Problem v zamestnani

eloquent_engelbart

Problem v zamestnani

Príspevok od používateľa eloquent_engelbart »

Postretla ma velmi nemrijemna situacia,a potreboval by som radu,situaciu sa budem snazit detailne popisat.
Zhruba v zime roku 2005/2006(nov,dec,jan,feb) k nam do podniku priviezli protitankove zbrane RPG 27,konkretne samotne tubusy(raketnice?) bez rakety pochopitelne.Boli urcene k likvidaci v elektrickej oblukovej peci. Zbrani bolo zhruba 20 Ton a boli postupne pridavane do vsadzky, podotykam ze sa nejednalo o funkcne zbrane, ktore sa tiez obcas u nas likviduju takzvane komisionalne(pod dozorom vojakov)ale o poskodene kusy.
Kedze mam znamych ,ktory sa zaujimaju a zbieraju rozne vojenske predmety, rozhodol som sa ze dva kusi si zoberiem a odlozim zo zamerom neskorsieho odkupenia za cenu srotu, respektive inej cesty...
No a problem nastal par dni dozadu ked v podniku doslo k par vacsim kradeziam a zamestnavatel sa rozhodol za spoluprace odboru ochrany prehladavat skrinky na satniach nas zamestnancov, pri takejto kontrole sa pri mne v skrini nasli uz sponenute dva kusy RPG na ktore som casom doslova zabudol. Pri predvolani k vnutropodnikovemu vysetrovatelovy/veducemu odboru ochrany mi bolo navrhnute aby som takpovediac spolupracoval a udaval kolegov, alebo tento nalez postupia policii.
A tu prave nastava problem, kolegov nechcem udavat, preto by som potreboval radu a to ci sa jedna v tomto pripade o nedovolene ozbrojovanie alebo o niake porusenie zakona.
S pripadnej vypovede zo zamestnania strach nemam.
Budem vdacny za kazdu radu/prispevok.
R
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Kiwwi: tak dobre popremýšlaj a spomeň si kde si tie raketnice oficiálne kúpil, kde si stratil bločky, pretože sa dajú kúpiť bežne aj po internete. Alebo si ich kúpil na military burze od neznámeho predajcu aj s potvrdením o delaborácii (ktoré si bohužial stratil), žena ťa s nimi poslala do prdele že to doma nechce a musel si si to odniesť do roboty ? :wink: http://www.armyeshop.cz/kup-rpg-75nh--- ... 2008111631
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

... kde si ich chcel zlikvidovať spolu s ostatnými, ktoré ste tam nedávno likvidovali. Hm, nebolo to nejak takto?
:?:
inspiring_wilson

Príspevok od používateľa inspiring_wilson »

...a tie tvoje nemajú náhodou nejaké registrovateľné označenie-zapísané v nejakom podnikovom zozname, podľa ktorého by bolo nevyvrátiteľné, že sa jedná o kusy, ktoré ste mali likvidovať? ...ak také označenie neexistuje, potom to bolo asi z NETu...... len sa nezapleť vo vetách, keď sa budeš obhajovať....
eloquent_engelbart

Dakujem vsetkym za odpovede.
Zbrane neboli nijak oznacene ani registrovane, to ma vôbec netrapi, ide o to ci sa jedna o porusenie zakona o zbraniach cize nedovolene ozbrojovanie? Trochu som si zakon precital a je v nom zmienka o vojenskych zbrania len neviem ci sa vztahuje aj na taketo jednorazove zbrane ktore su po pouziti uz nefunkcne. Ako som uz pisal nejde mi o to aby som sa udrzal v praci. Zaujima ma len ci sa jedna o porusenie zakona alebo nie. Dakujem.
lenochod
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa lenochod »

TC nedovoleneho ozbrojovania je vtedy, ak vlastnim bez povolenia funkcnu hlavnu cast zbrane. Netusim, co je hlavna cast zbrane u tychto veci, ale ak je to nefunkcne, malo by to byt v pohode.
arminius
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

Kiwwi
Zbrane neboli nijak oznacene ani registrovane....
Až tak zas to nie je , nebol som si síce istý ...ale
Šablonovanie granátov:
Údaje o RPG-75 a RPG-Nh-75 sú uvedené na laboračnom štítku, prilepenom na povrchu spaľovacej komory. Na laboračnom štítku sú uvedené čísla výrobných sérií / rokov výroby a značky výrobcu. Laboračný štítok pre náhradný granát je na pravej strane označený výraznými písmenami “PrNh”.
DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Mozno moje uvahy nebudu uplne od veci tak ich sem napisem. Ale v prvom rade by si mal oslovit pravnika. Myslim, ze je najvyssi cas. Teda takto. Ak si sa dopustil tresneho cinu nemoze ti za spolupracu beztresnost slubit nik iny, ako prokurator. Moj dohad. A teda by ta museli aj tak dat policii inac by sa sami stali spolupachatelmi. Moj dohad. Ak je co udavat na kolegov, tak potom z toho aj tak bude policajne vysetrovanie a budu musiet povedat od koho pochadzaju informacie a preco si musel bonzovat. Inac je to marenie vysetrovania a neoznamenie tresneho cinu. Moj dohad. Moja rada je co najskor si zozen dobreho pravnika. Uz vcera bolo neskoro.
R
častý prispievateľ

Otázne je či sa trestného činu Kiwwi dopustil, za predpokladu že majú spísané všetky výrobné čísla ktoré mali ísť do pece maximálne pokusu o krádež aj to podla mňa nie lebo materiál ostal vo firme, otázne je zabezpečenie skriniek, klasický fab visací zámek otvorí osoba znalá do pol minúty, a kolegovia si robia radi rôzne kanadské žartíky... Nedovolené ozbrojovanie asi tiež nie, keďže materiál nebol likvidovaný pod dozorom tak sa nejednalo o zbrane a pravdepodobne pri 20ton šrotu nikto neevidoval v.č. Mal by požiadať nech mu dajú dohodu o beztrestnosti na papier a potom otrčiť prostredník, pretože "vyšetrovatel" z SBS sa dopustil t.č. vydierania alebo hrubého nátlaku, neoznámenia trestného činu, atď.
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

Na neregistrovanu zbran tohto typu by som nevsadzal. Identifikacia tychto typov zbrani je taka, ze je mozne urcit, ktory zamestnanec ktoru cast vyrobil, nieto este v ktorej varke sa mali likvidovat. Prosto ked si clovek nieco take zamkne do skrinky bez vedomia kohokolvek tak si zarobil na pruser.
To co spravil jeho nadriadeny je podla mojho sedliackeho rozumu prachsproste vydieranie.
eloquent_engelbart

Opät vdaka za vsetky prispevky.
Na neregistrovanu zbran tohto typu by som nevsadzal. Identifikacia tychto typov zbrani je taka, ze je mozne urcit, ktory zamestnanec ktoru cast vyrobil, nieto este v ktorej varke sa mali likvidovat. Prosto ked si clovek nieco take zamkne do skrinky bez vedomia kohokolvek tak si zarobil na pruser.
Tak v podnikovyh zaznamoch urcite nieje, je nerealne aby niekto u nas evidoval kazde RPG z toho mnozstva cca 20 Ton. Zbrane boli v nakladnom vagone, neboli v ziadnych debnach ani nic podobne, tiez sa u nas spaluju aj funkcne zbrane ale tie sa dovezu nakladnym autom a okamzite sa likviduju tak ze sa hodia do vsadzacieho kosa a putuju do elektrickej oblukovej pece kde s nich po hodine tavenia ostane len tekuta ocel. Cely tento proces je pod dohladom vojakov a sefov nasej oceliarne, avsak uz spomenutom pripade tomu tak nebolo - ziadny vojaci,ani okamzite spalenie.
Šablonovanie granátov:
Údaje o RPG-75 a RPG-Nh-75 sú uvedené na laboračnom štítku, prilepenom na povrchu spaľovacej komory. Na laboračnom štítku sú uvedené čísla výrobných sérií / rokov výroby a značky výrobcu. Laboračný štítok pre náhradný granát je na pravej strane označený výraznými písmenami “PrNh”.
Vdaka za dobry postreh, nepamätam si ze by boli oznacene niakym stitkom ale tie pismena "PrNh" su mi povedome, tie RPG som nevidel skoro tri roky cize uz si dako nespominam ale skusim zistit ci sa tam tento napis nachadza. Naposledy som ich videl pred tyzdnom pri razii asi 30 sekund ale vtedy som si niaky napis nevsimal.

Ak som to spravne pochopil tak pokial by sa jednalo o delaborovane raketnice nejedna sa o nedovolene ozbrojovanie? To by mi velmi odlahlo, pripadne obvinenie z kradeze by bolo smiesne pretoze sa jedna asi o 2KG srotu s hodnotou 1€ co je pokial viem pristupok.

Inak niekto tu spominal aj granaty, podotykam ze v tomto pripade sa pri tychto RPG ziadne granaty nenachadzali, jedna sa len o prazdne raketnice(tubusy,vymetnice... neviem spravny vyraz).
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Chcem dat len do povedomia, aby ste sem neplietli zakon o zbraniach, nakolko sa na vojenske zbrane (aj ked nie plne funkcne) nevztahuje:
§ 1 odsek (2) Tento zákon sa nevzťahuje na
a) zbrane a strelivo, ktoré sú vo výzbroji ozbrojených síl Slovenskej republiky,1) ozbrojených bezpečnostných zborov, ozbrojených zborov, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu a ozbrojených síl alebo ozbrojených zborov iných štátov počas ich pobytu na území Slovenskej
Zalezi od toho ci boli tie raketnice nejako evidovane, ale obavam sa, ze pokial nemas k tomu doklad o znehodnoteni/zmene charakteru zbrane, bude sa jednat o stale material/zbran vojensku, teda ti hrozi nel. ozbrojovanie, ale je to iba moja domienka. To mas nieco podobne ako keby si ukradol z armadneho skladu hlaven z gulometu. Vychadzam z toho, ze raketnica sa da volne kupit, ale iba s dokladom o znehodnoteni od puskara so zbrojnou licenciou a urcite aj s nejakym patricnym povolenim (Ktory ma ten puskar) o vyradeni z evidencie zbrani OZ SR.
R
častý prispievateľ

COBRA: podla teba sa človek ktorý kúpi armádnu znehodnotenku trebárz ananásu a stratí papiere automaticky stáva páchatelom t.č. ?
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Nie nedopusta sa T.C., inak to posudzuje KEU, ci ide vôbec o zbran. Ale ak sa to vedie v evidencii (Co sa urcite viedlo, ved ide o hromadne ucinnu zbran), ta raketnca ako cast kompletu RPG Nh75 (Podla vyr. cisla), tak to moze byt este zaujimave, nakolko neviem o tom, ze by sa u vojenskych zbrani rozlisovalo, co a co uz nieje hlavna cast RPGcka, zakon o zbraniach to rozlisuje, ale takto neviem no. Ked moze ist niekto sediet, za naboj/zaver, hlaven, tak aj za raketnicu je to asi mozne :D. Podla zakona o zbraniach (Ale tu sa nim neriadime) by to nemala byt zbran kat. A, nakolko neobsahuje vymetnu zloz, ale podla vyzsie menovaneho tazko povedat.
sano2
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

pokiaľ ja viem, tak RPG-75 nie je zbraň ale munícia - granát. Neeviduje sa (pokiaľ myslíš evidenčné číslo a pod.) len na kusy (pravdaže séria/rok/výrobca) sa počíta. Takže čísielka na etikete ešte nič nemusia znamenať. A čo sa týka vystrelenej RPG-75 tak je to len muničný element čo zostal po použití ako napríklad nábojnica. Avšak nie všetky zbytky muničné sa berú na kilá, od kalibru 30 mm vrátane sa nábojnice počítajú na kusy a vracajú. Takže na jednej strane nevidím problém v RPG-75 (vystrelenej) ale problém s toho môže niekto spraviť neodborným výkladom čo je čo.

Pokiaľ viem tak niektoré firmy majú nejaký vnútorný poriadok alebo ako to mam nazvať. Môže to byť prísne aj pri "krádeži" dvoch šróbikov a pod.
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"