a to aj v takých prípadoch, keď obžalovaný v trestnom konaní alebo účastník konania (najmä v tzv. nesporovom konaní a v správnom konaní) na tom nemá záujem.
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

yarco napísal:
Co v podobnych pripadoch vedie prokuratora k tomu, aby sa odvolal?
Nechcem vyvolavat flame, zaujimali by ma nazory ludi od fachu (sudca, advokat, ...)
V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že prokuratúra je monokratický orgán. Na rozdiel od súdu, kde sudcovi nemôže nikto oficiálne nariadiť, ako má rozhodnúť, u prokurátorov je to iné. Aj keď má prokurátor názor, že rozhodnutie súdu je spravodlivé a zákonné, nadriadený prokurátor (krajský, generálny) mu môže dať pokyn na podanie odvolania. A prokurátor je povinný takéto odvolanie podať.

Inými slovami, nehaňte a priori prokurátorov. Veľakrát je to nie ich rozhodnutie. Aj keď ale mnohokrát áno. Inými slovami - aj prokurátor je len človek a môže sa mýliť. Rovnako ako sudca. Aj preto je zavedený systém dvojinštančnosti trestného konania. Aby sa vylúčila chyba jedinca.
yarco
moderátor

Panzer:
Nemam v umysle nikoho hanit, som len zvedavy :wink:
Ak pokyn na odvolanie da nadriadeny prokurator, moja otazka sa automaticky vztahuje na neho.

Je mi jasne, ze do hlavy nikomu nevidis, ale ta motivacia by ma zaujimala. Ci je to ozaj viera, ze rozsudok nebol primerany, alebo skor nieco z horeuvedenych vplyvov.
Na takuto otazku samozrejme necakam jasnu a jednoznacnu odpoved... :wink:
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"