Hmmm, 20 stran a zatial sa ta debata tusim o moc neposunula...
Moc sa mi do tejto 'emocialnej' debaty uz zapajat nechce, ale aspon par poznamok:
1. Polucias: Nerozumiem co presne od tejto debaty este ocakavas ? Sam vidis ze svoje treningove videa sem ludia davat nebudu lebo alebo nemozu alebo sa im nechce. Su tu aj ludia co sa s niektorymi vecami odtial stotoznuju, su taki co su proti, su tu taki co ta pochvalili, aj naopak, len nerozumiem kam to este ma dalej smerovat? Tanga (a mnohych inych vratane mna) aj tak nepresvedcis o tom ze 'ICS is da bomb'

pretoze snad kazdy clovek co par roznymi treningami presiel pochopi ze neexistuje nejaky univerzalne najlepsi system (lebo to o tom svojom tvrdi kazdy z instruktorov), co je dobre alebo ucinne pre jedneho nemusi platit pre druheho, a to ci nieco clovek absorbuje a prijme za svoje (a automaticky to pouzije v krizovej situacii) casto zavisi viac na tom nakolko mu to je prirodzene nez od toho ako dlho to trenoval alebo kto s akym backgroundom mu bol instruktorom.
2. Ohladne tych instruktorov, mno, ci niekto bol na misii alebo na sexmisii pre mna osobne napriklad nema skoro ziadnu vypovednu hodnotu. Take nieco moze ohurit decka alebo newbies, realita je ale zvycajne taka ze niekto mohol byt na x misiach a napriek tomu mohol byt cely ten cas v bezpecnejsom prostredi nez nejaky sbskar v Letanovciach...

A ano, clovek co uz nieco preskakal je na tom urcite lepsie z mnohych hladisk, ale aj ak je niekto harcovnik z cudzineckej legie, najskor musi - za a) absorbovat skusenosti co mal z ucasti v bojovych konfliktoch, a za b) vediet ich ucinne podat dalej/naucit niekoho ineho, tak aby to ten clovek robil z vnutorneho presvedcenia, nie preto ze mu to niekto vtlkol do hlavy.
3. Ak niekto napise ze mu toto a toto nesedi, ze toto a toto sa da spravit aj lepsie ci ucinnejsie, a spatny argument je ze tak to predsa robia v krajine kde sa uz dlho bojuje, a ze je to 'overene' a podobne, tak to nie je moc dobry argument. Odrazat sa od toho ze "ale takto to ucia uz desatrocia v IDF" nie je zrovna idealne, kedze IDF trening bol stavany na ich podmienky (zmes roznych aj nespolahlivych zbrani, vyucba uplnych amaterov a casto i zien ci deti, atd.) Od tych cias sa zmenilo vela veci (a nazory ze izraelsky system je v niektorych veciach zastaraly najdes aj na mnohych zahranicnych forach). Navyse v modernych zbraniach nosit naboj v komore uz nie je receptom na to ako si strelit do vlastnej nohy, rovnako ako napr. spatny raz ARkovych zbrani je iny nez bol u FN-FALov a AKciek (nevyzaduje az taku extremnu stabilitu strelca, atd.), detto spolahlivost modernych utocnych pusiek - opat len ako priklad to 'pozeranie na zaver' ma korene aj v tych troubloch co s FALmi dlhe desatrocia izraelci mali, atd.
4. A moc tomu nepomaha ani ten komercny aspekt, ci uz videa/dvd, kurzy (kurz 'americkej obrannej strelby', alebo 'specnaz ogon' neznie ani zdaleka tak tacticool ako 'ICS'

Inak, v statoch napriklad bezi x sudnych procesov proti 'falosnym' instruktorom izraelskych bojovych umeni a strelby (vratane viacero ludi so zvucnymi menami ktori sa chvalili minulostou v israeli special forces a tym ci tamtym, a nakoniec sa ukazalo ze skoro nic z toho nie je pravda), a len ako perlicka - v SoCal bolo dokonca chvilu 'schick' mat namiesto chivavy izrealskeho bodyguarda
5. To posledne video co si linkol (
http://www.youtube.com/watch?v=XhnqRfzHIfA) je naozaj dost nestastne zvolene, je tam snad 10 veci ktore sa mi nezdaju a urcite by som ich robil inak (su to vlastne stale tie iste veci ktore tu uz boli viackrat spomenute), od toho amaterskeho krytia za barikadu, vystrkovanie a opieranie zbrane o strenu, cez pustenie predpazbia a 'mavania' lavej ruky za presunu, az po to rozkrocenie na meter a pol tesne pred tercom, atd. atd. atd.
6. Poslednych par stranok diskusii s tangom uz zachadza az do extremu, pochop ze on netrenuje 'pre pripad ze by', on nielen trenuje ale to aj pouziva, a pouziva to co je ucinne a co funguje za kazdych podmienok, pretoze na tom dennodenne zavisi zivot jeho kolegov aj jeho samotneho... Nikto neskuma kolko vojakov IDF zomrelo kvoli chybam v treningu, vojenska masineria ma cannonfodderu dost... Navyse akykolvek trening (casto instruktormi ktori mali svojich instruktorov, atd.) ti aj tak nikdy neda taku spatnu vazbu ako realita, ak by niekto z policajnej zasahovky strcil hlaven do miestnosti a pachos stojaci hned pri dverach mu ju schmatol tak by si druhy krat sakramentsky rozmyslel ci opat spravi taku chybu... Ak sa bude lepit na stenu a trafi ho na vestu odrazena strela tiez si da nabuduce na to 'trochu' vacsi pozor... atd. Na druhej strane ale niektore techniky a postupy ktore trenuje a pouziva tango tiez nemusia byt najvhodnejsie pre bezneho cloveka v obrannej situacii, uz len preto ze on zvycajne pracuje v time, a podstatou svojej prace pouziva utocnu filozofiu boja.
Na zaver, ja ICS nezatracujem, ani nehovorim ze je zly, ak ti ICS vyhovuje a prebral si ho cely lebo si presvedceny ze je vo vsetkom najlepsi, super, ale pochop ze nema zmysel tu ludi presviedcat za kazdu cenu (potom to posobi dojmom akoby si si to chcel skor obhajovat sam pred sebou ze robis a ucis sa tu spravnu vec). Dolezite je aby si si zachoval nadhlad a vedel rozlisit co z ICS pre teba funguje a co by si vedel spravit aj inak.
Drzim palce pri treningu a safe shooting,
Gunslinger