http://jansykora.blog.sme.sk/c/207261/A ... ine&ref=nf
Ako som niekoľko spoluobčanov odnaučil kradnúť mi elektrinu.
Svetlá v chalúpke jasne zažiarili ako výbuch supernovy v neďalekej galaxii, televízor blikol intenzívnym modrastým svetlom ako zváračka na stavbe a zhasol, rádio i reproduktory začali zrazu revať ako na diskotéke, aby už o niekoľko sekúnd definitívne stíchli
Ale na druhej strane si treba uvedomit, ze tam mohol aj nejaky nevinny zomriet, napr. decko
-
inspiring_kepler
Teraz ma BKSL asi nebude mat rad, ale znovu pripomeniem ze utocnik je povinny znasat nasledky svojho konania, v tomto pripade myslim neprisposobivu-kradnucu rodinu.
*Toho decka by mi bolo samozrejme luto, ale aj to decko ma predsa svojich rodicov ktori su povinni starat sa o neho a navyse nik im nekazal kradnut elektriku...Pripomina mi to pripad toho mladeho chalana co zhorel ked kradol poistky na elektrickych stlpoch. Tiez mu tam nikto nekazal liezt.
*Toho decka by mi bolo samozrejme luto, ale aj to decko ma predsa svojich rodicov ktori su povinni starat sa o neho a navyse nik im nekazal kradnut elektriku...Pripomina mi to pripad toho mladeho chalana co zhorel ked kradol poistky na elektrickych stlpoch. Tiez mu tam nikto nekazal liezt.
- 2weird2die
- častý prispievateľ
- Dátum registrácie: 15 years 9 months
- 2weird2die
- častý prispievateľ
- Dátum registrácie: 15 years 9 months
BKSL, musíš to brať trošku s nadhladom. Samozrejme, že počínanie autora článku nie je so všetkými mravmi a mohol ohroziť život a zdravie síce neprispôsobivého občana kradnúceho elektriku, ale stále občana, ktorý má rovnaké práva. (škoda, že nevedia o tých povinnostiach). Autor nedomyslel viacero vecí. jednou z nich je, že odpálené spotrebiče sa určite pokúsili nejako nahradiť. Keďže im nebola cudzia krádež el. energie, je predpoklad, že aj časť týchto spotrebičov si zaobstarali podobným spôsobom...čím svoju škodu opäť preniesli na niekoho nevinného.
mal pouzit oddelovacie trafo, nezabije, ale spotrebice odpali bez vyhodenia poistiek.
Hadam si nemyslite, ze je to pravda,v robote mame dvoje vedenia 220V a 380V.
U nas je totizto v zasuvkach faza na oboch zdierkach.
Raz sa mi stalo, ze kolega dal motor na 220V do 380V zasuvky.
Supa vyrazila poistky a dokonca aj generator vyrazilo zo siete.
Hadam si nemyslite, ze je to pravda,v robote mame dvoje vedenia 220V a 380V.
U nas je totizto v zasuvkach faza na oboch zdierkach.
Raz sa mi stalo, ze kolega dal motor na 220V do 380V zasuvky.
Supa vyrazila poistky a dokonca aj generator vyrazilo zo siete.
-
inspiring_kepler
Pri oddelovacom trafe je riziko jedine a to ked sa obet chyti obidvoch faz naraz. Nakolko je trafo galvanicky oddelene a okolie neposobi ako zem je to ovela bezpecnejsie ako klasicky zapojena zasuvka v byte napr. kde sa staci chytit fazy a radiatora a uz "trasie" 230V.
A ako uz bolo pisane tak ak je trafo spravne dimenzovane tak moze ist sekundarne vinutie do skratu bez toho aby vyrazilo poistky na primarnom vinuti a zaroven nic nezhorelo. T.j. dostatocna hrubka drotu a zaroven slaby prierez elektromagnetickeho jadra. Tymto sa vytvori neznicitelny bezpecny zdroj na odpalovanie elektrospotrebicov prepatim.
Nepotrebuje to ziadnu udrzbu len pri trvalom skrate na vystupe, trafo zerie maximum el.energie.
A ako uz bolo pisane tak ak je trafo spravne dimenzovane tak moze ist sekundarne vinutie do skratu bez toho aby vyrazilo poistky na primarnom vinuti a zaroven nic nezhorelo. T.j. dostatocna hrubka drotu a zaroven slaby prierez elektromagnetickeho jadra. Tymto sa vytvori neznicitelny bezpecny zdroj na odpalovanie elektrospotrebicov prepatim.
Nepotrebuje to ziadnu udrzbu len pri trvalom skrate na vystupe, trafo zerie maximum el.energie.