Michalovcan porezal dvoch policajtov

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
wronski
prispievateľ
Registered for: 18 years 3 months

Michalovcan porezal dvoch policajtov

Príspevok od používateľa wronski »

peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

ak pisateľ článku vychádzal z vyjadrenia hovorcu PZ- kuká z toho pochybenie hliadky. Hneď dva krát.
1.) nedostatočná bezpečnostná prehliadka pri zaistení
2.) proti útoku s nožom nepoužili donucovací prostriedok -obušok alebo zbraň

Ak by to dopadlo tragicky pre hliadku- doplatili by LEN a LEN na svoju chybu

viac k tomu neni čo dodať
wronski
prispievateľ
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa wronski »

peterson

Zaujimal by ma tvoj nazor v pripade usmrtenia typka jednym z dvojice policajt,policajtka po utoku s nozom pri ktorom boli obidvaja zraneni.
peterson
expert

zatial môžme len teoretizovať, nakoľko je k dispozícií minimum relevantných informácií.

Pri modelovej situácií- osoba ozbrojená a útočiaca nožom na hliadku PZ- jednoznačne situácia v podmienkach NO a teda automatické oprávnené použitie sl.zbrane ak by to podmienky a miesto zákroku dovoľovali. Ak by išlo o frekventované miesto- s obuškom je možné tiež efektívne viesť obranu.

Dosť tu už bolo na túto tému popísané. V tomto duchu sa niesla aj prednáška Panzera a Vaquera v Turanoch a možno aj predošlé prednášky.

Môj názor na riešenie takejto situácie by ak tak v reále podliehal posúdeniu zo strany prokurátora a možno i "nedajbože" sudcu :)
mab
prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa mab »

utocnik bol zakonom chraneny druh a v spravach dalej spominali ze ma aj "papier na hlavu".
sano2
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

tož papier na hlavu mam aj ja, na základe neho si teraz môžem kúpiť kosu :D
peterson
expert

hliadka PZ by musela preukazatelne vedieť, že ide o nepríčetnú osobu, aby bolo vylúčené konanie v NO.
Ustanovenia §61 zák. o PZ dávajú hliadke celkom široké možnosti použitia zbrane. Podľa konkrétnej situácie je možné aplikovať príslušné písmeno.
Rozdiel tiež bude, ak išla hliadka naisto voči osobe, ktorú poznali alebo išlo o zákrok bez prípravy.

V škole nás právnici vždy viedli k aplikovaniu konania v NO v maximálnej miere, nakoľko tá je právne najčistejšia. Nie všetky životné situácie pokrývajú ostatné ustanovenia §61.
mab
prispievateľ

Príspevok od používateľa mab »

by ma zaujimalo ako sa potihuje takyto cin ked ho spacha osoba s nejakou psychickou diagnozou ako bolo mozno v tomto pripade.
bude aspon zavrety v nejakom strazenom oddeleni psychiatrie alebo ho postia do obehu?
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

bude zalezat len a len na diagnoze ...
niko
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa niko »

"Podozrivy utrpel pohmoždenie tváre a krvácanie z nosa." No joo. Stara dobra michalovska vojenska policia. :lol: Co som zazil (na vojne) tvrdi chlapci to boli. :lol:
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

toto je este lepsie

Obrázok
inspiring_babbage

Príspevok od používateľa inspiring_babbage »

ten článok s tými mariňákmi ma vždy krásne pobaví :))
taktikZA
prispievateľ
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa taktikZA »

Jasny pokus o dvojnasobnu vrazdu a len utok na verejneho cinitela????tri az osem???? :shock:
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

Ale aky pokus dvojnasobnej vrazdy prosim ta :) Na vrazdu by to konanie muselo prebiehat inak a aj utok by musel byt vedeny inac, cize nic take, pravna kvalifikacia daneho trestneho cinu je podla mna spravna.
peterson
expert

pri každom konaní páchateľa sa podrobne posudzuje konanie, pohnútky a vedenie útoku(intenzita, rozsah)
Teda ak útočník fyzicky pôsobil voči zakročujúcim policajtom- skúma sa, čo tomu predchádzalo, či komentoval svoje konanie(napr.či boli slovné vyhrážky pred alebo počas útoku), ako, s čím a kam viedol útok nožom.
Ak nožom bránil policajtom vo vykonaní sl.zákroku a pritom došlo k porezaniu policajtovej ruky- ide skutočne iba o útok na verejného činiteľa.
Iné by bolo, ak by sa začal vyhrážať, že "ja vás pozabíjam!" a snažil by sa viesť útok na životne dôležité orgány(napr. snažil by sa bodať na oblasť srdca či krku) -určite by sme sa bavili o závažnejšom konaní ako útok na VČ a verím, že i službukonajúci prokurátor by to tak videl.

Ako som písal skoršie- v tomto prípade mohlo byť vykonané učebnicové použitie sl.zbrane. Oprávnené použitie zbrane má značne výchovný efekt predovšetkým v problémových lokalitách.
Pri každej hliadke je však individuálnym faktorom psychická odolnosť a schopnosť bleskovo vyhodnotiť zásadu oportunity- teda aký prostriedok použijem na úspešné dokončenie sl.zákroku.
Nebol som tam, ale možno to tam nebolo daleko od tragédie v Čachticiach.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"