Obydlie - definícia

inspiring_newton

Obydlie - definícia

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

ESLP definuje obydlie ...
cas: 21:17
http://www.ta3.com/clanok/1033118/kriti ... irody.html
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Prepis predmetnej časti rozhovoru:
P. BIELIK:
"Tvrdíte však, že ten zásah mohol byť neadekvátny, príliš tvrdý, s ohľadom na to, že malo dôjsť aj k vniknutiam do obydlí. To znamená, že tam policajti vnikli neoprávnene, pravdepodobne bez súhlasu sudcu, bez nejakého vážnejšieho dôvodu. Opýtam sa teraz opäť a možno aj z vašej praxe ako sudkyne, ako charakterizujete z právneho hľadiska obydlie? Je ním aj chatrč, povedzme, bez popisného čísla, možno postavená na cudzom pozemku? Poznáme aj výrok policajného prezidenta, ktorý povedal, že obydlím môže byť s prepáčením aj kartónová škatuľa, v ktorej teda nieto býva. Vidíte to podobne?"

J. DUBOVCOVÁ:
"Musím povedať, že ten výrok policajného riaditeľa bol správny, právne správny a sa s ním stotožňujem a vychádza z európskej judikatúry, teda z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva, pretože vlastne ona tak isto ochraňuje základné ľudské práva, na tom je vlastne Európska únia postavená. No a z tohto pohľadu aj chatrč povedzme, je miestom, kde človek má právo na svoje súkromie, ktoré je chránené a ktoré patrí medzi základné práva. To sa neposudzuje z hľadiska stavebného zákona, že či to má nejaké číslo a tak ďalej, ale posudzuje sa to z tohto dôvodu ochrany základného ľudského práva na súkromie, práva na obydlie a na nezasahovanie do obydlia zo strany orgánov verejnej správy. Ak by oni do takéhoto obydlia mali zasiahnuť nejakým spôsobom, tak by museli mať riadne úradné konanie a museli by mať na to legitímny dôvod. A tak isto ten vstup by musel byť primeraný, čiže musela by tá príčina, pre ktorú sa zasahuje do toho obydlia, byť adekvátna, v súlade s právom."
Mesi
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Cize si mame davat pozor, aby sme nedajboze vyhodili nejake krabice stojace na nasich pozemkoch? Ach :roll:
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

Udivil ma účelový pohľad Dr.Dubovcovej, ktorá v šíku s novinármi bije na poplach, že PZ hrubo podupalo ústavné práva cigánskej komunity v tej osade. Ako ombudsmanka dobre vedela, že PZ pri pátracej akcií využíva oprávnenie na vstup do obydlí (akéhokoľvek druhu) podľa §103 Tr.poriadku, kde súhlas súdu NIE JE potrebný. Toto oprávnenie totiž sleduje okrem zabezpečenia verejného poriadku aj- zatknutie alebo dodanie do výkonu trestu hľadanej osoby.

citácia:

§ 103
Vstup do obydlia, iných priestorov a na pozemok
(1) Policajt môže vstúpiť do obydlia, iných priestorov alebo na pozemok len vtedy, ak vec neznesie
odklad a vstup je nevyhnutný na ochranu života alebo zdravia osôb alebo na ochranu štátu, udržanie
verejného poriadku, ochranu majetku, alebo ochranu práv a slobôd iných a na vymedzených
územiach aj v záujme ochrany prírody, najmä ak ide o obydlie alebo iné priestory, alebo pozemok
osoby pristihnutej pri trestnom čine.
(2) Na miesta uvedené v odseku 1 môže vstúpiť policajt, príslušník Policajného zboru, Vojenskej
polície alebo colného orgánu v prípade, ak bol vydaný príkaz na zatknutie alebo príkaz na dodanie
do výkonu trestu odňatia slobody osoby, ktorá sa tam zdržuje, alebo ak treba predviesť obvineného
alebo svedka, ktorý sa tam zdržuje.
(3) Po vstupe na miesta uvedené v odseku 1 možno vykonať iba také úkony, ktoré neznesú odklad,
alebo úkony na predvedenie osoby vrátane postupu podľa § 99 ods. 4.

------------------------------------
Neviem, čo vlastne sleduje Dr.Dubovcová spolu s novinármi? PZ reagoval zákrokom z dôvodu konania tamojšej cigánskej komunity. Kde bola pani ombudsmanka a novinári, keď cigánska komunita opakovane porušovala a porušuje ústavné práva väčšiny tamojších bielych obyvateľov :?:
Kaliňák dosť dobre odpovedal na jedovaté ataky tupých novinárov, ktorí dorážali ako osi. Všetkých by som aspoň na dva dni ponechal "nadýchať" sa života v takej osade, aby vedeli o kom je reč. Možno by slečny novinárky zažili nové obohacujúce "kultúrne" prvky v sexuálnej oblasti prípadne v inom smere.
erebos
expert
Dátum registrácie: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Ano potvrdzujem a upresnim to lebo vela ludi o tom nevie a domnieva sa, ze zije v pravnom state..

Chora legislativa EU povazuje za obydlie doslova vsetko. Kartonove skatule, stany, maringotky, budy postavene z kradnuteho dreva a pod... Katastrofa je, ze staci aby takyto priestor oznacil za obydlie jeho obyvatel. A najlepsie je, ze nikoho nezaujima kde sa taketo obydlie nachadza. Moze to byt na verejnom, alebo co horsie na Vasom pozemku! V praxi to znamena, ze cigan si na Vasom pozemku postavi budu, prehlasiu za svoje obydlie a ste nahrani! Uz nemozte prist, vytiahnut ho a vykopat zo svojho pozemku. Uz musite respektovat jeho prava a on nemusi nic.
Ochrancovia ludskych prav sa tvaria, ze je to OK, ja som zvedavy dokedy to ludia budu akceptovat.

Este ma napada si predstavit nasu slavnu ombudsmanku v jej sudnej praxi. Viete si predstavit ako posudzuje pripadny konflikt na Vasom pozemku ked ste sa ako majitel snazil vyhnad bandu ciganov a za tuto drzost ste boli napadnuti celou tlupou? Viete si predstavit jej posudzovanie nutnej obrany, alebo jej vztah k zbraniam?.....
skemro
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa skemro »

Ked zasah policie niekomu v danom mieste vadi, tak tak u nas v dedine
sa stazovat nebudeme ;o)
peterson
expert

ja osobne si vážim sudcov. To, že Dr.Dubovcová prestúpila do politiky a následne na úrad Ombudsmana niečo naznačuje. Keď pôsobila v NR SR, ľudia v jej okolí precitli, čo je zač. Slušne povedané- dobré meno sudcom neurobila...
Jej súčasné správanie len potvrdzuje, že sa postavila mimo realitu a funguje v akejsi bublinke. Bez váhania viem vymenovať 10 omnoho lepších právnikov ako je ona.

Je tragédiou, ak sa aj takýto orgán správa falošne. Ako k tomu prídu ľudia, ktorým dlhodobo šliapu práva práve cigáni, ktorých sa ona tuto zastáva :?:

Ľudia ako Dubovcová vyrábajú Kotlebovcov a dvíhajú im preferencie. A ja to chápem.
erebos
expert

Opravim ta Peterson

Kotlebovcov vyraba system, ktory umoznuje existenciu ludi ako Dubovcova. System, ktory stava prava hajzlov nad prava slusnych ludi. System ktory neriesi bezpravie slusnych ludi a nuti ich zivit parazitov.
dantes
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 11 months

Príspevok od používateľa dantes »

Priatelia, udivuje ma, že si tu hocikto dovolí spochybňovať odbornú kvalifikáciu p. Dubovcovej. Dovolia si to dokonca aj ľudia bez príslušného vzdelania, pričom ona to aj spomedzi právnikov dotiahla dosť vysoko. Vždy možno súhlasiť aj nesúhlasiť, ale každý by si mal uvedomiť svoje medze.

Problém vidím v tom, že p. Dubovcová sa vyjadruje až príliš akademicky, poukazuje na ľudské práva, judikatúru ESĽP a podobne, čo slovenskej ulici nič nehovorí. Je to však na škodu nás samých, že si svoje práva nestrážime a tak je s nami aj zaobchádzané.

Neviem čo sa v tej osade stalo a je mi to celkom jedno. Viem, že život s neprispôsobivými osobami je peklo a nemusia ani páchať trestnú činnosť (viď prípad Dobrovodský). Ale zranenie toľkých osôb nemožno prejsť len poukazom na oprávnené použitie donucovacích prostriedkov - je potrebné to aspoň vyšetriť. PZ ani Inšpekcia PZ to logicky vyšetriť nezávisle nemôže.

Je možné, že boli závažne porušené ľudské práva veľkej skupiny osôb. Ak sa to nevyšetrí, nabudúce sa to isté môže stať hocikomu z nás a potom to tiež nebude nikoho zujímať a tiež sa nám bude nejaký ksicht smiať do očí z telky.

Čo sa týka obydlí, môžu za to komunisti. Pre účely JRD a podobných subjektov oddelili vlastníctvo pozemku a vlastníctvo stavby. Dovtedy platilo, že stavba bola súčasťou pozemku, teda keby niekto postavil na cudzom pozemku búdu, patrila by majiteľovi pozemku a staviteľ by k nej nemal vecné práva. Keďže sa tento princíp už dlho neuplatňoval, nedá sa začať opäť uplatňovať, lebo kopa legálnych stavieb je na nevysporiadaných pozemkoch (napr. kopa panelákov v Petržalke).

Čo sa týka oprávnení PZ, s odvolávkami na Trestný poriadok by som bol opatrný, ten upravuje postupy pri trestnom konaní a zatiaľ nebolo nikde potvrdené, že by sa tam vykonával zákrok v rámci trestného konania. Z citácií tiež vyplýva, že má ísť o úkony neodkladné a na konkrétny účel a tamto bola zjavne naplánovaná akcia. Zatiaľ som v médiách od ministra vnútra počul len kopu invektív a balastu, ale nič právne relevantné.
erebos
expert

Dantes : nikto tu nespochybnuje pravnu kvalifikaciu p. Dubovcovej. To co sa tu spochybnuje a na co sa poukazuje je to co p. Dubovcova predvadza. Potrebuje sa zviditelnit a dostala nadhernu temu ktoru oceni EU a na nu naviazana banda demokratov a organizacii ktore sa prizivuju na temach "ochrana ludskych prav". Pre p. Dubovcovu je toto sanca ako zaujat, nakolko podla jej podania doslo k sadistickému zmlateniu cca 80 ciganov, pricom vidime doraz kladeny na to ako boli bite zeny, deti a stari ludia. V podstate sa tu podsuva obraz ako do pokludneho raja na zemi, kde vsetci "romovia" nazivaju v miery, venuju sa agroturistike a za socialne davky vychovavaju svoje dietky vtrhlo BEZDOVODNE komando policajtov ktore ich zacalo bezdovodne bit. Ja si myslim, ze p. Dubovcova je dostatocne inteligentna na to aby pochopila, ze ak sa tohto chyti a spravne to poda na patricnych organoch EU ma sancu na raketovy start a prisat sa na kralovske peniaze EU na nejakom vyborne platenom fleku.

Neuveris, ale ludia co p. Dubovcovu spochybnuju maju pravnicke vzdelanie a na rozdiel od teoretikov odtrhnutych od reality pravo denne aplikuju. Najviac ich mrzi to, ze pravo jednak prestalo byt zrozumitelne pre bezneho cloveka a co je horsie prestalo chranit poctivych, pracujucich slusnych ludi. Co je horsie poskytuje ochranu hajzlom, zlodejom a vrahom a vytvara umele prekazky policii pri objasnovany trestnej cinnosti. My co vidíme kam "demokrati" dotiahli pravny system za poslednych 20 rokov sme zdeseni z toho, ze z pachatela sa stava obet len preto, ze je cigan a chudak pracujuci co bol okradnuty sa nedocka pomoci, lebo niekto umelo vytvara prekazky a zivi sa tym. Preco sa pri ochrane nedotknutelnosti obydlia neposudzuje najprv legalnost stavby a to ci nie je na cudzom pozemku? Je problem umoznit vlastnikovi pozemku zburat nelegalnu cigansku budu, nie je chore prehlasit ju za obydlie?
Nebezpecenstvo vidim najme v tom, ze tento stav sposobuje nedoveru obcanov /tych slusnych/ v policiu a justiciu co v podstate znamena kolaps statu. A toto je zivna poda pre "extrémizmus", ale v podstate pokial chcem zmenu tak nic ine ani nezostava.

Na zaver by som rad opisal neznalym pomerov ako vyzera taky zatah na osadu a preco je pouzitie obuskov nevyhnutne z pohladu policajta. Uvedomte si ze neprichádzate medzi "ludi" ktori respektuju slusnost, zakon alebo cudzi zivot. Na podnet obcanov z okolitých dedin ktorých prestalo bavit multi-kulti obohacovanie vo forme zozratych psov, vykradnutych domov a zabitych dochodcov prichádzate do osady negramotných Troglodytov /ak ste videli film "hory maju oci" tak toto vidite/ aby ste zaistili podozrive osoby. Reakciou na vyzvu policie je rev zien a vyhrazky chlapov z pozadia. Pokial policia v tomto momente neziska fyzicku prevahu Troglodyti sa na nich vrhnu a na jar sa najdu len ohryzene kusy vyloziek... Akykolvek pokus zaistit osadníka vyvolava neustale ataky sukmenovcov, minimalne ho drzia a snazia sa policajtovi znemoznit jeho odvlecenie, casto vsak priamo na policajta utocia. V minulosti bola prax, ze ked prisiel do osady policajt cela banda sa zhromazdila pred domami s rukami na stene s obcianskym preukazom v zuboch - bali sa. Demokracia ich naucila, ze maju len prava, zakon je pre bielych a, ze policajt je tu pre srandu - pokial s tym niekto nesuhlasi je rasista.
Z môjho pohladu velitel zasahu spravne vyhodnotil situaciu a v snahe ochranit zivot zasahujucich policajtov nariadil pouzitie donucovacích prostriedkov vo velmi miernej forme.

Vies Dantes ked ta nezaujima co sa v tej osade stalo, chod sa opytat do okolia tychto osad co si obyvatelia myslia o ombudsmanovi, EU a ochrane ludskych prav. Nic z toho pokial v minulosti platil zakon nepotrebovali. To co maju teraz je Brusel, treti sektor a Dubovcova sediaci daleko v sterilných kanceláriách za astronomicke platy a hlavne strach o zivot a majetok a istotu, ze zakon chrani tych co ich terorizuju! Koho asi budu volit???
Tvoja obava, ze pokial Dubovcova nezasiahne zajtra sa toto stane nam je dost nepravdepodobna nakolko pre mna asi policajti nepridu lebo som susedovi nezozral psa a nepodrezal mu babku. Pokial by prisli tak plnim ich pokyny, lebo ma minimalne napadne, ze bitka z tazkoodencami nesvedci pleti. Ja naozaj ombudsmana nepotrebujem lebo aj ked by som to potreboval tak mi nepomoze! Nepomoze mi preto lebo nesplnam kriteria nakolko som biely, pracujem, nekradnem, nemam decko so setrou a matkou - skratka som taky "extremista"
peterson
expert

Dantes: tvoj príspevok ma zarmútil. Dokazuje, že demagogia, ktorú začala ombudsmanka robiť spolu s novinármi padla u teba na úrodnú pôdu. Polož si otázku: "prečo doteraz mlčala?"
Vieš koľko zákrokov- pardon porušení ľudských práv cigánskej menšiny vykonal PZ doteraz na území SR? Veľmi veľa, ale kričí sa iba teraz... Prečo asi?
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

späť k obydliu
pouzitie zbrane bez riadne zabezpeceneho /ohraniceneho/ obydlia sa bude povazovat za legalne ?

edit: narazam na § 26 TZ /pouzitie zbrane v obydli/
peterson
expert

-Jedna vec je rozsudok ESLP, ktorý všeobecne definuje obydlie a vec druhá bude každý individuálny prípad, ktorý bude posudzovať konkrétny súd v SR.
Môže byť pohľad: neoplotený/nevyznačený pozemok, ktorý zákon chápe ako "iný priestor" a na ňom stojaci zrub, chatrč, dom. Podľa mňa oprávnenie §26 dáva obrancovi nespochybniteľné právo konať len vo vnútornom priestore domu, či obytného priestoru. Na pozemku- sa zrejme bude skúmať k čomu smerovalo konanie útočníka. Existuje totiž x výhovoriek, ktoré útočník použije, aby dokázal omyl, či nedbanlivosť, že on nevedel, netušil, nevidel. Na pozemku (neohradenom) bude zrejme prípustná iba NO a KN.
majo2
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years 6 months

Príspevok od používateľa majo2 »

Len k dokresleniu erebosovho prispevku, pre tých, čo nezažili a čo toto video ešte nevideli: http://www.youtube.com/watch?v=kO0KG0Yanaw
(A týmto naozaj nechcem otvárať diskusiu o nezaistených dverách...)
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

peterson napísal: ... neoplotený pozemok, ktorý zákon chápe ako "iný priestor" a na ňom stojaci zrub, chatrč, dom. Podľa mňa oprávnenie §26 dáva obrancovi nespochybniteľné právo konať len vo vnútornom priestore domu, či obytného priestoru. Na pozemku- sa zrejme bude skúmať k čomu smerovalo konanie útočníka. Existuje totiž x výhovoriek, ktoré útočník použije, aby dokázal omyl, či nedbanlivosť, že on nevedel, netušil, nevidel. Na pozemku (neohradenom) bude zrejme prípustná iba NO a KN.

Súhlas.
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"