Basternákov syn strieľal po vrahovi svojho otca

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

AK47 napísal:Panzer:
1. Predmetom polemiky nie je samotné zľaknutie, strach, atď. ale spôsob reakcie na tieto pocity.

2. Tvoju premisu chápem, ale nestotožňujem sa s názorom, že civil môže použiť strelnú zbraň na zastavenie vozidla v ktorom uniká páchateľ. Tebou citovaný paragraf hovorí len o oprávnení obmedziť páchateľovi osobnú slobodu, nie je tam nič o oprávnení použiť pre tento účel strelnú zbraň a oprávnení spôsobiť páchateľovi ujmu na zdraví strelnou zbraňou čo i len z nedbanlivosti ak vezmem do úvahy tvoje predošlé vyjadrenie, že strieľal "len" na auto.
Ad1: zmatok, strach a zlaknutie vylucuju umysel a kontrolu zo strany obrancu, ide o osobitnu upravu okolnosti vylucujucich trestnu zodpovednost a u kazdeho sa posudzuje individualne. To ze ty zvladas vrazdu svojha otca pred ocami v pohode, je len tvoj problem.

Ad2: s obmedzenim osobnej slobody je priamo umerne spojene aj prekonanie odporu, ak sa v tomto pripade pachatel pokusal z miesta cinu utiect na aute, je plne odovodnena snaha mu to auto rozstrielat, aj za cenu jeho zranenia... aby toho nebolo malo, tak prichadza do uvahy aj krajna nudza a zaujem spolocnosti na zadrzani takehoto pachatela plne prevysuje nad zaujmom spolocnosti na ochrane jeho zdravia
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Lord_Summoner_sk napísal: aby toho nebolo malo, tak prichadza do uvahy aj krajna nudza a zaujem spolocnosti na zadrzani takehoto pachatela plne prevysuje nad zaujmom spolocnosti na ochrane jeho zdravia
Toto som aj ja namietal v inej teme a sa mi zda, ze to dopadlo tak ze ako civil aj tak pachatela nesmies zranit podla prava aj keby vyzabijal celu matersku skolku ak uz zdrha prec, mozes ho iba obmedzit na slobode bez jeho zranenia, ale to by si ho najprv musel chytit. Jednoducho tam ide o to ze aj toho najhorsieho vraha akeho si vies predstavit, musi sudit sud a nie civil s Glockom. Policajt uz moze strielat lebo ten ho na ten sud (krematorium) musi dostat a zivot vraha ma mensiu cenu ako spravodlivost :-).

Realita by bola samozrejme pravdepodobne ina a aj keby si ho zmazol bol by si pravdepodobne oslobodeny, sme ludia a nie PC.
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

BKSL: no a čo ak zdrhá navštíviť ďalšiu škôlku, školu, domov dôchodcov ?
inspiring_kepler

Tiez som to argumentoval tym ze ved uz je trvale nebezpecny pre spolocnost nakolko to svojim cinom priamo dokazal. To ale pravne nie je dolezite.
Jednoducho ty ako civil po prave nemozes proti nemu zbranou zautocit pri jeho uteku pokial uz nikoho neohrozuje alebo nekradne (neutoci na) cudzi majetok.
Je to trochu na hlavu, ale je to hlavne preto aby ludia nebrali spravodlivost do vlastnych ruk. To vies, pribuzni obete by sa s dotycnym moc nenatahovali hned aj keby nahodou niekto uplne iny vybehol z bocnej ulice do "centra nenavisti" :-).
tycho28
častý prispievateľ
Registered for: 17 years

Príspevok od používateľa tycho28 »

..
Naposledy upravil/-a tycho28 v 19 Nov 2013, 20:23, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

ak nim uz nie je
;)
AK47
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa AK47 »

Lord_Summoner_sk:

Ad1: práve preto že sa posudzuje individuálne by som ju u držiteľov ZP nebral do úvahy (dôvody som už uviedol vyššie), v prípade o ktorom je toto vlákno navyše nejde o NO, odsek o rozrušení, strachu, zmätku ktorý vylučuje beztrestnosť sa vzťahuje len na toho, kto ODVRACIA ÚTOK:

"(3) Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2, nebude trestne zodpovedný, ak konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia."

pýtam sa teda aký útok v tomto konkrétnom prípade odvracal strelec keď vybehol z domu na ulicu až po streľbe a tam spustil streľbu na auto v ktorom unikal páchateľ? Ako, kedy a kde na tohto strelca útočil páchateľ? Zatiaľ mi tu na túto otázku nedal nikto odpoveď.

Ad2:
je plne odovodnena snaha mu to auto rozstrielat, aj za cenu jeho zranenia
Pre tvoje dobro ti prajem aby si nikdy nemusel uplatniť svoj názor v praxi, na margo KN:
"Nejde o krajnú núdzu, ak bolo možné nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom za daných okolností odvrátiť inak alebo ak spôsobený následok je zjavne závažnejší ako ten, ktorý hrozil. (spôsobenie ujmy na zdraví strelnou zbraňou je závažnejší následok ako následok že páchateľ ujde, nehovoriac o tom, že strelec mohol svojim konaním ohroziť nezúčastnené osoby)"
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

AK47, ty tu co cakas, ze tu OCTK stoja v pozore a daju ti oscanovany spis na stranku alebo co? Hovori ti nieco aj putativna nutna obrana? Vies o tom, ze za intenzivny aj extenzivny exces obranca nezodpoveda, ak bol v zmatku, strachu a laku sposobeneho utokom trestne nezodpovednym?

Este mi prosimta povedz, akym sposobom je to, ze pachatel ukladnej vrazdy ma bobo na lakti zjavne zavaznejsii nasledok ako nasledok ze by mal ujst.

Este mi povedz ako si predstavujes obmedzenie osobnej slobody pachatela ukladnej vrazdy podla § 85 ods. 2 TP . Dobry den, vidim ze ste niekoho zastrelili, mozem vas obmedzit na osobnej slobode? Nie? Tak pardon?
AK47
častý prispievateľ

Lord_Summoner_sk:

1. ak strelec vybehol z domu na ulicu až po útoku a spustil paľbu na auto v ktorom sedel páchateľ na úteku, nejde o obranu ale o útok, neprichádza tu do úvahy žiadna forma NO

2. následok že by mal byť páchateľ dočasne na úteku je menej závažným ako ten, že strelec mohol svojim konaním ohroziť nezúčastnené osoby a spôsobil páchateľovi na úteku ujmu na zdraví. Paragraf ktorý citoval panzer neumožňuje použiť pre dosiahnutie jeho účelu strelnú zbraň, ani spôsobiť ujmu na zdraví, hovorí len o "obmedzení osobnej slobody", nie je možné ju obmedziť akýmikoľvek prostriedkami a ohroziť pritom aj nezúčastnených.
inspiring_kepler

AK47 ma pravdu v tom ze v tomto pripade podla dostupnych info syn pochybil v tom ze pocas strelby na unikajuce auto zasiahol aj pachatela.
Auto mohol rozstrielat ale nie zranit pachatela ak ten uz neutocil poprip. neunikal s lupom.

Teraz by sa jeho pochybenie mohlo kvalifikovat ako "odvracanie utoku", ktory podla syna stale este trval voci ocovi i ked v skutocnosti uz nie (neviem ako sa tento stav pravne vola).

alebo

Pachatel na neho namieril zbran cez okno auta, ked uz unikal na aute prec tak sa v podstate branil proti (novemu) hroziacemu utoku uz na jeho osobu.
inspiring_kepler

AK47 napísal:Paragraf ktorý citoval panzer neumožňuje použiť pre dosiahnutie jeho účelu strelnú zbraň, ani spôsobiť ujmu na zdraví, hovorí len o "obmedzení osobnej slobody", nie je možné ju obmedziť akýmikoľvek prostriedkami a ohroziť pritom aj nezúčastnených.
Teraz sa pre istotu opytam ze ci je definovane akymi prostriedkami mozes zabranit osobe v uteku ? Lebo ak nie tak to nedava zmysel co pises.
Je jasne ze ak ublizim nezucastnenym a pachatelovi tak som to cele pokafral lebo vznikla vacsia skoda ako by mohla ale ak nie tak preco by som mal byt obmedzeny v pouziti zbrane ?
Používateľov profilový obrázok
ricinr
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa ricinr »

Dúfam, že tí čo súdia takéto prípadu majú zdravší rozum ako human cítenie ako ty AK.
AK47
častý prispievateľ

BKSL napísal: Teraz sa pre istotu opytam ze ci je definovane akymi prostriedkami mozes zabranit osobe v uteku ?
Oprávnenie obmedziť osobnú slobodu ťa vyviňuje len zo spáchania inak trestného činu obmedzovania osobnej slobody.
Nevyviňuje ťa z ublíženia na zdraví, neoprávneného použitia strelnej zbrane atď., v tomto prípade je postrelenie páchateľa do ruky (a ublíženie na zdraví) nad rámec oprávnenia obmedziť osobnú slobodu.
Logicky z toho podľa mňa vyplýva, že môžeš použiť všetky tie prostriedky, ktorými nenaplníš skutkovú podstatu iného tr. činu ako obmedzovania osobnej slobody.
inspiring_elgamal

Príspevok od používateľa inspiring_elgamal »

AK-47 : Ty si bud nebojacny superman alebo agent LSHTa :)
AK47
častý prispievateľ

choosenone: ani jedno našťastie :)
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"