Povinnost nahlasenie pouzitia strelnej zbrane PZ.
- 733thunder
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 5 months
ako je to so strielanim slepymi, pripadne plynom ak mam B zbran na nosenie? moze sa? treba tiez nahlasovat?
-
inspiring_kepler
Kedze ide o pouzitie zbrane (aj ked sa striela len akustickymi) tak to musis nahlasit neodkladne na PZ. U nas nie je povolene ani pouzitie "piratov" okrem 31.12 a 1. 1. a aj to len od 23 hod do 3 hod rannej.
Strielat mozes iba na strelnici alebo potom hocikde inde po zvieratach*, ludoch* a podobne podla vlastneho uvazenia
---------------------------------------------------------------------
*plati len v pripade NO a KN
Strielat mozes iba na strelnici alebo potom hocikde inde po zvieratach*, ludoch* a podobne podla vlastneho uvazenia
---------------------------------------------------------------------
*plati len v pripade NO a KN
Ale z revolveru .357/.38SP odpali plynovy/startovaci .380R s okrajovym zapalom.Igrlik napísal:Mám obavu, že plynový náboj pre plynovky podľa štandardu 9mm P.A.K. z ostrej neodpáliš, má menší priemer a zapadne do komory... Iba cvičné "slepé" náboje zodpovedajúce rozmermi CIP. A to už naozaj načo???
hlavaXX:Ale obavam sa, kedze je to ostra zbran (Az tej sa moze strielat iba na strelnici), musel by si to nahlasit PZ, inak by ti mohol hrozit priestupok a pokuta a aj mozne zhabanie zbrojaku a to asi nechces.
hlavaXX napísal:ako je to so strielanim slepymi, pripadne plynom ak mam B zbran na nosenie? moze sa? treba tiez nahlasovat?
Je jedno či strieľaš slepé, ostré, broky, gumu, bean bag...§ 28
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
j) bezodkladne oznámiť najbližšiemu policajnému útvaru
každé použitie zbrane v nutnej obrane alebo
v krajnej núdzi alebo streľbu zo zbrane mimo na to
určených priestorov,
-
inspiring_kalam
-
inspiring_tharp
-
inspiring_kalam
-
inspiring_tharp
Fíha, nejak se ten môj predošlý príspevok domrvil.
Takže ešte raz:
Ak nie si držiteľom ZP, tak podľa vyššie citovaného § 28 by si to hlásiť nemusel. Ak si držiťeľom ZP, tak ten § pre teba platí, a musíš nahlásiť použitie zbrane, v tomto prípade zbrane kategórie D.
Ale je vždy dobré hlásiť takéto prípady, či ti to nejaký zákon ukladá, alebo nie.
Ak nie si držiteľom ZP, tak podľa vyššie citovaného § 28 by si to hlásiť nemusel. Ak si držiťeľom ZP, tak ten § pre teba platí, a musíš nahlásiť použitie zbrane, v tomto prípade zbrane kategórie D.
Ale je vždy dobré hlásiť takéto prípady, či ti to nejaký zákon ukladá, alebo nie.
pouzitie zbrane, kde pouzitie znamena aj len vytiahnutie a ukazanie v ramci NO je imho dobre hlasit. Preco? Aby sa nestalo ze na druhy den vas zadrzi policia pretoze ste obvyneni z pokusu o ozbrojenu lupez....
EDIT: necakam ze ak utocnik zdrhne ked uvidi zbran tak ze privolana policica ho najde. ale ak to neoznamis ty, aby si nebol prekvapeny ked to ako pokus o prepad ohlasi on. Ak nema zaznamy, tak v tvoj neprospech na Slovensku vravi uz iba fakt ze mas zbran.
EDIT: necakam ze ak utocnik zdrhne ked uvidi zbran tak ze privolana policica ho najde. ale ak to neoznamis ty, aby si nebol prekvapeny ked to ako pokus o prepad ohlasi on. Ak nema zaznamy, tak v tvoj neprospech na Slovensku vravi uz iba fakt ze mas zbran.
Naposledy upravil/-a telra v 17 Okt 2010, 22:39, upravené celkom 1 krát.
-
inspiring_kalam
Dakujem za radu.. cenim si to.. Ano pokial by som vystrelil tak toho urocnika sa budem snazit zadrzat do prichodu policie ktoru osobne zavolam.. ale ak na niekoho len namierim a on dostane rozum a vzda utok na moju osobu alebo majetok tak ich volat moc nechcem a som rad ze nemusim.. pretoze z mojich doterajsich skusenosti PZ su so vsetkym opletacky a nikdy sa nic nevyriesilo..