Ako ma prepadli...

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
friendly_hofstadter

Ako ma prepadli...

Príspevok od používateľa friendly_hofstadter »

(Neprišiel som na lepšie miesto kam to šlahnúť okrem udalostí, napriek tomu že k použitiu zbrane nedošlo, takže ma prosím nekameňujte ak to nie je v poriadku tu)

Ale k veci.
Posledné dva dni som tu čítal príspevky rôzneho charakteru (pro/anti plynovkári, teleskopy, kaséry, kúp si ostrú, nenos ju atď...). Nedá mi sem nenapísať jednu príhodičku spred pár rokov, ktorá ma dosť zasiahla a asi aj zmenila. Takže:

Boli letné prázdniny, ja som mal 15/16 rokov a išli sme do školy (BA) pozrieť a pokecať s chalanom (25r), čo tam robí siete aj cez prázdniny. Keď sme boli na odchode, tak sme ešte kecali pri vstupe do školy, teda chalan stál vo dverách a držal ich otvorené a my ostatní (ja +dvaja) sme boli tak okolo neho. Miesto je to ale také, že keď stojíte vo dverách smerom von, hneď po pravej strane ide dlhý múr (je to kvázi prístrešok) a doľava pokračujú ďalšie (zamknuté) dvere. To bol kameň úrazu. Z ničoho nič prišli traja (ako som tu pochytil veľmi výstižný výraz) opálení srandisti. Jeden z nich normálne zatlačil dvere aj s chalanom dnu. Nato sa všetci traja postavili tak pol metra od nás a zatlačili nás do rohu. Doslova. Jeden vľavo pri dverách, jeden vpravo pri múre a jeden medzi nimi. My traja stiesnení v rohu. "Chalni, neviete kto tu predáva drogy?" Moja odpoveď "skúste vo vyšších ročníkoch" očividne nebola predmetom záujmu. "Vytiahnite vrecká, nech vieme či nejaké náhodou nemáte". Všetci sme vytiahli obsah vreciek, peniaze a mobily zobrali a odišli, ani moc rýchlo neutekali. Po dvatsiatich minútach cajti, ktorých volal chalan zo školy.

O mesiac neskôr už len čítam článok v novinách ako ich chytili a hrozí im dvojročák, a že ohrozovali nožmi.

Prečo som to sem písal? Sám pokladám za samovraždu nenosiť pri sebe nič na sebaobranu (ani 5x ja by nebola korba), ale nenapadá ma efektívne využitie ničoho prístupného (kasér, teleskop, plynovka) v tejto konkrétnej situácii. Samozrejme že mi bolo jasné že chlapci sa nechcú biť/bodať, chcú len mobily, tak tu máš mobil a prachy a choď kam chceš. Len by ma zaujímalo, že či by som mal vôbec gule niečo na nich použiť. Síce asi nečakali odpor, ale kasérom by som ich vyradil možno na nie dosť dlho aby nás nestihli bodnúť ostatní dvaja. Teleskop nepripadá do úvahy. Plynovka, z tej by sa určite chlapci dosrali, len neviem aké by to malo následky. Okrem toho vzdialenosť bola malá, takže relatívne nebezpečná na plynovku. A keby sa mi to stalo a mal by som ostrú, určite by som nestrieľal kvôli trom opálencom. Okrem toho čokoľvek by som urobil tak som útočníkom, lebo oni sa nám nevyhrážali ani nič, my sme im tie veci vlastne podarovali.

Myslíte že je možné nosiť kaser/plyňák tak, aby ho nebolo vidno ani v takejto situácii? Čo by ste robili vy?

Samozrejme že aj keby som niečo mohol použiť neurobím to kvôli mobilu, nie som samovrah. Ale čo keď by mi mával pred nosom nožom že ma zabije lebo sa nudí? Čo ak by im nešlo len o $$$?
R
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Myslím že si sa zachoval rozumne, bez zbrane by ste asi proti trom opáleným srandistom nemali šancu, skopali by vás do kocky, volný čas trávia títo paraziti tréningom. Sám neviem či by som sa odhodlal použiť teleskop alebo kaser, toto však bola ideálna situácia na použitie plynovky. Otázny je moment kedy tasiť a použiť aby to nebolo v rozpore so zákonom, hajzlíci boli vydrbaní, však oni v podstate nič zlé neurobili až do chvíle kým si nevzali mobily, potom už použitie zbrane neprichádza v úvahu lebo útok skončil. Kombinácia predposranosti policajtov (farba pleti) a výpovedí tvojich dvoch kamarátov by mohla dobre zavariť. Situácia by bola ešte horšia ak by si mal u seba ostrú. Rád by som počul Panzerov názor na takúto verziu situácie.
Používateľov profilový obrázok
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Ty si to riesil vyborne. Jy by som ich vyzval, ak by sa inak nedalo, aby najprv upustili od svojho konania (trestnej cinnosti), keby nezabralo, kazdemu z nich, co by kladol odpor a nebodaj na mna vytiahol noz, by som podaroval 2-3 rany 120mg Nonivamidu z plynaka :lol: a pak volal cops a nahlasil prepadnutie/NO a atd. Vzhladom nato, ze si nemal 18rokov, by si plynovku podla zakona nemal mat. Ale v NO sa nezakazuje ani pouzitie nelegalnej zbrane :D (avsak potom budete celit zalobe z nedovoleneho ozbrojovania), takze aj plynakom by si sa mohol vtedy obhajit a mohlo by ti to zachranit zdravie/zivot, ak by sa situacia inak vyvijala, mozno by stacil len varovny vystrel :lol:, popripade by sa dostavili ucinky nonivamidu, tazka dezorientacia/slepota/zvracanie, po 3 ranach ba az bezvedomie a pod, potom najlepsie utekat, keby nestihli utiect oni ako prvy :D. Ze by mali tyto romovia kver, je malo pravdepodobne. Ochrana teleskopom, zalezia aj od telesnych proporcii a treningu, odvracat utok proti trom odhodlanym utocnikom, nieje ani pre skuseneho borca az take lahke, mohol by si skoncit s nozom v bruchu. Kaser by sa mi zdal v tejto situacii asi neucinny a priliz nebezpecny, keby sa ti nepodarilo trafit vsetkych troch do oci.
Naposledy upravil/-a C08R4 v 13 Okt 2008, 20:26, upravené celkom 2 krát.
friendly_hofstadter

Príspevok od používateľa friendly_hofstadter »

Tiež som myslel že mať plynovku (a viac ako 18rokov) by bolo ideálne riešenie, ale predsa len z tých 20cm do tváre nonivamidom ak by teda oni začali konať? Neviem neviem či by som ešte ja nemal problémy.
Ten mobil je mi ukradnutý, len ide o to, že sa môže stať že niekto bude chcieť viac a nemusí mu stačiť odísť s mobilom /agresia feťákov, korby zo zábavy/. A čakať že ma bodne? Nič moc. Najhorší faktor je to, že sa nemá človek kam zohnúť, uhnúť, utekať a vzdialenosť je taká malá. Teleskop tam ani nevytiahneš, nieto použiješ. Kasér ťažko na všetkých troch bez doho aby si sa odrovnal aj s kamarátmi a ešte aj dosť rýchlo na to, aby nestačili zareagovať. Plynovka ako posledný nástroj je zase na túto vzdialenosť nebezpečná.

Patová situácia.
arminius
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

Oliwerko
ja som mal 15/16 rokov a išli sme do školy.......(ani 5x ja by nebola korba), ale nenapadá ma efektívne využitie ničoho prístupného (kasér, teleskop, plynovka) v tejto konkrétnej situácii. Samozrejme že mi bolo jasné že chlapci sa nechcú biť/bodať, chcú len mobily, tak tu máš mobil a prachy a choď kam chceš. Len by ma zaujímalo, že či by som mal vôbec gule niečo na nich použiť. Síce asi nečakali odpor..................
V tomto ohľade si si odpovedal aj sám :!:
Zaujímalo by ma však , že prečo by Ťa zaujímalo , či by si mal gule niečo na nich použiť :?: Bola to len rečnícka otázka , alebo niečo iné :?:
Veď nie náhodou sa hovorí , že múdrejší ustúpi . Tiež pasuje , že hrdinov sú plné cintoríny :!:
Ako sa vyjadrili ostatní , pridávam sa a myslím si , že z ohľadu na Tvoj vtedajší vek a ako aj "korbu" si urobil , čo sa najlepšie v danej situácii dalo urobiť :!:
spherixis
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

Oliver: Tiez sa mi stalo, ked som mal nieco okolo 18r., ze ma opaleny srandisti zastavil a nechali vyprazdnit vrecka, lebo chceli drogy, presne to, co sa stalo tebe..este som mu vysypal zapalkovu skatulku, lebo mi neveril, ze tam mam zapalky :D, no nic mi nevzal.

V takom malom priestore nevidim moznosti. Na tvojom mieste, Oliver by som spravil to iste a keby sa rozhodli ist na tvrdo, reagoval len vtedy. Hned potom volal policajtov.

Byt na otvorenom priestranstve s tym, ze sa rozhodli aj zautocit mas priestor manevrovat, drzat si ich od tela, odpojit, postriekat kaserom po jednom..A teda vyviatznut so zdravou kozou. V malom priestore, sa sance neschytat co-to o dost znizuju. Bola by to celkom ina situacia. Citil by som sa pekne v riti, keby som nemal kver za opaskom, ako zalohu a nemal na vyber, len troch nevypocitatelnych narkomanov naraz davat kaserom....

R: Panzer ti povie, ze koli mobilu a 200Sk sa neoplati riesit nic. Druha vec je vsak, ze v tej situaci Oliver nemohol vediet, ci sa ti supaci uspokoja s telefonmi a ci ich len tak zo srandy nepopichaju. Kebyze vytiahnu nejaku zhrdzavenu kudlu, bolo by to primerane, si myslim :evil: Myslis ze nie? :D Zase, najllepsie je zdrhat kade lahsie, ak sa da :roll:
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Podľa môjho názoru Oliwerko postupoval z pohľadu ochrany svojho zdravia OK. Ako správne konštatuje arminius "hrdinov sú plné cintoríny".

Čo však v prípade, ak by mal Oliwerko odvahu a chuť sa brániť a pri sebe by mal plynovku, prípadne slzák? Iné prostriedky sebaobrany zámerne vynechávam, pretože je podľa mňa iluzórna predstava, že by 15 ročný netrénovaný chalan položil teleskopom alebo nožom na zem troch živanov vychovaných ulicou. Jedine, že by sa volal Oliwer Seagal :D.

Slzák, alebo tiež kaser je fajn, ale musí byť poriadne účinný, aby splnil účel. Ak by trafil všetkých troch mal by veľkú šancu kopancami na rozkrok alebo píšťalu (teda bolestivé miesta) vytvoriť priestor pre únik a následné privolanie polície. Z pohľadu práva jednoznačná NO.

Plynovka je tiež fajn, lenže... Pri výstrele na tak krátku vzdialenosť (...Nato sa všetci traja postavili tak pol metra od nás...) na tvár páchateľa (inam nemá význam strieľať, vzhľadom na potrebu zasiahnutia slizníc účinnou látkou) je veľká šanca zasiahnutia oka povýstrelovými splodinami. Možno by pomohla aj samotná hrozba zbraňou, ale pri naznačenom Oliwerkovom veku by živani zrejme neuverili, že môže mať ostrú zbraň a pokúsili by sa mu ju asi vziať. Navyše výrobca v návode zakazuje jej použitie na vzdialenosť kratšiu ako 1 m. Summa summarum - NO za predpokladu, že sa preukáže reálna hrozba zo strany živanov násilím sa zmocniť cudzích vecí. Teda všetci poškodení by museli zhodne popísať konanie živanov tak, že títo vzbudili svojim autoritatívnym správaním strach a obavy a pod týmto dojmom im aj vydali svoje veci. Teda nešlo o žiadnu dobrovoľnosť poškodených, ale strach z konania a správania sa páchateľov.

Ak by bol Oliwerko starší a mal by ostrú, tak by ju taktiež v naznačenom prípade mohol použiť v intenciách NO, ale mal by počkať až do momentu, kedy by ho živan vyzval na vybratie obsahu vreciek. Potom je na mieste hrozba zbraňou a v prípade najmenšieho náznaku útoku výstrel. Preto je, podľa mňa vhodné nosiť zbraň v kondícii - náboj v komore. Samozrejme mám na mysli A-čkarov.

Ak by živani odchádzali s ulúpenými vecami ešte stále je možné hovoriť o trvajúcom útoku a preto aj použitie zbrane možno hodnotiť ako konanie v NO.

Môj názor - Oliwerko konal rozumne, aj keď na prvý pohľad možno zbabelo. Moje krédo však je (a to sa už opakujem) - radšej byť desať minút zbabelý, ako celý život mŕtvy! Na elimináciu živanov je polícia a keď len zoberú mobil tak ide o h*vno! Ak by však chceli niekoho zbiť, skopať alebo si len buchnúť pre radosť tak treba zasiahnuť s maximálnou razanciou. A nielen keď sa bránim sám. O NO ide totiž aj vtedy, ak nezaintereseovaný zasiahne na obranu napadnutého!

edit:
spherixis napísal:R: Panzer ti povie, ze koli mobilu a 200Sk sa neoplati riesit nic.
Poznáš moje názory :D :D :D.
spherixis
častý prispievateľ

Panzer: Bavili sme sa minule o tej Audine, ked pamatas. :wink:

Vtedy si tiez hovoril, ze sa rovnako neoplati strielat na pachatela, ktory s tvojim autom fujazdi prec, ze to jednoducho nestoji za to. Suhlasim.

Tu ale pises... Ak by živani odchádzali s ulúpenými vecami ešte stále je možné hovoriť o trvajúcom útoku a preto aj použitie zbrane možno hodnotiť ako konanie v NO.

Asi sme sa nepochopili, ci co. :D
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Panzer:

Ak by napr: na mna v podobnej situacii vytiahol niekto noz a neda sa to riesit utekom, co sa v spominanom pripade nedalo, tak nevystrelim z 20cm jednu ranu z plynovky, ale dam mu aj zo 3 :D pokial by som ho nezastavil. Tie noze spominam preto, lebo v BA je to uz ako folklor, vytahovat. Treba si nato dat pozor. Znamy pol. povedal jednemu takemuto utocnikovy zaujimavu vetu, vytiahnite na mna noz a ja vam strelim do nohy :D. 16 rocna mladistva osoba ma pozerat na humannost voci utocnikom, ktory pachaju v skupine zavazny trestny cin? Tam treba utocnikov primerane zneskodnit, lebo to moze skoncit tazkou ujmou na zdravi, alebo smrtou. Oni nemaju nikoho co lupezne prepadavat a vyhrozovat, nech si potom znasaju nasledky, pokial by ich mladik nezabil. Treba brat do uvahy, ze to je mladistva osoba a nema pravo sa este plnohodnotne branit.
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Zabúdate na jediný detail: chcem vidieť toho frajera, čo v obkľúčení troch opálených imbecilov vytiahne plynovku a našije to do nich! A vlastne je jedno, či ide o plynovku alebo ostrú. Tiež tam nebudú stáť jak tvrdé Y a čakať, kým to kúpia, ale vrhnú sa po zbrani, zvlášť keď ju majú na dosah paže. To isté platí o noži, či teleskope... siahneš po ňom a máš kudlu v bruchu. Podobní zm*di sa už rodia so základmi boja s nožom, majú ho v génoch. Ešte tak možno kaser by obstál, ale to je tiež veľmi iluzórna predstava, že vyťahujem veci z vrecák a ajhľa, kaser!: nastriekam a oni sa rozplačú. Preto mi ako jediné rozumné riešenie príde byť obeťou a neklásť zbytočne odpor (fuj, jak hnusne to znie), ak je šanca, že sa situácia vyvinie tak, že neprídem k fyzickej ujme. Určite sa dalo robiť veľa pred samotným stretom, najmä byť ostražitejší, ale to vždy ľahko hovorí.

Inak Panzer, nesekol sa C08R4 náhodou s konštatovaním, že plynovka u U-18 je nedovolené ozbrojovanie?
spherixis
častý prispievateľ

Teiz som sa nad tym pozastavil. Plynovka spada pod zakon o st. zbraniach a strelive a tiez je pristupna od 18r. Sam som zvedavy na odpoved.
majac
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

Plynovka je Dckova zbran, takze je dostupna az od 18 rokov.
Absolutne suhlasim s Jackom, ktory spomenul vec na ktoru tu zatial nikto nepoukazal a tou je prevencia. Co sa tyka prispevku od Oliwerka, je tazko posudit situaciu ked nevieme ako to vyzera, ale pise tusim nieco v zmysle, ze z nicoho nic sa zjavili traja hnedoslovaci. Nikto sa nezjavi len tak zo sekundy na sekundu. treba si vsimat okolie, velmi sa mi pacil prispevok jedneho chalana, myslim na mujglock, ktoru sa vyjadroval asi v tom zmysle, ze je neustale v zltom mode a pri akomkolvek podnete prechadza do cerveneho(farby som mozno poplietol, ale pochopeny snad budem).

a ja osobne zastavam nazor, ze mi za branenie sa stoji aj prazdna penazenka. pretoze kde potom najdete hranicu medzi tym co este branit netreba a pre co uz som ochotny riskovat zdravie(zivot). prave kvoli tomuto pristupu slusnych ludi maju rozne zivle taku jednoduchu pracu, rataju totiz s tym, ze normalny clovek im ochotne odovzda mobil aj s pinom, penazenku, sperky a poskytne svoju manzelku nech sa s nou zabavia, ved o zivot nejde, tak ide o hovno...

u mna teda narazia. ale zase je pravda, ze mam 2 metre a 120kil. takze to berte iba ako pohlad z mojej perspektivy...

som sa normalne nasral.
romanon
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa romanon »

majac napísal:mam 2 metre a 120kil. takze to berte iba ako pohlad z mojej perspektivy...
prave preto sa skus vzit do situacie ze mas napr. 170cm a 65kil
majac
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

preto pisem o mojej perspektive. na druhu stranu poznam ludi s proporciami ake si tu spomenul a nechcel by som sa s nimi dostat do konfrontacie. Zase na druhu stranu mi je jasne, ze nie kazdy sa chce a moze venovat intenzivne nejakej forme sebeobrany, ale v dnesnom svete , ked sa o seba musis postarat sam by som sa urcite nespoliehal na dobru volu utocnika, ze ma z rozmaru neudrie alebo nepichne nozom, hlavne ked mam zjav evokujuci lahku obet...
AKI
expert
Dátum registrácie: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

To Oliwerko:
Toto mi pripomina prihodu co sa stala v Trnave mojmu spoluziakovy.
Trnavcania vedia o co ide ked poviem, ze sa to stalo na lavke (nadchod) cez zeleznicu z Prednadrazia na Coburgovu ulicu. Pre cezpolnych Coburgova ulica je Trnavsky Lunik. Marokanci tam pravidelne cihali na osamelych chodcov a zbavovali ich zbytocnosti ako su peniaze, cennosti a pod. Kedze tam mal kamos cestu z poobednej praxe v miestnom zavode tak bol prepadnuty asi tak dvakrat mesacne. Taktika bola jednoducha. Marokanci vo vaecsom pocte obstupili manika, na uzkom nadchode bolo uz aj tak tesno a uz sa aj vyberalo. Foter spomenuteho inak prislusnik zboru vaezenskej straze mu jedneho dna pribalil to tasky kladivo a podrobne o instruoval co ma urobit. O niekolko dni ho znovu marokanci poprosili od dobrovolny prispevok. Kamos vytiahol vsak namiesto penazenky kladivo a sejmul prveho co stal v ceste a utiekol. Zvysny pachatelia boli tak prekvapeny, ze sa na nic nezmohli. Dotycneho marokanca si vyzdvihla policia na chyrurgii.

*Edit AKI: Vdaka dobrej vile za upozornenie na gramatiku. Neopravujem a nechavam a vystrahu inym.
Naposledy upravil/-a AKI v 15 Okt 2008, 15:03, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"