Povedal BKSL. A vycucal si to opäť raz z prsta. Ak by niekto zdieľal logiku nášho kolegu BKSL a chcel ma pokefovať, že pri nejakom pohybe mi vidno pod oblečením obrys zbrane, alebo ma dokonca chcel vytrestať za to, že mi nešťastne a celkom náhodne pri nejakom pohybe vykukla zbraň spod oblečenia, tvrdo by narazil.
BKSL fabuluje. V skutočnosti sa v zákone spomína povinnosť skrytého nosenia, no ak ma pamäť neklame - a ja verím, že ma neklame - skryté nosenie nie je v zákone ani vyhláške presne definované. A ja neviem ani o žiadnom judikáte, ktorý by sa zaoberal otázkou skrytého nosenia zbrane.
Ak si správne pamätám teóriu práva, ide tuším o právne neurčitý pojem. Aj keby nešlo, ja sa o jeho obsahu môžem hádať rovnako s BKSL ako s hocikým iným. Iste, nik z nás nie je taký natvrdlý, aby nepochopil obsah tohto pojmu, ale iné je to s jeho rozsahom. V hraničných prípadoch si ho možno vykladať rôzne. Pričom v prípade prešetrovania priestupku na úseku zbraní a streliva by úvaha správneho orgánu o tomto pojme nemala a priori viesť k pokefovaniu strelca. Ak vedie, treba si obhájiť vlastné práva, v prípade potreby využiť opravné prostriedky.
Aby bolo jasné: Nespochybňujem našu povinnosť skryte nosiť zbraň. Uznávam ju, dôsledne si ju plním a nepochybujem o jej praktickom význame. Len mi nehovorte, že ak mi na parkovisku náhodou vykúkne spod oblečenia púzdro, či pažbička, alebo mi tričko na pár okamihov kopíruje kontúry zbrane, tak som sa dopustil priestupku a mal by som byť nemilosrdne potrestaný príslušnym orgánom. Také jednoznačné to zas nie je, tak tu nešírte paniku!