Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
47ronin
prispievateľ
Registered for: 7 years 8 months

Príspevok od používateľa 47ronin »

dirty harry napísal:Už som to tu písal že sa osobne poznáme.
On je len psychopat, nič viac. Myslím to smrteľne vážne, on má túto diagnózu a ide riadiť štát.
Veď celé Slovesnko uvidí.

To nevymyslis, to je Matovic...
https://fici.sme.sk/c/22375613/internet ... ery_155784
erebos
expert
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa erebos »

Je prijemne vediet, ze v tom nejsme sami, ze blaznov maju vo vedeni aj inde :lol: :lol: :lol: :
https://www.aktuality.sk/clanok/779587/ ... rokomisie/
a zase ta dogma otvorenych hranic... ale pozor zmena, kedze sa nam clenske krajiny vykaslali na otvorenie vnutornych tak otvorme aspon vonkajsie migrantom :lol: :lol: :lol:

Misos : zakaz predaja respiratorov je samozrejme blbost, tora mala zachovat tieto pomocky primarne pre zdravotnikov. Samozrejme, ze behom noci sa z nich stal nedostatkovy tovar NO.1, doslovne kazdy kto doteraz respirator nemal zistil, ze ho nutne potrebuje a este aj do zasoby...
Zaroven ma zakon tolko vynimiek /napr. na diagnozy/, ze v kazdej rodine sa najde niekto kto Vam to legalne kupi... Takze dalsi nezmysel, ktory veci skor skomplikoval. Dalsou cestou ziskania je Cina kde sa posledny tyzden otvorili sklady a export fici na plne obratky. Treba si len dat pozor kde kupujete aby ste nedostali fejky... Takze klud, za par tyzdnov si s FFP3 budete utierat rite lebo nebude toaletak...
https://www.ta3.com/clanok/1180113/k-uc ... redaj.html

Zdrazovanie potravin a dalsieho tovaru : to je globalizacia, ktorej dosledkom je potravinova sebestacnost Slovenska na urovni 38%. SR de facto nema paky ako zabezpecit cenovo dostupne potraviny pre verejnost lebo ich nevyrabame cize neni co rekvirovat. Musime akceptovat ceny na svetovych trhoch + "vatu" pre priekupnika, ktore logicky porastu. Teraz si spominam na slova Miklosa, ked sa ho opytali ci je rozumne likvidovat potravinovu vyrobu v SR. On nam odpovedal, ze vzdy sa to bude dat globalne niekde kupit, ze globalizacia zabezpeci, ze vzdy niekde na svete nieco bude - tak teraz to tu mame. Treba sa podakovat dvom likvidatorom domacej produkcie potravin a to Carnogurskemu a Miklosovi :lol: :lol: :lol:

Matus69: bol si na tej zeleznej a petrzalskej hradzi realne, alebo sudis podla toho co pisu media??? Ja som si bol cez vikend zabehnut taky 50km okruh. Mozem povedat, ze ludia sice boli, ale tvorili skupinky rodin ktore aj tak ziju-byvaju spolu. Nejake miesanie ludi som naozaj nevidel. Dalo sa bez problemov vyhybat a spravat sa zodpovedne. A nemyslim si, ze v takychto pripadoch hrozi nejake realne riziko nakazenia. Ludia nemozu byt zavreti cely den v panelaku. Pohyb na cerstvom vzduchu je potrebna psychohygiena a zaroven si stimuluju imunitu. Ani ta hradza nebola taka zla. Bolo ludi dost, ale drviva vecsina mala rusky a hradzu len vyuzila aby sa niekam dopravili a spolocne zasili v prirode.

Tomas120 : kazda tvoja vcela bude mat rusko... Keby si nevedel odkial tak ti Valo nakupi :lol: :lol: :lol:
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa arminius »

Toto nevymyslíš, toto je už iná psycho.
Petícia :roll: :o :shock:
https://www.peticie.com/oficialne_zvere ... v?a=128845
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa R »

Erebos: imho si zabudol ze treba podakovat aj otcovi vlasti, lenonovi. Mliekaren a pekaren v nasom sele "sprivatizovali" jeho ludia tak ze do roka boli zamestnanci na ulici a stroje predane pod cenu dakde na UA. Pracu dokoncil buldozer a dnes mame na ich mieste pekne nakupne centum v karantene.
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa emkac »

co takto ukoncit politicke okienko a premazat to tu?
dakujem
peterson
expert
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa peterson »

emkac: ja viem, že ťažko sa ti číta kritika na niekoho, koho si zrejme volil. Realita je vsak taká, že premier sa priamo podieľa na veciach, o ktorych je táto téma.
V neposlednom rade, dovol aby som ti pripomenul, že si to bol práve ty, čo si mal ružové brýlky a verejne si tu pochyboval pred 05.03. o virusovej nákaze v SR. Miesto sebakritiky to tu neoznačuj politickym okienkom :wink:
emkac
prispievateľ

peterson, nevratim ti to rovnako ;)

a narazam na prispevky LEN o tom, ze henten alebo henten je neschopny, ze je psychopat a pod.
to si rieste na FB alebo sme diskusiach
vyplakavanie sa nad nejakym nazorom alebo pociatocnym navrhom, sorry, toto je smiesne....

moje ruzove okuliare tu spominas zbytocne, pretoze
a) ja som jednoznacne neveril a stale neverim, ze sme tu mali testovanim potvrdenych chorych, o ktorych ste viaceri (vratane teba) kricalo o 106... a realita ukazala, ze tu nikto vtedy pozitivne tstovany nebol (lebo by to prasklo)
b) nikdy som netvrdil, ze je je to ruzove a nic sa nedeje
c) o par dni sa velmi rad vratim k mojmu optimistickemu pocitaniu vyvoja nakazy a dame sem realne pocty nakazenych a mrtvych, o ktorych som pisal ja a o ktorych pisali pesimisti oproti realite
d) premier a krizovy stab sa priamo podielaju na tom, co sa tu deje, uznavam.... ked oficialne prijmu nejaky zakon a nariadenie, kludne o tom vecne diskutujme... vecne, bez urazok.... ale staci si pozriet posledne dve strany a je jasne, ze vacsina to nevie
peterson
expert

skúsim sa zúžiť len na pragmatické fakty.
-prípady neboli oficiálne potvrdené preto, že štát svojou nemotornosťou reagoval ťažkopádne, pričom si ešte išiel overovať výsledky cez Nemecko.
-podozriví pacienti sa v začiatkoch evidovali s rôznymi respiračnými diagnozami, čo neskôr v pohode umožnilo hru so štatistikou- ako sme boli svedkami u prvého pacienta z Kostolišťa. Pred ním už boli pozitívne dve rodiny.
-dnes vieme s istotou konštatovať, že náš štát s vládou Pellegriniho nebol poriadne materiálne vybavený na začiatku roka 2020 na rozširujúcu sa pandémiu. Pozor! To rovnako ani žiaden iný štát v našom okolí. Politika Št.hmot.rezerv už dlhé roky stojí za prd, lebo ich neriadi človek, ktorý by ovládal krízový manažment.
Čo ale treba Pellegrinimu uznať- veľmi dobre a rýchlo zareagoval a hlavne- nechal si poradiť od znalejších- čo sa u Matoviča povedať nedá. Dnes ešte stále žijeme z pribrzdenia Pelelgriniho opatrení. A taktiež musím objektívne konštatovať, že hranica SR-Rakúsko bola donedávna úplne deravá a tadial sa k nám vrátili tisíce ľudí z rizikových štátov bez evidencie a následnej karantény. A ich prítomnosť ešte len číselne vybuchne :!:
-rovnako ma trochu zaráža fakt, že Úrad ver.zdravotníctva stále nechce potvrdiť komunitné infikovanie, ktoré na našom území dlhšiu dobu prebieha.
-ak sa konečne zvýši denný počet testov, ešte len potom zistíme ako sme zamorení.
-fungovanie informačných liniek RUVZ je na katastrofálnej úrovni. Mám ženu v nemocnici, už mali niekoľko pacientov s typickými prejavmi a tupelo na linke im povedalo, že ak pacient nebol v zahraničí, o nič sa nejedná a žiadne testovanie nebude. O tom, že telefonujúcim pacientom s príznakmi kážu po svojej línií príjsť do nemocnice- tak to je vrchol nekompetentnosti.
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa matus69 »

Erebos> sudim podľa médií a nemal som dôvod neveriť, lebo už som popisoval ako to bolo min.tyzden nad Račou, naozaj veľa ľudí a hluciky - a to hovorím o pracovných dňoch.
Tak či onak, Veľká noc je riziko. Za posledné dni sa už testuje viac a stále je to +25-35 denne, čo je paráda a snáď to vydrží. Bolo by škoda pokašľať to.
emkac
prispievateľ

Ok, na vecne reci sa da reagovat vecne.

Pred prvy potvrdenym pripadom z Kostolista (a aj po volbach uz) tu jasne zazneli dva rozne nazory:
a) Mame tu oficialne potvrdene pripady, len to pre nejasnu pricinu stat tutle. Toto si tusim tvrdil aj ty. A ja tvrdim, ze to nie je pravda, lebo by to prasklo. A samozrejme sa to neskor nepotvrdilo.
To nie je o tom, ze sa tu priradovali ine respiracne problemy a cakalo sa na Nemecko. Jasne ste viaceri vraveli, ze mame viacerych nakazenych potvrdenych testami a su v roznych nemocniciach. A to som rozporoval a stale rozporujem.
b) Druhy nazor, tusim od gunsa bol, ze doktori pustili domov choreho resp, viacerych a zatajili im pozitivny test. Co je trestny cin vseobecneho ohrozenia tusim. A to som povazoval za tak absurdne, ze som to ani nekomentoval. A samozrejme uplne jasne pisem, ze to nie je pravda.

Co sa tyka politiky, tak vdaka bohu za zmenu rezimu. Lebo to umoznilo Pellemu prijat take opatrenia, ake prijal. Vid ta slavna tlacovka so Sakovou, kde sa jasne vyjadrili ako maju v pazi, co to bude stat, lebo to zacvaka nova vlada. K ostatnemu ohladom politiky sa nebudem vyjadrovat.

Ano, Pelle prijal relativne tvrde opatrenia. Co je super. Prijal ich neskoro (tie skoly mal dat o par dni skor, nie par dni potom ako ich zavrel BA kraj). Ale prijal. Vdaka za to.
Ano, Matovic vzal do timu Krcmeryho, co je super. A stazil nejake opatrenia. Co je tiez super. A Sulik sa to podla mna snazi nejako drzat na hrane voci ekonomike a cosi uvolnuje. Co podla mna je taktiez super, aj ked tu ma vacsina iny nazor.
A nie, nejdem nadavat na SMER a Pelleho, jako to rozkradli a ako su nase nemocnice zaostale. Ani nejdem nadavat na Matovica, ze cosi kde tu trepe. A nejdem nadavat na oboch, ze robia/robili denne tlacovky a honili si ego. Lebo tu nie som na FB ani na sme.sk. Pockam si na schvaleny navrh a k nemu sa kludne rad vecne vyjadrim.

A este jedna poznamka - aj ked to nie je este hodnoverne. Posledny tyzden sa robili testy v tychto poctoch:
747-698-401-688-877-1191-1454
A pocty nakazenych:
23-22-22-27-37-26-24

Co mi stale dava nadej, ze to u nas zvladame. Vdaka relativne slusnemu dodrziavaniu relativne prisnych a zmysluplnych opatreni. (ktore pevne verim poriadne na Velku Noc sprisnia)
erebos
expert

matus : vsetko OK, ja ti len hovorim co som videl a nevidel som ziadne horory ako popisovali media. Ano ludia boli vonku, zgrupovali sa evidentne rodiny, ktore s deckami potrebovali niekde vypadnut. na chodnikoch sa ludia obchadzali na 2-5 metrov a samozrejme, ze ne vsetci mali na tvarach rusky ked boli sami v lese /co povazujem za hovadinu/, ale nenasiel som jedineho, ktory by si ju nenasadil akonahle bolo zjavne, ze sa budeme na chodniku minat. To je cisto moj postreh z minuleho vikendu a taketo aktivity ludi vidim skor pozitivne lebo doma sedet nemozu... Neviem ako to bolo nad Racou, tam som nebol...
Samozrejme je rozdiel ist na cely den do lesa za podmienok ako som opisoval a vybrat sa s rodinkou ku starym rodicom, postretavat sa na pumpach, verejnych WC, na rodinnych navstevach a pod. Tu je naozaj na zvazenie zatrhnut pohyb mimo mesto trvaleho bydliska na tych 5 dni...

Peterson : velmi dobra pripomienka o tom, ze tu sa stale hra na cestovatelsku anamnezu a my uz davno musime riesit anamnezu komunitnu!!! Nedostatok testov neumoznuje testovat kazdeho /vid. nemocnicu v Prievidzi kde mali dokonca umrtie a netestovali komplet personal co sa obeti venoval/, ale vrcholom su uistovania "odbornikov" na telefone, ze to urcite nemaju. Tak ich vyskolim aby dotycnemu povedali "pre Vas testy zatial nemame, nie ste v riozikovej skupine ale nemozeme vylucit, ze nie ste nakazeny, prosim chovajte sa ako by ste boli a neohrozujte spoluobcanov". A ne ho presviedcat, ze to nic neni...
K tym zazracnym dnom bez potvrdenych pripadov v case kedy to bolo vsade naokolo napisal najpresnejsie Gunslinger aj dovetkom co by to pre zmienene labaky znamenalo - neni co dodat...
peterson
expert

moje obavy smerujú predovšetkým ku komunitnému infikovaniu. Teda- x nositeľov určitú dobu voľne fungovalo vo svojich rodinách a zamestnaniach bez akýchkolvek príznakov. Nehovoriac o arogantných doktoroch,ktorí tak činili s jasným vedomím rizík. K tomuto pripočítajme niekoľko tisíc občanov SR, ktorí potichu prišli zo zahraničia a ignorovali karanténu i obmedzenia kontaktov.
Vieme z praxe, že i mesiac nemusí mať mikto príznaky, ale vírus šíri.
K doposiaľ otestovaným- pokiaľ boli testovaní sadami, ktoré už boli natoľko citlivé a vírus vedeli rozpoznať- máme určitú vzorku. Prax nám však ukázala deravosť testovania aj u pacienta z Bojníc, ktorý umrel. Najprv testovaný- negatív, neskôr test zopakovaný a bol pozitív.
Plus treba počítať s tým, že x otestovaných ľudí sa môže po testoch stretnúť so šíričom, ktorý o tom ešte ani nevie.
Takže za mňa- určite najúčinnejšia ochrana je disciplína a minimalizovanie kontaktov a pohybov po teritoriu.
Na sviatky by sa určite patrilo vyhlásiť uzávery konkretnych miest. Lenže s tak malým počtom vojakov a policajtov to efektívne nebude. Ja som zažil niekoľko uzáver Bratislavy. Lenže, takýto úkon sa už niekoľko rokov nerobil.
Polícia má k dispozícií účinné postupy, otázkou je- s akými silami a v akej kvalite to bude možné vykonať. A hlavne- ako sa k tomu postaví premiér.
Zlomizub
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Konecne prva studia ktora sa priamo zaobera sirenim virusu v ruskach a nie ochranou nositela:
Efficacy of surgical face masks in reducing respiratory virus shedding
Samotny graf nameraneho poctu virusov v kvapockach a aerosole:
Cervene - kvantiat pri stere z nosa
Modre - kvantita pri stere z hrdla
Porovnanie kvantity virusov pre kvapocky bez/s maskou v jednotlivych meraniach
Porovnanie kvantity virusov pre aerosol bez/s maskou v jednotlivych meraniach
https://www.nature.com/articles/s41591- ... /figures/1
Zaradom idu coronavirus (ale bezny, nadchovy), chripka a rhinovirus (tiez nadcha nadcha).
dantes
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa dantes »

Nesie sa to tu trocha v negativnom tone, ale ja to vnimam skor pozitivne. Radikalnemu sireniu nakazy sa dari branit, zdravotnictvo sa napodiv nezlozilo a dokonca zvysuje svoje kapacity, stat funguje a snazi sa aj pomahat ludom a ekonomike. Opatrenia sa zaviedli vcas a vo vseobecnosti sa aj dodrziavaju.Samozrejme, spravili sa chyby, omyly, zlodejstva aj preslapy a este sa aj spravia. Toto vsetko bude este cas vyhodnotit a po zasluhe odmenit. Je este velmi skoro placat sa po pleciach, ale zatial sa to v globale dari.

Asi treba priznat, ze sme doteraz mali aj dost stastia. Sirenie bolo zo zaciatku pomale a nie skokove. V zdravotnictve nam paradoxne pomoha aj jeho zaostalost - mame strasne vela lozok na 1000 obyvatelov. Modernejsie zdravotnictva viac zakrokov urobia jednodnovo alebo dokazu pacienta rychlo a efektivne vyliecit a poslat domov, do liecebni, kupelov atď. Takze to co bolo v beznom stave neefektivne a vysoko nakladne sa da teraz vyuzit.

Pokial ide o vlady, ja som tu bol dost kriticky k tej byvalej a som aj k blackoutovym napadom tej sucasnej. Vnimam to ale tak, ze obe spravili nejake chyby aj niektore uzitocne veci. Obom je treba uznat, ze taketo nieco tu nebolo od spanielskej chripky, co je vyse 100 rokov, preto je tazke na nieco take sa pripravit ani nie su zarucene spravne postupy, ako to riesit.

A este pribeh o tom, ako cinania vydali prikaz svojim obcanom v zahranici poskupovat ochranne prostriedky v statoch, kde ziju a za pomoci velvyslanectiev ich poslat do ciny. Teraz nam ich posielaju spat za 10 nasobnu cenu aj s cinskymi vlajkami k tomu: https://www.aktuality.sk/clanok/778955/ ... e-zbierky/ Mozno aj preto u nas zrazu chybali.
erebos
expert

COVID2019 preveruje spojenectva a solidaritu - Nemcom niekto ukradol ruska a su rozhorceni :lol: :lol: :lol:
https://www.cas.sk/clanok/966133/berlin ... e-nemecko/
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"