V ČR ide armáda meniť samopaly
a co si o tom myslis?
poviem ja, som laik, takze berte moj pohlad so zhovievavostou.
mozno som len podlahol propagande, ale povazujem cs. vojenske pusky sa v. 58 za tak spolahlive a blbuvzdorne, ze si myslim, ze je chyba ich vyradit a nahradit modernejsim (zlozitejsim? citlivejsim? drahsim?) vyrobkom.
sa v. 58 stale splna kriteria na co je tato zbran urcena. A sice na efektivne nicenie zivej sily protivnika v roznych podnebnych a meteorologickych podmienkach.
zaver: ide len a len o tunel v rozpocte. jedine pozitivum je to, ze prachy ostanu u ceskeho vyrobcu
poviem ja, som laik, takze berte moj pohlad so zhovievavostou.
mozno som len podlahol propagande, ale povazujem cs. vojenske pusky sa v. 58 za tak spolahlive a blbuvzdorne, ze si myslim, ze je chyba ich vyradit a nahradit modernejsim (zlozitejsim? citlivejsim? drahsim?) vyrobkom.
sa v. 58 stale splna kriteria na co je tato zbran urcena. A sice na efektivne nicenie zivej sily protivnika v roznych podnebnych a meteorologickych podmienkach.
zaver: ide len a len o tunel v rozpocte. jedine pozitivum je to, ze prachy ostanu u ceskeho vyrobcu
- 2weird2die
- častý prispievateľ
- Registered for: 15 years 9 months
clanok inak hodnotim celkom priaznivo
ale nad niektorymi argumentmi som sa musel pousmiat
napr. nad tymto:
Další modernizací, kterou samopal vz.58 postrádá je možnost střelby omezenými dávkami. Ne každý střelec má dostatečně lehký prst na spoušti.
tiez ma zaujala tato tabulka
Tabuka technických údajů
Typ zbraně............vz.58................CZ 805 BREN A....FN SCAR L Standard
Ráže (mm)............7,62..................5,56..................5,56
Náboj (mm)...........7,62x39 vz.43....5,56x45 NATO....5,56x45 NATO
Hm. bez zás. (kg)...2,91..................3,58..................3,29
kad. (výs./min)......800...................770...................625
Délka hlav. (mm)...390...................360...................351
Účinný dostřel (m)..800....................600...................500
takze sice budu lahsie naboje, ale samotna zbran je o trisvrt kila tazsia
ale nad niektorymi argumentmi som sa musel pousmiat
napr. nad tymto:
Další modernizací, kterou samopal vz.58 postrádá je možnost střelby omezenými dávkami. Ne každý střelec má dostatečně lehký prst na spoušti.
tiez ma zaujala tato tabulka
Tabuka technických údajů
Typ zbraně............vz.58................CZ 805 BREN A....FN SCAR L Standard
Ráže (mm)............7,62..................5,56..................5,56
Náboj (mm)...........7,62x39 vz.43....5,56x45 NATO....5,56x45 NATO
Hm. bez zás. (kg)...2,91..................3,58..................3,29
kad. (výs./min)......800...................770...................625
Délka hlav. (mm)...390...................360...................351
Účinný dostřel (m)..800....................600...................500
takze sice budu lahsie naboje, ale samotna zbran je o trisvrt kila tazsia
ja som sa pousmial nad pasážou :
" Pro zbraně používající zkrácené (méně výkonné) puškové náboje se používá označení útočná puška. Zkrácená varianta takové zbraně se nazývá karabina. "
-Ak má 58ka "méne" výkonné strelivo- tak už potom neviem, ktoré strelivo v ráži 7,62 je výkonnejšie
Toto zase asi písal niaky Pipkin Strelkin Gulometkin
" Pro zbraně používající zkrácené (méně výkonné) puškové náboje se používá označení útočná puška. Zkrácená varianta takové zbraně se nazývá karabina. "
-Ak má 58ka "méne" výkonné strelivo- tak už potom neviem, ktoré strelivo v ráži 7,62 je výkonnejšie
-
inspiring_panini
Si sa sekol peterson. Je to presne tak ako pise Pipkin Strelkin Gulometkin.peterson napísal:ja som sa pousmial nad pasážou :
![]()
- TURBIAK
- častý prispievateľ
- Registered for: 18 years 4 months
- Kontaktovať používateľa:
hlavny problem 58 vidim len velmi blba moznost umiestnenia optiky , velky spatny raz a vyrazna nepresnost voci napr, AR15 systemu 223 a odvodenin , clovek co obhajuje 58 ze staci presnost by si mal skusit AR15 na 300-400 m je pravda ze nie sme vo vojne ale aj tak..Vy jazdite na 60 rocnych autach?a mate 60 rocnu techniku ?
Duso: ja som mal na mysli skutočnosť, že vysoko priebojný náboj do Sa vz.58 nazvali menej výkonný. Pritom každý vie, že je reč o vojenskom strelive, ktoré výkon má. Nebola reč o tých slabších, ktoré sa predávali v civilnom sektore
A tiež chápem, že samopalový náboj a odstrelovačkový náboj je rozdiel vo výkone
A tiež chápem, že samopalový náboj a odstrelovačkový náboj je rozdiel vo výkone
Myslím, že na zneškodnenie pechoty stačí výkonným strelivom zasiahnuť akúkoľvek časť tela, či už hruď, rameno, nohu a pod., a to na 300-400m dobrý strelec zvládne aj s sa58. Otázka je či taká AR15 je rovnako jednoduchej konštrukcie ako AK47 alebo SA58, aby obstála v ťažkých podmienkach. Ale o tom ja nič neviem a ako si povedal nie sme vo vojne 
Neviem či ste postrehli, ale nie všetky armády sú celkom spokojné s nábojmy odvodenými od .223
Žiadné extra silné články som ešte nečítal, ale tie opatrnejšie som už pár postrehol, konkrétne ohľadom posledného nasadenia v Afganistane a v Iraku. Konkrétne okolo účinnosti v ciely, prieraznosť, streľba nad 300m.. Dokonca ak sa dobre pamätám, švajčiarská armáda hneď na začiatku zavádzania kritizovala streľbu v horskom prostredí na väčšie výškové rozdiely.
Priznám sa že som nestrielal zbraňou ráže .223, iba z nášho vz.58, ale mne sa javila napriek absolutne neprimeranému zaobchádzaniu presná. Istotne sa nemôže rovnať s presnosťou M4, ale ani citlivosť na prostredie nie ja na zahodenie pri dlhšej bojovej činnosti. Nedá sa vyriešiť nasadenie optiky ?
Žiadné extra silné články som ešte nečítal, ale tie opatrnejšie som už pár postrehol, konkrétne ohľadom posledného nasadenia v Afganistane a v Iraku. Konkrétne okolo účinnosti v ciely, prieraznosť, streľba nad 300m.. Dokonca ak sa dobre pamätám, švajčiarská armáda hneď na začiatku zavádzania kritizovala streľbu v horskom prostredí na väčšie výškové rozdiely.
Priznám sa že som nestrielal zbraňou ráže .223, iba z nášho vz.58, ale mne sa javila napriek absolutne neprimeranému zaobchádzaniu presná. Istotne sa nemôže rovnať s presnosťou M4, ale ani citlivosť na prostredie nie ja na zahodenie pri dlhšej bojovej činnosti. Nedá sa vyriešiť nasadenie optiky ?
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
Pred rokom sa to tu tiez preberalo 
Česká armáda chce prezbrojiť
http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=2709
Ja som k BRENu uz svoj nazor napisal inde a stale si za nim stojim:
ohladne toho ceskeho tendra, nepochopim (a asi nikto kto tie zbrane aspon trochu pozna) ako by mohla objektivne vyhrat CZ805 nad SCARom. Jej jedine pozitivum je to ze sa vyraba v CR, snad vo vsetkom ostatnom zaostava (spolahlivost, presnost, ergonomia, atd.), a pri tendri na novu armadnu zbran by kriterium povodu zbrane malo byt len jednym z mnohych...
Clovek ani nemusi byt odbornik, staci aby tie zbrane zobral na chvilku do ruk a trochu sa s nimi pohral, a zisti ze ten rozdiel medzi CZ805 a SCARom je obrovsky (rozlozenie hmotnosti, uchop/ergonomia/rozlozenie a ovladanie prvkov, rigidita, atd.).
Inak, aj US SOCOM (vsetky Special Operations elements of the US Army, Navy, and Air Forces) nakoniec vybral belgicky SCAR napriek tomu ze v statoch maju x 'domacich' (a dobrych) alternativ...
Preco ten cesky tender bol robeny ako bol robeny a preco skoncil ako skoncil ale asi vieme vsetci velmi dobre, a najvacsi hnus velebnosti bude ak sa CZ v marketingovych materialoch zacne vychvalovat ze CZ805 vo vyberovych testoch 'porazila' SCAR... no comment...
Gunslinger
Česká armáda chce prezbrojiť
http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=2709
Ja som k BRENu uz svoj nazor napisal inde a stale si za nim stojim:
ohladne toho ceskeho tendra, nepochopim (a asi nikto kto tie zbrane aspon trochu pozna) ako by mohla objektivne vyhrat CZ805 nad SCARom. Jej jedine pozitivum je to ze sa vyraba v CR, snad vo vsetkom ostatnom zaostava (spolahlivost, presnost, ergonomia, atd.), a pri tendri na novu armadnu zbran by kriterium povodu zbrane malo byt len jednym z mnohych...
Clovek ani nemusi byt odbornik, staci aby tie zbrane zobral na chvilku do ruk a trochu sa s nimi pohral, a zisti ze ten rozdiel medzi CZ805 a SCARom je obrovsky (rozlozenie hmotnosti, uchop/ergonomia/rozlozenie a ovladanie prvkov, rigidita, atd.).
Inak, aj US SOCOM (vsetky Special Operations elements of the US Army, Navy, and Air Forces) nakoniec vybral belgicky SCAR napriek tomu ze v statoch maju x 'domacich' (a dobrych) alternativ...
Preco ten cesky tender bol robeny ako bol robeny a preco skoncil ako skoncil ale asi vieme vsetci velmi dobre, a najvacsi hnus velebnosti bude ak sa CZ v marketingovych materialoch zacne vychvalovat ze CZ805 vo vyberovych testoch 'porazila' SCAR... no comment...
Gunslinger
- TURBIAK
- častý prispievateľ
- Registered for: 18 years 4 months
- Kontaktovať používateľa:
mazzi: mas pravdu...miliony kusov AR15 systemu zahadzuju vsetky armady a hrnu sa do presneho a spolahliveho VZ.58
na 300-400m trafis cloveka, ale na ktoru ranu ? to mi musis ukazat
alebo som fakt taky neschopny strelec ?
Laci : ak ma podla teba alebo svajciarov .223 horsiu balistiku ako 7,62 x39 tak niekto z nas musi brat hodne tvrde drogy
Detto citlivost na prostredie to su vsetko famy , resp. su to zdroje stare 50 rokov, odvtedy sa zmenil system AR15 a rovnako aj strelivo atd. takze mysliet si ze 58 cka je stale trend je naivne podla mna, staci si skusit vystrelit rychlo za sebou na ciel aspon 10 ran z 58 a potom z 223 AR 15 , ako raz tango napisal,,az sa naucis ovladat 58 tak vsetko ostatne bude pre teba malina
Laci : ak ma podla teba alebo svajciarov .223 horsiu balistiku ako 7,62 x39 tak niekto z nas musi brat hodne tvrde drogy
Detto citlivost na prostredie to su vsetko famy , resp. su to zdroje stare 50 rokov, odvtedy sa zmenil system AR15 a rovnako aj strelivo atd. takze mysliet si ze 58 cka je stale trend je naivne podla mna, staci si skusit vystrelit rychlo za sebou na ciel aspon 10 ran z 58 a potom z 223 AR 15 , ako raz tango napisal,,az sa naucis ovladat 58 tak vsetko ostatne bude pre teba malina