Ak hovorime o navazkach/recepturach, tie ktore som sam vyskusal aj tak oznacujem, tie ktore mam od inych, alebo som ich niekde videl alebo o nich pocul, tak tie oznacujem za 'neoverene' (rozumej: treba ich brat ako neodskusane = clovek co by chcel nieco podobneho vyskusat by si najskor mal sam dane data prehnat quickloadom, prechecknut v prebijacich manualoch, pouzit vlastny rozum, a hlavne postupovat s maximalnou bezpecnostou a opatrnostou suvisiacou s prebijanim...). Co konkretne teda mas na mysli ?Shiva napísal:Pokud neco nemas z vlastni zkusenosti, tak byva dobrym zvykem (a na takto vazne tema je to primo nutnost) uvest zdroj.
Jedine v cem mas pravdu je ze strela o stejne vaze a rychlosti bude mit stejnou energii bez ohledu na razi a v tomto pripade i na kalibru. To je proste fyzikalni zakon.
Ano, pisal som aj o niecom inom ? V com teda pravdu nemam ? Prispevky typu 'nemas pravdu lebo ja si myslim ze...' su ako z hadky medzi deckami na pieskovisku. Alebo napisem svoj nazor a oznacim ho tak, alebo - hlavne ak niekomu otvorene vytknem ze pravdu nema - bolo by slusne to minimalne podlozit nejakymi faktami, cislami, a overenymi zdrojmi na ktore sa tak odvolavas.
Jinak to co pisi na forech a "robi jiz davno" neni zrovna radno testovat a opakovat. Ja se docitam vsude mozne na vsech moznych forech takovych hovadin a kdybych se tim mel ridit, tak uz asi nemam cim psat ani cim jist ci koukat.
Cital si vobec poslednych par stran tejto diskusie ? Pozrel si si tie linky co sem dal tango ? Ja tu nevidim nikde ze by som niekoho na cokolvek navadzal alebo do niecoho nutil, pisem len moje osobne nazory a skusenosti s prebijanim 308movych nabojov. O com teraz teda pises ty?
Myslim ze jsi opomnel zakladni vec, a to je kapacita nabojnice...
Cely ten moj posledny prispevok (nech ho citam hore dole a dokola) je hlavne a predovsetkym o kapacite nabojnice (a rozdieloch v kapacite nabojic u roznych .30cal razi...). O com teda teraz pises ? Len tak mimochodom, skusal si sa niekedy zamysliet nad tym ze preco ked (308win vs 300wm) pridas cca 70% prachu, 'ziskas' cca 60% vacsi spatny raz, ale len o 20% vyssiu rychlost?...
Nevim jaky zazracny prach...
Prave preto pisem 'prach X'... presnejsie: 'ak by si mal prach ktory by vosiel do 308ckovej nabojnice a vedel tu 190grn hnat rovnako rychlo, nebol by dovod strielat z 300WM...'
Napisem to inak - ak/az budes mat prach ('X') ktoreho povedzme 45 grainov bude schopnych idealne vyhoriet v danej dlzke hlavne a mat skoro optimalnu tlakovu krivku, tak by sa mala dat dosiahnut o cca 20% vyssia ustova rychlost tej 190grn strely (cize rovnaka rychlost aku momentalne dosiahne 300WSM alebo 300WinMag s povedzme 68grn nejakeho sucasneho prachu...)
Bol by som nerad keby sa to tu zvrhlo na nejaku zbytocnu teoretizujucu debatu o x veciach co uz s prebijanim 308 suvisia len velmi vzdialene alebo vobec, islo mi len o poukazanie na to ze aj v oblasti prachov ide vyvoj dopredu. Ak by clovek kedysi 'predovkarovi' povedal ze raz budu aj ine prachy nez je cierny a ze budu daleko ucinnejsie, vysmial by sa mu a dal by mu desat dovodov preco je to nemozne. A napr. kalibre ktore este pred 50 rokmi boli povazovane za 'overbore' uz su dnes 'oki' kedze uz existuju prachy ktore to kompenzuju (prachy s ktorymi strela dosiahne vacsiu rychlost a zaroven ma mensie tlaky). Staci sa pozriet na vek vacsiny sucasnych kalibrov - stara skola ucila ze ked chce clovek vacsiu rychlost, musi zvacsit/predlzit nabojnicu... Sucasnost ale uz ukazuje ze to nie je jedina cesta - ak sa vyvinie lepsi ('pomalohoriaci') prach - zmeni sa charakteristika horenia/tlaku a jeho priebeh - namiesto grafu v tvare 'Mt.Everestu' kde jeho spicka uz je podla SAAMI a pod. na hranici bezpecnosti, clovek ziska daleko ucinnejsie pohonne medium, tlaky udrzi na prijatelnej hranici a zaroven zvysi rychlost (navyse u 'custom' zbrane s na mieru robenym zaverom, throatom, atd. je 'maximalne bezpecny tlak' niekde inde ako u beznej/lacnej seriovej zbrane).
Kazdopadne ucinnost vyuzitia energie spaleneho prachu v sucasnych nabojoch je zatial stale mizerna (na nete clovek najde udaje od 15 do 35%), cize je tam dost velka rezerva na ktorej sa da pracovat (o RL17ke si uz predpokladam pocul, alebo ho uz mozno aj pouzivas, detto IMR 8208XBR, a pozri si napr. aj detaily o tom novom prachu co spominam - ci presnejsie mixe St.Marks 'ball-powder' prachov - to co sa pouziva v Hornady Superformance municii). A neverim na 'zazracne' prachy, ani si nemyslim ze sa nejaky dokonaly prach v blizkej buducnosti objavi na pultoch, ale tak ako idu v poslednych rokoch dopredu technologie, da sa cakat ze sa to skor ci neskor odrazi aj vo vyvoji prachov.
A nic v zlom, viem ze co to o zbraniach a strelive vies, ale rovnako by som reagoval ak by sa do debaty o niecom zapojil ktosi kto nevie o com je zrovna rec a zacne rozpravat o 'zazrakoch' a o 'pravde'.
Peace,
Gunslinger