Samovražedný útok na letisku Domodedovo.

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
Sigarms
prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa Sigarms »

Butvin napísal:Do priletovej haly nie je problem sa dostat.

Nejde o priestor kde sa vydava batozina, ale o priestor tesne pred vychodom z letiska.

Zatial som na ziadnom letisku nevidel kontrolovat ludi pri vstupe do priletovej haly. (mzno okrem par letisk kde su hliadky policajtov/vojakov)
V Turecku sa neda dostat na lestisko bez prejdenia rentgenom aspon v Istanbule som to zazil . Dvere rada rentgen a kontrola. To som si myslel ze je vsetko a pojdem pekne uz len na checking a konec. Smola po checkine zas dokola....
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Sigarms, to tiež nie je najbezpečnejšie riešenie. Teroristom nič nebráni odpáliť výbušninu v šóre nevinných ľudí čakajúcich pred takýmto check-pointom.
bladerunner
občasný prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa bladerunner »

Sigarms napísal: V Turecku sa neda dostat na lestisko bez prejdenia rentgenom....
rovnaká skúsenosť z minulého leta - len to asi nie je roentgen, ale skôr detektor kovov. roentgen sa používa na batožinu
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, na Seremetjeve to dlhe roky robili tiez - rontgenova kontrola uz pri vstupe do letistnej haly (heh, 'uzil som si' tam raz ked mi vdaka hracke - malom tancujucom plysovom somarovi ktory mal vovnutri nejaku ocelovu pruzinu a hejblatka - vyhadzali molodci cely kufor), ale na Domodedeve som to nikdy nezazil (a len tak medzi nami, aj na Seremetjeve sa to dalo vcelku lahko obist ak clovek vedel co a ako...

Takemuto typu utoku sa len velmi tazko da predist/zabranit pokial je ozaj dobre naplanovany a zrealizovany. V tomto pripade mi ale trochu unika logika - bud ruske media zatajuju ze k utoku sa niekto naozaj prihlasil (a nechaju Putina nech si 'vinnikov' - najlepsie z niektorej z neposlusnych severokaukazsskych krajin - opat vyberie sam...), alebo to bol nejaky zufaly/sialeny akt (nedava velku logiku odpalovat bombu na letisku, kde je relativne len mala hustota ludi, neda sa cakat collateral damage, navyse sa da cakat 95% 'domacich' (i ked tych bohatsich) obeti.

Ak to mal byt teroristicky utok alebo pomsta 'domacim', dalo by sa najst x miest s ovela vacsim 'potencialom' obeti (velke kostoly, niektore nakupne centra, a samozrejme metro, kde by vybuch takehoto rozsahu mal o dost vacsie nasledky nez tie predosle...). To iste plati ak to malo byt nasmerovane voci cudzincom so snahou ziskat co najvacsiu pozornost zahranicnych medii (napr. drahe hotely v centre), kazdopadne v oboch pripadoch by sa niekto logicky prihlasil bezprostredne po atentate aby sa zviezol na vlne medialneho zaujmu, cize pokial to nema byt dalsia podpasovka adresovana ruskemu supermanovi - tentokrat mozno ani nezorchestrovana FSBckom, tak potom... :?:

Vo vseobecnosti ak hovorime o 'teroristickom' utoku, jeho 'ucinnost' je bohuzial merana zraneniami a stratami na zivotoch, cize potencialne terce su akekolvek zhluky ludi (vid bombove utoky kdekolvek). Cim vacsi zhluk, tym vacsi 'potencial', obmedzenia su ale velkost/ucinnost samotnej bomby vs. koncentracia ludi, preto su pre teroristov idealne terce lietadla alebo mrakodrapy (pad lietadla - povedzme 200-300 ludi, pad mrakodrapu moze ist az do tisicok, a ich kombinacia - vid 9/11...). Len tak mimochodom, poviedka Running Man (napisal S.King uz v 1982om, spolu s The Stand dost vizionarske diela) konci ked hlavny hrdina zlikviduje posadku a lietadlom narazi do mrakodrapu, zaverecny paragraf:

"Heeling over slightly, the Lockheed struck the Games Building dead on, three quarters of the way up. Its tanks were still better than a quarter full. Its speed was slightly over five hundred miles an hour. The explosion was tremendous, lighting up the night like the wrath of God, and it rained fire twenty blocks away."

preklad: 'Mierne nakloneny Lockheed (lietadlo) narazilo do Budovy Hier uplne presne, tri stvrtiny vysky od zeme. Palivove nadrze boli plne viac nez do stvrtiny. Rychlost bola cez 800kmh. Vybuch to bol obrovsky, oziaril noc ako Bozia pomsta, a ohnivy dazd prsal na ulice dvadsat blokov vzdialenych.'

V Europe sice vela mrakodrapov nie je ale su, bezpecnostne opatrenia suvisiace s leteckym cestovanim radsej nekomentujem (extrem na jednej strane a opacny extrem na druhej), a obavam sa ze nebude trvat dlho a pride aj skutocny teroristicky utok na zeleznicu typu TGV/Francuzsko alebo ICE/Nemecko (proti ktoremu bude Madrid/2004 len slabym odvarom), a potom aj do europy pride to co uz teraz nabera na obratkach za morom (full-body-scanners sa idu instalovat na autobusove, metro, a zeleznicne stanice, sloboda a prava jednotlivca pojdu v mene vseobecnej bezpecnosti do ..., atd.). :evil:

Gunslinger
niko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

Ak maju teroristi v merku domacich, tak sa ani nemusia obtazovat riesit ICE alebo TGV. Staci ak rano o osmej dojdu na hociaku stanicu vo velkomeste (Nemecko, Francuzko), kde prichadzaju lokalne spoje, ktore vozia ludi do roboty. Podobne ako tomu bolo v Madride. Tam mas na mieste stovky ludi v jeden okamzik pravidelne kazdy den v rovnaky cas.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

PB
toto si prestrelil :roll:
niko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

...
Naposledy upravil/-a Ja som v 14 Máj 2011, 14:59, upravené celkom 1 krát.
inspiring_mendeleev

Príspevok od používateľa inspiring_mendeleev »

Dobre, sypem si popol na hlavu, bol to Razdobuďko z Nogajskej stepi
Sigarms
prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa Sigarms »

bladerunner napísal:
Sigarms napísal: V Turecku sa neda dostat na lestisko bez prejdenia rentgenom....
rovnaká skúsenosť z minulého leta - len to asi nie je roentgen, ale skôr detektor kovov. roentgen sa používa na batožinu
Zle som to napisal pred vchodom do letistnej haly boli koridori a najprv som musel hodit tasku na pas a batozinu ta presla mimo mna dalej na rentgen a ludia este fyzicky cez detektor. Az ked som bol v hale som zistil ze idem dalsi krat. To ale nebolo leto ja som tam bol pracovne niak oktober ked si dobre pamatam.
Horsie som na tom bol v Londyne asi 4 roky dozadu ked sme s kolegom nemali ziadnu batozinu len prirucnu a robili tam oracie ako dive svine. Kazdemu namatkovo v rade kde som stal kukali co sa dalo a na moje udivenie priamo na pase brali stery z telefonov a hned to strkali do detektoru na pritomnost latok. Ked poviem ze den predtym som bol vo fabrike kde sa robi s pyrozlozami mi doslo az zle ako im tam budem vysvetlovat preco im tam vyhodi taky vysledok. Nastastie na mna kaslali.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Bolo by sa dobre aj zamysliet preco niekto pacha takyto teroristicky cin, bez vetra sa ani listok nepohne. To nam ale uz vlady jednotlivych statov nepovedia.

"Dajte mi hlas a ja sa o vas postaram, a ako sa postaram uz vas zaujimat nemusi." Na tomto slogane frci napr. USA uz dlhsiu dobu.

Ako spieva Tasler v jednej skladbe "clovek nie je zly, len ludstvo je priserne".
medonos
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa medonos »

Telo teroristu vložiť do prasačej kože a zakopať do prasačieho hnoja a odvysielať to - žiadny raj žiadne panny a takto bude " pochovaný " každý moslimský terorista .
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

medonos :lol:
ALKAJ
prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa ALKAJ »

medonos napísal:Telo teroristu vložiť do prasačej kože...
Niekto tu asi čítal "Tigrie zuby" od Toma Clancyho... :wink:
DOBERMAN
prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa DOBERMAN »

Vodca čečenských teroristov Doku Umarov sa priznal k teroristickému útoku na letisko Domodedovo. Bolo to len pár hodín po tom, čo Rusom odkázal, že ich čaká rok plný krvi a sĺz.V noci z pondelka na utorok dostala stránka Kavkazcenter.com emailom vyhlásenie samozvaného emira formálne neexistujúceho Kaukazského emirátu Doku Umarova, v ktorom sa priznáva k zorganizovaniu bombového atentátu na moskovské letisko Domodedovo.

Umarov, ktorého zahraničné médiá prezývajú Ruský bin Ládin, nakrútil video pravdepodobne 24.- januára 2011, teda v deň, keď sa na moskovskom letisku odpálil samovražedný atentátnik. Tragický sumár – 35 mŕtvych a 180 zranených (medzi nimi aj slovenskí herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný).Kaukazská internetová stránka hovorí v súvislosti so samovražedným atentátnikom z moskovského letiska ako o martýrovi, mučeníkovi.

Umarov: Útok som nariadil ja!

Umarov vo vyhlásení tvrdí, že on nariadil útok a že určite bude v podobných akciách pokračovať. Ako ďalej vo videu uviedol, moslimovia na Kaukaze boli vo vojnovom konflikte s ruskou armádou, ktorú považujú za okupačnú, aby „v mene Alaha bránili islam, právo ľudí na dôstojnosť, aby oslobodili kaukazských moslimov a nastolili právo a spravodlivosť“.

Na akcii v moskovskom letisku sa mal podľa kaukazskej stránky podieľať mudžahíd Seyfullah a samovražední atentátnici z „brigády mučeníkov“ Riyad-us-Saliheen a Khamzat.

Vyhrážky Moskve

Už v pondelok spravodajský portál Aktuality.sk priniesol správu, podľa ktorej sa Usamov vyhráža Rusku, že v podobných akciách, ako bolo Domodedovo, bude pokračovať. Doslova Kremľu odkázal, že ak ruské vojská neopustia územie Kaukazu, čaká ich rok plný krvi a sĺz.

Vo videu uviedol, že „sionistické a kresťanské režimy útočia na moslimov po celom svete“.

„Ako je to možné, že keď sú zabití naši bratia a sestry, celý svet je pokojný, ale keď sme nútení odpovedať, všetci na nás útočia?,“ pýta sa obávaný čečenský terorista, ktorý vyhlasuje, že v Kaukaze sú stovky ľudí, ktorí sú ochotní útočiť na ruské ciele. Musíme vykonať ďalšie operácie, aby sme vás prebudili. Ak to nebude stačiť a ak dá Boh, budú nasledovať ďalšie rany,“ vyhráža sa Umarov: „Môžem vám povedať, s istotou na 100 percent, ak je Boh s nami, potom tento rok bude rokom krvi a sĺz,“ odkazuje Rusom.

Zdroj: Patrik Kováč, Aktuality.sk, Foto: TASR
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"