V.Klaus odpustil zvyšok trestu mužovi za strelbu po zlodej.
-
inspiring_kepler
-
inspiring_panini
Hm BKSL som prekvapený, na jednej strane viem, že chceš silný štát, čiže v tomto prípade ma tvoj postoj neprekvapuje na strane druhej ale tento prípad je o tom, že daný človek sa neriadil tebou nenávideným pseudohumanizmom a vystrelil na útekajúcich zlodejov, pretože jeho zberňa surovín či čo to mal bola už niekoľkokrát vykradnutá.
Ja s Klausom súhlasím, prezidentské amnestie sú práve o tom oslobodzovať pri prípadoch keď niekto jednal po práve ale proti zákonu (čo asi napíšu Jack a Panzer
). Zlodej by mal ísť "do práce" s plným vedomím, že môže byť po práve zabitý, pretože neoprávnene siaha na majetok niekoho iného. Takže podľa môjho názoru amnestia je len slabší odvar, on nemal byť nikdy ani obvinený.
Ja s Klausom súhlasím, prezidentské amnestie sú práve o tom oslobodzovať pri prípadoch keď niekto jednal po práve ale proti zákonu (čo asi napíšu Jack a Panzer
Zoid, možno Panzer ťa poteší a splní tvoje očakávania, ale keď už menuješ aj mňa, tak ťa sklamem, ja ešte len spoznávam slovenské zákony, o českých mám len hmlistú predstavu. A vonkoncom nemám potrebu sa vyjadrovať k tomu, či sa prezident Klaus rozhodol správne/nesprávne.
Ja ešte stále verím, že trestať páchateľov majú príslušné orgány a nie strýco s flintou, ktorému ukradli pár kíl šrotu.
Ja ešte stále verím, že trestať páchateľov majú príslušné orgány a nie strýco s flintou, ktorému ukradli pár kíl šrotu.
-
inspiring_panini
Jack: keď som ťa menoval, tak som myslel tú formuláciu "po práve ale proti zákonu", že čo asi na ňu napíšete, nie nejaký konkrétny zákon.
Inak ohľadne trestania - nemyslím, si, že by sa daný skutok "strýca s flintou" dal chápať ako trestanie, strýco s flintou jednoducho bránil svoj majetok a použil represívnu metódu s dlhodobým odstrašujúcim účinkom
Inak ohľadne trestania - nemyslím, si, že by sa daný skutok "strýca s flintou" dal chápať ako trestanie, strýco s flintou jednoducho bránil svoj majetok a použil represívnu metódu s dlhodobým odstrašujúcim účinkom
-
inspiring_kepler
Presne. Pravo a stat su dve veci ktore bez seba nemozu existovat.Jack napísal:Ja ešte stále verím, že trestať páchateľov majú príslušné orgány a nie strýco s flintou, ktorému ukradli pár kíl šrotu.
Ja som za primeranu ochranu majetku. Co je primerane je zavisle pripad od pripadu. Ked vam niekto kradne kosacku spred domu nie je to to iste ako ked vam niekto kradne posledny liter vody v strede puste.
Ja osobne si myslim ze jeho obrana majetku bola neprimerana.
Mal byt odsudeny na maly trest napr. podmienku a nie velky trest a omilostit.
Co si ti ludia maju o tom potom mysliet resp ako maju potom konat ked sa to stane im. Toto sposobi "bordel" a to je to posledne co stat potrebuje. Stat musi vystupovat suverenne a s istotou.
Nie ze najprv NS kluckoval a potom to prezident "dovalil" amnestiou.
Ved to je ako "ani z voza, ani na voz", bordel v systeme.
BKSL, musím dať za pravdu niektorým tvojim argumentom. Mňa zaujíma, či bude prezident ČR postupovať obdobne zhovievavo, až sa mu na stole objavia podobné prípady.
Ak áno, tak sa bratia Česi dočkajú zaujímavého a - podľa môjho osobného názoru - nie celkom šťastného momentu, že prezident ČR bude de facto tvoriť trestné právo, ktoré nie je v súlade s platným trestným právom ČR.

Aj keď tak ďaleko to asi nezájde, lebo takéto prípady sú relatívne raritné.
Ak áno, tak sa bratia Česi dočkajú zaujímavého a - podľa môjho osobného názoru - nie celkom šťastného momentu, že prezident ČR bude de facto tvoriť trestné právo, ktoré nie je v súlade s platným trestným právom ČR.
Aj keď tak ďaleko to asi nezájde, lebo takéto prípady sú relatívne raritné.
Ak tých "pár kíl šrotu" je jeho živobytie, z toho živí seba a rodinu, ak mu opakovane berú bezohľadne doslova "chlieb od huby", zvečera do rána zmizne trebárs jeho týždenná práca (teda aj peniaze), treba zaplatiť elektriku, natankovať auto, opraviť prestrihnutý plot, decku školné, splácať úver... potom aj tých "pár kíl šrotu" sa stane "posledným litrom vody v strede púšte". A chrániť svoj život a život svojej rodiny pred vyhladovaním so zbraňou v ruke - kto z vás nie je odhodlaný to urobiť? A zlodej sa iba rehoce do ksichtu vedomý si svojej nedotknuteľnosti a kľudne berie a ochádza...BKSL napísal:Presne. Pravo a stat su dve veci ktore bez seba nemozu existovat.Jack napísal:Ja ešte stále verím, že trestať páchateľov majú príslušné orgány a nie strýco s flintou, ktorému ukradli pár kíl šrotu.
Ja som za primeranu ochranu majetku. Co je primerane je zavisle pripad od pripadu. Ked vam niekto kradne kosacku spred domu nie je to to iste ako ked vam niekto kradne posledny liter vody v strede puste.
Ja osobne si myslim ze jeho obrana majetku bola neprimerana.
...
EDIT 11:50 Našiel som toto http://www.iprima.cz/videoarchiv/124819
-
inspiring_kepler
Chlapik vyzera v pohode, skor to vypada ze mu uleteli nervy a ta strelba bola skor zadostucinenie za tych 20 vykradnuti.
Je pekne ze je doma, ja mu to prajem. Ale nesuhlasim ako sa k tomu statny system postavil. "Tento mal stastie ale vy uz stastie mat nemusite tak sa o nic nepokusajte ked vas bude niekto vykradat." To znamena ze pravo tam straca zmysel a jednoznacnost t.j. neistota na strane obrancu, obrovska vyhoda pachatela.
Igrlik chapem ako to myslis, ale nieco ine si mozes dovolit v pravnom systeme CR a nieco ine napr. v pravnom systeme USA.
Tym ze to urobil v CR automaticky prestal zivit seba a mamu na 3 mesiace za ktore si odpykaval trest + nervy co mal z procesu.
T.j. nema zmysel ist proti pravu daneho statu ale v pripade moznosti poukazat na jeho chybovost a neadekvatnost pre korektne zitie ludi v spolocnosti ako takej. A je pravda ze nas a aj cesky system je pseudohumanisticky, nerozdelujuci medzi zivotom vraha a bezuhonneho obcana, lebo teraz je to moderne v EU. Toto su take prve lastovicky ale bude ich viac, lebo situacia bude neudrzatelna.
Je pekne ze je doma, ja mu to prajem. Ale nesuhlasim ako sa k tomu statny system postavil. "Tento mal stastie ale vy uz stastie mat nemusite tak sa o nic nepokusajte ked vas bude niekto vykradat." To znamena ze pravo tam straca zmysel a jednoznacnost t.j. neistota na strane obrancu, obrovska vyhoda pachatela.
Igrlik chapem ako to myslis, ale nieco ine si mozes dovolit v pravnom systeme CR a nieco ine napr. v pravnom systeme USA.
Tym ze to urobil v CR automaticky prestal zivit seba a mamu na 3 mesiace za ktore si odpykaval trest + nervy co mal z procesu.
T.j. nema zmysel ist proti pravu daneho statu ale v pripade moznosti poukazat na jeho chybovost a neadekvatnost pre korektne zitie ludi v spolocnosti ako takej. A je pravda ze nas a aj cesky system je pseudohumanisticky, nerozdelujuci medzi zivotom vraha a bezuhonneho obcana, lebo teraz je to moderne v EU. Toto su take prve lastovicky ale bude ich viac, lebo situacia bude neudrzatelna.
podľa vyjadrenia p.Bašty mohlo byť jeho konanie klasickým emočným skratom počas prichytenia zlodejov a následné použitie zbrane klasickou nedbanlivosťou- hlavne ten druhý výstrel.
S brokovnicou(brokovými nábojmi) sa auto moc zastaviť nedá, takže by sa jeho strelba dala posudzovať kľudne ako varovná strelba od pásu s velkou dávkou nedbanlivosti.
Úplne iné garde by to bolo, ak by ho autom ohrozovali počas úniku a strielal by do protiidúceho auta.
(ale to už len teoretizujem)
S brokovnicou(brokovými nábojmi) sa auto moc zastaviť nedá, takže by sa jeho strelba dala posudzovať kľudne ako varovná strelba od pásu s velkou dávkou nedbanlivosti.
Úplne iné garde by to bolo, ak by ho autom ohrozovali počas úniku a strielal by do protiidúceho auta.
(ale to už len teoretizujem)
Jack : rešpekt
"Ja ešte stále verím, že trestať páchateľov majú príslušné orgány a nie strýco s flintou, ktorému ukradli pár kíl šrotu."
Ale skús sa na to pozrieť aj z pohĺadu toho "strýca" :
Možno že ho tá malá živnosť s kovošrotom živý, a keď ho pravidelne vykrádajú tak mu hrozí že skrachuje a neuživí seba ani rodinu. A energie, dane a odvody platiť treba, tu štát nezaujíma že teba pravidelne vykrádajú. A keď to nezvládneš a zasiahneš pri ochrane majetku tak si šialený strelec.
Súhlasím že pár kíl šrotu nie je dôvod na použitie zbrane, ale neide v takýchto prípadoch už o trochu iné ako o pár kíl šrotu ????
"Ja ešte stále verím, že trestať páchateľov majú príslušné orgány a nie strýco s flintou, ktorému ukradli pár kíl šrotu."
Ale skús sa na to pozrieť aj z pohĺadu toho "strýca" :
Možno že ho tá malá živnosť s kovošrotom živý, a keď ho pravidelne vykrádajú tak mu hrozí že skrachuje a neuživí seba ani rodinu. A energie, dane a odvody platiť treba, tu štát nezaujíma že teba pravidelne vykrádajú. A keď to nezvládneš a zasiahneš pri ochrane majetku tak si šialený strelec.
Súhlasím že pár kíl šrotu nie je dôvod na použitie zbrane, ale neide v takýchto prípadoch už o trochu iné ako o pár kíl šrotu ????
-
inspiring_kepler
Preto som za to, ze mal byt udeleny podmienecny trest za neprimeranu emotivnu reakciu. Aby bolo jasne ze strelec nepostupoval presne ako mal ale jeho postoj k vykradaniu jeho obchodu bol spravny.
Nieco v tom zmysle ze "Ano, brante seba, svoju rodinu, majetok so zbranou v ruke, ale neprezente to !" Aby sa slusni ludia mali moznost branit bez hroziaceho extremneho postihu a pachatelia nemali tolko odvahy kradnut skoro uz pred ocami majitela.
Len tato doba pokusu s pseudohumanizmom nahrava prave pachatelom
Nieco v tom zmysle ze "Ano, brante seba, svoju rodinu, majetok so zbranou v ruke, ale neprezente to !" Aby sa slusni ludia mali moznost branit bez hroziaceho extremneho postihu a pachatelia nemali tolko odvahy kradnut skoro uz pred ocami majitela.
Len tato doba pokusu s pseudohumanizmom nahrava prave pachatelom
Tibor, Igrlik ja vám neviem odpovedať. Fakt. Môžem si tu veselo teoretizovať až do zblbnutia, ale neviem, ako by som sa zachoval, keby som mal nervy na dranc, lebo by mi x krát počas posledných rokov niekto vybral prevádzku/firmu, polícia by po celý ten čas postupovala možno laxnejšie ako by sa patrilo a ja by som vďaka zhode náhod konečne mal pachoša na dosah/na dostrel.
Napriek tomu stále tvrdím, že ja chcem žiť vo svete, kde páchateľov trestajú orgány, ktorých moc pochádza od občanov a nie samotní občania. Preto mi nestimmuje, ak strýco s flintou - hoci skutočne si viem predstaviť, že mohol byť vo veľmi neľahkom rozpoložení a navyše zblbnutý tým ako rýchlo sa to celé zbehlo - berie spravodlivosť do vlastných rúk a chce vytrestať unikajúcich smradov.
Nerád by som sa viac zapájal do tejto polemiky, lebo stále sa točíme okolo toho istého - okolo otázky, či je podstatnejšie okamžite vytrestať každého smrada alebo dôsledne trvať na budovaní niečoho, čo sa aspoň podobá na právny štát, kde občania trvajú na efektívnom a dôslednom vynucovaní práva príslušnými inštitúciami.
Napriek tomu stále tvrdím, že ja chcem žiť vo svete, kde páchateľov trestajú orgány, ktorých moc pochádza od občanov a nie samotní občania. Preto mi nestimmuje, ak strýco s flintou - hoci skutočne si viem predstaviť, že mohol byť vo veľmi neľahkom rozpoložení a navyše zblbnutý tým ako rýchlo sa to celé zbehlo - berie spravodlivosť do vlastných rúk a chce vytrestať unikajúcich smradov.
Nerád by som sa viac zapájal do tejto polemiky, lebo stále sa točíme okolo toho istého - okolo otázky, či je podstatnejšie okamžite vytrestať každého smrada alebo dôsledne trvať na budovaní niečoho, čo sa aspoň podobá na právny štát, kde občania trvajú na efektívnom a dôslednom vynucovaní práva príslušnými inštitúciami.