Povinnosť nosiť potvrdenie o tlakovke
-
inspiring_panini
Povinnosť nosiť potvrdenie o tlakovke
Nedávno som sa bavil s jedným členom fóra, keď doma hľadal potvrdenie o tlakovej skúške, pretože so zbraňou išiel na strelnicu. Tvrdil, že pokiaľ zbraň nemá vyrazenú overovaciu značku (ktorú v Jarovciach nevyrážajú), musí mať tento papier so sebou spolu so zbraňou. Mne sa to zdá byť hlúposť, pretože keď už by sa našiel iniciatívny policajt ktorému by nestačil zbrojný preukaz a karta zbrane, tak nech si to overí cez vysielačku v nejakej centrálnej evidencii, nie? Zákon 190/2003 hovorí o tom toto:
§ 38
(1) Držiteľ zbrane je povinný do 60 dní od výzvy policajného útvaru predložiť zbraň na jej overenie
autorizovanej osobe, 3) ak policajný útvar pri kontrole zistil, že od posledného overenia uplynula lehota 10
rokov pri krátkej guľovej zbrani, 15 rokov pri dlhej brokovej zbrani a 20 rokov pri dlhej guľovej zbrani alebo
kombinovanej zbrani, alebo ak je dôvodné podozrenie zo zlého technického stavu zbrane.
(2) Ustanovenie odseku 1 sa nevzťahuje na zbrane držané na zberateľské účely.
(3) Autorizovaná osoba3) zasiela najneskôr do desiateho dňa v mesiaci zoznam overených zbraní za uplynulý
mesiac ministerstvu; v oznámení uvedie druh zbrane, značku zbrane, typ zbrane, kaliber zbrane a výrobné číslo
zbrane, výsledok overenia zbrane a osobné údaje držiteľa zbrane, u fyzickej osoby - podnikateľa obchodné
meno, miesto podnikania, identifikačné číslo a u právnickej osoby jej názov, sídlo a identifikačné číslo.
Čiže nič o takejto povinnosti tam nevidím, nevie tu niekto o tom viac? Pretože pár zbraní overených v Jarovciach mám...
§ 38
(1) Držiteľ zbrane je povinný do 60 dní od výzvy policajného útvaru predložiť zbraň na jej overenie
autorizovanej osobe, 3) ak policajný útvar pri kontrole zistil, že od posledného overenia uplynula lehota 10
rokov pri krátkej guľovej zbrani, 15 rokov pri dlhej brokovej zbrani a 20 rokov pri dlhej guľovej zbrani alebo
kombinovanej zbrani, alebo ak je dôvodné podozrenie zo zlého technického stavu zbrane.
(2) Ustanovenie odseku 1 sa nevzťahuje na zbrane držané na zberateľské účely.
(3) Autorizovaná osoba3) zasiela najneskôr do desiateho dňa v mesiaci zoznam overených zbraní za uplynulý
mesiac ministerstvu; v oznámení uvedie druh zbrane, značku zbrane, typ zbrane, kaliber zbrane a výrobné číslo
zbrane, výsledok overenia zbrane a osobné údaje držiteľa zbrane, u fyzickej osoby - podnikateľa obchodné
meno, miesto podnikania, identifikačné číslo a u právnickej osoby jej názov, sídlo a identifikačné číslo.
Čiže nič o takejto povinnosti tam nevidím, nevie tu niekto o tom viac? Pretože pár zbraní overených v Jarovciach mám...
-
inspiring_panini
Mal tú zbraň napísanú na Áčko, takže nielen na strelnici ale aj keby ju mal hocikde so sebou. Pýtal som sa potom na to Gewehra a ten si tiež nebol istý, pochybujem o tom ale aj preto, že ten zákon 190/2003 poznám celkom dobre, nepoznám ho naspamäť, ale čítal som ho iste niekoľkokrát celý a nikde si nespomínam, že by bolo niečo relevantnejšie ako ten paragraf 38 a tam to nieje. Jedine že by to vyplývalo z nejakého iného zákona alebo neviem.
-
parabellum
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 7 months
§ 28
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
---------------------
d) predložiť na výzvu orgánu, ktorý vykonáva dozor podľa § 67, zbrojný preukaz, zbraň, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane, strelivo do tejto zbrane alebo preukaz zbrane,
f) mať pri manipulácii so zbraňou pri sebe zbrojný preukaz a preukaz zbrane,
---------------------
Kde tam vidis potvrdenie o tlakovej skuske?
Ziadne ine povinnosti co sa tyka predkladania papierov na vyzvu policajneho organu drzitel ZP nema.
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
---------------------
d) predložiť na výzvu orgánu, ktorý vykonáva dozor podľa § 67, zbrojný preukaz, zbraň, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane, strelivo do tejto zbrane alebo preukaz zbrane,
f) mať pri manipulácii so zbraňou pri sebe zbrojný preukaz a preukaz zbrane,
---------------------
Kde tam vidis potvrdenie o tlakovej skuske?
Ziadne ine povinnosti co sa tyka predkladania papierov na vyzvu policajneho organu drzitel ZP nema.
-
inspiring_panini
potvrdenie o tlakovkach netreba so sebou nosit. tlakovky rieste az ked vas na to vyzve utvar PZ kde mate prislusnost, inak len koli vlastnej bezpecnosti po havarii, prestavbe, uprave, podozreni na materialovu vadu atp. nie raz sa mi podarilo zapisat aj zbran bez platnych tlakoviek s tym, ze po dohode s pracovnikmi utvaru som doklad o novych tlakovkach doniesol az s odstupom par mesiacov...
Nechcel som zakladať novú tému, tak to dávam tu.
Len sa chcem podeli s niečím, čo sa mi stalo na oddelení ZaS a nikdy som o niečom takom nepočul a ani nečítal.
Priniesol som na oddelenie tlakovky. Myslel som si, že ich len niekde založia do spisu a možno aj nabijú niekde do PC, no nič take sa nestalo. Príslušník ma požiadal o predloženie ZP, PZ a samotnej zbrane s tým, že pri doložení nových tlakoviek mi musí vystaviť aj nový preukaz zbrane
.
Keďže za to nechcel žiaden poplatok, tak som to neriešil....len mi to prišlo divne....
Len sa chcem podeli s niečím, čo sa mi stalo na oddelení ZaS a nikdy som o niečom takom nepočul a ani nečítal.
Priniesol som na oddelenie tlakovky. Myslel som si, že ich len niekde založia do spisu a možno aj nabijú niekde do PC, no nič take sa nestalo. Príslušník ma požiadal o predloženie ZP, PZ a samotnej zbrane s tým, že pri doložení nových tlakoviek mi musí vystaviť aj nový preukaz zbrane
Keďže za to nechcel žiaden poplatok, tak som to neriešil....len mi to prišlo divne....
Myslím, že to súvisí s novým systémom evidovania zbraní, čo zaviedli niekedy minulý rok.
Esli se nepletu, tak držiteľ zbrane nemá ani dôvod nosiť doklad o overení zbrane (ergo tlakovke) na oddelenie PZ. Podľa §38 ods. 3 je toto povinnosťou autorizovanej osoby, ktorá overenie zrealizovala.
A na tú novú kartičku ti aspoň vyznačili dátum tlakoviek? Lebo ak nie, úplne to postráda zmysel.
Ja osobne nemám vyznačené tlakovky na žiadnej z mojich kartičiek.
A na tú novú kartičku ti aspoň vyznačili dátum tlakoviek? Lebo ak nie, úplne to postráda zmysel.
Ja osobne nemám vyznačené tlakovky na žiadnej z mojich kartičiek.
tiež som počudovaný. Prebieha aktualizácia zbraní v systéme- čo je ale záležitosť hlavne referentov oddelenia zbraní, ktorí pri evidenčných úkonoch musia v PC kontrolovať či predkladaná zbraň už figuruje v systéme v troch kolónkach(hlaveň, telo zbrane, záver)
Výmena kartičiek v tvojom prípade ozaj postrádala zmysel ak všetky údaje na nich boli a sú naďalej nezmenené.
Overenie zbrane referent vyznačuje v PC, protokol o tlakovke zakladá do spisu. Zákon nerieši tvoju povinnosť nosiť pri sebe protokol a ani sa to vonku na ulici nemá prečo kontrolovať, či je tá ktorá zbraň s platnou tlakovkou. To je kompetencia čisto Oddelenia zbraní.
Výmena kartičiek v tvojom prípade ozaj postrádala zmysel ak všetky údaje na nich boli a sú naďalej nezmenené.
Overenie zbrane referent vyznačuje v PC, protokol o tlakovke zakladá do spisu. Zákon nerieši tvoju povinnosť nosiť pri sebe protokol a ani sa to vonku na ulici nemá prečo kontrolovať, či je tá ktorá zbraň s platnou tlakovkou. To je kompetencia čisto Oddelenia zbraní.
Na starších preukazoch zbrane mám v kolónke "INÉ ZÁZNAMY O ZBRANI" pekne vytlačené napríklad "KUSOVÉ OVERENIE 2006"71Jany71 napísal:...Príslušník ma požiadal o predloženie ZP, PZ a samotnej zbrane s tým, že pri doložení nových tlakoviek mi musí vystaviť aj nový preukaz zbrane.
Pri novej tlakovke by teda tento údaj musel zmiznúť = nový PZ.
je to dokonalý príklad "bordel managmentu" toho ako sa má vykladať zákon,
ja som tiež nedávno musel tlakovky doložiť, prebehlo to tak, že ma vyzvali a mal som lehotu na doloženie,
doklad som okamžite po nadobudnutí poslal mailom, a ešte aj priniesol ukázať originál, kópiu založili do spisu
keď sa už bavíme u týchto milých úradníckych záležitostiach tak aktualizujem aj môj prípad výmeny ZP a psychotestoch, (ak to niekto sledoval)
prišlo to až do bodu kedy som čakal na vyjadrenie prezídia, kde mi bolo povedané do telefónu, že dokladať nebudem ale na oddelení im to nestačilo, a chceli to písomne
po 2 týždňoch prišlo vyjadrenie že doložiť musím,
zaujímavé je, že okresy naokolo kde som volal, to robili na počkanie a bez komplikácií,
keďže som nemal ani čas, ani najmenšiu chuť robiť zo seba opicu dokladaním niečoho čo nemá zmysel ani hodnotu navyše predčasne a z titulu triviálnej veci ako je zmena adresy,
vzdal som sa skupiny E v zbrojáku do doby než ho budem musieť vymeniť za nový a testy podstúpiť.
ako čerešnička na torte som ešte pripadal svojim rozhodnutím daným pracovníkom oddelenia ako človek hodný toho aby som si test spravil,
takže dokonale spackaný zákon v kombinácií so správnymi úradníkmi/príslušníkmi je výborná kombinácia na vznik podobných prípadov, ako viď tento v hlavičke témy a aj ten môj
ja som tiež nedávno musel tlakovky doložiť, prebehlo to tak, že ma vyzvali a mal som lehotu na doloženie,
doklad som okamžite po nadobudnutí poslal mailom, a ešte aj priniesol ukázať originál, kópiu založili do spisu
keď sa už bavíme u týchto milých úradníckych záležitostiach tak aktualizujem aj môj prípad výmeny ZP a psychotestoch, (ak to niekto sledoval)
prišlo to až do bodu kedy som čakal na vyjadrenie prezídia, kde mi bolo povedané do telefónu, že dokladať nebudem ale na oddelení im to nestačilo, a chceli to písomne
po 2 týždňoch prišlo vyjadrenie že doložiť musím,
zaujímavé je, že okresy naokolo kde som volal, to robili na počkanie a bez komplikácií,
keďže som nemal ani čas, ani najmenšiu chuť robiť zo seba opicu dokladaním niečoho čo nemá zmysel ani hodnotu navyše predčasne a z titulu triviálnej veci ako je zmena adresy,
vzdal som sa skupiny E v zbrojáku do doby než ho budem musieť vymeniť za nový a testy podstúpiť.
ako čerešnička na torte som ešte pripadal svojim rozhodnutím daným pracovníkom oddelenia ako človek hodný toho aby som si test spravil,
takže dokonale spackaný zákon v kombinácií so správnymi úradníkmi/príslušníkmi je výborná kombinácia na vznik podobných prípadov, ako viď tento v hlavičke témy a aj ten môj
No na novom PZ nemám vyznačené tlakovky a všetko tam ostalo po starom.
O tom, že tlakovky nemusím pri sebe nosiť viem
Robiť som ich daval preto, aby som si overil stav zbrane ( aj tak by končili buduci rok). No a keď som ich už mal spravene, tak som nechcel zbytočne čakať na výzvu, ktorá by aj tak prišla.
O tom, že tlakovky nemusím pri sebe nosiť viem
Robiť som ich daval preto, aby som si overil stav zbrane ( aj tak by končili buduci rok). No a keď som ich už mal spravene, tak som nechcel zbytočne čakať na výzvu, ktorá by aj tak prišla.
Práveže na nových PZ to už nie je, na starých (r. 2011 a staršie) to mám... 
Polucias: nejsom presne v obraze ohľadne tvojho ZP, ale čo viem- pokiaľ si držiteľom sk.A, prípadne aj sk.E a ešte si nemal vykonané psychotesty v zmysle Lipšicovej novely a išiel si meniť ZP z dôvodu konca platnosti- tak na teba platí povinnosť psychotesty vykonať. PPZ tuším usmernilo postup Oddelení zbraní v tom zmysle, že pri vydávaní ZP ide o nové konanie, kde sa posudzuje žiadateľ a pokiaľ mu nebeží platnosť psychotestov v zmysle posl.novely- musia žiadať ich absolvovanie.
To platí aj pre držiteľa sk.A, ktorý ešte nemal doposiaľ vykonané psychotesty a bude žiadať o vydanie nového ZP po skončení platnosti starého ZP. Ale to už sa tu preberalo x krát a každý to už zrejme ovláda.
To platí aj pre držiteľa sk.A, ktorý ešte nemal doposiaľ vykonané psychotesty a bude žiadať o vydanie nového ZP po skončení platnosti starého ZP. Ale to už sa tu preberalo x krát a každý to už zrejme ovláda.