Opitý mladík strielal v centre Bratislavy

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

...
Naposledy upravil/-a Ja som v 13 Máj 2011, 11:11, upravené celkom 1 krát.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Mnohí sa tu zhodujete na tom, že hlavný problém je v spôsobe medializácie určitých prípadov, v ktorých hral rolu užívateľ plynovky. Ako riešenie navrhujete rôzne obmedzenia pre danú skupinu.
Neriešite dôsledky namiesto príčin?
Ak budú následne zle medializovaní vzduchovkári, potopíme ich tiež? Aj airsofťákov? A výrobcov hračiek? A kohokoľvek ďalšieho?
Preto, že niekto iný skresľuje ich mediálnu prezentáciu?
Wow.

Ja som:
Za akým účelom bola plynovka vyrobená? To je niekde napísané, vyčerpávajúci zoznam možností použitia?
Veď aj ostré zbrane sú vyrábané na zabíjanie, ako sme už často počuli.
Či nie?
DUSO napísal:Najviac mi na plynovkach a plynovkaroch vadi, ze 98% z nich ju ma na to aby v pripade nutnosti vyuzila jej vzhlad na zastrasenie zbranou. Ale zaroven nemaju znalosti zakonov, ktore urcuju podmienky pouzitia zbrane civilom. Ich ciny majuce korene v tejto nevedomosti maju za nasledok perzekuciu vsetkych drzitelov zbrani. Casto su drzitelmi plynoviek ludia ktori by mali problem preukazat svoju sposobilost na drzanie ostrej zbrane.
Bez urážky - odkiaľ čerpáš svoje presné a určite overené informácie o plynovkároch, ich motiváciach, schopnostiach a pohnútkach ich činov? Koľko ich poznáš osobne?

Podobné, 'presnými' číslami a 'psychoanalýzami' podložené vyjadrenia som už veľakrát čítal na adresu strelcov ako takých. :roll:

Napíš, že súčasná legislatíva má podľa teba určité nedostatky a nahráva negatívnej medializácii strelcov, a bude to téma na diskusiu.
Ale napíš, že 98% plynovkárov je takých a onakých, koná takto, myslí si toto a (ne)vie ono, a urobíš zo seba hlupáka. Sorry. :(

Ešte raz - bez urážky. A príspevok som nesmeroval len tebe.
Btw. nemám plynovku.
MRBLUE
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Co je zarazajuce,tak pred par mesiacmi sa tu prelievali slzy,ako maju byt postihnuti a obmedzovani majitelia zbrani,co su dbali zakonov. Len koli tomu,ze jedinec zakon porusil a spachal so zbranou zlocin. Teraz tu ti co ste to odsudzovali nabadate,aby boli obmedzovani a postihovani plynovkari ci airsoftaci a podobne... Ale vsak aj tam je vacsina ludi dbalych zakonov a nicoho sa nedopustili.
Situacia: 19 rocny mladik popije a vypali z plynovky pred podnikom par ran. Chytia ho policajti,chalan dostane pokutu,pripadne podmienku. Keby mal plynovku oznacenu oranzovou farbou a prosto by zobral sprej a prestriekal si ju na cierno,co by sa stalo? To iste. Alebo by ste chceli,aby za odstranenie oranzovej boli tresty 20 rokov? A ohrozenie? Aj tak sa vacsina takychto situacii stava za znizenej viditelnosti,vecer ci v noci. Aj tak nikto nebude skumat aka je to zbran. Prosto bud ho strelia,alebo nestrelia.
Teraz sa mam postavit proti plynovkarom? Ked oni ako priaznivci zbrani nam drzali palce a podpisovali harky,aj ked sa ich to v podstate s tym Lipsicom netykalo.
SOM PROTI AKEMUKOLVEK OBMEDZOVANI PRAV KOLI BUDUCEMU MOZNEMU NASLEDKU!!! Trestajme to,coho sa niekto dopustil,nie to coho by sa dopustit snad mohol.
A k tomu federalnemu zakonu USA,tam taketo predpisy potrebuju. U nas totiz nikto nesusi macky v mikrovlnke
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

MRBLUE pristup, ze maj si neoznacenu plynovku a strielaj po policajtoch a ty ta odbachnu nie je to co je prave najpopularnejsie medzi ludmi.
Celym tymto len chceme dosiahnut aby bola rozoznatelna nebezpecna zbran od relativne bezpecnej. Ako som uz pisal predtym ide o spravnu reakciu na akciu.
Ak je ale akcia zle chapana (ina ako skutocnost) tak reakcia je neprimerana t.j. bud prehnana alebo nedostatocna. A tomuto by sa malo predist.

Kazda realna kopia zbrane by mala byt znatelne oznacena.

A pachatel si pred prepadom nebude malovat hlaven na oranzovo ved to by stratil hlavny psycho-efekt natlaku. Po uniku z miesta cinu a nahanackou s policajtami to uz je ina vec, tam by mu to mohlo zachranit zivot, vid nedavny pripad.
wizzard160
prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa wizzard160 »

Tu vobec nejde o reakcie policie ci napadnutych, hlavne tu ide o to aby pripady kde bola pouzita plynovka neboli spajane s drzitelmi ZP a tomu nezabrani ani keby boli plynovky cele oranzove aj so svietiacimi diodkami lebo novinari budu stale pisat o strelbe a DL bude stale vraviet o strelcoch magoroch a ochrane nevinnych atd preto je povinne oznacenie kopie len bic na slusnych drzitelov plynoviek tak ako su psychotesty len bicom na slusnych drzitelov zp a efekt jedneho aj druheho sa mina ucinku... pri nedavnom pripade ked zastrelili mladika by to urcite nepomohlo na taku vzdialenos a pri tej tme by policia aj tak videla a pocula len vystreli + lupici by si plynovky pred prepadom tak ci tak premalovali na cierno a pocas uniku by na ne urcite nestriekali za pochdu oranzovu farbu aby ich policia neodpraskla, nehovoriac o tom ze po zavedeni tohto opatrenia by bola prva otazka zasahujucich pz ci pachatel mal kver oranzovy alebo cierny, predpokladam ze oznacenie aby malo vyznam by bolo dostatocne zretelne aby ho pumparka z toho pol metra ked na nu pachos miery rozoznala. A cela tato debata je zbytocna my to nezmenime ani neovplyvnime maximalne ak si to precita nejaky politicok a tymto mu dame navod ako vykazat cinnost. V takychto pripadoch by asi pomohlo ziadat od novinarov spresnenie ci opravu informacii respektive nejako vyuzit tlacovy zakon atd nneni som pravnik tak nvm presny postup ale toto by mala byt cesta ako zabranit ohovaraniu drzitelov zp.
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

yarco napísal:
DUSO napísal:Najviac mi na plynovkach a plynovkaroch vadi, ze 98% z nich ju ma na to aby v pripade nutnosti vyuzila jej vzhlad na zastrasenie zbranou. Ale zaroven nemaju znalosti zakonov, ktore urcuju podmienky pouzitia zbrane civilom. Ich ciny majuce korene v tejto nevedomosti maju za nasledok perzekuciu vsetkych drzitelov zbrani. Casto su drzitelmi plynoviek ludia ktori by mali problem preukazat svoju sposobilost na drzanie ostrej zbrane.

Napíš, že súčasná legislatíva má podľa teba určité nedostatky a nahráva negatívnej medializácii strelcov, a bude to téma na diskusiu.
No vsak prave o tom pisem, ze vlastnenie plynovky je nedostatocne pravne osetrene.
yarco napísal: Ale napíš, že 98% plynovkárov je takých a onakých, koná takto, myslí si toto a (ne)vie ono, a urobíš zo seba hlupáka. Sorry. :(

Ešte raz - bez urážky. A príspevok som nesmeroval len tebe.
Btw. nemám plynovku.
Jasne, ze bez urazky. Viem, ze si ma nechcel urazit a keby aj tak sa Ti to nepodari 8) .

Ak nebolo jasne, ze pisem o svojom nazore a nie o nejakej exaktnej studii tak sa ospravedlnujem a upresnujem, ze ide o moj nazor a nie exaktnu studiu.
Ja som
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa Ja som »

...
Naposledy upravil/-a Ja som v 13 Máj 2011, 11:11, upravené celkom 1 krát.
BTV
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BTV »

Ja suhlasim s "plynovkarmi" :wink: .

Nie je problem v zbraniach, ale v drziteľoch a medializacii.

Oznacenie zbrani nic neriesi cervenou/oranzovou farbou nic nevyriesi.

Pokial novinari budu chciet "medialne bomby", tak ich budu mat ci uz budu plynovky modro-oranzovo-fialove, alebo nie. vsetci sa zhodneme ze najvacsie problemy robia media a pokial tie nebudu informovane/znale problematiky a nebudu "chciet", tak aj prak bude strelna zbran.
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Ja som skor za "maly zbrojak". Mas potrebu mat plynovku? Dobre ale na skuske preukaz, ze mas znalosti zakonov a si moralne bezuhonny.
BTV
častý prispievateľ

Duso, takze potom zbrojak aj pre vzduchovkarov, strelcov z luku/kuse, atd...?

Zachvilku bude treba preukaz a skusky na vsetko nie?

Radsej nech sa zrusia ZP na normalne zbrane tak, aby si mohol kupit kto chce, co chce, ale aby aj boli postihy za nedodrzanie zakona podla toho.

Cim menej birokraciem tam lepsie.
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

romanon napísal:
Nomed napísal: problem v tomto usporiadani je ze drzitelovi plynovky "vyhovuje " vzhlad ostrej zbrane ale nasledky konania nenesie ziadne .......
tie znasaju drzitelia ZP ......
Prosim?? Ak prepadnes banku/pumpu plynovkou, si sudeny ako keby si mal ostru. Ak strielas po ozbrojenych zlozkach s plynovkou budes sundany tak ako keby si strielal ostrou.. Takze ake "nasledky konania nenesie ziadne"?
to ano pri TC tak dopadol chalan pri Hlohovci (ale to moze spravit len nedospely a podla mna nie rozumovo vyspely clovek ... o tebe mam vyssiu mienku)....

ja som nal na mysli tych ktory strielaju ako to je uvedenae na zaciatku tohto vlakna a dalsich ktorych media zaraduju medzi strelcou z ostrymi ......
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, tiez mi moc nesedi predstava nejakeho 'maleho zbrojaku', kedze to by uz obmedzovanim kupy/drzby bolo. Vela ludi tu ale spomina zbrane do zbierky, airsoftakov co sa hraju/trenuju, vzduchovky ci historicke perkusky a pod., a o nicom takom tu nehovorime! Hovorime o zavedeni poziadavky zo zakona ktora by vyzadovala oznacenie ustia zbrane pri jej prevoze/prenose kdekolvek mimo sukromneho pozemku.

To znamena - ZIADNE obmedzenie pre airsoftakov co strielaju niekde v budove alebo lese na sukromnych pozemkoch
- ZIADNE obmedzenie pre vzduchovkarov a spol.
- ZIADNE obmedzenie pre ludi co chcu repliku zbrane do zbierky
- a tiez ZIADNE obmedzenie pre ludi co maju plynovku doma ci v byte na ochranu svojho zivota ci majetku

JEDINE obmedzenie a aj to len vo forme nejakeho predpisaneho oranzoveho navleku a pod. by bolo pre cloveka co by chcel nosit plynovku alebo airsoftku na opasku po ulici, a aj pre neho by platilo ze ak by povedzme tento oranzovy navlek zabudol alebo nechcel mat, pokial by tu plynovku nikdy nevytiahol tak by problem nemal, a ak by ju nebodaj raz vytiahol v nejakej opravnenej situacii (povedzme pri prepade), tak v podstate by ani vtedy problem nemal mat pokial by sa jednalo o skutocnu NO/KN.... Uz sa rozumieme? Cize JEDINI koho by taketo nieco vyfiltrovalo by boli 'ostri hosi' co sice ostru zbran z x dovodov mat nemozu, ale zato s plynovkou mavaju nad hlavou zakazdym ked sa opiju alebo robia cavov.

A ohladne tych protiargumentov, nemusime tu teoretizovat co by keby, v statoch to uz skusalo vela zlocincov (prefarbit si ustie na oranzovo, pripadne prefarbit celu zbran na modro - ako su treningove plastove ktore sa pouzivaju aj u nas, ci dokonca na kriklavo zeleno a pod.), a v reale neviem o jedinom pripade kde by im to nejak pomohlo / sposobilo nejaky teoreticky fiktivny mentalny blok u policajta...

Pre zaujimavost - v statoch tie oranzove ustia si ludia na airsoftky casto davaju/striekaju uplne dobrovolne, a casto ich nedavaju dole ani pri hre, pretoze tam chapu pojem 'osobna zodpovednost'. Zato u nas je take nieco asi nepredstavitelne, tak ako pisal DUSO u nas je prave naopak skor ta snaha co najviac priblizit vzhlad plynovky 'ostrej' a potom pouzivat plynovky na 'odstrasenie'... Hacik je ze to vyzera ze daleko najcastejsie sa u nas s plynovkami 'strasia' nevinni ludia (ci uz pokladnicky, predavacky, alebo nahodni okoloiduci...)

Inak, ciste teoreticky podobneho ucinku by sa dalo dosiahnut ak by sa extremne zprisnili tresty za paragrafy za ktore su zvycajne tito opiti plynovkari sudeni (nevie to nahodou niekto? Panzer?), lenze to by potom postihovalo aj vsetkych ostatnych sudenych za ten isty paragraf. Ja som z agentury JPP pocul ze zvycajne to ide v ramci paragrafu vytrznictva, a mudre knihy sice hovoria ze ak páchateľ spácha trestný čin so zbraňou (vratane plynovej) jedna sa o pri závažnejsi spôsob konania a ciste teoreticky sa trestná sadzba vtedy moze zvyšit na 6 mesiacov až tri roky, ale v reale sa zvycajne alkohol bud zabudne alebo nestihne odobrat, casto sa jedna o mladistvych a o prvy priestupok, atd. cize bezne to nekonci ani len podmienkou a tu pokutu 50 euro aj tak zaplati tatko alebo mama... Ale zato v mediach vidime (uz len prvych par vysledkov z google):

http://krimi.cas.sk/clanok/180067/lipsi ... encov.html
http://krimi.cas.sk/clanok/180028/siale ... ulici.html
http://mesto.sk/prispevky_velke/krasno_ ... 4440.phtml
atd. atd. atd.

A uz uplny extrem je ze majitel ZP ktory by nebodaj mal ostru zbran pri sebe ked je pod vplyvom alkoholu by v takom pripade celil velmi vaznym problemom (http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=708), zato 18rocny fagan co sa ozerie ako take hovado tu plynovku na sebe kludne moze mat bez toho ze by nejaky zakon porusoval...

A vo vo vo vo vo tom to je... (media skodiace vsetkym strelcom ktori zakony dodrzuju kvoli par nevychovanym a nezodpovednym plynovkarom)

Gunslinger
BTV
častý prispievateľ

Guns,
Ja si neviem dost realne predstavit akoby si obhajoval to, ze niekto na zbrani musi mat cerveny navlek a iny nie - ci uz pri noseni, alebo KN/NO.

Ja vidim jedine riesenie v sprisneni trestov za priestupok/trestny cin.

Priklad: Keby 18r. mladik s alkoholom v krvi strielal s plynovku na ulici a dostal by 2-3r naostro, tak po niekolkych pripadoch by si to ostatni "vyrastkovia" trosku rozmysleli.

Namiesto sprisnenia podmienok nadobudania/vlastnenia/nosenia, by sa mali sprisnit tresty - tam uz nastupuje zodpovednost za vlastne ciny.
Naposledy upravil/-a BTV v 01 Apr 2011, 15:37, upravené celkom 1 krát.
kamov
prispievateľ
Registered for: 15 years 4 months

Príspevok od používateľa kamov »

Ja som za oznacovanie plynoviek. osobne poznam par chlapcov co stym strielali z auta (opyti) z balkonu (opyti), nosia to len tak za pasom a barskedy to vykukuje von. Dovolim si tvrdit ze 80-90% ludi to ma len z frajeriny, kto vazne potrebuje zbran na obranu spravi si ZP. Inac im tu zodpovednost nevstepi nikto. A teraz podte do mna, aky som zly :D

Edit
Butwin vsak oto ide, ze u nich absentuje akekolvek pravne povedomie co sa moze stat ked tak budu konat. Si myslia ze maju pistol na kapsle tak mozu buchat vsade. Cize im natlctdo hlavy co robit nemozu a to sa da dosiahnut testami, farebne odlisovat plynovky, alebo zvysit a postihy
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

ja som rad ked sa prepadava alebo robia blbosti s plynovkou... lebo ak by to malo byt nozom, tycou alebo niecim inym, tak nasledky by boli omnoho horsie
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"