BlackHawk SERPA

Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

BlackHawk SERPA

Príspevok od používateľa yarco »

Výborný článok na tému "bezpečnosti" Serpa puzdier:
http://pistol-training.com/archives/4935

Bohužiaľ nemám momentálne čas na preklad, takže zatiaľ "for English speakers ONLY" :?
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Ja len doplním, že link ktorý postol yarco je odpoveď na reakciu ľudí, samotný incident aj s videom je tu:
http://pistol-training.com/archives/4926

Kritika týchto púzdier je to, že poistka držiaca zbraň v púzdre sa odisťuje ukazovákom a ešte k tomu v smere k spúšti. Takže hneď pri tasení je prst nebezpečne blízko spúšte a veľmi ľahko môže dôjsť k nechcenému výstrelu. Dobré púzdro by nemalo vyžadovať prácu ukazováka pri tasení.

Chlapík tasil zbraň (Kimber Pro Carry II .45 ACP) z púzdra, a kvôli zmienenej poistke mal prst blízko spúšte, ktorú nasledne aj stlačil. Prestrelil si stehenný sval v skoro celej dĺžke. Našťastie to bol čistý priestrel svalu a mal FMJ strelu.
Tento konkrétny incident by sa asi nestal, keby chalan pri tasení neodistil aj samotnú zbraň, to ale nie je podstatné, lebo veľa moderných zbraní nemá vonkajšiu poistku.

Je chválihodné, že strelec berie zodpovednosť na seba, a výstrel neoznačuje za náhodný ale nedbanlivostný.

Takže ja ostávam zástancom púzdier na skryté nosenie bez manuálnych poistiek. ;)
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

sice toto nemusi byt uplne serpa problem, ale ked uz bashujeme, tak:
http://forums.officer.com/forums/showth ... viewfull=1

yarko: napr. zoid by ti povedal, tak ako mne v sobotu, ze serpa je uplne bezpecna a po taseni mas prst na rame a tak.
limo222
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa limo222 »

Ja mamna glocka dve sherpy - taktical stehenne a opaskove, ukazovak po taseni ostava na rame zbrani, kazdopadne trening treba vzdy. Ale klasicke glock puzdro je na skryte nosenie pri jednej vrstve (tricko) vhodnejsie, zbran menej odstava od tela....
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, ja mam SERPU opaskovu (na glocka), ale odlozil som ju na policu uz cca dva roky dozadu (odkedy som zistil ze s hrubymi rukavicami je uvolnenie tej poistky problem, a so skrehnutymi/zmrznutymi prstami je to skoro nemozne). Povodne sa mi ten ich system docela pozdaval, ale prax ukazala ze to nie je to prave orechove (aj ked na sportovu strelbu za idealnych podmienok nemusi byt zle).

Gunslinger
yarco
moderátor

Luke:
Nechám Zoida, nech sa vyjadrí sám, alebo sa ho opýtam večer v CC. Názor na vec nech má každý, aký chce.

Mne zdravý rozum káže minimálne spozornieť a zamyslieť sa, keď ľudia s miliónkrát väčšími streleckými a taktickými skúsenosťami než mám ja so Zoidom dokopy (Larry Vickers, Todd Green, Gunsite crew, ...) začnú na svojich kurzoch nedoporučovať príp. rovno zakazovať konkrétny model puzdra.

limo222 napísal:ukazovak po taseni ostava na rame zbrani
Ako píše Guns, "za idealnych podmienok" by ten ukazovák mal zostať na ráme.
Či tam zostane VŽDY aj za neideálnych podmienok (prsty stuhnuté v kŕči od stresu či zimy, únava, rutina, ...), to je tá správna otázka.

Ako písal už neviem kto na tom US webe - Serpa priamo núti užívateľa, aby počas tasenia zbrane v oblasti lučíka vyvíjal ukazovákom cielenú aktivitu/tlak. To je imho zásadná výhrada voči koncepcii tohto puzdra, s ktorou sa ja plne stotožňujem.
rado74
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa rado74 »

Puzdro nema s vystrelom nic spolocne, ked sa aj odistuje poistkou zatlacenim ukazovaku, tahom zbrane vonku z puzdra zbran nemoze nikdy vystrelit / skor pri zapuzdrovani /
Ten americky chumaj dal ukazovak na spust hned ako vytiahol zbran vonku a ktovie aky mal na nej odpor spuste, zbran vystrelila ked bola vonku z puzdra bola to jednoznacne chyba strelca.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

rado74:
Zle si to pochopil. Nikto nehovorí, že zbraň vystrelila, lebo poistka nejakým spôsobom zatlačila na spúšť. Tu ide o to, že na uvoľnenie poistky v oblasti spúšte musíš použiť ukazovák, čo nie je šťastné riešenie, lebo veľmi ľahko môže dôjsť k tomu čo bolo aj na videu.

Áno, je to chyba strelca, ale riešenie tej poistky výrazne napomáha k pochybeniu strelca.
rado74
častý prispievateľ

jasne v pohode pochopil som o co ide, ale nevidim osobne problem ze poistku ovlada ukazovak treba si len zakodovat do gebule kde ma ten ukazovak byt aby k takej situacii nedoslo. Vacsina z nas co travi volny cas na strelnici ma taketo zaklady v hlave a je uplne bezpredmetne z akeho puzdra tahame zbran.
Vacsina ludi ked uchopi zbran a vystrie ukazovak ma ho este kusok pred lucikom proste aj keby si dostal krc do ukazovaka a mas ho v spravnej polohe tak nie je mozne chytit za spust. Idealne je davat ho az na zaver pri taseni ked sa clovek uci.
Takze puzdra Black Hawk su OK chybu urobil strelec to je cele.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

podla tych prispevkov z americkych for to nie je ako hovoris. ludia co sekundy predtym demonstrovali dobre navyky a prsty mimo spuste pri rychlych taseniach zo serpy zlyhavali.
nieco na sposob, ked ti na rame vybrusim rovinu na sikminu smerom do spuste a tu ti natriem olejom, tak tiez budes mat mozno viac problemov udrzat ten prst mimo spust. nie je to chyba zbrane, ved predsa udrzis prst mimo.
puzdro je udajne dizajnovane tak, aby sa gombik mackal plochou prsta, ked ho namacknes koncekom prsta tak nastavaju problemy.

a to uz nehoivoriac o problemoch typu, spina velkosti spendlikovej hlavicky sa dostala do gombiku, ten sa uplne zasekol a zbran nevedeli vytiahnut 2 ludia, z ktorych ju jeden tahal a druhy drzal puzdro a mackal gombik.

takze minimalne toto jedno puzdro od bhi ok nie je, aspon nie podla kvanta podobnych tem, ktore su po nete.
rado74
častý prispievateľ

no neviem, mal som Level 3 SERPA Auto Lock Duty Holster stehenne na nom sa zaistuje aj zaver vzadu a za mna max. spokojnost funkcnost, spracovanie naozaj perfektne. Moj osobny nazor nikomu ho nevnucujem nejake muchy sa pravdepodobne vychytat daju este.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

luke napísal:yarko: napr. zoid by ti povedal, tak ako mne v sobotu, ze serpa je uplne bezpecna a po taseni mas prst na rame a tak.
V poslednej dobe sa mi moc reagovať nechce, ale keď už si ma spomenul...

Keď sme ťa s Aggerom viezli do Senice ešte minule, tak sme mali tie púzdra objednané a ty si nám hovoril niečo v zmysle "objednali ste si najhoršie púzdra na svete" a ako jednu z výhrad (okrem nemožnosti tasenia slabou rukou) si uviedol, že hneď ako zbraň vytiahneš z púzdra, tak je prst na spúšti. Teraz v Senici som ti povedal jedine to, že si nemal pravdu a že prst ide na hornú časť rámu a nie na spúšť, nič dogmatické o absolútnej bezpečnosti som určite nevravel ja všeobecne tieto axiomy príliš nemusím.

Dnes sme sa o tom s Yarcom v CC bavili a ukázal mi inú vec ktorá by stála za povšimnutie. Ja keďže mám malú ruku, tak v podstate z každého púzdra musím tasiť tak, že mám vystretý ukazovák v smere ústia hlavne aby som mal aspoň aký taký úchop, ľudia s väčšou rukou ale môžu mať ten ukazovák vystretý v 45 uhle, čo môže byť v stresovej situácii skutočne bezpečnejšie a Serpa im túto výhodu berie. Ja s malou rukou to mám prašť ako uhoď. Gunsove výhrady ohľadne rukavíc majú tiež niečo do seba, ale aby som mohol to púzdro ešte viac obhájiť či zatratiť, musel by som ho skúsiť na viacerých zbraniach, možnože sú niektoré modely (povedzme spomínaná 1911tka) na skĺznutie prstu na spúšť náchylnejšie.

Budem to doma iste ešte skúšať, pretože Yarco má pravdu, že ľudia čo tie púzdra zakazujú sú oveľa väčšie autority ako hocikto z nás.
revino
prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa revino »

mám SERPU, dlhé prsty , ukazovák pri tasení vystretý rovnobežne s osou hlavne a ten po vytasení ostáva na ráme.
to čo tu spomína yarco je len zlý návyk.

toto je téma asi tak hodnotná ako tá týkajúca sa "rany istoty" po vybití zbrane.
erebos
expert
Registered for: 15 years 2 months

Príspevok od používateľa erebos »

Bude to OT ale reagujem na to video :

Vsimli ste si, ze chlapovi preletela strela 45 stehennym svalom v dlzke cca 40 cm. Na tejto drahe kedze sa jedna o hustu svalovinu + podkozny tuk, aj ked bola strela FMJ mu odovzdala vecsinu energie. Chlap to napriek tomu ustal, bol schopny adekvatne reagovat - bol by schopny aj strielat... Na tomto priklade je pekne videt, ze netreba podliehat mytom o zazracnom stop efekte 45 ACP nakolko podla nich by mal okamzite padnut na zem a nemal by byt schopny akejkolvek reakcie.

Nechcem tu rozprudit diskusiu 45 vs. ostatne raze len upozornujem na moznost pozret si nazivo reakciu "obete" na zasah.
yarco
moderátor

revino:
Áno, bola to chyba strelca, ten to ani nepopiera. Problém vidím v tom, že dizajn toho puzdra je náchylnejší k podobným streleckým chybám než iné. Fakt, že ty si zatiaľ s tým puzdrom žiadny problém nezaznamenal, je nepodstatný.
Btw. vieš na 101%, že prst ti VŽDY zostáva na ráme? Nevieš, lebo to technicky ani vedieť nemôžeš, nemáš každé jedno tasenie na videu. Len veríš a dúfaš, že to tak je, tak ako aj my všetci.

Nemám čo dodať k Todd-ovmu výroku:
"to all the idiots on various forums and YouTube who think they’re far too smart, skilled, and/or pretty to make a mistake… you’re idiots"
V žiadnom prípade to nemyslím osobne, len na zamyslenie...

Dva veľmi pekné postrehy zazneli v uvedenom článku a diskusii:

1. V leteckej komunite každý jeden incident analyzujú, študujú, učia sa na ňom. V tej našej streleckej snáď 50% ľudí od stola zahlási "to bola chyba strelca a nedostatku správneho tréningu" a tým zamyslenie končí.
Sme hlúpejší než piloti alebo kde je chyba?

2. Ak je tak často príčinou nehody "len zlý návyk", ako sa dá získať (napr. pri Serpe) ten správny návyk, aby ani pri samotnom tréningu nevzniklo žiadne riziko? Ak nasuším 1541 tasení s prázdnou komorou, potom už môžem tasiť s ostrou a som 100% v pohode?

Koľkokrát špičkovo trénovaní profesionálni strelci/vojaci nasušia jednotlivé činnosti? 10 000x? 100 000x? Nikdy nepokazia prebitie, tasenie, zápich? Nikdy im nevypadne zbraň, zásobník?
A to nehovoríme o amatéroch nášho typu.

P.S. Čo vidíš nehodnotné na téme "rana istoty" po vybití zbrane?
Napísať odpoveď

Návrat na "Puzdrá na zbrane, príslušenstvo a iné..."