Povinnost nahlasenie pouzitia strelnej zbrane PZ.

Používateľov profilový obrázok
733thunder
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa 733thunder »

Presne takym nepatri ZP do ruk :roll:
igoros
moderátor
Dátum registrácie: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa igoros »

drzte sa temy, vsetky OT prispevky budu vymazane
hlavaXX
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa hlavaXX »

ako je to so strielanim slepymi, pripadne plynom ak mam B zbran na nosenie? moze sa? treba tiez nahlasovat?
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

ja si myslim ze sa musi, ale neviem si predstavit, preco by ktokolvek sto ma povolenie na nosenie ladoval do zbrane slepe alebo plyn...
Igrlik
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Mám obavu, že plynový náboj pre plynovky podľa štandardu 9mm P.A.K. z ostrej neodpáliš, má menší priemer a zapadne do komory... Iba cvičné "slepé" náboje zodpovedajúce rozmermi CIP. A to už naozaj načo??? :shock:
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Kedze ide o pouzitie zbrane (aj ked sa striela len akustickymi) tak to musis nahlasit neodkladne na PZ. U nas nie je povolene ani pouzitie "piratov" okrem 31.12 a 1. 1. a aj to len od 23 hod do 3 hod rannej.

Strielat mozes iba na strelnici alebo potom hocikde inde po zvieratach*, ludoch* a podobne podla vlastneho uvazenia :wink:

---------------------------------------------------------------------
*plati len v pripade NO a KN
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Igrlik napísal:Mám obavu, že plynový náboj pre plynovky podľa štandardu 9mm P.A.K. z ostrej neodpáliš, má menší priemer a zapadne do komory... Iba cvičné "slepé" náboje zodpovedajúce rozmermi CIP. A to už naozaj načo??? :shock:
Ale z revolveru .357/.38SP odpali plynovy/startovaci .380R s okrajovym zapalom.

hlavaXX:Ale obavam sa, kedze je to ostra zbran (Az tej sa moze strielat iba na strelnici), musel by si to nahlasit PZ, inak by ti mohol hrozit priestupok a pokuta a aj mozne zhabanie zbrojaku a to asi nechces.
ALKAJ
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa ALKAJ »

hlavaXX napísal:ako je to so strielanim slepymi, pripadne plynom ak mam B zbran na nosenie? moze sa? treba tiez nahlasovat?
§ 28
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
j) bezodkladne oznámiť najbližšiemu policajnému útvaru
každé použitie zbrane v nutnej obrane alebo
v krajnej núdzi alebo streľbu zo zbrane mimo na to
určených priestorov,
Je jedno či strieľaš slepé, ostré, broky, gumu, bean bag...
inspiring_kalam

Príspevok od používateľa inspiring_kalam »

Ahoj.. Ja by som sa chcel opytat ci ta ohlasovacia povinnost pri pouziti zbrane plati aj pre expanzne zbrane..? mam UMAREX Walther P22.. a v pripade ze ma niekto niekde napadne.. a za splnenia podmienok ju pouzijem a nakrmim ho slzakom mam to hlasit? Dakujem
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

ano.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

(Tento príspevok sa mi podarilo poslať nejako nešťastne, ale keďže už je na naňho odpoveď, tak ho nechcem úplne vymazať.)
Naposledy upravil/-a inspiring_tharp v 17 Okt 2010, 22:23, upravené celkom 2 krát.
inspiring_kalam

berserker.. nepochopil som tvoju odpoved.. a nie niesom drzitelom ZP.. mam iba expanzny UMAREX Walther P22.. preto som sa pytal ci ta ohlasovacia povinnost sa tyka aj mna.. ale predpokladam ze ano..
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Fíha, nejak se ten môj predošlý príspevok domrvil. :? Takže ešte raz:

Ak nie si držiteľom ZP, tak podľa vyššie citovaného § 28 by si to hlásiť nemusel. Ak si držiťeľom ZP, tak ten § pre teba platí, a musíš nahlásiť použitie zbrane, v tomto prípade zbrane kategórie D.

Ale je vždy dobré hlásiť takéto prípady, či ti to nejaký zákon ukladá, alebo nie.
telra
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa telra »

pouzitie zbrane, kde pouzitie znamena aj len vytiahnutie a ukazanie v ramci NO je imho dobre hlasit. Preco? Aby sa nestalo ze na druhy den vas zadrzi policia pretoze ste obvyneni z pokusu o ozbrojenu lupez....
EDIT: necakam ze ak utocnik zdrhne ked uvidi zbran tak ze privolana policica ho najde. ale ak to neoznamis ty, aby si nebol prekvapeny ked to ako pokus o prepad ohlasi on. Ak nema zaznamy, tak v tvoj neprospech na Slovensku vravi uz iba fakt ze mas zbran.
Naposledy upravil/-a telra v 17 Okt 2010, 22:39, upravené celkom 1 krát.
inspiring_kalam

Dakujem za radu.. cenim si to.. Ano pokial by som vystrelil tak toho urocnika sa budem snazit zadrzat do prichodu policie ktoru osobne zavolam.. ale ak na niekoho len namierim a on dostane rozum a vzda utok na moju osobu alebo majetok tak ich volat moc nechcem a som rad ze nemusim.. pretoze z mojich doterajsich skusenosti PZ su so vsetkym opletacky a nikdy sa nic nevyriesilo..
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"