Nomed, rozdelím to a vezmem to po poradí.
a) Čo by som robil na jeho mieste? Nemám rád hypotetické otázky. Ale odpoveď je jasná: snažil by som sa postupovať v zmysle platných zákonov. A už som to písal skôr a celkom jasne, že pokým inšpekcia náhodou nepreukáže opak, chcem a budem veriť, že policajt konal správne.
b) Ak bola jedna nábojnica vonku, nebude problém to dokázať, čo len potvrdzuje presvedčenie, že policajt konal správne. Ak ti ale príde zaťažko fikcia, ktorá sa zaoberá aj inými alternatívami, tak to radšej nečítaj. Práve v tomto prípade si ja osobne myslím, že nejde o mlátenie prázdnej slamy, ale o debatu, ktorá sa točí okolo spôsobu, akým PZ vynucuje zákony a postupuje pri riešení závažných incidentov.
c) Ak niekto príde s teóriou, že policajti najprv páchateľa postrelili a potom dodatočne vystrelili z jeho plynovky, bude mať možnosť toto tvrdenie preukázať. V opačnom prípade verím, že policajti využijú všetky zákonné prostriedky, aby sa bránili prípadnému krivému obvineniu.
d) Je mi vcelku jedno, kam policajt mieril, podstatné je, kam trafil. Už som to písal, nevidím dôvod, aby som sa opakoval.
e) Čo s tým má spoločné USA? Čítaj pozornejšie, písal som, že často sa odvolávame na to, ako by postupovali pri vynucovaní práva Amíci. Pričom v takýchto - často pokrivkávajúcich prirovnaniach - sú považovaní za etalón nekompromisnosti. Ale ani tam sa zväčša nestrieľa na auto len preto, že nezastaví cestnej kontrole a ani na pachoša len preto, že nereaguje na výzvu "stoj, lebo strelím". Samozrejme, v určitých prípadoch áno, ale nechcem odbočovať, ale chcem si ísť čo najskôr odboxovať.
f) Opodstatnený zásah? Spochybňoval som práve kritériá "opodstatnenosti" streľby na unikajúce motorové vozidlo. Mne osobne sa nepáči pelíškovský princíp "Nesmí projet za žádnou cenu".
g) Nebojím sa, že by inšpekcia pokefovala policajta, ak sa preukáže, že naozaj konal tak, ako konať musel a mal. Za Dana sa medializované prípady použitia zbrane musia vždy skončiť tak, aby policajti vyzerali pred verejnosťou kompetentne.
Asi tak. Ospravedlňujem za prípadné chyby a preklepy, ale mám naponáhlo, tak sa mi to ani nechce po sebe čítať.