Krádež zbrane
-
eager_meninsky
Krádež zbrane
Caute,
Aky by bol spravny postup a nasledne aky by bol postup ORPZ v prípade kradeze zbrane?
Modelova situacia: Mam ZP A, alebo B, prepravujem zbran v rupsaku, alebo inej taske. Na prevoz pouzijem verejnu dopravu a tam v preplnenom buse/elektricke mi vreckar ukradne zbran.
Ja kradez zistim:
a - po vystupeni z dopravneho prostriedu si vsimnem rozopnutu, prazdnu tasku
b - po prichode do mojho ciela cesty.
Aky by bol spravny postup a nasledne aky by bol postup ORPZ v prípade kradeze zbrane?
Modelova situacia: Mam ZP A, alebo B, prepravujem zbran v rupsaku, alebo inej taske. Na prevoz pouzijem verejnu dopravu a tam v preplnenom buse/elektricke mi vreckar ukradne zbran.
Ja kradez zistim:
a - po vystupeni z dopravneho prostriedu si vsimnem rozopnutu, prazdnu tasku
b - po prichode do mojho ciela cesty.
Podľa mňa bez ohľadu na scenár "a" alebo "b" platí jednoducho § 28, ods. 1, písm. e), zák. č. 190/2003 Z.z., t.j.:
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný:
e) bezodkladne oznámiť najbližšiemu policajnému útvaru stratu alebo odcudzenie zbrane, streliva, strelného prachu, zbrojného preukazu alebo preukazu zbrane,
Toto je podľa mňa jedno z tých jasnejších ustanovení, ktoré netreba nijak extra ďalej rozoberať.....
Aký by bol presný postup PZ neviem.
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný:
e) bezodkladne oznámiť najbližšiemu policajnému útvaru stratu alebo odcudzenie zbrane, streliva, strelného prachu, zbrojného preukazu alebo preukazu zbrane,
Toto je podľa mňa jedno z tých jasnejších ustanovení, ktoré netreba nijak extra ďalej rozoberať.....
Aký by bol presný postup PZ neviem.
Tam je ezste dalsiaq povinnost a teda zabezpecit zbran proti udcudzeniu, co sa da vysvetlit vseliako. Avsak dolezite je, ci pachatel prekona nejaku prekazku (trebars zamok na zipse?), aby sa ku zbrani dostal. Avsak nemam taku skusenost a neviem ako by sa to posudzovalo v praxi. Nedavno sa stalo v KE, v restauracii ukradli kapsicku s revolverom zakaznikovi, tam sa to rozoberalo.
Viacej tu:
http://webforum.sk/viewtopic.php?t=8019
Viacej tu:
-
eager_meninsky
§ 28
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
b) zabezpečiť zbraň, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane, strelivo do tejto zbrane, strelný prach a zápalky proti strate, odcudzeniu alebo zneužitiu
c) zabezpečiť zbrojný preukaz a preukaz zbrane proti strate, odcudzeniu alebo zneužitiu
Inym slovom, ak ju mam so sebou a niekto mi ju cmajzne je to moja chyba, lebo som ju dostatocne nezapezpecil trebars tym, ze to mam stale na ociach. Na to je jedine jeden recept, byt ostrazity a nedopustit, aby sa take nieco mohlo stat.
Ak sa stanem trebars obatou lupezneho prepadnutia, kde mi je vzana nasilim, tak je to uz ina situacia.
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
b) zabezpečiť zbraň, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane, strelivo do tejto zbrane, strelný prach a zápalky proti strate, odcudzeniu alebo zneužitiu
c) zabezpečiť zbrojný preukaz a preukaz zbrane proti strate, odcudzeniu alebo zneužitiu
Inym slovom, ak ju mam so sebou a niekto mi ju cmajzne je to moja chyba, lebo som ju dostatocne nezapezpecil trebars tym, ze to mam stale na ociach. Na to je jedine jeden recept, byt ostrazity a nedopustit, aby sa take nieco mohlo stat.
Ak sa stanem trebars obatou lupezneho prepadnutia, kde mi je vzana nasilim, tak je to uz ina situacia.
Pridam k tomu jeden pripad, o ktorom viem. Jeden pan sa podgurazeny vratil domov a v tomto stave si odlozil revolver na policku v garazi. Ked vytriezvel, zistil, ze nevie kde ma zbran. Tuto skutocnost nahlasil na policii (zrejme ako stratu), po 3 mesiacoch, zistil, ze je zalozena v policke kde ju nechal naposledy. A vysledok? Prisiel o zbrojak a vlastne ani sa "nic nestalo".
Podla mna alkohol nehral v tom rolu, nakolko asi to nebolo tak, ze "prisiel som opity domov a neviem kde mam zbran". Nedodrzal svoju povinnost drzitela. Na margo situacie v MHD, ak si davam pozor na veci, neokradnu ma tak, ze si to nevsimnem. Ak ano, nedaval som si pozor na veci a myslim, ze o tom je povinnost zabezpecit zbran proti odcudzeniu. A podla mojho nazoru, ak sa stane takato kradez, tak velmi rad sa dany prislusnik do toho obuje.
S kradezou mam tiez skusennost.
V zahranici mi v metre ukradli doklady a medzi nimi aj pas. Po perepetiach na ambasade a prichode do SR som isiel na PZ poziadat o novy pas.
Pani za pultom mi chcela dat pokutu, pretoze som si nedaval pozor na pas tak, aby mi ho neukradli...
Zrejme nieco podobne by bolo na useku zbrani a streliva. Lenze ak pokuta pevysi 93€ (aspon myslim ze je to takto v sadzobniku), tak moze PZ odobrat zbrane.
V zahranici mi v metre ukradli doklady a medzi nimi aj pas. Po perepetiach na ambasade a prichode do SR som isiel na PZ poziadat o novy pas.
Pani za pultom mi chcela dat pokutu, pretoze som si nedaval pozor na pas tak, aby mi ho neukradli...
Zrejme nieco podobne by bolo na useku zbrani a streliva. Lenze ak pokuta pevysi 93€ (aspon myslim ze je to takto v sadzobniku), tak moze PZ odobrat zbrane.
tango: nechce sa mi to tu zase vysvetlovat, moja bezprostredna reakcia bola k modelovej situacii a teda zbran v ruksaku, resp. taske v MHD. A za tym si stojim ak ta okradnu bol si nepozorny a mozes niest aj zato nasledky.
Ine je ak pachatel prekona nejaku bezpecnostnu prekazku alebo ti odcudzi zbran nasilim. To je snad tiez jasne, tu nie je dovod nieco rozoberat.
Bavime sa o tom, ze sa bude skumat, ci majitel v pripade odcudzenia urobil vsetko pre to, aby sa tak nestalo. A su pripady, kedy sa to moze dat za chybu samotnemu vlastnikovi. A samozrjeme, ze je to pripad od pripadu, ja beriem za pripad ten modelovy v prvom prispevku.
To ci sa priznal a kedy sa priznal ten pan to ja do detailov neviem, ale podla mna zrejme by mal pruser tak ci onak.
Ine je ak pachatel prekona nejaku bezpecnostnu prekazku alebo ti odcudzi zbran nasilim. To je snad tiez jasne, tu nie je dovod nieco rozoberat.
Bavime sa o tom, ze sa bude skumat, ci majitel v pripade odcudzenia urobil vsetko pre to, aby sa tak nestalo. A su pripady, kedy sa to moze dat za chybu samotnemu vlastnikovi. A samozrjeme, ze je to pripad od pripadu, ja beriem za pripad ten modelovy v prvom prispevku.
To ci sa priznal a kedy sa priznal ten pan to ja do detailov neviem, ale podla mna zrejme by mal pruser tak ci onak.
-
eager_meninsky
Dakujem vsetkym za postrehy, zasa som o kusocek mudrejsi.
Miro285 ,moja reakcia v druhom prispevku bola k tomuto (a mas pravdu, nespravne som ho nazval Pakom - prispevok upravim):
Miro285 ,moja reakcia v druhom prispevku bola k tomuto (a mas pravdu, nespravne som ho nazval Pakom - prispevok upravim):
To, ze niekto prepravuje zbran v rupsaku, alebo taske nie je podla mna nerealne a stava sa to bezne. Nie kazdy prenasa zbran na opasku v puzdre.vanto napísal:Nedavno sa stalo v KE, v restauracii ukradli kapsicku s revolverom zakaznikovi, tam sa to rozoberalo.
Viacej tu: