Policajt vystrelil po kradnutom aute - zomrela spolujazdkyna

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Nechcel som už reagovať, ale skúsim ešte raz. Nemôžem v žiadnom prípade súhlasiť s takým stanoviskom a závermi, aké tu prezentuje MRBLUE.
Čo je pre mňa najpodstatnejšie je to, že on celú logiku svojho názoru postavil na bulvárnych titulkoch v novinách: "Strakonická ráno kolabovala, při policejní střelbě tam zemřela žena" alebo "Na řidiče auta, v němž zemřela spolujezdkyně, nestříleli policisté prvně"...
MRBLUE napísal: ...
Ale k veci,kto chce,nech sa pomota po ceskych spravodajskych portaloch. Tam bola cela situacia okolo strelby popisana,cinnost policajtov aj vodica podozriveho vozidla. Niesom znalec,ale mne z toho vypliva jasna chyba zasahujucich policajtov. Problem je ale v tom ye policajti si velmi neradi priznavaju pochybenie. Preto sa obcas menia alebo skresluju skutocnosti. ...
Problém je ale v tom, že napríklad v referencovanom článku (a ďalšie to viac menej prevzali) bolo napísané: "Policista po voze vystřelil, řidič přesto ujel, zastavil až po několika stech metrech a z vozu utekl. Uvnitř zůstala mrtvá spolujezdkyně. "
Ani slovo o tom, že by bola spolujazdkyňa zasiahnutá strelou policajta.
Ano slovo o tom, že v čase streľby žila! Policajt ju v aute sedieť nevidel...
Ani slovo o tom, že by zomrela skutočne až v aute a to v tej chvíli, keď auto zasiahla (a zasiahla ho vôbec?) strela policajta...
Také fakty jednoducho nikde neboli uvedené, ale MRBLUE si ich na základe titulku vyfabuloval. A policajta hneď odsúdil za vraždu a hneď ho aj popravil! A spochybnil šmahom ruky celý systém policajného vyšetrovania, o ktorom má iba veľmi hmlistú predstavu.

Zažil som priveľa unáhlených záverov a rozhodnutí, po zmene pohľadu sa však už iba málokto z tých "jasných" dokázal čestne postaviť a povedať:"Prepáčte, zmýlil som sa, mal som iba jednostranný pohľad, bola to moja chyba!"
Preto radím s "jasnými" závermi počkať na fakty.

P.S.: Prečo polícia vzala pod ochranu expriateľku a syna vodiča? Prečo polícia upozorňuje verejnosť, že utečený vodič je ozbrojený a nebezpečný?
Vova
prispievateľ
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa Vova »

Aj keby, nedajbože, tú ženu usmrtila guľka policajta, určite to nebolo úmyselné. Taká vec sa raz za pár rokov stane. Byť policajtom nie je vôbec jednoduché. Sú to tiež len ľudia, tiež majú svedomie, ktoré hryzie. A verím tomu, že dotyčnému pánovi policajtovi od tej udalosti až doteraz neprebehla hlavou jediná pekná myšlienka.
Ale ako vraví Igrlik, treba počkať na závery vyšetrovania, ktoré verím, že dopadnú v prospech policajta.
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Vidim ze tu kazdy chape len to,co chce. Nemal by som ten nazor,keby sa vysetrili a potrestali policajti za ine taketo excesy. Ale som skepticky po tom co v podstate vsetky taketo skutky boli zametene... Ale v poho. Dufam ze tomu co hovorite verite rovnako,ako tomu ze v Devinskej vsetky skody napachal Harman a ze to vsetko bolo tak,ako tvrdi policia. Howg!
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Laci »

...keď policajti nezasiahnú alebo netriafajú, sú mäkký, keď zasiahnú a aj trafia, tak sú zase vrahovia... nemám PZ v láske, ale kto balancuje na hrane zákona a hrá sa na gangstra, tak musí brať do úvahy aj to, že niekto po ňom aj vystrelí. To že strielal zrovna policista a že možno trafil toho vedľa, je preto, lebo sa choval ako macher čo má polišov na háku a nie preto, lebo jeden policajt mal vysokú hladinu streleckého hormónu... Prečo vlastne ušiel z auta?
AK47
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa AK47 »

Predpokladám že všetci poznáte ods. 4, §61 Zákona o PZ, ktorý hovorí o Použití strelnej zbrane:

(4) Pri použití zbrane je policajt povinný dbať na potrebnú opatrnosť, najmä aby nebol ohrozený život iných osôb a aby čo najviac šetril život osoby, proti ktorej zákrok smeruje.

Súhlasím preto s názorom MRBLUE, policajt nech by mal akokoľvek vznešené úmysly a záujmy na ochrane spoločnosti, mal stáť za zastrelenie 16 ročného cigána - teda inej osoby (podľa vyššie citovaného ustanovenia Zákona o PZ) pred súdom. Miesto toho MV vypustilo dymovú clonu v podobe tlačovej správy, kde poukázalo na jeho údajnú kriminálnu minulosť, čím sa z obete snažili vyrobiť páchateľa. Takéto pošliapanie zákona je možné iba na Slovensku.

PS. v ČR to majú identické ako my - ods. 4, § 56 Zákona č. 273/2008 Sb o policii České republiky (Použití zbraně):

(4) Při použití zbraně je policista povinen dbát nutné opatrnosti, zejména neohrozit život jiných osob a co nejvíce šetřit život osoby, proti níž zákrok směřuje.
MRBLUE
častý prispievateľ

...informovala mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.
Řidič kradeného vozu taxi služby jel směrem na Barrandovský most a nereagoval na zvukové a světelné výzvy policistů. "Za Zlíchovským tunelem použil ruční brzdu, smykem vůz otočil a chtěl se vracet do města," popsala sled událostí mluvčí.

Při manévru narazil do policejního auta. "Jeden z policistů vystoupil a vyzval řidiče k zastavení," pokračovala policejní mluvčí. Ten však neuposlechl a na policistu se pokusil najet. "Řidič začal na policistu najíždět, ten byl v bezprostředním ohrožení, proto několikrát vystřelil do spodní části vozu,“ řekla mluvčí. Přesto kradený vůz odjel dalších asi 800 metrů do Prahy. "Pak řidič utekl," dodala Kropáčová.

Ve voze podle zjištění Mediafaxu zemřela 25letá žena. Jak se podařilo zjistit, podlehla střelnému poranění hrudníku a přivolaný lékař jí již nemohl pomoci.

Případem se ihned začala zabývat také Generální inspekce policejních sborů (GIBS), jejíž pracovníci dorazili na místo činu. "Víc informací zatím nemohu poskytnout," uvedla pro Mediafax mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Střelba policistů na ujíždějící auta není neobvyklá. Například v dubnu 2007 pronásledovali severomoravští policisté vozidlo Renault, jehož řidič v Kunčicích pod Ondřejníkem natankoval plnou nádrž a ujížděl k Ostravě. Při bezohledné jízdě ohrožoval chodce a policisté se jej snažili zastavit. Nakonec zaznělo několik varovných výstřelů a potom se jeden z policistů snažil auto zastavit střelbou do pneumatiky. Čtyři střely zasáhly automobil, jedna prošla karosérií a sedadlem a zasáhla spolujezdkyni do páteře. Ta skončila na invalidním vozíku.

...obraz nech si kazdy urobi sam.
Ravenn
častý prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Ravenn »

MRBLUE: nie, nie som policajti, som dokonca nevojak. Len nemam rad ked "zakon davu" alebo ak chcete "zakon stada" zastiera skutocny zdroj a zavinenie situacie.

Mozme podebatovat na steelcup-e v KN aj osobne
Vova
prispievateľ
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa Vova »

Vidíš MRBLUE, preto tvrdím, že práca policajta nie je vždy med lízať. Použitie zbrane v záujme ochrany zdravia a života svojho alebo iných osôb, môže viesť ľahko k nešťastiu. Ale v takýchto stresových situáciách je vždy určite ťažké rozhodovanie použiť, či nepoužiť. A ak výsledok nie je taký, aký bol zámysel, je to ešte ťažšie...
AK47
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa AK47 »

Súhlasím s tým, že niekedy to majú policajti pri výkone služby ťažké. Ale zbavuje to policajta POVINNOSTI neohroziť pri použití strelnej zbrane životy iných osôb?
Podľa môjho názoru nezbavuje.
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

kto normálny sa vozí s páchateľom trestného činu? mohla v uvedených príkladoch polícia považovať spolujazdca za spolupáchatela alebo účastníka tč?.
MRBLUE
častý prispievateľ

Ravenn
Nemam problem osobne konzultovat. :-) Ale do Komarna sa nechystam,nestrielam zavodne.
K veci: Pri vysetrovani policajta policajtom nemam moc doveru k vysledku. Ako tu uz aj ini uviedli,idu taketo veci vacsinou do stratena. A to je nespravne. A ak sa niekto obhajuje zlyhanie policajta narocnostou jeho sluzby? Ale sak ked na to nema,nech to nerobi. A ked to robi,nech to robi ako treba,alebo nech si vyzerie co napacha. Materialne skody ma netrapia. To su veci co sa daju riesit. Ale ked niekde ostane mrtvola,tak to sa vyriesit neda.
Nehovorim ze to tak bolo,ale co keby ta mrtva bola dcera,alebo sestra niekoho z vas a jedina nespravna vec co urobila by bolo to,ze sa zalubila do zleho muza. To predsa neni dovod na to aby bola mrtva.

2weird2die
To,kto je spolupachatel urcuju organy na to urcene. Keby hned ta baba bola najvacsia zlodejka v Cechah,nedava to pravo policajtovi ju usmrtit. (podotykam ze to je len moj usudok na zaklade popisu situacie a nie zaver vysetrovania,v ktoreho objektivnost aj tak neverim)
Ravenn
častý prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Ravenn »

MRBLUE:
tak a co ak by pachatel pri nahanacke niekoho zabil autom,rozumej zrazil? Bola by to vina policajta, ze ho autom nahanal?
Nakoniec dojdeme k tomu, ze by sme mali zlocinca "uctivo poprosit" aby laskavo zastavil auto a vzdal sa?Leboved by mohol chudacik vyplasenyniekoho zrazit.
Takze, nevravim ze konnie policajta bolo bezchybne, vravim,ze za smrt tej zeny je zodpovedny hlavne vodic,teda pachatel.
ale ked sme uz pri tom, akoby si riesil situaciu, tuto konkretnu tyna mieste toho policajta.

Jedine s cim suhlasim je vysetrovanie policajta policajfom, ma osbnuskusenost so "zametenim pod koberec" Ale,kto to ma teda robit?
MRBLUE
častý prispievateľ

Ravenn
K prvej otazke. Za skody sposobene vedenim vozidla je zodpovedny sofer. To znamena ze ak niekoho zrani,usmrti,alebo za materialne skody.

K druhej: Uz pri beznom zastavovani vozidla policajt ma pri tom ako sa vozidlo priblizuje ustupovat z jazdnej drahy,k vodicovi potom pristupovat od zadu,tak aby stal pri kontrole za nim a videl mu na ruky. Jeho kolega ho ma zaistovat tak,aby tiez mal prehlad o diani vo vozidle ale aby navzajom nestali v strelnej drahe,pre pripad ze by bolo treba pouzit zbran. Nejaka taka je taktika pri tejto cinnosti. Ani nadpriemerne dobre stavany policajt nieje svojou konstrukciou stavany k zastavovaniu vozidla vlastnym telom. Pokial tak cini,tak sam seba ohrozuje. V tomto pripade to znamena ze mal vodica vyzvat z takeho miesta,aby nebol ohrozeny. V pripade zo bolo riziko ze je vodic ozbrojeny,najidealnejsie z krytu za motorovou castou vozidla. Ak ak sa vozidlo pohlo,mohli ho dalej prenasledovat a zadrzat za pomoci dalsich hliadok ´,pripadne aj technickych prostriedkov. Mohli ho vytlacat z cesty na nespevneny povrch,pripadne ak bolo naozaj nevyhnutne strielat,tak strelbu viest tak,aby boli schopni bezpecne zasiahnut vozidlo,pripadne pachatela,ale tak aby neboli ohrozene,zasiahnute ine osoby,ci uz vo vozidle alebo mimo vozidla.
V tomto pripade to bolo uplne chore. Jeden policajt sedi v aute,druhy skace pred vozidlo a dostava sa tym do ohrozenia,potom absolutne neucinne pouzije zbran,lebo nezastavil ani vozidlo ani podozriveho.

Otazka 3: Na vysetrovanie trestnych cinov verejnych cinitelov,ci prislusnikov ozbrojenych zloziek by mal byt zriadeny specialny organ,kde by riziko ovplivnenia silovymi zlozkami by bolo minimalne.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

Mrblue: ukludním ťa. Mám niekolko skúseností s inšpekciou a bud si istí, že tí tzv."kolegovia" ani omylom nejsú na strane policajtov. Ich doktrína je skoro vždy za každú cenu vytlcť čiarku na práci policajtov. Tak zaujatý prístup voči radovým policajtom ako inšpekcia neprezentoval ani PeterBezo na tomto fore. No a donedávna inšpekciu dozorovala vojenská prokuratúra a to bol teda tandem!
Niektorí "gumenní"prokurátori ani netušili o praxi na ulici a aproximácií trestných kódexov v praxi. Výsledkom boli tak nechutné ultrarýchle nepodložené vyšetrovania a následné oslobudzujúce súdy a dlhotrvajúce náhrady škody. Ujmy krivo obvinených policajtov a straty ich služobného i spoločenského postavenia tu radšej ani nejdem rozoberať !

Ty vieš asi o vyšetrovaní velké ..., ak prezentuješ tak plytké argumenty, ako si uviedol. Prepáč, nemám proti tebe nič, ale jednoducho neberiem rozdúchavanie bulvárnych šplechov.
MRBLUE
častý prispievateľ

Peterson
Nech sa paci,Ravenn dal tri otazky a ja som sa na nich snazil odpovedat. Mozes to skusit ty,odbornik. V com som sa v bodoch 1 a 2 mylil? Ako sa zastavuje vozidlo? Ako sa zadrziava podozrivy? A hovorkyna policie ci CTK je bulvar?
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"