no "spolahlivost" mas "zarucenu" vyrobcom .......
pri testoch ide hlavne o "unifikaciu" co sa tyka pouzivania ludi ... nieco take co by vyhovovalo najvyssiemu % potencionalnych uzivaelov.
to je moj predpoklad ...........
myslim ze vyrobcovia ked uz posielaju na tieto skusky specialne vybrane kusy. Pri velkosti zakazky sa im oplati tych 10 ci kolko kusov na skusky vyrobit s "extra care"..... o spolahlivosti seriovej vyroby kde ided o 20 000 kusov to uz ale moc nehovori....
Mňa by zaujímalo, že v tom prípade keby K 100 vyhrala tender na prezbrojenie PZ, za akú dobu by bol GP schopný vyrobiť a dodať požadované množstvo zbraní. Respektíve koľko zbraní mesačne je GP schopné vyrobiť a dodať. Taktiež je otázka či by boli zbrane dodávané aj s príslušenstvom myslím tým púzdra na zbrane a na zásobníky dajme tomu ako to dodáva Glock.
Keď bude požiadavka na dodávku aj s príslušenstvom GP dodá čo si štát zažiada. Ale pozri si v ZN myslím z leta-jesene, keď vyhrala tender CZ na prezbojenie v Česku a budeš viac v obraze!
klingocop: ked si vezmes , ze PZ ma tak 13.000 ludi v sluzbe a prezbrojenie by trvalo dajme tomu 2 roky, tak to vychadza cosi okolo 500ks mesacne, to GP vyrobi s prstom v nose popri tych mnozstvach co dodavaju do zahranicia....
Vďaka za odpovede . Niekde sa mi však dostalo do uší, že ministerstvo má pri prezbrojovaní PZ záujem o jednorázovú veľkú objednávku. Tým myslím to, že výrobca zbraní by mal dodať naraz veľké množstvo zbraní v počte niekoľko tisíc kusov aby mohli byť okamžite prezbrojené základné útvary PZ v priamom výkone služba a až následne by boli postupne dodávané zbrane a vykonávané prezbrojovanie iných útvarov. Čiže ak má PZ 20.000 príslušníkov a z toho 8.000 v priamom výkone služby , ktorá zbrojovka by asi tak bola schopná v priebehu pár týždňov alebo mesiacov dodať dajme tomu 8.000 zbraní. Čo vy na to ?
obavam sa ze ziadna zbrojovka nevyraba take mnozstvo na sklad pre strycka prihodu. kupit 8.000 novych pistoli v termine "do vcera" a v jednom baliku asi nejde... zbrojovky vyrabajuce kratke palne zbrane nie su take giganty ako automobilky...
Tak o tom pochybujem. V podstate som nikdy ani nepocul o tom, zeby sa nejaka ozbrojena zlozka prezbrojila v priebehu niekolkych mesiacov. Okrem financnych nevyhod to prinesie aj chaos v skladoch atd. Podla mna je to kacica a najrealnejsia varianta je prave postupne prezbrojovanie. Tak ako sa to robi vsade a stale.
na tvoju otazku 1razoveho prezbrojenia sa da ako tu uz bolo pisane odpovedal "len" financie ... MV nema a ani nedisponuje moznostou minut naraz tolko €-ciek bez toho aby im to vlada dovolila a to len tak nedovoli,narozdiel od toho maju urcity "balik" kazdy mesiac (rozpocet) ktory mozu navysit o par % aby to stat moc "nebolelo" ztoho ti vyde ze mesacne prezbrojovanie je jednoduchsie.
V neposlednom rade MV sa nema kam ponahlat ... zbrani maju dost a nie su v kritickom stave.
to je moj odhad.