Násilie na futbale

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

MRBLUE napísal:v Slovanistickom tricku inam ani fanusikov nevpustili.
no neviem, nestačilo by dať dole tričko a vychutnať si zápas medzi slušnými fanúšikmi ?
Používateľov profilový obrázok
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

R,to myslis naozaj vazne??? Sak som predsa cestoval vyse 200km,aby som povzbudil svoj oblubeny klub. Aby mi za to nejaky policajt nerozbil hlavu,tak som sa mal krcit medzi fanusikmi Ziliny a kricat Goool!!! ked vsieti Zilina? A v Dunajskej Strede? To sa mam ucit aj po madarsky,aby som nahodou nevyprovokoval policajny zakrok proti mojej osobe?
R
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa R »

no pokial viem tak skôr riskuješ nakladačku za bránou medzi výtržníkmi ako niekde v strede štadióna, tam sa na teba budú iba škaredo pozerať keď sa budeš tešiť z gólu svojich. Mi nehovor že na futbal chodia iba agresívni kkti. Alebo je tu iná možnosť, že si vy slušní skalní zrobíte poriadok s tými agresormi a bude po problémoch. No ale asi trepem blbosti, futbal mi nič nehovorí a naposledy som bol na ňom v r.82 na štadióne lokomotívy KE, pohodička, foter pivečko v papierovom pohári, žiaden bordel, iná doba. Slovami starého klasika, keď potrebujú bitku naložiť do antona, vyviezť za mesto a zmlátiť na hromadu.
MRBLUE
častý prispievateľ

R,este raz: Mam rad futbal a mam oblubeny klub. Obetujem svoj volny cas,aby som si vycestoval na futbalovy zapas,obetujem peniaze na cestu a listok. Nakolko som fanusik hosti a nemam preco to tajit,nakolko to neni zakazane a uz vobec nie trestne,mam na sebe oblecenie v klubovych farbach a som vo vyhradenom sektore pre hosti.
Platim dane a platim aj listok,preto nechapem,preco by som sa ja ako fanusik mal zhostit uloh,ktore ma policia a usporiadatelska sluzba,preco by som sa ja mal starat o poriadok. Ved v daniach a cene vstupenky mam tieto sluzby zahrnute. Ci nie? A riesenie,ktore by podla mna pomohlo som popisal vyssie.
R,neni tvoje riesenie nahodou posliapanie ustavy,ked mi radis ze musim skryvat svoje presvedcenie,ktore neni ani zakazane,nikoho nehani,neuraza,neobmedzuje,aby som nebol postihnuty nasilim zo strany policie?
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

MRBLUE napísal:... Ved v daniach a cene vstupenky mam tieto sluzby zahrnute.
V cene je aj vselico ine :wink:
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

MRBLUE napísal:...Platim dane a platim aj listok,preto nechapem,preco by som sa ja ako fanusik mal zhostit uloh,ktore ma policia a usporiadatelska sluzba,preco by som sa ja mal starat o poriadok. Ved v daniach a cene vstupenky mam tieto sluzby zahrnute. Ci nie?
Ak tomu rozumiem správne - príde partia pakov, ktorí si platia dane, začnú robiť na štadióne bordel a je povinnosťou polície a usporiadateľov urobiť s nimi poriadok v rukavičkách, pretože si to zaplatili vo vstupenke a daniach.

V tvojich reakciách mi chýba jedno zásadné - sebareflexia. Podľa tvojich slov si slovanista. Chlapci, ktorí s tebou chodia sú tiež slovanisti, bez ohľadu na to, čo robia? Či vytrhávajú sedačky, mlátia fanúšikov súpera alebo policajtov?

Videl som už zrejme príliš veľa záberov zo zásahov poriadkových jednotiek proti hooligans. Jedným som si však istý. Vedľa chuligánov stoja "slušní" fanúšikovia a tlieskajú činnosti "svojich fans" a pískajú zásahu policajtov proti svojim.

Kým si neurobíte poriadok vo vlastnom tábore, tak sa nečudujte. Netvrdím, že polícia zasahuje vždy perfektne. Závisí to od skúseností a odbornosti veliteľa zásahu a najmä od skúseností chlapcov v poriadkových jednotkách.

Vinní sú však vždy tí, ktorí robia bordel. Nie policajti. Tí by si radi pozreli futbal doma pri telke a nie v kordóne čelom k sektoru hostí či domácich.

A zatiaľ som stále nepočul tvoj názor na fighty mimo štadióna. Alebo si o nich ešte nepočul?
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Môj súkromný názor:
Fighty mimo štadióna môžu byť podľa mňa v poriadku, ak:
1. Sú vopred dohodnuté
2. Bojujúce strany dodržujú dojednané podmienky
3. Bojuje sa bez zbraní a na vhodnom mieste
4. Cieľom je pobiť sa, nie zabiť alebo zmrzačiť
5. Do boja nie sú zatiahnutí nahodní okoloidúci, nie je ničený majetok
6. Zraneným je poskytnutá pomoc
V takom prípade som ochotný považovať to za svojský druh úpolového športu, akési drsnejšie MMA. V princípe mi nevadí, ak sa chlapi mlátia, no musia existovať určité pravidlá a tie si musia obe strany ctiť. Aj takto (vo svete) fungujú fighty futbalových hooligans. Potom aj prípadné vážnejšie zranenia možno považovať za zranenia zo športu a nemali by byť stíhané ako ublíženie na zdraví.
Pravda, realita síce býva i takáto, no ešte častejšie je diametrálne odlišná, bojuje sa bez pravidiel, zákerne, so zbraňami, obeťami sú aj nevinní. Takéto správanie považujem za kriminálne a tam už moja zhovievavosť nesiaha.
luke
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa luke »

ak by to prebiehalo ako vo filme gooligans, relativne odlahle miesto, kde sa nepripletie nik nezucastneny, tak nech sa paci, nech si daju kolko znesu.
niko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

Prosim ta Jack. Ktory rozumny clovek potrebuje, resp. sa zucastni fightu mimo stadiona? Ktory rozumny clovek si vobec potrebuje filtrovat zlost tak, ze chce ublizit inemu? :roll: Mi to pride infantilne na urovni 18rocnych chlapcov. Ublizovanie inym z akychkolvek dovodov je najvyssia forma asocialneho chovania a nema so sportom nic spolocne ! Taka sedlac nepatri na stadiony, ani na ulicu !
MRBLUE
častý prispievateľ

to:Panzer
Aha,takze ja mam trpiet neodbornost ludi co su za to plateni a vykonavat ich cinnost,len preto ze idem fandit svojmu oblubenemu klubu? Tak vlastne mozeme zrusit policiu a apelovat na obcanov,nech si medzi sebou zabezpecia dodrziavanie zakonov? Policajt ma na rozdiel od bezneho obcana podporu zakona o PZ,trestneho zakona,zakona o priestupkoch a tiez technicke proostriedky. Preco si sa nevyjadril k rieseniu,ktore si myslim ze by bolo ucinne? A k tej sebareflexii,tak u teba tiez asi neni moc vyvinuta. Jednym dychom odsudzujes porusenie zakona chuliganmi ale obhajujes porusovanie zakona policajtami ich neznalostou.
A teraz k hromadnym bitkam: Pocul som o nich,ale nezucastnujem sa. V pripade ze mastia medzi sebou podla pravidiel,asi je to naozaj ich vec. Len neviem ci by nebol problem v pripade vazneho zranenia s lekarskou starostlivostou,tak ako to je povinne pri boxe,karate,MMA,K-1 a podobne.
Jack
moderátor

Niko, ale podľa tvojej logiky musíme eliminovať aj kontaktné športy. Vlastne väčšinu športov, veď aj tam sú fauly a hrubé zákroky, často s cieľom súpera nielen zastaviť, ale rovno "eliminovať"...
:wink:
Ja sa nezastávam násilníkov a nevyznávam násilie ako také - hoci chápem aj jeho pozitívne funkcie. Realita je však taká, že tu funguje skupina ľudí, ktorí sa chcú pobiť. Pokiaľ sa chce biť aj druhá strana a tieto dve strany sú schopné dohodnúť sa na podmienkach, ktoré potom aj dodržia, tak ich bitky nadobúdajú charakter organizovaných akcií. Chýba ešte prvok ohlasovacej povinnosti, aby to bolo úplne legálne.
:D
Keďže každý z účastníkov participuje na bitkách z vlastnej vôle a je si vedomý možného rizika, príde mi zbytočné niečo zakazovať. Aj keď podobné správanie určite možno považovať za asociálne, myslím si, že pre spoločnosť je oveľa menej škodlivé ako stav, keď si títo jedinci nebudú môcť ventilovať svoju agresivitu a frustráciu medzi sebou a začnú si hľadať náhodné obete. Rovnako za menej škodlivú považujem toleranciu bitiek medzi dvomi tábormi hooligans (pravda, za dodržania určitých podmienok, ktoré som už načrtol) ako cestu večných príkazov a zákazov zo strany štátnych orgánov.
:arrow:
Pravda, to už sa pohybujeme na tenkom ľade a ja nechcem, aby to skĺzlo do roviny, že vzbudím dojem, že obhajujem násilie páchané nejakou skupinou ľudí na inej skupine. Iba tvrdím, že za istých okolností som ochotný prižmúriť oko a nebude mi prekážať, ak to oko prižmúria aj príslušné bezpečnostné zložky.
niko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

Jack. Ako som pisal: "Ublizovanie inym z akychkolvek dovodov je najvyssia forma asocialneho chovania a nema so sportom nic spolocne ! " A musi byt samozrejme potrestana.
Kontaktne sporty su dufam o niecom inom. O technike, o treningu o taktike a nakoniec o tom aby sa mal divak naco pozriet. Nie o tom ako ublizit inemu !!! Tomu kto vstupuje do ringu s pocitom superovi co najviac ublizit odporucam psychologicke vysetrenie. A v ziadnom pripade by som mu nevydal zbrojak !
Bitky na futbale, alebo mimo stadion, nic v zlom, ale pripada mi to fakt detinske. Koniec koncou pobit sa pojdu len chlapci do 18 rokov, alebo clovek s IQ nepresahujuce urcite trojciferne cislo. Normalny dospely clovek toto proste nerobi !!!
Premna zamna, nech sa clovek pobije, ked mu niekto napadne frajerku, alebo chce ukradnut radio z auta, no byt sa preto, lebo jeden keket je z Trnavy a druhy keket z BA mi pride v podstate az smiesne. :roll:
Jack
moderátor

Niko, bez urážky, ale dosť sa mýliš a máš skreslenú predstavu o fightoch mimo štadiónov. A trochu aj o úpolových športoch. Vraj "aby sa diváci mali na čo pozrieť". Huh, kopa chlapcov nikdy nevylezie z gymu a ak, tak len na nejaký turnaj, srandovný prebor, kde je tak päť a pol diváka. A veriť, že sa bijú len 18-, je tiež pritiahnuté za vlasy.
:lol:
Vravím, aj fighty mimo štadiónov sa dajú - ak sú splnené určité podmienky - považovať za istý druh športu. A ver tomu, že často nie je primárnou motiváciou bitkárov, aby ublížili protivníkovi. Ale je to dosť rôzne a nemožno paušalizovať. Celkom peknou sondou je taký ten dokumentárny seriál, čo chodil na Discovery. Iste, aj ten treba brať s rezervou, ale odporúčam pozrieť si pár dielov a uvidíš, akí rozdielni sú jednotliví hooligans, či celé skupiny, ako sa líšia ich názory, ideológia (ak nejakú majú), postoj k futbalu, bitkám, životu, protivníkom, aké rozdielne sú spôsoby ich boja, taktika... Hlavne pochopíš, že ani v tomto prípade neradno paušalizovať.
:arrow:
Huh, až sa mi po tom všetkom chce znovu zopakovať, že nemám chuť ich obhajovať a neprechovávam k nim žiadne sympatie.
:D
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Jack toto si uz nevyzehlis :wink:
Schvalovat taketo mlatenie ludi navzajom je chore nakolko v tomto pripade okamzity zasah a kontrola stavu v akom konkretny suboj je, je nerealna.
Je mi jasne, ze mlatit 15 rokov do vreca bez toho aby si niekomu rozbil hubu len tak pre radost v terene je frustrujuce ale o tom je ta civilizacia :wink:
Ked niekto potrebuje ventil, ma na to legalne zapasy, nech sa paci.
Tiez som mlatil isty cas do vreca a potom raz mi stacilo nazivo a vtedy som pochopil ako lahko clovek jednym poulicnym fightom moze dodrbat zivot sebe a aj niekomu inemu.
luke
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa luke »

sme slobodni ludia, ked sa banda trotlov chce slobodne utlct k smrti s tym, ze prezivsi si to odsedia, tak ich v tom jednoznacne podporujem.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"