Konushot na kratku zbran

Používateľov profilový obrázok
strelec122
prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months

Konushot na kratku zbran

Príspevok od používateľa strelec122 »

Konushot na kratku zbran

Gunslinger
Vsetci navstevnici fora Ta uznavame ako velmi dobreho odbornika v oblasti zbrani a streliva. Mnohym si poradil-vysvetlil a myslim, ze sme Ti vdacni za Tvoje rady a nazory pri rieseni problemov. Chcel by som tiez poradit.
Mam Ruger MK 512 cal.22. Je to velmi dobra, presna a hlavne spolahliva zbran. Neskor si na Rugera namontujem kolimator, ale teraz mam maly puskohlad, ktory sa da uchytit na listu Rugera. Je to taky vzduchovkovy,ale chcel by som vediet ci by to fungovalo na Rugerovi.

Prikladam foto:

CZ 858 Tactical
Bola by vhodna tato optika na 858 ?

DIKY Obrázok

Obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Nie som Gunslinger ani velky odbornik 8) , ale moj laicky nazor vravi:

a/ ked to vydrzi spatny raz vzduchovky, nemalo by to mat problem s .22LR;
b/ skor si nie som isty tym, co a v akej kvalite cez ten puskohlad uvidis, kedze pri napnutej ruke bude ten okular odhadom tak 40 cm od oka. Musim to doma skusit.

Btw. Na mna osobne sice tvoja charakteristika sedi, ale nemozes vediet, ako beru Gunslingera "Vsetci navstevnici fora" :wink:
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

strelec122: Dakujem za kompliment (aj ked neviem ci si ho ozaj zasluzim :-)

Ak som spravne porozumel Tvojej otazke, pytas sa:
1. ci by bolo mozne pouzit Konus 3-7x20 na kratkeho Rugera .22ku aby si lepsie vyuzil jeho presnost
2. ci by bolo vhodne pouzit Konus 3-12x40 na 58cku ?

Tak ako pise Yarco, myslim ze spatny raz ci uz Rugera alebo 58cky by mali tie puskohlady vydrzat bez problemov. Talianske Konusy patria medzi ten lepsi stred v puskohladoch, nie su nejak vynimocne, ale vo vseobecnosti maju dobre sklo a svetelnost ako aj ergonomiu, a napriek nizkej cene su vcelku spolahlive.

K tej prvej otazke, ak by si chcel pouzit ten 'vzduchovkovy' model na pistol, problem bude so vzdialenostou od oka (oznacovane ako "eye relief") - jednako 3-7x20 ma dost maly objektiv aj okular, ale hlavne puskohlady su standardne stavane na umiestnenie od oka od par cm po max cca 10cm (zvycajne je to okolo 9cm - kvoli spatnemu razu). Cize ak das na toho Rugera akykolvek bezny puskohlad (vratane tohto Konushotu), nemohol by si z neho strielat v beznom postoji, ale musel by si ho drzat velmi 'specificky/nestandardne' (dost blizko pri tvari). 22lr sice 'kope' minimalne, ale predsa len by to nebolo prilis bezpecne, nehovoriac o pohodli. Na pistole sa robia specialne 'puskohlady', ktore su tomu prisposobene (vidis cez ne aj pri cca 30cm vzdialenosti od oka), ale tie su zvycajne aj cenovo vyssie. Inak, ja mam na polici nevyuziteho takehoto 'pistoloveho' Bushnella (2-6x32), chvilu som sa s nim hral, ale nakoniec som si zvykol na kolimator. Cize asi Ta nepotesim, ale byt Tebou ak Ti nevyhovuju kovove mieridla, skus sa poobzerat po nejakom kolimatore alebo po 'puskohladoch' urcenych specialne na pistol/revolver, pripadne ak chces 'len' zlepsit svoju presnost, treba len dalej trenovat a studovat spravne techniky (od spravneho drzania, spustania, az po fyzicku a mentalnu pripravu, ale to asi uz vies).

Co sa tyka toho Konushotu 3-12x40 na 58cku, ak nechces ist cestou kolimatora alebo zvacseni od jedna vyssie (1-4x, atd.) ale chces sa zamerat na presnejsiu strelbu, myslim ze je to velmi vhodna kombinacia. Tento model ma sice vzdialenost od oka tusim len cca 75mm, cize prvych par ran daj pozor na dotyk s okom/obocim, ale pokial pri rychlejsej strelbe v pohode 58cku udrzis v pleci nemal by si mat problem. Navyse ten puskohlad je relativne lahky a rozmerovo tiez prijatelny, takze s 58ckou by to na tieto ucely mohla byt ozaj dobra kombinacia.

Drzim palce a daj potom vediet ako to dopadlo ;-)

Gunslinger
strelec122
prispievateľ

Yarco
Mas pravdu, nemozem hovorit za vsetkych, ale bude to urcite polovica navstevnikov fora. Isteze je tu vela odbornikov,ak som sa Ta nejak dotkol-prepac.Ako prvy ma napadol Gunslinger,ale budem velmi vdacny za kazdy nazor a radu. K veci:

Prave v tom je problem pri napnutej ruke.Dalekohlad posuniem na doraz az do zadu,ale stale je to malo.Ruka musi byt mierne pokrcena , opreta laktom o prsia. Mam to odskusane, ale len tak na sucho bez strelby.Myslim, ze by to slo.Ten dalekohlad lezi doma nevyuzity,tak je to len pokus a nahoda, ze sa da uchytit na Rugera.Ale vyzera to celkom dobre.

Dik
Naposledy upravil/-a strelec122 v 28 Jún 2009, 17:47, upravené celkom 2 krát.
strelec122
prispievateľ

Gunslinger

urcite zasluzis-o tom vobec nepochybujem.Ty si ma predbehol, kym som odpovedal Yarcovi.Vies mne to dost dlho trva, kym to natukam, dopozeram ostatne atd......
Presne to som chcel vediet .Na Rugera pojde kolimator a tento dalekohlad to je len taky napad, ci by to slo.Ale zaujal ma aj ten Bushnell 2-6x32 idem ho hned vyhladat ako vyzera.Na akej zbrani si ho mal Ty a ako sa s tym strielalo.A este by ma zaujimala cena.K tej 858-ke.Som rad, ze to pojde a pocas zimy si to dam namontovat.Prave preto som si ho vybral, ze je lahky a rozmerovo maly.

Spoliehal som sa hlavne na Teba

vdaka :D
Naposledy upravil/-a strelec122 v 03 Jan 2009, 15:55, upravené celkom 1 krát.
Gunslinger
moderátor

strelec122: Bude to zniet ako fraza, ale 'dakujem za doveru vo mna vlozenu' ;-) :-)

Co sa tyka toho Bushnella, vonku sa da kupit o cosi lacnejsie, a u nas ho najdes napr. aj na:
http://www.tromf.sk/detail/3C5A2097-A66 ... 33A/005003

Ja som ho skusal na Glocku 17ke, ale nebola to dobra kombinacia, kedze som pouzil plastovy weaver adapter (ten adapter sa uchytava vpredu zospodu na Glockovskeho weavra pod hlavnou a na bokoch cez srobiky na vymennom stredovom koliku, a vytvara weavra hore nad hlavnou), problem ale bol ze tym ze ten medzikus je plastovy, nebolo to uplne pevne uchytenie a ten Bushnell sa nasledne pri strelbe mierne hybal. Tiez bolo nutne dodrziavat pevny postoj (podla dlzky ruk zvycajne isosceles), a akonahle si mal zbran o cosi blizsie alebo dalej od oka uz si cezen moc dobre nevidel (+problemy s paralaxom, atd.). A ak som dal najvyssie zvacsenie (6x) bez opory bol znacny problem udrzat to (rovnako ako pri velkom zvacseni na puske - sice terc vidis 'blizsie', ale zaroven sa zvacsuje aj vnimanie chvenia ruk, dychania, uderov srdca, atd., a pri pistoli to je daleko citelnejsie nez pri puske pevne opretej v pleci).

Potom som to ale skombinoval s Glockovskou 'pusko-pazbou' (mozno poznas - taka plastova pazba ktoru nasunies zospodu do pazbicky kratkeho Glocku aby si z neho vytvoril akoby 'karabinu'), a v kombinacii s prednou rukovatou a 30ranovym zasobnikom to bola ozaj zabava (pripojil som par foto nizsie - "jeden obrazok nahradi tisic slov" :twisted: - ten lezerny postoj si nevsimaj - bola to strelba len pre zabavu :-), a jediny hacik potom bol ten mierne sa 'viklajuci' weaver...

Obrázok
Obrázok

Inou alternativou by este mohlo byt vyskusat diopter (ak mas moznost) - ci uz upevneny na zbrani alebo na streleckych okuliaroch. Vo vseobecnosti sa ale strelci delia na 'dot-shooters' a 'iron-shooters' (cize strelcov ktorym viac vyhovuju bodky/kolimatory, a strelcov ktorym viac sedia kovove mieridla). Kolimatory maju navyse tu vyhodu ze su vhodne aj pre strelcov ktori nemaju dokonaly zrak (ci uz +/-, opacne dominantne oko, starsie oci, rozne mensie ci vacsie zrakove chybicky, atd. atd.). Neviem ci uz si si vybral nejaky konkretny, ak este nie, na presnu strelbu sa poobzeraj po nejakom s co najmensou bodkou (zvycajne 3 alebo 3,5moa), pretoze vacsia by Ti na 50m uz prekryvala znacnu cast stredu terca. Nenechaj sa predavacom prehovorit na vacsiu bodku (bezne 6-12moa, tieto sa zvycajne pouzivaju len na akcne discipliny/rychlu strelbu na kratke vzdialenosti), ale ja som napr. pred par rokmi strielal aj IPSC Open (vcelku uspesne) s malou 3,5moa bodkou a nikdy som nemal problem. Mne osobne ale nesedeli bezne kolimatory ako OKO, Aimpoint a pod. (bodka je tam v konecnom dosledku dost vysoko nad osou hlavne a musis tomu prisposobit drzanie), a aj ked som pouzival Doctera ktory je relativne malicky, nakoniec som to spravil tak ze som zfrezoval zadnu cast zaveru aby som ho posadil co najnizsie a potom to mierenie/drzanie bolo rovnake ako s kovovymi mieridlami. Kazdopadne najskor vyskusaj ci Ti bodka 'sedi' a dobre sa Ti s nou striela, a potom uvidis ci Ti sedi aj postoj/uchop/mierenie.

Co sa tyka tej optiky na presnu strelbu z dlhej zbrane, kedysi som byval zastanca skor vacsich zvacseni, ale uz som 'dostal rozum' a ked clovek prestuduje detaily fungovania optiky a oka, zisti ze prilis velke zvacsenie je naozaj zbytocne (aj ked 'prijemne' :-) Fyziologickym limitom pre idealne rozlisenie/vnimanie je cca 14x pre 42mm objektiv a cca 17x pre 56mm objektiv. Ja som tiez zrovna vymenil optiku na 308me, z 10-50x60 som presiel na 3-18x42 (cca tretinovy rozdiel v celkovej hmotnosti, velkosti, velkosti objektivu, daleko mensie zvacsenie, atd...) a nelutujem.

Ak mas relativne presnu 58/858, a budes s nou strielat povedzme do 400m, aj tych 12x je mozno 'overkill', ale zasa su ludia ktorym sa lepsie striela aj na 50m pri 12x, a pri variabli 3-12x mas vzdy moznost strielat na mensom priblizeni ak chces a dat najvyssie ak potrebujes/vyuzijes. Na 858/58mu by sice uplne naj optika asi bola S&B ShortDot 1,1-4x20, ale ta je cenovo hodne vysoko, tych 1,1x sice umoznuje strielat ako s kolimatorom, ale tych max 4x nemusia kazdemu na presnu strelbu na vacsie vzdialenosti stacit.

Cize ak to chces na presnu strelbu ten Konus 3-12x40 je ozaj vybornou kombinaciou, a ak by si zaroven raz chcel trenovat aj rychlu strelbu na blizke terce (kde by aj tych 3x mohlo byt 'moc'), vzdy mas moznost hodit pod 45 uhlom nabok nejaky mensi kolimator a pod.

Este raz drzim palce a potom daj vediet ako si spokojny ;-)

Gunslinger
yarco
moderátor

strelec122 napísal:Isteze je tu vela odbornikov,ak som sa Ta nejak dotkol-prepac.
Jaaaj, to vobec nie. Asi som sa zle vyjadril. :oops:
Co sa zbrani tyka, nie som odbornik a rozhodne nemam snahu sa za neho vydavat.
Gunslingerove prispevky citam velmi rad, po odbornej stranke vyzeraju byt konzistentne, vie pisat aj zlozite veci vcelku zrozumitelne a z prispevkov je citit prax. Taku kombinaciu mam rad :wink:

Len mi jednoducho prislo cudne chvalit niekoho v mene 1034 registrovanych a asi miliona :roll: neregistrovanych uzivatelov. Nebola v tom ziadna skryta urazka ani zamer, na konci bol smajlik. Takyto: :wink:
strelec122
prispievateľ

Gunslinger
ako pisal Yarco, tiez velmi rad citam Tvoje prispevky. Clovece, kde na to chodis-myslim tym Tvoje vedomosti o puskohladoch a vobec o optike.Je to Tvoj konicek alebo povolanie ? Posledny prispevok som si viackrat precital,aby som to vsetko dobre pochopil a zorientoval sa v tom. Vies v optike sa moc nevyznam ,preto som chcel poradit. Presne s tymito problemami, ako pises, som sa stretol pri strelbe na sucho. Najvyssie zvacsenie-nedal sa udrzat stred, potom to chvenie ruk. Nevedel som si to vysvetlit co sa vlastne deje, uz chapem cim to bolo.
K tomu kolimatoru. Je ich vela, no ktory typ,to bude problem. Chcel by som rozmerovo co najmensi , ako pises, aby mal 3-3,5 moa.Obehnem predajne zbrani, mozno sa nieco najde.Tie dalekohlady na kratku zbran Bushnell som pozeral uz vcera.Zarazila ma ich cena. Presne tolko som dal za Rugera. Zda sa mi to vela.
Preco optika:
Nosim okuliare do blizka a tiez do dialky. Moj problem je v tom, ze pri miereni s okuliarmi do blizka dobre vidim musku, ale terc je zahmleny.S okuliarmi na dialku je to zasa opacne.Pevne verim, ze ta optika mi pomoze.Z Tvojho prispevku si spravim nejake poznamky-ta optika ma celkom zaujala, je to dost zlozite, musim najskor pochopit a naucit sa tie zakladne veci.
Dik

Yarco
toho smajlika som prehliadol-myslim ze on to vyriesil, je to ok

Dik :oops:
yarco
moderátor

strelec122 napísal:Moj problem je v tom, ze pri miereni s okuliarmi do blizka dobre vidim musku, ale terc je zahmleny.
Nikto nevidi ostro sucasne musku aj terc, bez ohladu na kvalitu zraku. Vlastnosti oka to neumoznuju. Samozrejme, miera "zahmlenia" terca uz od zraku zavisi.
Mudre knihy vravia, ze pri mierenej strelbe treba z tych 3 moznosti (cielnik, muska, terc) vybrat musku a na tu sa snazit zaostrit.

To len pre uplnost, optika ti pri problemoch so zrakom samozrejme pomoze. Pomaha aj bez nich :wink:
strelec122
prispievateľ

Yarco

to chapem, ze ziadne oko nedokaze zamerat dva body na rozdielnu vzdialenost. Teda, aby sme videli naraz oba body dobre zaostrene. Presne ako hovoris, miera zahmlenia terca uz od zraku zavisi. Toto je moj problem a hlavne tak za sera. :(
strelec122
prispievateľ

Gunslinger-Yarco
este jeden dotaz ak mozem. Urcite mate obaja skusenosti s kolimatorom. Keby ste sa mali rozhodnut pre nejaky vhodny kolimator na zbran v cal.22.LR. Mohol by to byt napr. Ruger MK 512. Aky typ by ste si zvolili-moze byt aj viac typov.
Otvoreny,alebo tubusovy-vyhody a nevyhody
Vacsi,alebo mensi a bodka by mala byt 3 alebo 3,5 Moa ako si pisal- listu mam 11mm .Nieco som si uz vyhliadol , ale necham si poradit od skusenejsich-viem ze kazdemu sadne nieco insie, no pri rozhodovani dam aj na vase rady.Je ich vela,cenovo su celkom prijatelne,okrem toho Oka- ten urcite nie .

Dik
yarco
moderátor

Kolimator som mal v ruke, resp. na zbrani, len raz, aj to len nasucho. Takze nemozem sluzit ...
Gunslinger
moderátor

strelec122: Ufff, lahsiu otazku nemas ? :-D Ale vazne, kolimatorov je ozaj spusta, ale pri vybere su asi najhlavnejsie dve kriteria:
1. aky mas rozpocet (do kolko si ochotny ist?)
2. na aky ucel to chces ? (tercova strelba na 50m alebo kovaky na rozne vzdialenosti, alebo ... ?)

Pri kolimatoroch plati podobne ako pri optike ze 'you get what you pay for', alebo 'kto lacno kupi dvakrat kupi' :? Sam som sa takto uz viackrat popalil, ako priklad - original Docter mam uz peknych par rokov a aj ked ho striedam na viacerych zbraniach, zatial na neho nemozem povedat zleho slova. Zato na Firepointe sa mi pokazil nastavovaci mechanizmus behom par mesiacov, a cinsky Docter co mam je na dve veci... (origos Docter ma bod krasne ostry, dokonca zblizka vyvolava dojem ze je to akoby hviezda, zato ten cinsky je 'fliacik', ktory sa navyse ak nie je v strede ale pri okraji rozmazava na uplne nejasnu smuhu...). Cize rozhodne som za 'znackovu' optiku/kolimator, aj ked .22ka ma minimalny spatny raz ktory by mohli zvladnut aj rozne lacne kopie/klony kolimatorov urcene na airsoft a pod. Priamo na 11mm listu sa ich moc nerobi, ale adaptery (11mm na picatinny/weavra) su bezne dostupne (malicko Ti ho ale zdvihnu hore).

Z tych znackovych/kvalitnych je toho na vyber hodne, od klasickych cez tubusove, holosight a docter-type az po ACOGy, ozaj kvalitne robi hlavne Trijicon (pozri ich web a rozne typy ktore robia) a Aimpoint (pozri napr. ich Micro H-1). Nie su to lacne zalezitosti, ale zasa je to spolahliva a dobra optika, ktora Ti vydrzi hodne dlho a mozes sa na nu spolahnut. Tiez treba zvazit kde kupit - zaruka je pri optike vzdy dobra vec, aj ked zasa $$$ uspora pri nakupe zvonku to moze viac nez vyvazit, atd. Tiez je ale dobre si ho predtym minimalne pozriet/odskusat niekde na predajni nazivo, ako vyzeraju zamerne body/pohlady cez ne najdes aj na nete / youtube a pod. ale vzdy je lepsie odskusat si ho pred svojim okom (mne sa napr. chvilu pacil Z-point od Zeissu, ale ked som si ho na predajni vyskusal nazivo, zistil som ze to pre mna 'nie je to prave orechove' :-)

Obycajny kolimator bude mat pre Teba tie nevyhody, ze nastrelenie 'bodky' bude na .22ke sediet len na jednu vzdialenost napr. na 50m, a prenasat pri strelbe na 100 alebo 150m je bez nejakej dalsej referencie dost tazke (vacsina ACOGov ma napr. okrem stredovej bodky/V-cka aj dalsie 'referencne' ciary/bodky na prenasanie na rozne vzdialenosti) a na ozaj presnu strelbu sa klasicky kolimator moc nehodi (bodka prekryva na 100m niekolko cm, navyse bez zvacsenia to chce ozaj dobre oci). Ja mam na .22ke momentalne Holosight (1moa stredna bodka s 65moa kruhom/ciarami okolo) s vyklopnym 3x zvacsovacom, ale nie je to moc idealne riesenie. Skusal som tam hodit aj Doctera ale ten ma dost male zorne pole, a na klasickom 30mm tubusovom kolimatore co mam mi zasa prekazaju nastavovacie vezicky v perifernom videni, atd. atd.

Podla mna je taka vcelku idealna optika na relativne presnu .22ku napr. Meopta 1-4x22 K-dot, na 1x funguje ako bezny kolimator, a na 4x mas zasa moznost aj presnejsej strelby, umoznuje aj holdovery a sklo ma ozaj dobre. Cenovo je to ale dost draha zalezitost (vonku cca 15, u nas cez 20, ale pre porovnanie podobna alternativa od S&B stoji dvakrat tolko...). Na druhej strane to moze byt 'investicia na cely zivot', kedze takuto optiku mozes neskor prehodit aj na akukolvek polovnu flintu (alebo na utocnu pusku pre 3gun a pod. :wink: :twisted:

Cize je to vsetko na zvazenie, a zalezi hlavne kolko si do toho ochotny dat a na co to budes vyuzivat. Ak s tym nechces strielat sutazne a pouzitie na sebaobranu je takisto vylucene, chces do toho investovat minimalne a spolahlivost a opticka kvalita nie je az taka dolezita, da sa aj zariskovat - na ebayi zohnat klon acogu alebo aimpointu za dva litre, a ak nahodou natrafis na nejaky dobry kus, bude Ti tiez dobre sluzit a budes vysmiaty :lol: ale to je vec znacneho stastia.

Asi som Ti moc nepomohol, vyber dobreho kolimatora je podla mna o dost tazsi od vyberu puskohladu, ale ked tak skus zvazit / navrhnut par konkretnych typov ktore zvazujes a mozme tu rozbehnut debatu (pripadne to hod ako nove 'vlakno'/topic do sekcie Optiky, aby mohlo zareagovat aj viac ludi/viac nazorov).

Drzim palce pri vybere,

Gunslinger
strelec122
prispievateľ

Gunslinger
dnes som sa stavil v dvoch predajniach, ale dokopy som nic nezistil. Predavac mi hovoril, ze kolimatory su urcene skor na dlhe zbrane a na kratkych ta presnost strelby-nic moc. Konkretne mi nevedel poradit ani nejaky vhodny typ.
Pytas sa na ucel pouzitia.Je to hlavne strelba na terc, ale rad strielam na 25m male predmety,ako plechovky, krabicky od cigariet, ved to poznas take obcasne blbnutie na strelnici- ziadne sutaze.Takze mam dve moznosti :
1. dost draha zalezitost = kvalita
2. investovat menej = spolahlivost a opticka kvalita nie je az taka dolezita
Bude to skor ta druha moznost. Ak sa ten kolimator osvedci, potom zainvestujem do kvality. Tiez som myslel na to ci sa da prehodit z kratkej na dlhu. Na dlhej bude puskohlad, musim to nejak vyriesit, uvidim co na to povie zbrojar.Ale to az potom, co si odskusam kolimator na kratkej.
Nieco som si pozrel aj na cz. fore, nazory sa dost rozchadzaju, takze je to len na mne.
Je to dobry napad zalozit novu temu, aby sa k tomu vyjadrili aj ini , ktori uz maju nejake skusenosti s optikou na kratku zbran. Takze budem hladat, porovnavat dalej, co by mi vyhovovalo najviac.Teraz som si somenul, predavac mi hovoril, ze na ziadnom kolimatore nie je pisana bodka kolko moa. Udava sa tam len vaha a rozmery, tak teraz neviem.

Vdaka Ti
Gunslinger
moderátor

strelec122: Rano skoro odchadzam na par dni, ale aspon narychlo:

Ten predavac asi moc nevedel o com hovori, jednako z pistole sa s kolimatorom da strielat velmi presne (vid kategoria Open a Modified v IPSC, kde zbran bez kolimatora takmer nema sancu, ako aj mnozstvo inych typov sutazi kde kolimatory suverenne vedu alebo su zakazane - zvycajne prave z dovodu ze davaju vyhodu vacsej rychlosti a presnosti).

Kazdy lepsi kolimator ma v uzivatelskom navode alebo na krabici napisane specifikacie, vratane velkosti bodky (co je na kolimatore vlastne jeden z tych najzakladnejsich udajov :-) Ak ten udaj nahodou nenajdes, pripadne v SK verzii manualu nie je, na nete to najdes nastopro. Ak zvazujes ze by si ho prehadzoval z dlhej na kratku a naspat, tak ten vyber uz je uzsi (a jednoduchsi :-) Na ten ucel co spominas by mohol stacit aj Docter/docterovske klony, ja som napriklad tiez prehadzoval Doctera z CZty na pusku ked som pouzival Larua -puskohladova montaz kde kolimator 'sedi' vpravo hore na prednom kruzku - vsimni si ho vpredu napravo hore medzi vezickami (maly Docter zakryty krytkou):
Obrázok

Rovnako existuju aj nezavisle montaze priamo na tubus puskohladu, napr.:
Obrázok
kde mozes upevnit viacmenej akykolvek lahky kolimator nad alebo po stranach puskohladu.

A takou specialitkou (ktoru mam objednanu uz par mesiacov a stale este nedosla...grrrr... :evil: je DocterPoint - kolimator priamo v puskohlade / nezavisly od osnovy... vid napr:
Obrázok

Cize tych moznosti a kombinacii je ozaj spusta, zalezi len a len na Tebe. Ak to ale chces pouzivat zaroven na kratkej aj na dlhej zbrani, idealne by bolo aby to bol co najlahsi/cize mensi alebo maly kolimator, a konkretny typ/model vybrat podla ceny.

Gunslinger
Napísať odpoveď

Návrat na "Puškohľady, ďalekohľady a kolimátory"