Skryte nosenie zbrane

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

"Ako nahle ma puzdro jasny tvar zbrane (napr.pistol) a je ho znatelne vidiet nie je to uz skryte nosenie zbrane a porusujes zakon. Pritom samotnu zbran nemusi byt vobec vidiet."

Povedal BKSL. A vycucal si to opäť raz z prsta. Ak by niekto zdieľal logiku nášho kolegu BKSL a chcel ma pokefovať, že pri nejakom pohybe mi vidno pod oblečením obrys zbrane, alebo ma dokonca chcel vytrestať za to, že mi nešťastne a celkom náhodne pri nejakom pohybe vykukla zbraň spod oblečenia, tvrdo by narazil.
:twisted:
BKSL fabuluje. V skutočnosti sa v zákone spomína povinnosť skrytého nosenia, no ak ma pamäť neklame - a ja verím, že ma neklame - skryté nosenie nie je v zákone ani vyhláške presne definované. A ja neviem ani o žiadnom judikáte, ktorý by sa zaoberal otázkou skrytého nosenia zbrane.
:!:
Ak si správne pamätám teóriu práva, ide tuším o právne neurčitý pojem. Aj keby nešlo, ja sa o jeho obsahu môžem hádať rovnako s BKSL ako s hocikým iným. Iste, nik z nás nie je taký natvrdlý, aby nepochopil obsah tohto pojmu, ale iné je to s jeho rozsahom. V hraničných prípadoch si ho možno vykladať rôzne. Pričom v prípade prešetrovania priestupku na úseku zbraní a streliva by úvaha správneho orgánu o tomto pojme nemala a priori viesť k pokefovaniu strelca. Ak vedie, treba si obhájiť vlastné práva, v prípade potreby využiť opravné prostriedky.
:idea:
Aby bolo jasné: Nespochybňujem našu povinnosť skryte nosiť zbraň. Uznávam ju, dôsledne si ju plním a nepochybujem o jej praktickom význame. Len mi nehovorte, že ak mi na parkovisku náhodou vykúkne spod oblečenia púzdro, či pažbička, alebo mi tričko na pár okamihov kopíruje kontúry zbrane, tak som sa dopustil priestupku a mal by som byť nemilosrdne potrestaný príslušnym orgánom. Také jednoznačné to zas nie je, tak tu nešírte paniku!
:D
Pena
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Pena »

BKSL: Zase píšeš svoj názor ako jedinú správnu alternatívu. Ja si dovolím oponovať, aj na základe svojich skúseností, aj na základe toho, že mám doma krajšiu polovičku právničku, ktorá okrem iného je v PZ so zlatými výložkami, že nemáš ani trochu pravdu. Čo nie je vidieť, je skryté ...
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

ked si na kupalisku nedas plavky a mas co ukazat, kludne mozes mat na sebe iba opasok s pistolou v puzdre, aj tak si ju nikto nevsimne :lol:
inspiring_zhukovsky

Príspevok od používateľa inspiring_zhukovsky »

Gevi, aby si ty niekedy nerýpol ;)
Ide mi totiž o pomerne zásadnú vec a tou je fyzická aktivita pri mojich obchôdzkach - veľa chodím, po horách a dolinách. :) Ak budem mať zbraň pod oblečením, do ktorého sa, logicky, dosť a dosť potím, nebude to robiť dobre jednak zbrani a jednak je všetkým jasné, aké to je asi nepohodlné :)

Ja som si tiež myslel, že ak je zbraň skrytá, t.j. nevidieť ju, tak je skrytá a bodka aj keby som mal kufor od guľometu...
Ale predpokladajme horšiu variantu a to, že ju nesmiem nosiť ani v tom všetko zakrývajúcom puzdre.
Môžem na seba vztiahnuť paragraf, v ktorom sa hovorí o výkone právomoci?

Zaujíma ma váš názor :)
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

mvalcek napísal:...Som členom Stráže prírody, zbraň nosím zásadne a len v lese. P01 vo vojenskom puzdre, čože je jasné, že tam je pištoľ. Akurát je celá skrytá. Môžem na to aplikovať, čo napísal Pena? (Skryté nosenie neznamená to, že človek ani nesmie tušiť, že máš pri sebe zbraň)

V prípade ak nemôžem, dá sa na to aplikovať citácia zo zákona: okrem prípadov, ... výkon práva
poľovníctva, rybárskeho práva, povolania alebo zamestnania.
Spájaš dokopy dve veci, resp. dva rôzne právne predpisy. Jedným je zákon č. 190/2003 Z.z. o strelných zbraniach, ktorý jednoznačne zakazuje nosiť (strelnú) zbraň viditeľne.
§ 28 ods. 4

Držiteľ zbrojného preukazu nesmie
...
e) viditeľne nosiť zbraň, ak mu bol vydaný zbrojný preukaz s vyznačenou skupinou A,
Druhým je zákon č. 372/1990 Zb. o priestupkoch, ktorý hovorí o nosení chladnej zbrane.
§ 47 ods. 1 písm. h)

"h) nosí na miestach prístupných verejnosti chladné zbrane, najmä dýky, bodáky a šable, okrem prípadov, keď sú súčasťou rovnošaty, historického alebo národného kroja, výstroja a výzbroje ozbrojených síl, ozbrojených zborov a ozbrojených bezpečnostných zborov, alebo na športovú činnosť, výkon práva poľovníctva, rybárskeho práva, povolania alebo zamestnania, ako aj iné predmety, ktorými možno ublížiť na zdraví, ak možno z okolností prípadu alebo správania sa osoby usudzovať, že sa majú použiť na násilie alebo hrozbu násilím

Z uvedeného jasne vyplýva, že ak máš Ačko, nesmieš nosiť zbraň viditeľne, bez ohľadu na to, či si členom Stráže prírody alebo nie.
Michal1
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Panzer: Platí toto ustanovenie citácia:
§ 28 ods. 4 e)
aj na nosenie dlhej zbrane pri jej preprave, napr na policiu ci strelnicu pokial je evidovana na "E" :?:

Ptrebujem v takomto pripade na nu puzdro :?:
boris
expert
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa boris »

dovolim si doplnit Panzera len kratkym dovetkom, ze nas pravny poriadok zatial neobsahuje legalnu definiciu "viditelneho nosenia zbrane". rovnako v tejto veci doteraz nebolo vynesene ziadne rozhodnutie sudu o ktorom by som vedel. aplikacia ustanovenia zakona je teda ponechana na spravnu uvahu dozorujuceho spravneho organu (vratane organu druheho stupna po pripadnom odvolani) a na nasledne preskumanie rozhodnutia spravneho organu sudom ak bude podana zaloba voci rozhodnutiu spravneho organu. akekolvek metodicke pokyny organov dozoru ci nase pravne alebo metapravne uvahy su len brblanim do piva. vskutku zavazny vyklad, a aj to len v individualnom pripade, poda s konecnou platnostou iba sud. pomohla by legalna definicia zakonodarcom ale myslim ze nepotrebujeme mat zadefinovane uplne vsetko. nepokladam to za potrebne.
telra
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa telra »

inak otazka:
predpokladajme klub, vstup mozny len clenom.
Je mozne v takomto klube nosit zbran otvorene? (ak teda predpokladame ze vsetci clenovia klubu s tym suhlasia)
tycho28
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years

Príspevok od používateľa tycho28 »

..
Naposledy upravil/-a tycho28 v 08 Dec 2013, 20:59, upravené celkom 1 krát.
inspiring_zhukovsky

Príspevok od používateľa inspiring_zhukovsky »

Panzer: Som to trocha doplietol, dík za uvedenie do obrazu :)

Dík za konzultáciu, hádam to teda v lesoch nikomu vadiť nebude :)
aris
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa aris »

bol mi zmazany prispevok?
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Telra, tycho: Myslím, že v tomto sa mýlite. Interné predpisy alebo ústna dohoda členov klubu nemôžu odporovať zákonu. Ten jasne ustanovuje povinnosť nosiť zbraň skryte...
:idea:
Pena
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa Pena »

Jack, ale na strelnici nie. Tam ju predsa používam na športové účely a zo skrytého nosenia sa dosť blbo ťasí... A strelnice SR máš uvedené aj pri Éčku ako miesto uloženia a používania zbrane.
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

aris napísal:bol mi zmazany prispevok?
Prečistil som tému od balastu a tvoju drevenú pištoľku (ak sa na to pýtaš) som tiež vymazal. Patrila skôr medzi ftipné veci :D .
tycho28
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years

Príspevok od používateľa tycho28 »

..
Naposledy upravil/-a tycho28 v 08 Dec 2013, 20:59, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"