Násilie na futbale

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

to:luke,BKSL...
Tie reci o parkoch,opatrnnosti,anonymnom dave a pod. su mozno aj troska pravdive. Ale nie na prvoligovom stadione. Sak tam je na to vyhradenych dost osob,majucich podporu v zakonoch,technike a vybaveni.
V takej situacii by bolo potom adekvatne porovnat to asi takto. Nemal by som ist s frajerkou do velkeho nakupneho strediska,kde este je aj zvyseny pocet policajnych hliadok,aby som nedosiel k urazu.
Stadion neni tmavy park ale verejne miesto,osvetley a vybaveny kamerovym systemom.
Smutne je ze odstranenie vytrznosti na stadionoch si kompetentni zamienaju s odstrananenim fanusikov.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Panzer napísal:Kým si fanúšikovia neurobia poriadok s tzv. fanúšikmi, budú trpieť aj za nich.
Skus nacrtnut prosim, ako si toto v reale predstavujes.

Fanusikovia nie su jednotna organizacia, klan alebo komunita, ktora ma jasne a vymahatelne vnutorne pravidla. Vacsina z nich su neznami riadni obcania ako my, ktori len zdielaju rovnaku zalubu.

Na koho vsetkeho este plati system "Kým si neurobia poriadok, budú trpieť aj za nich"?
Na vodicov? Motorkarov?
Na STRELCOV?

luke:
Lepsia paralela v tomto pripade je to, ci sa vobec rozhodnes ist vecer von, nie ci prejdes na opacnu stranu ulice.
Na jednej strane chapem individualne zvazovanie rizika, to je normalne. Problemom je skor ta slucka "je chore v dnesnej dobe", ktora sa nam pomaly utahuje okolo krku.
Dnes je podla policie, medii a neviemkohoeste chore ist s rodinou na futbal. Zajtra bude chore ist vecer do kina, pozajtra bude chore vobec niekam ist.
inspiring_babbage

Príspevok od používateľa inspiring_babbage »

panzer: iba zareagujem na to, že treba poradiť policajtom ako vytiahnť frajera z davu čo robí bordel.

dá sa to, na to sú techniky, ktoré nacvičujú v zahraniční policajné aj vojenské jednotky a majú to natrénované veľmi perfektne.

ja som videl zopár zásahov napr. v amerike kde policajti vleteli medzi demonštrantov a zatiahli tých najviac problémových, cháp tých, ktorých nasledovalo stádo, do pár minút bolo po probléme. naši policajti okrem "kukiel" nevedia zasahovať a keď dojdu kukly tie už idú rad radom každého (čo aj miestami viem pochopiť).

a ďalej je veľa ďalších XY vecí čo by som ti vedel povedať čo robia naši policajti zle. napríklad keď ideš na futbal a tam sú zástupy "korytnačiek" a máš pocit, že sa minimálne schyľuje k 3. svetovej :D
týmto dávajú vodu na mlyn debilom čo chcú robiť bordel...oni už ked vidia takto policajtov nastúpených tak chcú robiť zle (nepýtaj sa ma prečo doteraz nechápem ich nutkanie, je mi to cudzie) samozrejme ak sa niečo zomelie oni práve utekajú ako prvý a bohužiaľ kvôli nim často dostanú aj tí, čo vážne nič nerobili...a čo potom? veľa ľudí mi na to odpovedalo, tvoj problém nemal si tam ísť...

po ďalšie verím, že v PZ je kopec schopných ľudí čo by vedeli ako na to, ale myslím si, že ich nikto nepočúva...som presvedčený, že tu nie je vôľa riešiť tento problém, a riešenie nie je prísť zmlátiť 100 ľudí...

a k názoru, že si to fanúšikovia majú vybaviť medzi sebou. tak na to vám poviem iba jedno. skúste to a uvidíme či budete úspešný.

a garantujem ti, že v žiline aj keby som sedel mimo sektora hostí so slovanistickým šálom a začal by som vyspevovať chorále tak má príde riešiť minimálne SBS (ak by ma pred tým nezabila polovica domácich:))

a po ďalšie už som to vravel veľa krát iným ľudom, PZ určite disponuje zoznamom problémových ľudi z fanúšikovských táborov, majú tisíce hodín záznamov, fotiek a všetkého, takže si myslím, že keby ich chceli klepnúť po prstoch už to dávno spravia. prečo to nerobia? podľa mňa preto lebo tento stav im vyhovuje...(vsuvka, že ako vyhovujú organizované chuligánske skupiny niekomu na ich ciele, v maďarsku, keď boli tie veľké demonštrácie, najväčší bordel robili práve chuligáni, pretože sú vysoko organizovaný a vedia čo a ako)

všetko to násile je fakt miestami veľmi nafukované (nevravím, že tam nie je) a určité kruhy ľudí, či už zo SFZ, klubov a PZ si na tom stavajú agendu, veď predsa na tých zásahoch profituje určite nejaká skupina.

sorry nestíham tak som si neprečítal všetko, postrehol som tu niečo o tom, že nech si to platia kluby. kluby si platia zásah na štadióne, už predsa od nich nemôžeš žiadať aby platili za to čo sa deje v meste...

a už dopredu prosím neoznačujte ma za extrémistu a podobne, to že chodím na futbal zo mňa nerobí zlého človeka ani nič podobne, len mám na to iný pohľad a sám som bol dlhé roky práve na strane opačnej a vravieval som to isté. po tom čo som videl a zažil som si uvedomil, že to čo sa tu ukazuje v telke a čo niektorí ľudia xcú aby som tomu veril je niekedy veľmi ďaleko vzdialené realite. a nevravím, že bordel tam nie je, ale viac menej to už nie je tak nebezpečné ako to bývalo.

a podľa mňa na organizovanom fandení nie je nič zlé (nehovorím o násilnostiach a podobne), ale bohužiaľ smeruje to k tomu, že si nebudeš môcť na futbale pomaly ani ústa otvoriť...
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

Jack napísal:Nomed, ak chceš vziať syna na futbal, choďte na treťo, či štvrtoligový zápas. Nebudeš sa musieť báť o synove zdravie. Iste, s mravnou výchovou je to už o čosi horšie, lebo vulgarizmov si aj tam človek vypočuje až-až.
Ale vstupné je tam nižšie, cigánska a kofola/pivko lacnejšie, futbal (žiaľ) na kvalitatívne porovnateľnej úrovni s našou najvyššou súťažou. Dá sa ísť aj na piatu ligu, alebo divíziu, ale tam už kopú chlapci, čo si mysleli, že idú kopať do vinohradu... A hrozí, že tam ani tú kofolu mať nebudú. Len borovičku alebo rum. Teda po novom "um".
V každom prípade, popri mojich tradičných favoritoch ako je Arsenal London FC, či S.S. Lazio Roma mám v poslednom čoraz radšej mužstvá ako ŠK Šenkvice alebo Baník Pezinok (Cajla).
:lol: :lol:

to mas pravdu ale...............preco by som sa mal obmedzovat vo vybere zapasu ?

uz to tu raz niekto pisal nekupim si rolexky ked na ne mam lebo ma mozno na ulici okradnu ? koledujem si o bitku od policie alebo vytrznikov ked idem na zapas ?????

to je to iste ako keby ti niekto ukradol tie roley a pred sudom zlodeja oslobodia z citatom ze si si o to koledoval... a z doporucenim ze si mas kupit primky alebo cassia ako "normalny ludia" ......................

vsetci politici a humanisti maju plnu hubu toho ako sme si rovny ze mamo pravo volby a podobnych ...censored... ale ked chces niekam ist tak ti budu vysvetlovat ze to sa neda lebo to ci ono .......

cim dalej zacinam suhlasit z jednym foristom co tu pisal ze tato spolocnost je chora ......... atomovku na nu ! :oops:
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Hmmm, toto som tu napisal v podobnej teme pred rokom a pol, ale tusim to stale plati :lol:
Gunslinger napísal:Nie som velky fanusik futbalu, ale zda sa mi ze v tejto oblasti viac chyba chut nieco naozaj riesit a tie iste problemy sa opakuju kazdy rok, psi zastekaju a karavana ide dalej...

Podla mna netreba zakazat futbal samotny, pre zaciatok staci aby po kazdom takomto incidente povedzme pol roka hrali bez divakov a televizie... Strata $$$ ci presnejsie EUR (sponzori, vstupne, prenosove prava, atd.) su pre kluby asi ten jediny argument ktory naozaj zavazi a donuti ich brat situaciu a zabezpecenie poriadku naozaj vazne...

Inak, este lepsim opatrenim (ktore by az tak netrestalo futbalistov za ich fanusikov) by bolo po takomto incidente zakazat na pol roka vstup na stadion len muzom vo veku 15-30 rokov. Takto by sa na stadion uz dalo prist aj s rodinou a detmi/mladezou, a futbal by sa opat mohol stat kulturnou zalezitostou. A aj ked existuju aj 'problematicki fanusikovia' nad 30r, nie je ich az tak vela, nie su az taki radikalni/nehrnu sa az tak do problemov, a hlavne nebudu mat so sebou 'mladu gardu' ktora by iniciovala konflikty.

A je x dalsich opatreni ktore sa daju lahsie ci tazsie implementovat a boli by ucinne:

- kamerovy system nielen na vstupe ale aj v zonach koncentracie 'problematickych fanusikov'

- 'problematicki fanusikovia' - identifikovani/predvedeni z minulosti - predvolanie na policiu v mieste bydliska v den zapasu

- ak je vonku nad 15C, nie je dovod na kuklu, ciapku, kapucnu, a pod. - fanusik ktory ju ma na sebe by mal odoprety vstup, alebo (ak si ju nasadi/prehodi kapucnu na tribune a pod. - okamzite vyvedenie von)

- okamzite ukoncenie zapasu akonahle cokolvek dopadne na hraciu plochu

- ak sa jedna o svetlicu a pod. a kamerovym systemom sa identifikuje povodca riesit ho za trestny cin vseobecneho ohrozenia

- fanklub (obc.zdruzenie tych ktorych futb.fanusikov a pod.) ktoreho clen je identifikovany pri vandalizme by musel nahradit/uhradit vsetky skody na stadione

atd. atd. atd.

Kde je vola, tam je cesta...

Gunslinger
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

yarco: ano, mal som na mysli hlavne tu cast o zvazovani rizika. tu cast o tom co je chore mozem kludne vypustit. nahradil by som to slovom, nerozumne, riskantne.
vnimam to podobne ako s islamom, kde moj nazor je, ze nabozenstvo je to, co z neho robia jeho praktikanti. darmo ma bude niekto presviedcat, ze islam je mierumilovnejsi ako buddhizmus alebo bahaizmus, ked podla spravania ohromnych tisicov hlboko veriacich moslimov mozem sudit presny opak.
to iste s futbalom, ked skratka vidim ,ze u nas kvantum zapsov konci masivnymi nepokojmi v hladisku, skodami na zdravi a majetku, tak mi darmo niekto bude tvrdit, ze ist si pozriet futbal je ta prava rodinna zabava.

machiavelli: trosku zamienas pricinu z nasledkom. trotli nerobia zle kvoli tomu ze tam su korytnacky, ale tie kokrytnacky su tam presne preto, ze trotli robili, robia a budu robit zle.
inspiring_babbage

Príspevok od používateľa inspiring_babbage »

luke: nemyslim si, že niečo zamieňam...ak by si to správne pochopil ja som poukazoval na tie chyby, ktoré dokáže vyprodukovať PZ a čo tým debilom dáva vodu na mlyn...ak správne revidujem svoje slová ja som tam nepovedal, že toto je jediná vec prečo robia bordel, uviedol som to ako jednu z príčin. a ak to vyplýva z mojich slov tak sa ospravedlňujem.
luke
častý prispievateľ

ved to ti hovrim, policajti tam nemozu byt pricina nepokojov, oni su tam na to aby tym nepokojom zabranili. keby tam neboli, tak sa urcite strhnu bitky nie medzi policiou a trotlami, ale medzi trotlami navzajom, alebo trotli zacnu napadat nezainteresovane osoby a kvoli tomu tam korytnacky su, aby sa toto nestalo, aj ked obvykle situacia eskaluje do suboja policie a trotlov.
Akira
prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa Akira »

luke,a nezamyslel si sa nad tym,ze mozno aj samotna pritomnost policie na futbalovych stadionoch niektorych tych chlapcov provokuje?
je to ako v roznych pristahovaleckych ghettach,mladi tam uznavaju uplne ine normy spravania sa, ako ma majoritna spolocnost,a aj pritomnost jednej policajnej hliadky moze vyeskalovat napatie a agresivitu
nieje lepsie napr. pri niceni stadiona-aj ked toto sa u nas nedeje v takej miere ako v niektorych inych krajinach,problem futbaloveho chuliganstva jepodla mna moc nafuknuta bublina-radsej zaznamenat totoznost niektorych tych vytrznikov cez kamerovy system,alebo si ich par potom odchytit,a vymahanie nahrady skody v obcianskopravnom sudnom konani je castokrat vychovne ucinnejsie ako trestne stihanie
luke
častý prispievateľ

v zasade som to zobral na vedomie, ale nijak ma to netrapi, ked trotlovi vadi pritomnost policajtov, co mu zabrania utocit na ludi, trhat sedacky, tak nech si zebrak ide hodit maslu. vobec ma nezaujimaju jeho ghetto ine normy chovania, ani jeho socialno-ekonomicke zazemie ani nic ine. ked sa nevie chovat ako clovek co pride na stadion do hladiska pozerat, ale miesto toho tam pride pachat nasilie pod roznymi zamienkami, tak nech ho rozbiju na leco.
Akira
prispievateľ

taky pristup sa uplatnuje teraz.par jedincov robi bordel a rozjebme cely dav.no chcel by som vidiet,ako by vyzeralo take zasadnutie MMF a Svetovej banky v Bratislave :twisted:
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

to:luke
Lenze oni "rozbiju na leco" castejsie tych co nic nespravili,lebo ti neutecu. A tiez,policajti by si mali uvedomit,ze oni nemaju na stadione trestat bitkou,ale udrzat poriadok. Bitie obuskom,udery,kopy,zasah slznym plynom... take druhy trestu ani priestupkovy,ani trestny zakon nepozna.
Ako vravim,potrestat podla zakona tych co ho porusia. Teda konkretnych chuliganov ale aj konkretnych policajtov. A bol by poriadok.
niko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

Myslim chlapy, ze mate obaja pravdu. Ale hovorite o inych veciach. luke riesi ci zasahovat a MRBLUE ako zasahovat.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

To vytahovanie konkretnych najviac aktivnych chuliganov z davu by nemusel byt zly napad. Je to taka psychologicka bomba.
Treba znizit tu anonymitu zucastnenych, lebo to je ich najvacsia vyhoda.

Ked tam niekto beha v kapucni so satkou na ustach tak ho moze snimat aj 10 FullHD kamier a aj tak z toho nebude dokazovy material - lepsie povedane ani nezistia kto to vlastne je.
Akira
prispievateľ

nesuvisi to sice priamo s futblom,ale v Posku sa mi zda pristup policie tvrdsi ako u nas co som mal doteraz moznost vidiet http://www.youtube.com/watch?v=TyYymliEbHo
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"