Násilie na futbale

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

luke napísal:ked sa banda trotlov chce slobodne utlct k smrti s tym, ze prezivsi si to odsedia, tak ich v tom jednoznacne podporujem.
suhlaim vytvorit im izolovany "spolocny sektor" a nech sa sekaju hoci aj macetami ..............
problem vidim v tom ze akonahle sa im to dovoli prejde ich na to chut :evil:
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

BKSL, ja fakt rezignujem. Neviem, ako inak napísať, že to neschvaľujem, teda, že s tým N-E-S-Ú-H-L-A-S-Í-M!
:lol:
Lenže rovnako ako by si ty, BKSL, mal mať právo investovať svoju energiu do meditácií na webfore, mal by mať XY právo investovať svoju energiu napríklad do založenia súkromnej firmy a YZ by zase mal mať právo investovať svoju energiu do rozbíjania si papulí s podobne zmýšľajúcimi tĺkmi. Aj o tom je sloboda.
:wink:
O ľuďoch, ktorí majú takúto potrebu, si síce myslím svoje, ale na konaní YZ1 a YZ2, dvoch jedincov, ktorí si po futbale iba túžia dať do držky, a tak si to pekne na férovku rozdajú, nevidím nič tak spoločensky patogénne, aby ich štátne orgány okamžite museli vytrestať. A nepresviedčaj ma, že keď sa dokážu s ďalšími tĺkmi dohodnúť na pravidlách a potom ich dodrživať, ak si vedia medzi sebou dojednať miesto, čas a spôsob bitky, tak že sa to neblížili športovému zápoleniu. Blíži.
:roll:
Situácia sa samozrejme mení o 180 stupňov, ak prichádza k útokom na nezúčastnené osoby, na súkromný majetok, ale aj vtedy, ak cieľom už nie je pobiť sa, ale spôsobiť ťažké ublíženie na zdraví a na scéne sa objavia zbrane. Tu už je represia absolútne na mieste. To na tomto fóre azda nik nespochybňuje. Viacerí tu však - a celkom správne - spochybňujeme zjednodušený obraz hooligans, ktorým nás strašia naše médiá.
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

to:Jack
Tuna to vidis aky su ludia. Ked sa jedna o veci co sa tykaju nas strelcov vsetci sa citia ukrivdeni a nepochopeni ostatnymi. Ked sa to tyka niecoho ineho,zrazu iny nazor niesu ochotni tolerovat. Rovnako ako problematiku zbrani riesia neodbornici a senzaciechtivi novinari si na strelcoch prihrievaju polievku,rovnako aj nasilie na stadionoch riesia ludia,ktori to nevedia a tiez podliehaju tlakom bulvarnych medii. Clovek ktory sa citi ukrivdeny,ked ho oznacia za potencialneho vraha koli tomu ze ma zbran mi poradi,aby som nechodil na futbal v drese,alebo nepovzbudzoval,aby som sa nestal obetou protizakonneho zakroku policie. Kolektivna vina v slobodnej spolocnosti nema co hladat.
Taktiez otazka streetfightov ultras. Tak ako si to partia ludi rozda v airsofte,paintballe,tak tito chalani si to rozdaju rukami,nohami. Ja osobne sa s tym nestotoznujem. Nevidim v tom zmysel a tiez v pripade vazneho zranenia neni poruke zdravotna starostlivost. Ale tym chalanom to pripada v pohode.Preto by som z toho napriek tomu ze to nepokladam za spravne,nejako moc neodpadaval. Pokial sa to nedotkne nezucastnenych osob asi je to naozaj v podstate ich vec.
Jack
moderátor

Blue, v tomto vlákne sme asi na rovnakej vlne.
:wink:
Predsa sa nepose... nepokakám z toho, že medzi nami žijú chalani, ktorí si chcú vybiť energiu a ventilovať rôzne, často negatívne pocity pri nejakom streetfighte. Je to ich voľba a ak sú ochotní dodržiavať určité elementárne pravidlá hry, nevidím dôvod na to, aby sa im štát montoval do života. Mimochodom, poznám ich zopár a to mi pomohlo pochopiť, že to väčšinou nie sú žiadne zrůdy, ktorých sa musíme ako spoločnosť, či ako jednotlivci obávať.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa luke »

Jack napísal: že to väčšinou nie sú žiadne zrůdy, ktorých sa musíme ako spoločnosť, či ako jednotlivci obávať.
tu sa z tej jednotnej vlny asi odklaname. v podobe v akej sa chlapci realizuju na stadionoch teraz su celkom isto element, ktory by spolocnost mala potierat a urcite by sa ich minimalne tam zucastneny jedinec mal obavat, zvlast ak nahodou nema an sebe handru rovnakej farby.
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

MRBLUE napísal:...Clovek ktory sa citi ukrivdeny,ked ho oznacia za potencialneho vraha koli tomu ze ma zbran mi poradi,aby som nechodil na futbal v drese,alebo nepovzbudzoval,aby som sa nestal obetou protizakonneho zakroku policie. Kolektivna vina v slobodnej spolocnosti nema co hladat.
Simplexná demagógia. Podľa teba je každý zákrok polície na štadióne protizákonný? Kto si, že si dovoľuješ robiť takéto súdy? Si snáď z inšpekcie MV SR? Alebo si súdil konkrétny prípad? Ak nie, tak sú tvoje tvrdenia len na úrovni krčmových rečí.

Opakujem posledný krát, keďže v tejto téme končím. Kým si fanúšikovia neurobia poriadok s tzv. fanúšikmi, budú trpieť aj za nich.
Taktiez otazka streetfightov ultras. ...Preto by som z toho napriek tomu ze to nepokladam za spravne,nejako moc neodpadaval. Pokial sa to nedotkne nezucastnenych osob asi je to naozaj v podstate ich vec.
Jack napísal:Fighty mimo štadióna môžu byť podľa mňa v poriadku, ak:
1. Sú vopred dohodnuté
2. Bojujúce strany dodržujú dojednané podmienky
3. Bojuje sa bez zbraní a na vhodnom mieste
4. Cieľom je pobiť sa, nie zabiť alebo zmrzačiť
5. Do boja nie sú zatiahnutí nahodní okoloidúci, nie je ničený majetok
6. Zraneným je poskytnutá pomoc
Ad streetfight. Nezmysly o dodržiavaní pravidiel a o cieli, ktorým je sa "len" pobiť a nie zmrzačiť sú opäť na úrovni krčmových debát. Prešlo mi rukami stovky bitiek, pri ktorých nikto nemal úmysel druhého mrzačiť a bilo sa len päsťami. A výsledok. Mladí mrzáci na vozíčkoch, rok-dva po nemocniciach a liečebniach. Neprajem nikomu zlé, pretože si najviac na svete cením život a zdravie. Ale každému, kto hlása bludy o čestných súbojoch na poli za mestom by som doprial pohľad na 18 ročného chlapca sediaceho na vozíčku, s neprítomným pohľadom a tečúcou slinou z kútika úst. A na jeho zlomenú matku, ktorá tlačí vozík. A o čo išlo? Pohoda. Obyčajná férovka. "Čo čumíš? Poď von, tam si to rozdáme!" Z jednej strany dve rany päsťou, z druhej jedna. Ale poriadna. Už nevstal. Do konca jeho života ho budú tlačiť a utierať mu zadok. Presne tam by som najradšej poslal všetkých, ktorí obhajujú legálnosť "obyčajnej bitky".
Jack
moderátor

Panzer, nejdem spochybňovať tvoje slová a nie som ani žiadny zmr*ko egocentrický, ľahostajný voči utrpeniu druhých. A azda som už napísal dosť príspevkov, v ktorých sa opakovalo, ako veľmi si vážim život a zdravie. Lenže v tomto prípade je to tak, že kde ty vidíš obeť, ja ani nie.
:idea:
Predsa ak skáčem hlavičku do vody, musím vedieť, aké tragické následky môže mať moje rozhodnutie. Ak lyžujem na lavinóznom svahu, detto. Takto by som mohol pokračovať... No a ak sa rozhodnem, že si z času na čas neodpustím nejakú tú krčmovú bitku, alebo bitku kdesi dve ulice od futbalového štadióna, opäť musím vedieť, aké riziko to prináša (pre moje zdravie). Ak sa celkom dobrovoľne, bez akéhokoľvek nátlaku rozhodnem podstúpiť ho, beriem na seba celú zodpovednosť a čokoľvek sa stane, môžem si za to iba ja sám. Som predsa slobodný človek! Naše právo sa na to pozerá inak, ja to síce musím rešpektovať, ale keď príde na môj názor, vec vnímam nejako takto. Pravda, bavíme sa o prípadoch, ktoré možno nazvať "férovkou".
:arrow:
A nebudem sa príliš zastávať názoru, ktorý tu prezentoval Modrý, ale stačí si spomenúť na policajný zákrok počas zápasu Dunajská Streda - Slovan (1.11.2008) a na pár ďalších a domnienka o nezákonnom postupe polície prestáva byť taká absurdná, ako sa na prvý pohľad zdá. Banda grázlikov vyvolá konflikt, nabehnú ťažkoodenci a mlátia to hlava-nehlava. Pardón, ale taká tvrdá represia mi príliš nevonia. Zvlášť, v situácii, keď všetci kašlú na prevenciu a represiu väčšmi ako na upokojenie situácie využívajú na demonštráciu sily. Nepáči sa mi to skoro tak ako vyčínanie grázlov na štadiónoch!
:twisted:
A Luke, ja skutočne poznám pár chalanov, ktorí sa kedysi chodili pobiť na Slovan. Kým vtedy som si o nich myslel, že im musí načisto d*bať, dnes o tom už nie som taký presvedčený. Jednoducho z toho vyrástli, niektorí vychodili školy, dnes sú to normálni chlapi, slušní občania, niektorí už otcovia rodín. Samozrejme, poznám aj pár takých, čo z nich vyrástli riadne ku*vy, ale to nie je pravidlo.
:evil:
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

To teda museli byť poriadne rany. Ja som sa nikdy vážne s nikým nepobil. Vždy som sa tomu vyhýbal, a jeden z dôvodov bolo aj to, že ľahko môžem byť vážne zranený, resp. vážne zraniť iného. Stačí poriadny kopanec do brucha a vnútorné krvácanie je na svete.
MRBLUE
častý prispievateľ

to:Panzer
1. To co oznacujes ako krcmove reci som zazil ci videl osobne. Konkretne sa jedna o tak medializovany zapas v Dunajskej Strede,tam som bol len ako prizerajuci sa. Potom zapas v Ziline,kde som bol bezdovodne niekolko krat napadnuty policajtami. Potom zapas v Trnave,kde pred stadionom obklucili policajti vyse 400 ludi,nevpustili ich ani na stadion,ani od stadiona,bez zabezpecenia toaliet,obcerstvenia. Podotykam ze tam boli zeny,deti aj dospeli bezni ludia,a tych takto drzali vyse hodiny a pol. Takze na Tvoju otazku ohladne odsudzovania zakroku som odpovedal velmi konkretne
2. Nebudem suplovat ulohu policie,prokuratury,sudov a priestupkovych referatov. Od toho si platim dane a vstupne,aby sa prislusne organy a institucie o to postarali. Maju na to podporu v zakonoch a aj prislusne materialne a technicke vybavenie.
3. Riesenie ako odstranit napetie medzi policiou a usporiadatelmi na jednej strane a fanusikmi na strane,taktiez odstranit nasilnosti zo strany ultras je len jedno. Cista hra. To znamena adresne postihnut konktetnych vytrznikov nepodmienecnymi,podmienecnymi trestami,pokutami,povinnostami nahradit skody,zakazmi vstupu,teda v zmysle zakonov. Ale taktiez postihnut porusenie zakonov zo strany jednotlivych policajtov. Pretoze zakony platia pre vsetkych rovnako.

...riesenie formou potrestania klubu ci "stredovekym palicovanim" obuskami ci rozprasovanim slzneho plynu ci striekanim vodnym delom neadresne,nic neriesi. Akurat to este zvysuje napetie.
Takze ked ta mozem poprosit,neoduvaj sa,ale konkretne mi vysvetli tak ako ja tebe,v com nemam pravdu,preco nemam pravdu a ako by si to riesil ty.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

MRBLUE tu je obrosky problem v anonymite davu.
A je chore v dnesnej dobe brat na zapas dieta alebo zeny, kde sa stretnu ultras. Uz racionalne uvazujuci clovek to neurobi.
Tiez sa vecer nepojdes prechadzat do tmaveho "fetackeho" parku s priatelkou a nebudes sa spoliehat na to, ze ta policia za tvoje dane ochrani.

Panzer dobry príspevok.
Jack
moderátor

BKSL, nebuď smiešny s anonymitou davu. Dnešné technológie plus dobre postavená legislatíva dokážu divy. Pravda, najprv by musela byť vôľa.
:P
A nebuď smiešny s parkom plným feťákov. Na to si predsa platíme políciu, aby do toho parku nabehla a feťákov odtiaľ vytlačila. Ak to nerobí je našim právom, či dokonca povinnosťou, na to nahlas upozorniť a dožadovať sa nápravy. Rovnako tak by mala polícia vytlačiť grázlov zo štadiónov. Ale adresne!
:!:
A nešaškujme s pseudoargumentmi, ako to nejde. Ale ide! Ide a nie je to až také ťažké. Keď to dokázali Briti a čoraz intenzívnejšie na tom pracujú napríklad Taliani, prečo by sme to nedokázali my Slováci?! Lenže nám stačí, že každého, kto si sadne do sektora vlajkonosičov, označia médiá za psychopata, potom tam nabehnú ťažkoodenci, zmlátia to hlava-nehlava, policajní funkcionári sa predbiehajú v obhajovaní bezbrehého násilia (aký to paradox!) a mediálne devky onanujú nad tým, ako zdesený divák sedí pred TV a klepe sa strachom, alebo drhne zhnusením.
:twisted:
Ja neviem, už sa asi opakujem, ale stále mám taký divný pocit, že k tejto téme ešte mám čo povedať. Mne skrátka prekáža násilie páchané grázlami na štadiónoch aj mimo nich. No azda ešte viac mi vadí, že štátne orgány sa uchyľujú k nezmyselnému a často zbytočnému násiliu na občanoch. Vadí mi, že kvôli vyčínaniu "tiežfanúšikov" trpí náš futbal, no ešte viac mi vadí, že kvôli často nezmyselným príkazom, zákazom a nariadeniam (vydávaným štátnymi orgánmi) trpí celá naša spoločnosť...
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

BKSL napísal: A je chore v dnesnej dobe brat na zapas dieta alebo zeny, kde sa stretnu ultras. Uz racionalne uvazujuci clovek to neurobi.

a ja naivka som si myslel ze footbalovy zapas je kulturne podujatie pre siroke masy ... a ono to je len pre skurv... magorov ???

ja by som rad svojich synov zobral na zapas tak ako kedysi moj otec zobral mna len my v tom brani par keketov na stadione a par keketov mimo stadioana co z tymi keketmi na stadione nevedia spravit poriadok! :roll:
Jack
moderátor

Nomed, ak chceš vziať syna na futbal, choďte na treťo, či štvrtoligový zápas. Nebudeš sa musieť báť o synove zdravie. Iste, s mravnou výchovou je to už o čosi horšie, lebo vulgarizmov si aj tam človek vypočuje až-až.
Ale vstupné je tam nižšie, cigánska a kofola/pivko lacnejšie, futbal (žiaľ) na kvalitatívne porovnateľnej úrovni s našou najvyššou súťažou. Dá sa ísť aj na piatu ligu, alebo divíziu, ale tam už kopú chlapci, čo si mysleli, že idú kopať do vinohradu... A hrozí, že tam ani tú kofolu mať nebudú. Len borovičku alebo rum. Teda po novom "um".
V každom prípade, popri mojich tradičných favoritoch ako je Arsenal London FC, či S.S. Lazio Roma mám v poslednom čoraz radšej mužstvá ako ŠK Šenkvice alebo Baník Pezinok (Cajla).
:lol: :lol:
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa luke »

BKSL napísal:A je chore v dnesnej dobe brat na zapas dieta alebo zeny, kde sa stretnu ultras. Uz racionalne uvazujuci clovek to neurobi.
Tiez sa vecer nepojdes prechadzat do tmaveho "fetackeho" parku s priatelkou a nebudes sa spoliehat na to, ze ta policia za tvoje dane ochrani.
neviem ako vy ostatni, ale ja s tymto proste suhlasim. je to naozaj tak. proste viem, ze sa tam mozu vyskytnut problemy a musim si to zvazit, ci mi to za to stoji, ohrozit seba a rodinu, aby som si pozrel futbal nazivo. to ze moje prava, a dane a policia je vsetko pravda, ale to mojej smrtelnej, pominutelnej malickosti moze byt v tej situacii uplne jedno.

je to to iste ako ked ides vecer domov, vidis oproti sebe bandu ludi, ktori by mohli byt problem pri snahe cez nich prejst a napriek tomu, ze si triezvy, ozbrojeny tak radsej prejdes na druhu stranu.
napriek tomu, ze mas pravo ist po tej strane kde si, napriek tomu, ze oni nemaju pravo ta napadnut, napriek tomu, ze si z dani platis policiu, ktora tam prave nie je. to vsetko je v tom momente jedno a radsej prejst na druhu stranu, ako riskovat konfrontaciu s bandou pre mna potencialne nebezpecnych ludi, ktorej sa mozem lahko vyhnut.
MRBLUE
častý prispievateľ

to:luke,BKSL...
Tie reci o parkoch,opatrnnosti,anonimnom dave a pod. su mozno aj troska pravdive. Ale nie na prvoligovom stadione. Sak tam je na to vyhradenych dost osob,majucich podporu v zakonoch,technike a vybaveni.
V takej situacii by bolo potom adekvatne porovnat to asi takto. Nemal by som ist s frajerkou do velkeho nakupneho strediska,kde este je aj zvyseny pocet policajnych hliadok,aby som nedosiel k urazu.
Stadion neni tmavy park ale verejne miesto.
Smutne je ze odstranenie vytrznosti na stadionoch si kompetentni zamienaju s odstrananenim fanusikov.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"