Michalovcan porezal dvoch policajtov

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

co sa tyka kvalifikacie TC, vysvetlil si to presne. Akurat neviem ci som spravne pochopil, ale namiesto oportunity si nemyslel proporcionalitu? (nejak mi to vyznamovo nesedi) V pripade ak nie, v pohode ma oprav.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

Sauer: proporcionalitu nám v PK vysvetlovali ako vyváženosť použitých DP. Teda na určitú intenzitu útoku odpoviem adekvátnym DP. No a zásada oportunity ti dáva výber vhodného konkrétneho prostriedku na dosiahnutie účelu použitia.
T.j. na aktívny odpor bez zbrane môžu postačiť hmaty, chvaty-údery. Ale napr. na obrovského chlapa, ktorý rozbíja zariadenie bytu použiješ kludne obušok či kaser.
No a napr. pri ozbrojenom útoku budeš riešiť primárne bezpečnosť vlastnú i ďalších osôb a teda môže príjsť i k použitiu zbrane.

Ak si neabsolvoval SOŠ v PK, určite si inde tak podrobne nepreberal poriadkárske záležitosti. ČO viem tak na kurze dôstojníkov(vyšetrovatelov) na APZ sa tieto veci berú z rýchlika a všeobecne. Devínska zase naväzuje na vedomosti zo SOŠ PK.
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

oportunitu som v tomto vyzname nepoznal (alebo si skor nepamatal), skor mi naskakovala subsidiarita a proporcionalita (v tomto pouziti), oportunitu poznam najma ako zasadu trestneho konania (zasada legality a oportunity), preto som sa radsej spytal. Mam klasicke civilne pravo, cize som automaticky lovil v tychto vodach. Neuvedomil som si aj vyznam zasady oportunity (spravneho uvazenia) v tomto pouziti- poriadkarskom.
niko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

Paanecku tu padlo ale cudzich slov. :lol: Aj aj viem dve: OFF TOPIC. :wink:
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

Niko: stále točíme v súvislostiach s konaním napadnutej hliadky .
Ale pripúšťam, že sme sklzli do hlbších defínícií. Je ozaj pravda, že právo má niektoré definície iným smerom rozvinuté oproti učebným osnovám policajných škôl- polišmeni sú nižší stupienok oproti právnickým školám, kde musíš vedieť Zbierku zákonov
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"