V Nemecku na súde zastrelil obžalovaný prokurátora

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

V Nemecku na súde zastrelil obžalovaný prokurátora

Príspevok od používateľa Panzer »

Podľa prvých zistení policajného prezídia v Ingolstadte vytiahol päťdesiatštyri ročný obžalovaný okolo 16:00 pri súdnom pojednávaní odrazu zbraň a začal okolo seba divoko páliť. Najskôr vraj mieril na sudcov, potom tromi výstrelmi zasiahol prokurátora.

Bavorský rozhlas BR informoval, že so zástupcami žaloby sa snažil zachrániť život pohotovostný lekár. Prokurátor bol s ťažkými strelnými zraneniami prevezený do nemocnice, kde zomrel. Podľa nemeckých médií ide o 31-ročného muža, ktorý v prokurátorskej funkcii pôsobil iba jeden rok. Polícia potvrdila, že páchateľa okamžite zadržala.

Predmetom súdneho pojednávania s páchateľom boli podľa prvých informácií ministerstva spravodlivosti alimentačné nároky. Polícia naopak uviedla, že pri prerokovaní išlo o spreneveru peňazí na mzdy.

Zatiaľ je podľa DPA úplne nejasné, ako sa obžalovanému podarilo nepozorovane preniesť do súdnej siene zbraň. Očividne sa v budove nerobili osobné prehliadky, hoci po niekoľkých útokoch na sudcov a prokurátorov v minulých rokoch sa bezpečnostné opatrenia sprísnili.

Zbraň si páchateľ obstaral ilegálne, povedali na večernej tlačovej konferencii vyšetrovatelia. Ako spresnili, išlo o malú francúzsku pištoľ kalibru 6,35 milimetrov.

Pred vstupom do súdnej budovy nebol obžalovaný prehľadaný, či nemá zbraň, uviedla bavorská ministerka spravodlivosti Beate Merková, ktorá sa tlačovej konferencie tiež zúčastnila. V súdnej budove podľa nej neboli kontroly, pretože pri procese s neskorším vrahom išlo o rutinné pojednávanie.

"Sme šokovaní a zdesení týmto desivým skutkom," povedala Merková. "Bolo to pojednávanie, na ktorom nikto nemohol počítať s tým, že by počas neho mohol byť spáchaný taký brutálny trestný čin."
"My všetci sme vedeli a rovnako aj po dnešku dobre vieme, že žiadnej absolútnej bezpečnosti sa dosiahnuť nedá," povedala Merková. Z každej súdnej budovy sa nedá urobiť pevnosť. "Nemôžeme 99 súdov kompletne opevniť a izolovať. Naši sudcovia vykonávajú spravodlivosť v mene ľudu, preto sú tiež pojednávania verejne prístupné," povedala ministerka. V špeciálnych prípadoch sú podľa nej prítomní dvaja členovia justičnej stráže, vchod do budovy je navyše sledovaný videokamerou.

zdroj:
http://spravy.pravda.sk/drama-na-nemeck ... k_svet_p58
miro285
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa miro285 »

Panzer napísal:Pred vstupom do súdnej budovy nebol obžalovaný prehľadaný, či nemá zbraň
Aj keď ju síce mal nelegálne, chyba je, že nebol prehľadaný. Keď niečo také funguje v takom zaprdenom štáte ako u nás, určite by to malo aj tam. A možno že aj funguje, ale zrejme sa to potom veľmi nedodržiava :?
bus driver
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa bus driver »

To nemaju ramove detektory kovov ? Kazdy,kto ide na sudne pojednavanie ako obvineny,nie je na tom psychicky dobre. To je podcenenie situacie "jak svina". Chalan mohol este zit ! Teraz trocha mimo temy,ale --- vzdy som vravel,ze netreba podcenovat male kalibre. :o
inspiring_zhukovsky

Príspevok od používateľa inspiring_zhukovsky »

Ty vole, 6,35? Na druhej strane, ten kaliber bol vyvinutý v konečnom dôsledku na strieľanie na ľudí, takže asi nejaký účinok mať bude...

Viem, ako je to s kontrolami. Čo vám to pípe? pýta sa strážnik. Ja vravím: Mám retiazku, kovové očká na botách, pracku na opasku. Strážnik: No dobre, choďte.
Takže tak nejako to mohlo prebehnúť aj v tom Nemecku...
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

no a kvôli tomu pípaniu aj po prechode cez rámový skener ma ošacuje ručným detektorom...
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

ako kde vsetko je to o ludoch a ako beru danu pracu vsetko to je len o ludoch ..............
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Presne tak. Je to o ľuďoch, ale najmä o nadriadených.

Poznám súdy u nás, kde každého vstupujúceho prešacujú podrobne ako sa patrí, ale aj súdy, kde je to vec náhody, resp. momentálnej nálady justičákov.
bus driver
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa bus driver »

A ak bol justicna straz turecky Kurd s nemeckym pasom, ta super !! Tym sa nezda ani samopal podozrivy.
inspiring_swanson

Príspevok od používateľa inspiring_swanson »

Nechapem jak sa to mohlo stat, takyto incident sa stal v nemecku pred rokom, tam ozbrojeny chlapik zabil aj dvoch svedkov a odvtedy maju na vsetkych nemeckych trestnych aj civilinych pojednavaniach povinnost prehladat kazdu osobu. Takze asi sa na to vybodli.

U nas neexistuje aby si niekto nevsimol ked idem do justicaku so zbranou - dobre si tam robia pracu
inspiring_zhukovsky

Príspevok od používateľa inspiring_zhukovsky »

Luke, hádaj, kde sa mi stalo pred časom to, čo som sem písal... ;)
BTV
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BTV »

Ja ked som bol naposledy na sude, tak mapresacovali na kompletku...

Pipal mi este aj alobal na paralene co som mal v bunde vo vrecku...
me2dik
prispievateľ

Príspevok od používateľa me2dik »

Tak ja ked som bol v jeseni v PO na okresaku tak nic :lol:
mab
prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa mab »

naposledy ked som bol u nas na okresnom poziadat o odpis rt, tak som pipol, opytali sa ma kde idem a pustili dalej bez prehliadky.
a ram asi aj vypinaju lebo stalo sa mi ze ani nepipal a mal preco.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

sud, skusenost pred cca 8r:
pred prejdenim detek ramu odovzdavam G + zasobnik + kapsicku z dokladmi a peniazmi .Prechadzam ramom,piskam.Opytali sa co kovove mam este pri sebe.Z vrecka vyberam zvazok klucov-uz ma neposlu cez ram.Pohoda,poslali ma dalej... z victorinoxom na opasku.

ten isty sud: 2r.dozadu:
vsetko tak ako v prvom pripade opat piskam opat vyberam kluce,ALE uz ma poslai spät za ram .Hovorim si dobra praca :D
asi to tu citali,ked som totu veeelmi davno pipisoval :D
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

bus driver: nie som si istý, či by v nemecku nejaký kurd zamakal na sebe natolko, že by sa dostal k Polícií. Do Nemecka mám čosi odjazdené a môj postreh hovorí, že turkiše sa nikdy poriadne nenaučia štátny jazyk. Oni hatlajú tak smiešnou nemčinou, že sa to nepodobá ani na rapový jazyk :D
Ja celkom plynnato spíkujem nemecky a veru vždy si na mňa radšej niekoho pozvali títo opálení autohandleri, lebo sa rečovo nechytali :wink:

Každopádne sa nemcom podarilo fatálne zlyhanie s tragickým následkom pre mladého človeka.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"