BKSL napísal:berseker lebo poloautomat striela rychlejsie ako ked zakazdym musis obtahovat, preto musis castejsie robit testy, ved to da rozum .
Aha, tak to ma nenapadlo. Len dúfam, že "pán" Lipshitz neuvidí toto: http://www.youtube.com/watch?v=CsLx5ISBXw4
Lebo potom dajú revolver do kat. "A-", akože najsamnebezpečnejšia zbraň, aj keď to nie je poloautomat.
Vzdy sa budu moct neprajnici opriet o to ze strelne zbrane su relativne lacne a efektivne prostriedky na zabijanie. Len skoda ze pri vodicoch v automobiloch ich to este nenapadlo.
Problem nebezpecenstva strelnych zbrani je v zlyhani jednotlivca (ak sa to teda da vzdy nazvat zlyhanie lebo z jeho strany je to praveze snaha problem finalne vyriesit ). Ak niekolko krat za sebou zlyha system ma obcan pravo a zaroven povinnost zasiahnut v adekvatnej miere.
Ak ale jednotlivec skutocne zlyha tak pouzitim zbrane ako nastroja na zabijanie narobi najviac "skody", to dokazuju aj statistiky.
Teraz vyvstava klasicka otazka ohladom "občan vs. štát" :
"Za akych podmienok sa sloboda jednotlivca reprezentovana nosenim strelnej zbrane na obranu rovna vyske vseobecneho ohrozenia obyvatelstva ?"
Ak dosiahneme tento stav rovnosti tak sa statisticky nachadzame v idealnom stave pre stat aj pre obcana.
"Dobrý deň.
Dohoda je nasledovná.
1,Každých 5 rokov by mali psychotesty robiť držitelia --- samonabíjacích palných zbraní, ktoré boli konštrukčne odvodené alebo upravené zo samočinných zbraní.
2,Každých 10 rokov----držitelia zbraní kategórie A,B,C- okrem zbraní spomínaných v bode 1.
S pozdravom Jaroslav Suja - poslanec NR SR"
vidim tam isty nesulad medzi bodom 1 a 2, ked mam civilnu sa58 tak kazdych 5, ked mam fullauto kazdych 10? idem sa ho radsej este opytat.
"Vazeny pan poslanec Suja,
dakujem za Vasu odpoved.
Neda mi neopytat sa..
bod 1 opisuje zbran neschopnu strelby davkou, ktora bola z takej, ktora strielat davkou umoznuje upravena.
bod 2 opisuje okrem inych (A) zbrane schopne strielat davkou, plne funkcne samopaly, gulomety, utocne pusky atd., na ktore treba mat aj vynimku ministerstva.
podla tohto rozdelenia to mne vychadza tak, ze mam civilnu pusku, ktora striela len 1 ranou ale, kedysi strielala aj davkou, robim psychotest kazdych 5 rokov.
som vlastnik plne funkcnej pusky toho isteho typu, schopnej strelby aj davkou (zb.kat.A), robim testy kazdych 10 rokov.
vychadza mi, ze to je presne naopak, ako by sa to zdalo proporcionalne vhodne a spravne, ak sa frekvencia testovania ma odvijat od "moznej nebezpecnosti" tej ktorej kategorie zbrani.
dalej by ma zaujimalo, ci sa nejak planuje osetrit zodpovednost za vysledok testovania:
ak som zdravy a psycholog mi da nevyhovujuci posudok, poskodil ma na pravach.
ak nie som zdravy a napriek tomu som vyhovujuci posudok dostal a spacham nasilny trestny cin so zbranou, psychologicke testovanie zjavne nesplnilo svoj ucel.
taktiez, ak sa jedna cisto o preventivne bezpecnostne opatrenie a nie o loby psychologov, ktori si tak chcu zabezpecit zakaznikov do konca zivota, bude stanovena maximalna cena za vykonanie psychotestu? 80-100€ kazdych 5 rokov nie je zanedbatelny peniaz.
aku reakciu od Vas a strany SaS mozem ocakavat v pripade ze sa o rok, po zavedeni psychotestov zopakuje incident z DNV a minister vnutra bude volat po odzbrojeni civilnej populacie?
Ano i nie G18C, ale to sa tu uz rozoberalo, nikto nerozlisuje dlhe a kratke zbrane, len sa neustale drzia jednej klauzuly, ktora im pride najviac "odborna "
Aspon ze ma LT oproti sebe nevzdelancov i ked kde nie je vola tam nie je cesta.
luke napísal:
2,Každých 10 rokov----držitelia zbraní kategórie A,B,C - okrem zbraní spomínaných v bode 1.
A nemyslel on nahodou typy drzitelov ako sk.A-nosenie, B-drzanie, C-nosenie iba v praci ? Vtedy by to malo logiku s tymi 5 a 10 rokmi.
Teraz ale rozmyslam ze potom by zabudli na polovnikov sk. D co zas logiku nedava, lebo ti maju bezne samonabijacie gulovnice, uz aj s M16 v semi som strielal akoze polovnicka zbran.
luke napísal:, ktoré boli konštrukčne odvodené alebo upravené zo samočinných zbraní.
co to kurwa je?
patri tam aj Glock 17, 19 atd?
Sa mi zda ze Glock 17 je v spustovom systeme konstrukcny original takze s nim by problem nemal byt, inak povedane nemal by spadat do tejto "vsetko a nic" kategorie.
Asi nie. Stále rozpráva o zbraniach, nie a skupine ZP. Aj keď to tam nie je napísané, určite majú na mysli dlhé zbrane, no a tie na A ani B nemôžes mať (C si už presne nepamätám, ale myslím, že ani tam nie), takže druhá časť bodu 2 "okrem ..." je zbytočná.
Okrem toho ak máš sk. D alebo E, ale nemáš semi auto "odvodené" od full auto, tak čo? V tom prípade sa na teba nevzťahuje ani bod 1 ani bod 2.
No a slovo "držiteľ" použil aj v bode 1, kde jednoznačne hovorí o zbraniach, nie o skupinách ZP -- ďalšia ukážka odbornosti.
edit: BKSL, tú časť o poľovníkoch si dopísal neskôr? Sa mi zdá že to tam nebolo keď som písal príspevok...
No neviem pani (Aj LT), ale podla mna zavedenie psychotestov je jednoznacne väcsie zlo ako spominane uskladanie semi sa58 a pod. Skratka na zaklade nepodlozeneho "podozrenia" a akychsi pochybnych testov dodanych z USA (a netreba zabudat, ze ta kontroluje a rozhoduje o ZP vpodstate absolvent filozofickej fakulty) nemusite mat uz ziadnu zbran! Podla mna riadne dane platiaci , bezuhonny, odborne spôsobily obcan, bez preukazatelnej ujmy na zdravi, by mal mat pravo min. aspon drzat zbran a za tym si stojim. Tieto podla mna nanajvys pochybne testy spravia jednoznacne z mnozstva (a treba povedat zakona respektujucich) ludi obcanov druhej kategorie, skratka nebudu mat moznost sa ucinne branit a to napriek tomu, ze este nikomu v zivote nic zle nespravili (Myslim tc. so zbranou, nasilny tc. a atd)! To je nepripustne tuto skupinu ludi trestat.
BKSL: Urcite nemyslel. To uz by potom nemalo absolutne ziadnu logiku. Zjavne je to od zaciatku myslene na kategorie zbrani a nie na skupiny zbrojneho preukazu. Akurat to A-cko je tam dost nelogicke, ale ked si spomenieme kolko veci uz z prvotneho navrhu vypadlo, tak som presvedceny, ze aj toto zmenia a predpokladam, ze tam doplnia aj "dlhych" samonabijacich zbrani...
COBRA zbytocne sa hadat co je vacsi nezmysel a stavat vselijake konstrukcie. Kazdy jeden bod tej novely je svojim sposobom nezmyselny, najlepsie by bolo keby to zmietli zo stola cele ako to je, na tom sme sa zhodli. A nie len s panom Sujom, o ktorom tu debatujete.
SKusim to jednoducho a polopate, aby si to pochopil aj ty. Cielom je uhrat co najviac. Co najviac co je mozne. A co vsetko je mozne dnes nevie este nikto. Ani pani v parlamente.
Pan minister sa tiez orientuje na ine veci, kde mu nebude nikto kricat. Chcelo by to nejake zdruzenie, ktore poukaze na nezmysly, ktore planuju v automobilovej doprave. Skuste niekto, kto ma nazvys cas a peniaze zalozit. http://spravy.pravda.sk/budu-musiet-mat ... domace_p12
LT sa snazi ako moze, nielen posledne 4 dni kmitaju nielen obaja nasi pravnici ako na gume. Vysledok je zatial nejasny. Tolko odo mna.
Presne na nove aktivity Lipsica som myslel. zda sa mi protiustavne,aby niekto,kto ma vodicsky preukaz,musel povedzme o polnoci odstavit svoje auto. co napriklad nejaki spediter,obchodny zastupca,vsak aj policajti su mladi a jazdia autom. nemoze im nikto obmedzit ich prava. Kedy sa uz najde niekto,kto Lipsicovi a Grendelovi povie,ze absolutne nemaju sajnu,co robia a o com hovoria.Stale len nejake samopaly spominaju...Ako moze byt pan minister drzitelom ZP,ked netusi rozdiel medzi samocinnou a samonabijacou zbranou? Je to cap v kapuste...
Jasi uz pomaly myslim, ze oni presne vedia co maju hovorit v mediach a co na poradach.
Vzdy je viac oviec, ktore tomu nerozumia ako nas straznych psov.