Podnikatela mozno nepotrestaju za strelbu na podsvetie - II.

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

telra napísal: Povedzme ze pri dverach mas polozeny krompac, vytiahnes zbran a utocnik zacne bezat ku dveram.Nevies ci bezi pre krompac alebo konci utok. Na zaklade tvojho vykladu by si ho strelil odzadu, preto si nekonal NO a ide o TC. Na zaklade mojho vykladu situacie utok pokracoval a utocnik planoval stupnovat silu utoku a preto si mal pravo pokracovat v NO.
A prave kvoli tomu, ze nevies ci bezi pre krompac alebo konci utok nemas pravo v tej chvili strielat. Ak uz chyti krompac do ruky tak vec je jasna - eliminacia. Ale do toho momentu by neslo o NO v pripade tvojej strelby.
Je mi jasne, ze na sude by si ho strelil az ked chytil krompac do ruky a namieril si to naspat k tebe :wink:

V tomto pripade ale boli vsetky rany odzadu a ziadna zbran (vsetko co robi utok ucinnejsim) sa pri pachatelovi nenasla. To znamena, ze pachatel si asi nedaval rozbehove kolecko aby sa s vacsou kinetickou energiou dostal naspat k svojej obeti.
inspiring_kepler

Nomed napísal: ok odpoviem 2hym extremom sadne do auta a "trocha" ho zrazi :roll:
Ak to bude vyplasena blondina tak ho jednoducho nechtiac eliminuje ked sa rozbehne za jej autom a ta si pomyli pri starte jednotku so spateckou.
To by bolo klasifikovane ako co potom :)
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

to BKSL

Neber to v zlom, ale z tvojich predchádzajúcich príspevkov mám občas pocit, akoby si bol na opačnej strane barikády. Teda medzi živanmi. Čítajúc tvoje príspevky mi to vychádza tak, že ak si prepadnutý, tak by si mal mať v jednej ruke gun a v druhej Tr. zákon otvorený pri paragrafoch o NO.

Priama otázka. Aké sú tvoje odborné predpoklady pre názory, ktoré tu šíriš? Inak povedané - akú máš skončenú školu? Ak si právnik, kde si končil a v ktorom roku?

Som otvorený diskusii o ustanoveniach Tr. zákona a Tr. poriadku. Ťažko však nesiem šírenie poloprávd a bludov tváriacich sa ako odborný názor prezentovaný však úplným laikom.
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

človek si vie ťažko predstaviť, ako by sa zachoval, vypisovať o tom spoza obrazovky je scestné ak to niekto nezažil na vlastnej koži. Čo počas takej situácii v obrancovi prevláda? Naštudovaný trestný zákon a vedomie čo ho čaká ak ho poruší alebo to najľudskejšie a tým je pud sebazáchovy?

Ak si vážim život, tak svoj ako aj svojej rodiny, ostatných zúčastnených osôb a majetok značnej alebo veľkej hodnoty, tak volím druhé a obhajujem to vrámci možností podľa § 25 alebo § 26. keď na to niekto má gule a inšpirovali ho americké filmy, môže skúsiť aj § 23.

Ak sa stane, že moju obranu vyhodnotí súd ako neprimeranú, použijem možnosti na zníženie trestu, viď §36, §39 a §40

Keby si poviem, že ak ich nedajbože skriplím alebo zabijem a to mi určite neprejde, upustím od obrany, tak samozrejme že mi to neprejde!!! potom ma prinajlepšom zbijú ako psa, znova si prídu pre výpalné a pri každej takej príležitosti mi päsťou na tvár ukážu, kto je pánom situácie, že si zašpásujú s priateľkou, niečo si požičajú z domu... ďakujem, takýto život neberiem.
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

to:Panzer
Koli BKSL a podobnym som prestal prispievat na toto forum,lebo miesto odbornej diskuzii sa tu venovali politickej propagande. Ako sa ukazalo,presne ti co ich tak obhajoval a agitoval,nam teraz idu "stinat hlavy",konat protiustavne a klamstvami si obhajovat svoje ciny. To len tak na okraj a zasa sa odmlcim,lebo pokial nebudu administratori troska regulovat ludi,co si serioznu strelecku stranku mylia s Pokecom,Booomom,Facebookom,Novym casom,Plus sedem dni ci nejakym inym politickym platkom,tak tu nemam co robit ja.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

MrBlue, berieš to moc vážne. :wink: Toto fórum nie je výsostne odborné. Je to fórum, na ktorom sa stretáva široká strelecká komunita. Volanie po reštrikcii sa mi preto nepozdáva.
8)
Jasne, sám som poslal vyše 1800 príspevkov a mohli by sme sa baviť, či boli všetky iba k veci, alebo či som v niektorých nemlátil prázdnu slamu. Práve mlátenie prázdnej slamy je to, z čoho by som obvinil - a nie po prvý raz - kolegu BKSL. Najvyšší súd na základe sumy poznatkov a vedomostí dospel k záveru, že v konkrétnom prípade išlo o NO. Preto ma prekvapuje, že BKSL na základe svojej obmedzenej sumy poznatkov a vedomostí spochybňuje závery, ku ktorým dospeli sudcovia NS SR.
:roll:
Je v poriadku, ak niekto vyjadrí vlastný názor, ale na troch stranách opakovane špekulovať, čo zohralo pri rozhodovaní súdu svoju úlohu, čo zavážilo a čo nie, mi príde prehnané. Radšej by som sa dočítal detaily, prečo sa súd priklonil k názoru, že v konkrétnom prípade išlo o NO. Potom by sme mohli naozaj diskutovať a nielen mlátiť prázdnu slamu.
:wink:
A na záver, môj skromný názor: Riziko musí niesť útočník. V zmysle môjho obľúbeného hesla "Kto chce kam, pomôže mu tam". Šesť rán od chrbta má ďaleko od ideálnej "predpisovej" NO, ale viem si predstaviť x-situácií, kedy je takéto počínanie ospravedlniteľné. Ale to viete takmer všetci, tak prečo niektorí ex post bez znalosti detailov kriminalizujete obrancu? Vari to nie je dobrá správa, že súd sa postavil na stranu obrancu? Nie je to azda potešiteľný precedens?
:twisted:
inspiring_kepler

Uf, s takou "podporou" som sa uz dlho nestretol :-)

Panzer: Mam SPŠ slaboprud + nejake nedokoncene VS :wink: a nie som clenom ziadnej zlocineckej skupiny a ani som nebol.
MRBLUE: SAS ti znicil asi zivot :-), politiku Fica musis chapat v sirsich suvislostiach.

A napisem co som uz vela krat pisal a to, ze toto je forum a diskusia.
Nie sme tu na sude, preto sa vyjadrujem ako sa vyjadrujem.
Respektujem rozhodnutie sudu ale nevravte mi, ze tu na fore nemozem spochybnit jeho rozhodnutie ak by to bolo tak alebo inak a spolu s vami hladat a analyzovat. Je mi jasne ze mame malo informacii ale mozeme sa bavit o tych kombinaciach ktore mame k dispozicii.
Hadam mi nechcete zobrat moj vlastny nazor, vy bojovnici za ludske prava :wink: . Nikomu nenutim moj nazor len analyzujem. Pravda nie je ani dobra ani zla. Ide o cisto teoreticku rovinu diskusie na fore na malej odbornej urovni tak v com vidite stale problem :wink:

Peace, unity, freedom ... :D
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

BKSL napísal:Respektujem rozhodnutie sudu ale nevravte mi, ze tu na fore nemozem spochybnit jeho rozhodnutie ak by to bolo tak alebo inak a spolu s vami hladat a analyzovat.
samozrejme mozes. ale hladat a analyzovat, teda zbierat informacie, mat ich dostatok a potom z nich abstrahovat podstatu je nieco ine ako bez vsetkeho povedat "mal 6 dier v chrbte, to nebola no". cital si spis? videl si aspon fotky z rekonstrukcie, vies ake boli znalecke a svedecke vypovede? cital si aspon rozhodnutie sudu a jeho odovodnenie, ktore by na rozdiel od tych predoslych jednoduchsie najditelne na jaspi?
lebo bez tychto informacii si mozes bulvar citat kolko chces a akykolvek nazor zalozeny na bulvarnych clankoch bude mat uroven tliachania na sme diskusii.

to, co mr.blue povedal, ja som sem na cas prestal chodit z rovnakeho dovodu, a tiez by sa mi pacilo, keby sa tu o politickych temach a inych palcivych temach, ktore nesuvisia so zbranami nehovorilo, hoci neratam s tym, ze by sa take nieco mohlo zrealizovat.
inspiring_babbage

Príspevok od používateľa inspiring_babbage »

ako vravia ostatní, podľa mňa je to skvelý signál, že ho oslobodili, nebral zákon do vlastných rúk iba sa bránil...ak by za tebou došiel nejaký albánec s nožom v ruku a povedal ti, že zaplať ináč ti podrežem celú rodinu a pod. tak tú koľajnicu tasíš tiež a strieľaš, verím, že v tom momente nerozmýšľal nad NO ale konal a výsledok už vieme...na podobné hlavohrude sa koniec koncov ani ináč nedá ísť, ak sa ti priamo vyhrážajú fyzickou likvidáciou..čo myslíš mal čakať na to kedy to vykonajú?
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

BKSL napísal:Uf, s takou "podporou" som sa uz dlho nestretol :-)
...
Nečuduj sa! Tvojich "6 dier v chrbte" znie rovnako bulvárne a demagogicky ako Lipšicov samopal na stene každého športového strelca. :oops:

Bolo tu už jasne povedané, že zodpovedne hodnotiť je možné iba pri znalosti maxima podrobností. V zverejnených informáciách v tlači uvedených "6 výstrelov a dokonca zozadu" nehovorí o tom, či ich niekoľko nebolo vystrelených zoči-voči a ktoré zásahy spôsobili v konečnom dôsledku smrť... Pokiaľ sa sám neocitneš v zúfalej a bezvýchodiskovej pozícii, nevieš, ako by si konal Ty a teda máš veľmi malé právo odsudzovať konanie ostatných. Môžeš ho posúdiť, ale nie odsúdiť. :!:
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

mab: absolutny suhlas
BKSL : ty asi fakt budes nejaky zlocinec 8) ked tak citam tvoje nazory,,, ako mozes obhajovat mafianov a vydieracov ??
inspiring_bose

Príspevok od používateľa inspiring_bose »

BKSL, teba nechapem. :shock:
Co sa tyka uznania NO, tak gratulujem a tesim sa z toho. Mrzi ma len ta doba rozhodovania, ale nakoniec to dobre dopadlo. :wink:
inspiring_kepler

Asi ste postrehli ze toho prveho pachosa neobhajujem aj keby bol OFF.
Ten druhy mi proste nesedi. Vidiet veci ciernobielo je rychla cesta k totalite a bezpraviu. Som rad ze pachosi boli okamzite potrestani, ale vyska trestu pre toho druheho bola podla mna nad mieru v nasej civilizacii v akej zijeme.
Akceptujem vase nazori a viem, ze je to pozitivna sprava ohladom pouzitia zbrane na obranu, ale nedokazem alebo nechcem vidiet veci ciernobielo ked take nie su. Ja som sem tam aj rad, ze mi cast z vas oponuje, lepsie sa mi hlada to co chcem najst, dokonca mnoho nazorov som si na zaklade toho poopravil podla mna k lepsiemu. Su tu ludia ktori ma vela krat prekvapili ze moze existovat aj ina lepsia moznost a to sa ceni.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

prečítal som si tieto tri strany a už bolo okomentované všetko.

Doplním len posledné:

Ak vo veci rozhoduje NS SR konečným rozhodnutím- mám zato, že boli odborne, objektívne a zodpovedne posúdené všetky aspekty v prospech i neprospech.

Ak boli vyšetrovaním zabezpečené dostatočné informácie a dôkazné prostriedky- príslušný súd- ako v tomto prípade NS SR vydá konečné rozhodnutie.

Polemika a spochybňovanie už v takomto prípade nie je na mieste.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"