strelec122: Bude to zniet ako fraza, ale 'dakujem za doveru vo mna vlozenu'
Co sa tyka toho Bushnella, vonku sa da kupit o cosi lacnejsie, a u nas ho najdes napr. aj na:
http://www.tromf.sk/detail/3C5A2097-A66 ... 33A/005003
Ja som ho skusal na Glocku 17ke, ale nebola to dobra kombinacia, kedze som pouzil plastovy weaver adapter (ten adapter sa uchytava vpredu zospodu na Glockovskeho weavra pod hlavnou a na bokoch cez srobiky na vymennom stredovom koliku, a vytvara weavra hore nad hlavnou), problem ale bol ze tym ze ten medzikus je plastovy, nebolo to uplne pevne uchytenie a ten Bushnell sa nasledne pri strelbe mierne hybal. Tiez bolo nutne dodrziavat pevny postoj (podla dlzky ruk zvycajne isosceles), a akonahle si mal zbran o cosi blizsie alebo dalej od oka uz si cezen moc dobre nevidel (+problemy s paralaxom, atd.). A ak som dal najvyssie zvacsenie (6x) bez opory bol znacny problem udrzat to (rovnako ako pri velkom zvacseni na puske - sice terc vidis 'blizsie', ale zaroven sa zvacsuje aj vnimanie chvenia ruk, dychania, uderov srdca, atd., a pri pistoli to je daleko citelnejsie nez pri puske pevne opretej v pleci).
Potom som to ale skombinoval s Glockovskou 'pusko-pazbou' (mozno poznas - taka plastova pazba ktoru nasunies zospodu do pazbicky kratkeho Glocku aby si z neho vytvoril akoby 'karabinu'), a v kombinacii s prednou rukovatou a 30ranovym zasobnikom to bola ozaj zabava (pripojil som par foto nizsie - "jeden obrazok nahradi tisic slov"

- ten lezerny postoj si nevsimaj - bola to strelba len pre zabavu

, a jediny hacik potom bol ten mierne sa 'viklajuci' weaver...
Inou alternativou by este mohlo byt vyskusat diopter (ak mas moznost) - ci uz upevneny na zbrani alebo na streleckych okuliaroch. Vo vseobecnosti sa ale strelci delia na 'dot-shooters' a 'iron-shooters' (cize strelcov ktorym viac vyhovuju bodky/kolimatory, a strelcov ktorym viac sedia kovove mieridla). Kolimatory maju navyse tu vyhodu ze su vhodne aj pre strelcov ktori nemaju dokonaly zrak (ci uz +/-, opacne dominantne oko, starsie oci, rozne mensie ci vacsie zrakove chybicky, atd. atd.). Neviem ci uz si si vybral nejaky konkretny, ak este nie, na presnu strelbu sa poobzeraj po nejakom s co najmensou bodkou (zvycajne 3 alebo 3,5moa), pretoze vacsia by Ti na 50m uz prekryvala znacnu cast stredu terca. Nenechaj sa predavacom prehovorit na vacsiu bodku (bezne 6-12moa, tieto sa zvycajne pouzivaju len na akcne discipliny/rychlu strelbu na kratke vzdialenosti), ale ja som napr. pred par rokmi strielal aj IPSC Open (vcelku uspesne) s malou 3,5moa bodkou a nikdy som nemal problem. Mne osobne ale nesedeli bezne kolimatory ako OKO, Aimpoint a pod. (bodka je tam v konecnom dosledku dost vysoko nad osou hlavne a musis tomu prisposobit drzanie), a aj ked som pouzival Doctera ktory je relativne malicky, nakoniec som to spravil tak ze som zfrezoval zadnu cast zaveru aby som ho posadil co najnizsie a potom to mierenie/drzanie bolo rovnake ako s kovovymi mieridlami. Kazdopadne najskor vyskusaj ci Ti bodka 'sedi' a dobre sa Ti s nou striela, a potom uvidis ci Ti sedi aj postoj/uchop/mierenie.
Co sa tyka tej optiky na presnu strelbu z dlhej zbrane, kedysi som byval zastanca skor vacsich zvacseni, ale uz som 'dostal rozum' a ked clovek prestuduje detaily fungovania optiky a oka, zisti ze prilis velke zvacsenie je naozaj zbytocne (aj ked 'prijemne'

Fyziologickym limitom pre idealne rozlisenie/vnimanie je cca 14x pre 42mm objektiv a cca 17x pre 56mm objektiv. Ja som tiez zrovna vymenil optiku na 308me, z 10-50x60 som presiel na 3-18x42 (cca tretinovy rozdiel v celkovej hmotnosti, velkosti, velkosti objektivu, daleko mensie zvacsenie, atd...) a nelutujem.
Ak mas relativne presnu 58/858, a budes s nou strielat povedzme do 400m, aj tych 12x je mozno 'overkill', ale zasa su ludia ktorym sa lepsie striela aj na 50m pri 12x, a pri variabli 3-12x mas vzdy moznost strielat na mensom priblizeni ak chces a dat najvyssie ak potrebujes/vyuzijes. Na 858/58mu by sice uplne naj optika asi bola S&B ShortDot 1,1-4x20, ale ta je cenovo hodne vysoko, tych 1,1x sice umoznuje strielat ako s kolimatorom, ale tych max 4x nemusia kazdemu na presnu strelbu na vacsie vzdialenosti stacit.
Cize ak to chces na presnu strelbu ten Konus 3-12x40 je ozaj vybornou kombinaciou, a ak by si zaroven raz chcel trenovat aj rychlu strelbu na blizke terce (kde by aj tych 3x mohlo byt 'moc'), vzdy mas moznost hodit pod 45 uhlom nabok nejaky mensi kolimator a pod.
Este raz drzim palce a potom daj vediet ako si spokojny
Gunslinger