Strieľanie v pivnici
- dirty harry
- častý prispievateľ
- Registered for: 16 years 11 months
Strieľanie v pivnici
Dopočul som sa o pacientovi, ktorý na svojom pozemku pri rodinnom dome v priestoroch podobným katakombám, cca 3 metre pod terénom si zriadil " priestor na strieľanie" a sem tam si tam cvične zastrieľa z krátkych zbraní.
Nie je to absolutne počuť von, strieľa len on sám bez prítomnosti druhých, nikoho absoltne neohrozuje a pritom sa pravdepodobne dopúšťa priestupku pretože nevyužíva schválenú streľnicu.
Ak túto činnosť vykonáva len on sám , neprenajíma alebo nepožičiava tento priestor iným na rovnaké účely, je priestupkovo alebo trestne postihnuteľný?
Nie je to absolutne počuť von, strieľa len on sám bez prítomnosti druhých, nikoho absoltne neohrozuje a pritom sa pravdepodobne dopúšťa priestupku pretože nevyužíva schválenú streľnicu.
Ak túto činnosť vykonáva len on sám , neprenajíma alebo nepožičiava tento priestor iným na rovnaké účely, je priestupkovo alebo trestne postihnuteľný?
to, čo tu píšeš môže naznačovať, že sa môže jednať o priestupok na úseku zbraní a streliva- avšak nato, aby príslušný orgán začal niake konanie- musia byť splnené určité zákonné podmienky.
napríklad- priestupok musí byť spoľahlivo zistený, mal by byť niaky oznamovateľ . Orgány polície by museli majiteľovi také konanie aj skutočne preukázať. Napadá má niekoľko dobrých výhovoriek, ako by som sa bránil, ak by ma už niekto náhodou natrel...
Ako sa vraví- čo oko nevidí- srdce nebolí. Ak by som mal dom, s velkým pozemkom, určite by som si takéto niečo urobil.
Na takýto tunel, ktorý má balistické zabezpečenie, by som si dal vypracovať balistický posudok a s tým by som si otapetoval bránu, aby to zlomyseľníci mali jednoduchšie
napríklad- priestupok musí byť spoľahlivo zistený, mal by byť niaky oznamovateľ . Orgány polície by museli majiteľovi také konanie aj skutočne preukázať. Napadá má niekoľko dobrých výhovoriek, ako by som sa bránil, ak by ma už niekto náhodou natrel...
Ako sa vraví- čo oko nevidí- srdce nebolí. Ak by som mal dom, s velkým pozemkom, určite by som si takéto niečo urobil.
Na takýto tunel, ktorý má balistické zabezpečenie, by som si dal vypracovať balistický posudok a s tým by som si otapetoval bránu, aby to zlomyseľníci mali jednoduchšie
- dirty harry
- častý prispievateľ
- Registered for: 16 years 11 months
Samozrejme že v tomto prípade by bolo dokazovanie naozaj problematické..
Mňa by skôr zaujímalo, či za daných okolností skutočne pácha alebo nepácha niečo protizákonné, kedže ako je spomenuté je na vlastnom pozemku, nie je to počuť a používa legálne zbrane aj ked nie priamo na ochranu majetku či života, nikoho neohrozuje.
Zaujímajú ma názory ľudí ktorí sa pohybujú v právnických vodách.
Mňa by skôr zaujímalo, či za daných okolností skutočne pácha alebo nepácha niečo protizákonné, kedže ako je spomenuté je na vlastnom pozemku, nie je to počuť a používa legálne zbrane aj ked nie priamo na ochranu majetku či života, nikoho neohrozuje.
Zaujímajú ma názory ľudí ktorí sa pohybujú v právnických vodách.
Vzhľadom na to, že dotyčný používa prerobenú pivnicu na účely bezpečnej streľby, ide jednoznačne o nepovolenú strelnicu.zák.č. 190/2003 napísal:§ 49
(1) Strelnicou sa na účely tohto zákona rozumie súbor zariadení a priestorov určených na bezpečnú streľbu zo zbrane. Fyzická osoba alebo právnická osoba môže prevádzkovať strelnicu na základe povolenia vydaného policajným útvarom. Policajný útvar vydá povolenie na základe písomnej žiadosti, ak strelnica umožňuje bezpečné používanie zbraní a streliva na základe znaleckého posudku podľa odseku 3 písm. c).
Keďže menovaný na strelnici strieľa, porušuje povinnosť uloženú mu v § 49 ods. 1, teda prevádzkovať strelnicu len na základe povolenia policajného útvaru.zák.č. 190/2003 napísal:§ 69
(1) Priestupku na úseku zbraní a streliva sa dopustí ten, kto
....
d) poruší inú povinnosť ustanovenú týmto zákonom.
(2) ... Za priestupok podľa odseku 1 písm. c) a d) možno uložiť pokutu do 663 eur.
§ 28
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
j) bezodkladne oznámiť najbližšiemu policajnému útvaru každé použitie zbrane v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi alebo streľbu zo zbrane mimo na to určených priestorov,
n) strieľať zo zbrane, ktorú je oprávnený držať alebo nosiť, len v miestach, kde je na to oprávnený podľa tohto zákona alebo podľa osobitného predpisu, 25) alebo na strelniciach, ak nejde o použitie zbrane na ochranu života, zdravia alebo majetku.
1) Priestupku na úseku zbraní a streliva sa dopustí ten, kto
b) poruší povinnosť podľa § 28 ods. 1 písm. b), m), n)
Za priestupok podľa odseku 1 písm. c) a d) možno uložiť pokutu do 663 eur.
(3) Priestupky podľa odseku 1 prejednáva policajný útvar.
a dokonca si myslim, ze by to mozno mohol byt aj tc vseobecneho ohrozenia.
to vsetko za predpokladu, ze sa nejedna o schvalenu strelnicu.
hm to mam za to ze v strede pisania prospevku pozeram hodinu video, potom ma panzer predbehne.
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
j) bezodkladne oznámiť najbližšiemu policajnému útvaru každé použitie zbrane v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi alebo streľbu zo zbrane mimo na to určených priestorov,
n) strieľať zo zbrane, ktorú je oprávnený držať alebo nosiť, len v miestach, kde je na to oprávnený podľa tohto zákona alebo podľa osobitného predpisu, 25) alebo na strelniciach, ak nejde o použitie zbrane na ochranu života, zdravia alebo majetku.
1) Priestupku na úseku zbraní a streliva sa dopustí ten, kto
b) poruší povinnosť podľa § 28 ods. 1 písm. b), m), n)
Za priestupok podľa odseku 1 písm. c) a d) možno uložiť pokutu do 663 eur.
(3) Priestupky podľa odseku 1 prejednáva policajný útvar.
a dokonca si myslim, ze by to mozno mohol byt aj tc vseobecneho ohrozenia.
to vsetko za predpokladu, ze sa nejedna o schvalenu strelnicu.
hm to mam za to ze v strede pisania prospevku pozeram hodinu video, potom ma panzer predbehne.
- dirty.harry
- častý prispievateľ
- Registered for: 15 years 8 months
Priestupok 100%, ale takymto konanim podla mna aj straca spolahlivost a tym padomhrozi strata ZP.
ked tomu dotycnemu pojde vsetko ako po masle a nic sa nestane, nebude mat milovaneho kamarata, ktory ho bonzne, tak ma lacne strielanie. Len ked sa stane maly pruser, tak sa z toho vymota len s par rozhodnutiami, proti ktorym sa odvolavat nebude mat velky vyznam.
Ja som nad takym niecim uvazoval, neviem sice co by stall balisticky posudok, ale spravny poplatok je cca 10 krat nizzsi, ci mozno este viac nizzs.
ked tomu dotycnemu pojde vsetko ako po masle a nic sa nestane, nebude mat milovaneho kamarata, ktory ho bonzne, tak ma lacne strielanie. Len ked sa stane maly pruser, tak sa z toho vymota len s par rozhodnutiami, proti ktorym sa odvolavat nebude mat velky vyznam.
Ja som nad takym niecim uvazoval, neviem sice co by stall balisticky posudok, ale spravny poplatok je cca 10 krat nizzsi, ci mozno este viac nizzs.
-
inspiring_boyd
-
inspiring_montalcini
-
inspiring_boyd
Ja vidím dobre, ale pri strieľaní z brokovnice zo zásady nosím brýle, aby to tak aj zostalo.
A teraz vážne, kto chce prísť o zbroják, nech si len buduje strelnicu v pivnici pod barákom. Z právneho hľadiska je to závadné, z technického hľadiska riskantné, ale hlavne je to ako dať svojim nepriateľom, neprajníkom, alebo kadejakým závistlivcom a přizdisráčom do rúk palicu, aby vám to mohli pekne natrieť... Fakt nerozumiem tomu, kto toto riskne. Jedine, že kvéry nevlastní legálne, potom ho nejaké naťahovačky okolo neschválenej strelnice kdesi v pivnici nemusia príliš trápiť.

A teraz vážne, kto chce prísť o zbroják, nech si len buduje strelnicu v pivnici pod barákom. Z právneho hľadiska je to závadné, z technického hľadiska riskantné, ale hlavne je to ako dať svojim nepriateľom, neprajníkom, alebo kadejakým závistlivcom a přizdisráčom do rúk palicu, aby vám to mohli pekne natrieť... Fakt nerozumiem tomu, kto toto riskne. Jedine, že kvéry nevlastní legálne, potom ho nejaké naťahovačky okolo neschválenej strelnice kdesi v pivnici nemusia príliš trápiť.
Telra, nie je to problém, ak budeš postupovať tak ako si uviedol. Plus si musíš požiadať o príslušnú skupinu zbrojnej licencie na prevádzkovanie strelnice (relatívne mäkké podmienky), zaregistruješ si strelnicu na OO PZ, určíš si správcu, necháš ho zapísať na OO PZ a veselo si tam môžeš strieľať a zavolať aj kamošov.
A tú strelnicu ani nemusíš stavať. Stačí, ak kúpiš hocijakú starú barabizňu s dostatočne veľkou pivnicou, zbehneš za znalcom, nezáväzne s ním dáš reč o tom, aké minimálne vybavenie a zabezpečenie potrebuješ, aby ti na to dal potom štempel. Kúpiš, dobuduješ, necháš si vypracovať posudok a je to.
A tú strelnicu ani nemusíš stavať. Stačí, ak kúpiš hocijakú starú barabizňu s dostatočne veľkou pivnicou, zbehneš za znalcom, nezáväzne s ním dáš reč o tom, aké minimálne vybavenie a zabezpečenie potrebuješ, aby ti na to dal potom štempel. Kúpiš, dobuduješ, necháš si vypracovať posudok a je to.